Généalogie Jonk-Richter en aanverwanten » Lamberthus (Lambertus Lenartszoon) Reuthen a Groenenberg (± 1550-1636)

Données personnelles Lamberthus (Lambertus Lenartszoon) Reuthen a Groenenberg 

  • Il est né environ 1550 dans Thorn.
  • Professions:
    • Waardijn van de Rijksmunt (controlerend ambtenaar).
      onder vorstin-abdis Anna van der Marck

      Anna van der Marck volgde in 1604 haar zuster Josina op, die van 1579 tot 1604 abdis van Thorn was. Anna van der Marck was tot haar overlijden in 1631 abdis van Thorn.

      Onder Anna van der Marck (1604-1631) werden er in de periode 1613-1614 voor het eerst gigots (duiten) en liards (oorden) geslagen. In tegenstelling tot vele andere zuidelijke kleine munthuizen zoals Reckheim en Gronsveld, sloeg Thorn haar duiten met het eigen wapen en de eigen naam. De liards (oorden) waren naar het voorbeeld van de liards die door de aartshertogen Albertus en Elisabeth werden geslagen. De gigots (duiten) zijn meer van het type zoals deze in de noordelijke Nederlanden werden geslagen. Er zijn duiten bekend met het Friese wapen doch dit zijn hoogst waarschijnlijk (versleten) originele Friese duiten welke slechts aan een zijde opnieuw gemunt zijn met een Thorn's stempel. Mogelijk werd dit uit kostenbesparende overwegingen gedaan. Ook de munten van Anna van der Marck stonden er niet om bekend dat ze van al te beste kwaliteit waren. Regelmatig kwamen er dan ook klachten over deze munten en de Staten van Holland vaardigden meerdere malen verboden uit tegen de hagemunten uit de zuidelijke Nederlanden. Omdat dit weinig effect had probeerden de Staten de muntmeesters aan te pakken die de munten hadden geslagen. Diverse muntmeesters hebben een tijdje gevangen gezeten op beschuldiging dat zij o.a. muntmeester van Thorn waren geweest. In 1614 zou het munthuis van Thorn gesloten zijn na voornamelijk kleingeld van slecht zilver en koperen duiten en oorden te hebben geslagen. De Duitse generaal waardijn Philipp Aldendorff is echter nog in 1617 te Thorn geweest tijdens een rondgang langs de rijksmunten. Na de arrestatie van Hendrik Wijntgens in 1617 schreef de abdis van Thorn nog klaagbrieven naar de munzkreis. Waarschijnlijk is de munt dus nog tot 1617 open geweest, later is er nog sprake van twee andere muntmeesters namelijk Michiel van den Berg/Michel van den Bosch die toestemming kreeg om te Luik duiten te slaan op naam van Thorn. Of deze ook daadwerkelijk zijn geslagen is niet bekend. Later is er vermelding van Simon Tempe/Simon Timpen die het muntmeesters gereedschap krijgt overgedragen. Of hij daadwerkelijk iets heeft geslagen is niet bekend.
      (Tekst: Munten Bodemvondsten Club Forum)

      Peter Bossenhoven werd in 1565 te Keulen gearresteerd op verdenking van valsemunterij te Gronsveld, Batenburg en Thorn. De prins-bisschop van Luik zorgde er echter voor dat hij weer werd vrijgelaten. Lambert Bossenhoven, een broer van Peter Bossenhoven, was in 1566/67 peymeester (ontvanger) van Luik.1 Muntmeester Hendrik Weijntges heeft naast zijn werk aan de munt te Mülheim (Duitsland) ook voor de abdis van Thorn gewerkt. De muntstempels liet hij maken bij Hans Slegnitz gevestigd aan de Burgmauer te Keulen. Deze schijnt een goede stempelsnijder te zijn geweest maar was niet beëdigt door de munzkreis. Het werk te Mülheim liet Weijntges in handen van zijn zoons Peter en Balthasar. Te Thorn schijnt hij als vervanger ene Paul Westenberg gehad te hebben als hij zelf niet aanwezig kon zijn. Zijn werk te Thorn bracht hem echter geen geluk, de Duitse kreits maakte bezwaar omdat hij niet beëdigt was om te Thorn te werken. Zijn Thornse munten werden in de zuidelijke Nederlanden verboden verklaard en zelf werd hij in 1617 (waarschijnlijk te Roermond) gearresteerd en naar Brussel overgebracht waar hij lang is vastgehouden. De abdis van Thorn klaagde hierover bij de kreits welke vervolgens brieven aan aartshertog Albrecht schreef. Als Weijntges vastgehouden werd vanwege de muntslag te Thorn dan moest hij voor de munzkreis verantwoording afleggen en niet te Brussel omdat die met de Thornse muntslag niets te maken hadden. Er schijnt geen antwoord gekomen te zijn maar Hendrik is weer vrijgekomen want in 1619 zal hij nog voor het stadje Elburg halve duiten gaan slaan.

      Op de munten van Anna van der Mark is meestal een gevierendeeld wapen met hartschild gebruikt. In het 1e kwartier het wapen van het graafschap en het geslacht van der Mark gecombineerd met de leeuw van de heerlijkheid Lummen. In het tweede kwartier het gecombineerde wapen van Wassenaer en Leyde. Deze werd gebruikt omdat Jan van der Mark gehuwd was met Margaretha van Wassenaar, een dochter van Jan van Wassenaer, de laatste burggraaf van Leiden. In het derde kwartier het wapen van de heerlijkheid Runkel. In het vierde kwartier de leeuw van de heerlijkheid Lummen en in het hartschild het wapen van het geslacht Schoonhoven. Dit wapen werd gebruikt omdat Willem I van der Mark was getrouwd met Johanna van Aarschot-Schoonhoven.
      (Website duiten.nl/Thorn)
    • Waardijn van de rijksmunt van Thorn.Source 1
      Lambert Reuten ontfangt het leen "groenebergh" tot thoor, nadat die Hoochgeboren graffin margaretha van ysenburg, decanisse daaruyt [gestorven?] Is den 09-07-1608, nr. 687, leenboek 1605 - 1631).
      Hij was tevens waardijn Van de rijksmunt a.c.
  • Il est décédé novembre 1636 dans Thorn.
    Lambert Reuthen was gehuwd met de adellijke Anna van Wiel. Zij werden begraven in het koor van de parochiekerk. Op hun grafsteen werd Lambertus Reuthen genoemd "Heer van Groenenberg". Deze parochiekerk stond naast de stiftkerk, en is in de tijd van de Franse overheersing afgebroken, waarna de stiftkerk parochiekerk werd.
  • Un enfant de Lenaert Reuthen et Maria Magdalena Hoffmann Houben
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 26 juillet 2023.

Famille de Lamberthus (Lambertus Lenartszoon) Reuthen a Groenenberg

Il est marié avec Anna van Wiel.

Ils se sont mariés


Enfant(s):

  1. Anna Maria Reuthen  ± 1584-????
  2. Lambertus Reuthen  1585-???? 
  3. Leonardus Reuthen  1587-???? 
  4. Margaretha Reuthen  1590-????
  5. Petrus Reuthen (Rutten)  ± 1591-???? 
  6. Joannes Reuthen  ± 1595-???? 
  7. Catharina Reuthen  1596-????


Notes par Lamberthus (Lambertus Lenartszoon) Reuthen a Groenenberg

Lambert Reuten ontfangt het leen "groenebergh" tot thoor, nadat die Hoochgeboren graffin
margaretha van ysenburg, decanisse daaruyt [gestorven?] Is den 09-07-1608, nr. 687, leenboek 1605 - 1631

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Lamberthus (Lambertus Lenartszoon) Reuthen a Groenenberg?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Lamberthus (Lambertus Lenartszoon) Reuthen a Groenenberg

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Lamberthus (Lambertus Lenartszoon) Reuthen a Groenenberg


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Geneanet website, Familiegeschiedenis van Pieter Ruiten

Des liens dans d'autres publications

On rencontre cette personne aussi dans la publication:

Sur le nom de famille Reuthen a Groenenberg


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Vera Jenniskens-Beulen, "Généalogie Jonk-Richter en aanverwanten", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-jonk-richter/I24094.php : consultée 17 juin 2024), "Lamberthus (Lambertus Lenartszoon) Reuthen a Groenenberg (± 1550-1636)".