genealogieonline

Genealogie Koldewijn - van Delden - Solleveld - Miggels - Vellekoop - Jurriens » Jan Claesz Wegenaar

Persoonlijke gegevens Jan Claesz Wegenaar 


Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Voorouders (en nakomelingen) van Jan Claesz Wegenaar


Gezin van Jan Claesz Wegenaar

Hij is in de kerk getrouwd met Jenneken Schut voor 1707.

Kind(eren):

  1. Gerrit Wegenaar  ????-
  2. Johanna Wegenaar  ????-
  3. Aaltien Beerens Wegenaar  1707-1775 
  4. Hendrik Lamberts Wegenaar  1709-????
  5. Jan Wegenaar  1719-????


Notities bij Jan Claesz Wegenaar

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
Blz 93.
Met name was dat het geval in Heelsum, waar Jan Claassen Wegenaar van de molen in de Veentjes in 1718 secretaris was van de schutterij.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De tweede Kwadenoordse molen te Renkum, no 28, blz 247.
Daniel Boekelman is opgevolgd door zijn zoon Johannes, die in april 1729 trouwde met Aaltje Wegenaar, dochter van Jan Claessen Wegenaar, papiermaker op de molen in de Veentjes te Heelsum (no 42) en Jenneke Jans Schut.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De molen op de Kamp te Heelsum, no 41, blz 261.
Jan Daniels Schut, omstreeks1650 geboren, was papiermaker op de Nieuwe Hamermolen in Ugchelen (no 101). Hij bleef met zijn vrouw Tijsjen Lamberts in Ugchelen wonen en werken en liet de Heelsumse molens over aan zijn schoonzoon Jan Wegenaar, die kort te voren getrouwd was met zijn dochter Jenneke. Schut overleed circa 1716 en toen zou de verdeling hebben plaats gevonden waarbij elk der drie kinderen 1/3 part in beide molens kreeg. Die kinderen waren de dochter Jenneke, gehuwd met Jan Claassen Wegenaar, de dochter Gijsbertje, gehuwd met Cornelis Meijerink, en de zoon Daniël, gehuwd met Stijntje Claas van Amersfoort. Daniël Schut volgde zijn vader op in de Ugchelse molen, Meijerink was papiermaker op de eerste Tiemensmolen in Wormingen (no 92), en aan Wegenaar viel de taak toe, zich met de Heelsumse molens te occuperen. Tot in 1728 heeft Wegenaar zijn werk kennelijk alleen met knechts verricht, maar in april 1726 verkocht Daniël, in mei 1728 Gijsbertje hun aandeel voor respectievelijk 933 en 1000 gld aan meester Maas Sanders Trijl en Wendelina Gerrits van Munster, echtelieden. Hun aandeel in de molen in de Veentjes bleef voorlopig nog in de familie. Wegenaar concentreerde zich nu meer op deze molen en liet de molen op de Kamp over aan Maas Trijl. Wegenaar was later ook bereid zijn aandeel van 1/3 te verkopen en zo kon op de veiling de gehele molen onder de hamer komen. Koper voor 2100 gld werd mr Lambert van Eck, burgemeester van Arnhem.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De molen in de Veentjes te Heelsum, no 42, blz 263.
In 1709 werd Karst Janssen papiermaker in Arnhem en de beide Heelsumse molens werden in 1710 verkocht aan Jan Daniels Schut. Toen deze omstreeks 1716 overleed, erfden zijn drie kinderen de molens. Wij zagen reeds in de vorige paragraaf, dat zijn schoonzoon Jan Claassen Wegenaar zich met de twee Heelsumse molens occupeerde, maar de molen op de Kamp in de jaren 1726-1734 afstootte. In 1731 bezaten Wegenaar en zijn vrouw Jenneke Schut 4/6, zijn zwager en schoonzuster Daniël en Gijsbertje Schut elk 1/6 deel van de molen in de Veentjes. Jennek Schut is in maart 1740 overleden. Jan Wegenaar is niet hertrouwd en overleed te Heelsum in mei 1755. Zijn kinderen –de oons Jan en Gerrit en de dochters Aaltje en Johanna gehuwd met resp. Johannes Daniel Boekelman en Johannes Elias Boekelman– kochten in juni en september 1757 de 2/6 parten van de overige eigenaars en verkochten daarna in oktober 1757 de gehele molen aan mr Engelbert van Eck, die ook de molen op de Kamp in eigendom had.

De papiermolens in de provincie Gelderland, alsmede in Overijssel en Limburg. Schrijver: H.Voorn.
De Bazemolen II te Ugchelen, Apeldoorn, no 106, blz 427.
Het 1/6 part in de molen, dat Jenneke Jans Schut en Jan Wegenaar hadden geërfd van Jacobje Daniels Schut, is na hun dood in 1757 voor 433 gld afgestaan aan de kinderen van wijlen Cornelis Meijerink en Gijsbertje Schut.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Jan Claesz Wegenaar?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Jan Claesz Wegenaar

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Gebruikte symbolen: grootouders grootoudersouders oudersbroers-zussen broers/zussenkinderen kinderen
Sleep de tijdbalk om terug of verder in de tijd te gaan (of gebruik de l en r toetsen). Klik op de namen voor meer informatie.

Over de familienaam Wegenaar

  • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Wegenaar.
  • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Wegenaar.
  • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Wegenaar (onder)zoekt.