Généalogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Jan Claesz Wegenaar (1683-1755)

Données personnelles Jan Claesz Wegenaar 


Famille de Jan Claesz Wegenaar

Il est marié avec Jenneken Schut.

Ils se sont mariés à l'église avant le 1707.


Enfant(s):

  1. Jan Wegenaar  1719-????


Notes par Jan Claesz Wegenaar

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
Blz 93.
Met name was dat het geval in Heelsum, waar Jan Claassen Wegenaar van de molen in de Veentjes in 1718 secretaris was van de schutterij.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De tweede Kwadenoordse molen te Renkum, no 28, blz 247.
Daniel Boekelman is opgevolgd door zijn zoon Johannes, die in april 1729 trouwde met Aaltje Wegenaar, dochter van Jan Claessen Wegenaar, papiermaker op de molen in de Veentjes te Heelsum (no 42) en Jenneke Jans Schut.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De molen op de Kamp te Heelsum, no 41, blz 261.
Jan Daniels Schut, omstreeks1650 geboren, was papiermaker op de Nieuwe Hamermolen in Ugchelen (no 101). Hij bleef met zijn vrouw Tijsjen Lamberts in Ugchelen wonen en werken en liet de Heelsumse molens over aan zijn schoonzoon Jan Wegenaar, die kort te voren getrouwd was met zijn dochter Jenneke. Schut overleed circa 1716 en toen zou de verdeling hebben plaats gevonden waarbij elk der drie kinderen 1/3 part in beide molens kreeg. Die kinderen waren de dochter Jenneke, gehuwd met Jan Claassen Wegenaar, de dochter Gijsbertje, gehuwd met Cornelis Meijerink, en de zoon Daniël, gehuwd met Stijntje Claas van Amersfoort. Daniël Schut volgde zijn vader op in de Ugchelse molen, Meijerink was papiermaker op de eerste Tiemensmolen in Wormingen (no 92), en aan Wegenaar viel de taak toe, zich met de Heelsumse molens te occuperen. Tot in 1728 heeft Wegenaar zijn werk kennelijk alleen met knechts verricht, maar in april 1726 verkocht Daniël, in mei 1728 Gijsbertje hun aandeel voor respectievelijk 933 en 1000 gld aan meester Maas Sanders Trijl en Wendelina Gerrits van Munster, echtelieden. Hun aandeel in de molen in de Veentjes bleef voorlopig nog in de familie. Wegenaar concentreerde zich nu meer op deze molen en liet de molen op de Kamp over aan Maas Trijl. Wegenaar was later ook bereid zijn aandeel van 1/3 te verkopen en zo kon op de veiling de gehele molen onder de hamer komen. Koper voor 2100 gld werd mr Lambert van Eck, burgemeester van Arnhem.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De molen in de Veentjes te Heelsum, no 42, blz 263.
In 1709 werd Karst Janssen papiermaker in Arnhem en de beide Heelsumse molens werden in 1710 verkocht aan Jan Daniels Schut. Toen deze omstreeks 1716 overleed, erfden zijn drie kinderen de molens. Wij zagen reeds in de vorige paragraaf, dat zijn schoonzoon Jan Claassen Wegenaar zich met de twee Heelsumse molens occupeerde, maar de molen op de Kamp in de jaren 1726-1734 afstootte. In 1731 bezaten Wegenaar en zijn vrouw Jenneke Schut 4/6, zijn zwager en schoonzuster Daniël en Gijsbertje Schut elk 1/6 deel van de molen in de Veentjes. Jennek Schut is in maart 1740 overleden. Jan Wegenaar is niet hertrouwd en overleed te Heelsum in mei 1755. Zijn kinderen –de oons Jan en Gerrit en de dochters Aaltje en Johanna gehuwd met resp. Johannes Daniel Boekelman en Johannes Elias Boekelman– kochten in juni en september 1757 de 2/6 parten van de overige eigenaars en verkochten daarna in oktober 1757 de gehele molen aan mr Engelbert van Eck, die ook de molen op de Kamp in eigendom had.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De Bazemolen II te Ugchelen, Apeldoorn, no 106, blz 427.
Het 1/6 part in de molen, dat Jenneke Jans Schut en Jan Wegenaar hadden geërfd van Jacobje Daniels Schut, is na hun dood in 1757 voor 433 gld afgestaan aan de kinderen van wijlen Cornelis Meijerink en Gijsbertje Schut.

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Claesz Wegenaar?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Claesz Wegenaar

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Claesz Wegenaar


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Événements historiques

  • En l'an 1683: Source: Wikipedia
    • 16 juillet » bataille des Pescadores, en Extrême-Orient.
    • 30 août » début de la bataille du lac Poyang menant à la chute de la dynastie Yuan.
    • 12 septembre » bataille de Vienne (deuxième guerre austro-turque). Victoire des troupes impériales et polonaises sur les Ottomans.
    • 9 octobre » Louis XIV épouse en secret Madame de Maintenon.
  • La température le 10 mai 1755 était d'environ 10,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du est-quart-nord-est. Caractérisation du temps: betrokken. Source: KNMI
  • En l'an 1755: Source: Wikipedia
    • 25 janvier » fondation de l'université d'État de Moscou.
    • 13 février » le traité de Giyanti met fin à la troisième guerre de succession javanaise, sous les auspices de la Compagnie néerlandaise des Indes orientales.
    • 20 février » le général britannique Edward Braddock arrive en Virginie pour prendre le commandement de toutes les troupes britanniques en Amérique.
    • 20 avril » Pascal Paoli est élu général en chef de la nation corse.
    • 14 juillet » le patriote corse, et homme des lumières, Pasquale Paoli, révolté contre Gênes, est proclamé général en chef de la nation corse, au couvent Saint-Antoine de Casabianca. Il fait de la Corse un état indépendant, et la première démocratie du monde moderne.
    • 8 septembre » bataille du lac George (guerre de la Conquête).

Sur le nom de famille Wegenaar

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Wegenaar.
  • Afficher des informations sur Wegenaar sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Wegenaar.

Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Peter Koldewijn., "Généalogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-koldewijn/I5305.php : consultée 5 mai 2024), "Jan Claesz Wegenaar (1683-1755)".