1001 stambomen » Christina ten Cate (± 1693-1752)

Persoonlijke gegevens Christina ten Cate 


Gezin van Christina ten Cate

Zij is getrouwd met Hendrik Willink.

Zie ook Overijssel Enschede DTB image 295 van 317
==================
Enkele honderden jaren geleden was het Doopsgezind kerkje aan de Torenstraat 4 in Winterswijk, ook wel De Vermaning genoemd, een schuilkerk voor een groep gelovigen die door de overheid gezien werd als veel te tegendraads en lastig. De gelovigen zochten de anonimiteit van een 'verstopt kerkje. '
==================
Historie
De historie van de doopsgezinden te Winterswijk en ook die van hun kerkgebouw is zeer interessant.
We gaan terug naar 1555. Toen vertrokken er Mennonieten, zoals de doopsgezinden ook wel worden genoemd vanuit Winterswijk naar Danzig. Het duurt dan tot 1568 voor er weer meldingen over deze groep naar buiten komen, als de Drost van Bredevoort er over bericht.
De namen Mennisten of Mennonieten zijn afkomstig van Menno Simons, die leefde van 1496 tot 1561. De invloed van deze gewezen pastoor uit het Friese Witmarsum is beslissend geweest voor de hele doperse stroming. Door de opvattingen over de doop, die alleen aan mondige mensen kan worden bediend, kregen deze geloofsgenoten de naam doopsgezinden. Momenteel wordt algemeen aanvaard dat de huidige gemeente in 1611 werd gesticht. Dat gebeurde door de komst van een aantal families, die om veiligheidsredenen Bocholt hadden verlaten. Omdat er geen kerkgebouw voorhanden was, vonden de godsdienstoefeningen plaats in de achterkamer van een huis van een van de leden. Dat was zeer waarschijnlijk in het pand van de familie Waliën, dat stond op de plek van de huidige pastorie.
Het duurde toen nog bijna een eeuw voordat er werd begonnen met de bouw van een eigen kerkgebouw, waarvan de voltooiing plaats vond in 1711. Het ging hier om een zogenaamde schuilkerk, niet goed zichtbaar vanaf de weg. Het pandje oogde ook niet uit als een kerk. Het leek meer op een pakhuisje met twee kelders, een met een tongewelf en een met een troggewelf. De reden voor deze 'onzichtbaarheid' was dat de overheid eigenlijk liever geen doopsgezinde kerken zag. Deze groep was veel te tegendraads en te lastig. Toch was een algeheel verbod op de bouw niet vol te houden, dus er werden restricties gegeven. Ook was er in de kerk een vluchtdeur, waardoor gelovigen konden ontsnappen naar de belendende tuinen als het hun te heet onder de voeten werd. De restanten hiervan zijn nog steeds te zien.
Het dak van de Vermaning, zoals de doopsgezinden hun kerkgebouw ook wel noemen, is een zogenaamd tentdak. Op het punt waar de vier ribben elkaar ontmoeten bij de koningsstijl, straalt de zon uit Maleachi 4 vers 2 ( ‘Die Mynen Namen Vreest; Sal de Sonne der Gerechtigheid Opgaan’) over de gemeente.

Zij zijn getrouwd op 6 augustus 1713 te Winterswijk, Gelderland, Nederland.

Ze zijn in de kerk getrouwd.

Geloof: Doopsgezind

Kind(eren):

  1. Christina Willink  1714-1714
  2. Willem Willink  1715-????
  3. Christina Willink  1717-????
  4. Hendrik Willink  1718-1718
  5. Hendrik Willink  1720-1724
  6. Abraham Willink  1721-???? 
  7. Judith Willink  1723-????
  8. Hendrik Willink  1724-1726
  9. Hendrik Willink  1728-< 1810

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Christina ten Cate?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Christina ten Cate

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Christina ten Cate

Willem ten Cate
± 1658-????
Judith ten Cate
± 1659-????

Christina ten Cate
± 1693-1752

1713
Hendrik Willink
1728-< 1810

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).



Visualiseer een andere verwantschap

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Ten Cate

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Ten Cate.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Ten Cate.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Ten Cate (onder)zoekt.

De publicatie 1001 stambomen is opgesteld door .neem contact op
Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Hans Schutijser, "1001 stambomen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-schutijser/I74725.php : benaderd 18 april 2024), "Christina ten Cate (± 1693-1752)".