Genealogie Tartaud » Wilhelmina Gerretje Sablairolles (1818-1891)

Persönliche Daten Wilhelmina Gerretje Sablairolles 


Familie von Wilhelmina Gerretje Sablairolles

Sie ist verheiratet mit Jean Cretien Valois.

Sie haben geheiratet am 16. März 1845 in Den Haag, sie war 26 Jahre alt.


Kind(er):



Notizen bei Wilhelmina Gerretje Sablairolles

Overledene«u»Wilhelmina Gerritje Sablairolles «/u» , leeftijd 73 jaar Vader«u»Jacques Henri Sablairolles «/u» Moeder«u»Johanna Scholten «/u» Echtgenoo/te«u»Jean Chretien Valois «/u» Plaats Rotterdam Datum overlijden 19-08-1891 Opmerkingen akte nr. 3055 Geboorteplaats 's Gravenhage

«b»SABLAIROLLES, Wilhelmina Gerretje «/b»(geb. Den Haag 11-8-1818 - gest. Rotterdam 19-8-1891), toneelspeelster. Dochter van Jacob Hendrik Sablairolles (1793-1833), toneelspeler, en Johanna Scholten (1793-1842), costumière. Mina Sablairolles trouwde op 26-3-1845 in Den Haag met «b»Jean Cretien Valois«/b» (1809-1894), directeur Koninklijke Schouwburg en miniatuurschilder. Uit dit huwelijk werden 8 kinderen geboren, van wie 6 dochters de volwassen leeftijd bereikten.
Wilhelmina Gerretje Sablairolles, meestal Mina genoemd, werd geboren in een protestants gezin met negen kinderen, van wie er twee jong overleden. Haar vader moest voor zijn werk als toneelspeler veel door het land reizen. Kort na Mina's geboorte vertrok het gezin naar Amsterdam, waar haar vader zich verbond aan een gezelschap dat daar onder directie van Willem Weddelooper voorstellingen gaf. Op haar vierde trad Mina, samen met haar vijfjarige zuster «u»Theodora Sophia «/u» (Sophie), voor het eerst op, bij Weddelooper: zij speelde Karel in Ifflands toneelspel «i»De speler of Revanche Praag«/i».
In de daaropvolgende jaren had Mina samen met haar vader en Sophie engagementen in onder meer Zeeland en Friesland. Mina was veertien toen haar vader na een kort ziekbed aan de cholera overleed, twee dagen nadat haar moeder was bevallen van een tweeling. Mina werd met Sophie geëngageerd als toneelspeelster bij de Zuid-Hollandsche Tooneelisten, een in Den Haag gevestigd theatergezelschap. Op deze manier konden ze een steentje bijdragen aan de kosten van het huishouden. In 1833 debuteerde Mina bij het gezelschap. Na 1840 werden ook haar jongere zusters «u»Suzanna Nannette «/u» (Suze) en «u»Henriëtte Jacqueline «/u» bij het gezelschap geëngageerd.
In het begin trad Mina voornamelijk op in kinder- of travestierollen. In de studie van haar rollen werd zij bijgestaan gesteund door onder anderen de toneelspeelsters «u»Joanna Cornelia Hoedt-Bingley «/u» en «u»Elisabeth Stoopendaal-van Elten «/u». In de «i»Nieuwe Rotterdamsche Courant«/i» van 17 januari 1844 schreef een recensent: 'Mej. Sablairolles was in beide stukken weder het lieftallige naïeve meisje, en wel voornamelijk in "Karolina" welke rol zij met juistheid, warmte en gevoel speelde'. In de loop van de jaren 1840 kreeg Mina steeds meer belangrijke rollen en ook haar eigen benefietvoorstellingen. Haar succes werd echter enigszins overschaduwd door het nog grotere succes van haar zuster Suze. Een recensent schreef naar aanleiding van een optreden van Mina: 'Aan mevr. Valois-Sablairolles was de alleronbeduidendste rol van Heloise Duvalon (ene ware overdaad) toegedeeld. Wij hadden er liever hare zuster in zien optreden, die wellicht door haar voorkomen beter zou bevallen hebben' («i»Nieuwe Rotterdamsche Courant«/i», 16 maart 1848).
In 1845 trad Wilhelmina Sablairolles, 26 jaar oud, in het huwelijk met de 35-jarige kunstschilder Jean Cretien Valois. Sablairolles en Valois kregen acht kinderen, van wie een zoon en een dochter binnen een jaar overleden. Het moederschap belette Sablairolles niet om haar carrière als actrice voort te zetten. Vaak stond ze al enkele weken na een bevalling weer op de planken. Ze trad in die jaren onder meer op als Badeloch in «i»Gijsbrecht van Amstel«/i», Amalia in «i»Fenelon of de Kamerijksche kloosterlingen «/i»van Chenier, Leonie in «i»Een eenige misstap «/i»van Scribe en in de titelrol van «i»Deborah«/i» van Mosenthal.
In 1854 werd Valois directeur van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, tot 1858 samen met Breedé en daarna alleen. Dit was gunstig voor de carrière van Sablairolles, die nu als vrouw van de directeur redelijk veel invloed had binnen het toneelgezelschap. Volgens Mendes da Costa was zij ongetwijfeld een 'vrouw van grote gaven' (Mendes da Costa, 6). In de volksmond werd ze dan ook de 'Haagsche mevrouw Kleine' genoemd, verwijzend naar de belangrijkste toneelspeelster van die tijd, «u»Maria Kleine-Gartman «/u». Enkele kinderen van Sablairolles en Valois begonnen al op jonge leeftijd met optredens in kinderrollen. Uiteindelijk waren bij het gezelschap van Valois drie van hun dochters geëngageerd:«b» «/b»Wilhelmina (Mina) (1847-1919), Jacqueline Henriette (Lina) (1850-1924) en Esther Johanna (Johanna) (geb. 1855), evenals twee zusters, twee zwagers en een neef van Sablairolles.
In de jaren bij het gezelschap van Valois speelde Wilhelmina Sablairolles vaak de vrouwelijke hoofdrollen en kreeg zij meerdere benefietvoorstellingen. In een lofrede voor Sablairolles schreef J.M.E. Dercksen in 1856: 'o rijkbegaafde vrouw!/ Wier teedre stem mij treft, wier zielvertolkende ogen/ Getuigen van 't gevoel, waarmee ge, uw roeping trouw/ Zo vaak de ruwste borst tot wenens hebt bewogen'. In 1876 werd het gezelschap van Valois ontbonden. Na meer dan veertig jaar verliet Sablairolles de stad waar ze met zo veel succes had gewerkt. Bij haar afscheidsgroet sprak zij: ''t Verstore u niet, dat 'k droef gezind/ Het dierbaar plekje aan blijf staren/ waar ik voor twee en veertig jaren/ Mijn eerste schreden zette als kind;/ [...] Want 't is, of ik mijn hart voel breken'.
Wilhelmina Sablairolles kreeg een engagement bij Le Gras, Van Zuylen en Haspels in Rotterdam en toen ook dit gezelschap opgeheven werd volgde zij Van Zuylen naar de Kleine Comedie in dezelfde plaats. Haar vijftigjarig jubileum aan het toneel vierde zij in 1884 met een voorstelling van «i»Moeder en zoon«/i» van Birch-Pfeiffer, waarin zij de rol van de moeder vertolkte. In haar laatste jaren leidde Sablairolles een teruggetrokken leven. Wilhelmina Gerretje Sablairolles overleed op 73-jarige leeftijd in Rotterdam.
«b»Naslagwerken«/b»
Coffeng.
«b»Archivalia«/b»
«tab» Stadsarchief Amsterdam: DTB.
«tab»Haags Gemeentearchief: DTB; Bevolkingsregister 1840.
«tab»Theater Instituut Nederland, Amsterdam: personaliamap M. Sablairolles.
«b»Gespeelde rollen«/b»
Voor andere dan de hierboven genoemde rollen, zie Coffeng.
«b»Literatuur«/b»
«tab» J.M.E. Dercksen, «i»Aan W.G. Valois-Sablairolles«/i» (Den Haag 1856).
«i»«tab»Nieuwe Rotterdamsche Courant,«/i» 17 januari 1844 [recensie].
«i»«tab»Nieuwe Rotterdamsche Courant«/i», 16 maart 1848 [recensie].
«i»«tab»Afscheidsgroet van mevrouw W.G. Valois-Sablairolles aan het 's-Gravenhaagsche publiek op 30 mei 1876«/i» (Den Haag 1876).
«tab»M.B. Mendes da Costa, «i»Tooneel-herinneringen«/i», 1 (Leiden 1900).
«b»Illustratie«/b»
Foto, ongedateerd. Uit: M.B. Mendes da Costa, «i»Tooneel-herinneringen.«/i»
Auteur: Inge-Marlies Sanders

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Wilhelmina Gerretje Sablairolles?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Wilhelmina Gerretje Sablairolles

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Wilhelmina Gerretje Sablairolles


    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Die angezeigten Daten haben keine Quellen.

    Anknüpfungspunkte in anderen Publikationen

    Diese Person kommt auch in der Publikation vor:

    Historische Ereignisse

    • Die Temperatur am 11. August 1818 war um die 16,0 °C. Der Wind kam überwiegend aus Norden. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1818: Quelle: Wikipedia
      • 12. Januar » Das Großherzogtum Baden erteilt Karl von Drais das Privileg für die Draisine.
      • 12. Februar » Chile proklamiert seine Unabhängigkeit von Spanien.
      • 2. März » Der italienische Abenteurer Giovanni Battista Belzoni entdeckt die Grabkammer in der Chephren-Pyramide wieder, findet darin aber nur einen leeren Sarkophag.
      • 30. Mai » Die Uraufführung der Oper Die Rosenmädchen von Peter Joseph von Lindpaintner findet am Theater an der Wien bei Wien statt.
      • 18. Oktober » In Jena erfolgt die Gründung der Allgemeinen Deutschen Burschenschaft als Vertretung der Studenten aus 14 deutschen Hochschulen.
      • 20. Oktober » Im Londoner Vertrag einigen sich die USA und Großbritannien auf den 49. Breitengrad als Grenze zwischen Kanada und den Vereinigten Staaten bis zu den „Stony Mountains“. Das Gebiet des Oregon Country westlich davon soll von den USA und Kanada gemeinsam genutzt werden. Daraus entstehen weitere Streitigkeiten.
    • Die Temperatur am 16. März 1845 war um die -6 °C. Der Wind kam überwiegend aus Nord-Osten. Charakterisierung des Wetters: half bewolkt sneeuw. Quelle: KNMI
    •  Diese Seite ist nur auf Niederländisch verfügbar.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • Im Jahr 1845: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 3,1 Millionen Einwohner.
      • 3. März » Nach der Vertreibung der Seminolen wird das bisherige Florida-Territorium unter dem Namen Florida als 27. Bundesstaat in die Vereinigten Staaten aufgenommen.
      • 26. März » Die Uraufführung der Operette Modehandlerskan (Die Putzmacherin) von Franz Berwald findet am Königlichen Theater in Stockholm statt.
      • 4. August » Bei der Strandung des britischen Auswandererschiffs Cataraqui an der tasmanischen Insel King Island, der schlimmsten Schiffskatastrophe in der Geschichte Australiens, sterben 399 Passagiere und Besatzungsmitglieder. Nur neun Überlebende können sich retten.
      • 2. Dezember » US-Präsident James Knox Polk verkündet vor dem Kongress, dass die Monroe-Doktrin konsequent durchzusetzen sei und dass die USA ihre Sphäre im Westen aggressiv erweitern würden, um ihrem göttlichen Auftrag nach Expansion zu entsprechen.
      • 20. Dezember » Das 2. Klaviertrio von Felix Mendelssohn wird in Leipzig uraufgeführt.
      • 22. Dezember » Während des Ersten Sikh-Krieges endet die Schlacht von Ferozeshah mit einem Sieg der Briten.
    • Die Temperatur am 19. August 1891 war um die 15,9 °C. Es gab 2 mm Niederschlag. Der Winddruck war 1 kgf/m2 und kam überwiegend aus Süd-Süd-Westen. Der Luftdruck war 76 cm. Die relative Luftfeuchtigkeit war 91%. Quelle: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1948 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) war von 1890 bis 1898 Fürst der Niederlande (auch Koninkrijk der Nederlanden genannt)
    • Von 21. April 1888 bis 21. August 1891 regierte in den Niederlanden das Kabinett Mackay mit Mr. A. baron Mackay (AR) als ersten Minister.
    • Von 21. August 1891 bis 9. Mai 1894 regierte in den Niederlanden das Kabinett Van Tienhoven mit Mr. G. van Tienhoven (unie-liberaal) als ersten Minister.
    • Im Jahr 1891: Quelle: Wikipedia
      • Die Niederlande hatte ungefähr 5,1 Millionen Einwohner.
      • 17. März » Das britische Passagierschiff Utopia kollidiert im Hafen von Gibraltar mit dem Linienschiff HMS Anson und sinkt innerhalb von fünf Minuten. 535 Menschen kommen ums Leben.
      • 1. April » Der Maler Paul Gauguin schifft sich vom französischen Marseille aus nach Tahiti ein.
      • 21. August » In der Schlacht von Concón setzen sich im Chilenischen Bürgerkrieg die Kongressanhänger gegen die Regierungstruppen von José Manuel Balmaceda durch.
      • 12. September » In der Enzyklika Pastoralis officii verwirft Papst Leo XIII. das Duellieren als christlichen Geboten nicht entsprechend. Er spricht sich dafür aus, dass der Gesetzgeber Duelle unter Strafe stellen soll.
      • 21. Oktober » Die Uraufführung der tragischen Oper Vendetta von Alexander von Fielitz findet in Lübeck statt.
      • 22. Dezember » Max Wolf, ein Begründer der Astrofotografie, findet als erster Astronom einen Kleinplaneten mit fotografischen Methoden.
    

    Gleicher Geburts-/Todestag

    Quelle: Wikipedia

    Quelle: Wikipedia


    Über den Familiennamen Sablairolles

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Sablairolles.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Sablairolles.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Sablairolles (unter)sucht.

    Die Genealogie Tartaud-Veröffentlichung wurde von erstellt.nimm Kontakt auf
    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Anita Tartaud, "Genealogie Tartaud", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-tartaud/I287.php : abgerufen 4. Juni 2024), "Wilhelmina Gerretje Sablairolles (1818-1891)".