1001 stambomen » Christina ten Cate (± 1693-1752)

Données personnelles Christina ten Cate 


Famille de Christina ten Cate

Elle est mariée avec Hendrik Willink.

Zie ook Overijssel Enschede DTB image 295 van 317
==================
Enkele honderden jaren geleden was het Doopsgezind kerkje aan de Torenstraat 4 in Winterswijk, ook wel De Vermaning genoemd, een schuilkerk voor een groep gelovigen die door de overheid gezien werd als veel te tegendraads en lastig. De gelovigen zochten de anonimiteit van een 'verstopt kerkje. '
==================
Historie
De historie van de doopsgezinden te Winterswijk en ook die van hun kerkgebouw is zeer interessant.
We gaan terug naar 1555. Toen vertrokken er Mennonieten, zoals de doopsgezinden ook wel worden genoemd vanuit Winterswijk naar Danzig. Het duurt dan tot 1568 voor er weer meldingen over deze groep naar buiten komen, als de Drost van Bredevoort er over bericht.
De namen Mennisten of Mennonieten zijn afkomstig van Menno Simons, die leefde van 1496 tot 1561. De invloed van deze gewezen pastoor uit het Friese Witmarsum is beslissend geweest voor de hele doperse stroming. Door de opvattingen over de doop, die alleen aan mondige mensen kan worden bediend, kregen deze geloofsgenoten de naam doopsgezinden. Momenteel wordt algemeen aanvaard dat de huidige gemeente in 1611 werd gesticht. Dat gebeurde door de komst van een aantal families, die om veiligheidsredenen Bocholt hadden verlaten. Omdat er geen kerkgebouw voorhanden was, vonden de godsdienstoefeningen plaats in de achterkamer van een huis van een van de leden. Dat was zeer waarschijnlijk in het pand van de familie Waliën, dat stond op de plek van de huidige pastorie.
Het duurde toen nog bijna een eeuw voordat er werd begonnen met de bouw van een eigen kerkgebouw, waarvan de voltooiing plaats vond in 1711. Het ging hier om een zogenaamde schuilkerk, niet goed zichtbaar vanaf de weg. Het pandje oogde ook niet uit als een kerk. Het leek meer op een pakhuisje met twee kelders, een met een tongewelf en een met een troggewelf. De reden voor deze 'onzichtbaarheid' was dat de overheid eigenlijk liever geen doopsgezinde kerken zag. Deze groep was veel te tegendraads en te lastig. Toch was een algeheel verbod op de bouw niet vol te houden, dus er werden restricties gegeven. Ook was er in de kerk een vluchtdeur, waardoor gelovigen konden ontsnappen naar de belendende tuinen als het hun te heet onder de voeten werd. De restanten hiervan zijn nog steeds te zien.
Het dak van de Vermaning, zoals de doopsgezinden hun kerkgebouw ook wel noemen, is een zogenaamd tentdak. Op het punt waar de vier ribben elkaar ontmoeten bij de koningsstijl, straalt de zon uit Maleachi 4 vers 2 ( ‘Die Mynen Namen Vreest; Sal de Sonne der Gerechtigheid Opgaan’) over de gemeente.

Ils se sont mariés le 6 août 1713 à Winterswijk, Gelderland, Nederland.

Ils se sont mariés à l'église.

Geloof: Doopsgezind

Enfant(s):

  1. Christina Willink  1714-1714
  2. Willem Willink  1715-????
  3. Christina Willink  1717-????
  4. Hendrik Willink  1718-1718
  5. Hendrik Willink  1720-1724
  6. Abraham Willink  1721-???? 
  7. Judith Willink  1723-????
  8. Hendrik Willink  1724-1726
  9. Hendrik Willink  1728-< 1810

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Christina ten Cate?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Christina ten Cate

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Christina ten Cate

Willem ten Cate
± 1658-????
Judith ten Cate
± 1659-????

Christina ten Cate
± 1693-1752

1713
Hendrik Willink
1728-< 1810

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • La température le 6 août 1713 était d'environ 18,0 °C. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • En l'an 1713: Source: Wikipedia
    • 11 avril » signature du premier traité d'Utrecht.
    • 19 avril » la Pragmatique Sanction donne l'Autriche à Marie-Thérèse.
    • 24 juin » signature du traité d'Andrinople, entre le Tsarat de Moscou et l'empire ottoman.
    • 13 juillet » signature du traité d'Utrecht, qui met fin à la guerre de Succession d'Espagne; celle-ci y perd toutes ses possessions européennes, et cède Gibraltar et Minorque à la Grande-Bretagne.
    • 16 juillet » Louis XIV promulgue le décret qui crée officiellement le «Conservatoire de danse», future école de danse de l'Opéra national de Paris.
  • La température le 21 novembre 1752 était d'environ 4,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du l'ouest du sud. Caractérisation du temps: omtrent helder mist. Source: KNMI
  • En l'an 1752: Source: Wikipedia
    • 7 février » première interdiction de l'Encyclopédie.
    • 29 février » Alaungpaya accède au trône de Birmanie, fondant la dynastie Konbaung.
    • 31 juillet » Antoine Louis Rouillé, comte de Jouy, secrétaire d'État de la Marine, institue par un règlement l'Académie royale de marine de Brest, institutionnalisant l'initiative d'un groupe d'officiers de marine brestois, animé par le capitaine de vaisseau Sébastien-François Bigot de Morogues.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia


Sur le nom de famille Ten Cate

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Ten Cate.
  • Afficher des informations sur Ten Cate sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Ten Cate.

La publication 1001 stambomen a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Hans Schutijser, "1001 stambomen", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schutijser/I74725.php : consultée 1 mai 2024), "Christina ten Cate (± 1693-1752)".