Généalogie Harings » Aldert Harings (1789-1841)

Données personnelles Aldert Harings 

  • Il a été baptisé en l'an 1789 dans Leeuwarden.
  • Profession: de 1809 à 1841 soldaat en (mr.) schoenmaker.
  • Entrée.
    Aldert was meesterschoenmaker en diende vrijwel zijn gehele leven (vrijwillig) in het leger als er oorlogsdreiging was.

    Hij groeide vanaf zijn tiende op zonder zijn vader, die naar als militair naar de Oost was vetrokken. Aldert had leren lezen en schrijven. Hij ging in de leer bij een meesterschoenmaker en diende al op jonge leeftijd bij de schutterij.

    In 1809 ging hij vrijwillig in dienst in het Hollandse leger van Lodewijk Napoleon toen de Engelsen Zeeland binnen viellen. Van vechten kwam het niet omdat hij met zijn regiment bij Amsterdam lag, om de hoofdstad te beschermen. De Engelsen verlieten Zeeland enkele maanden later, omdat zij te lijden hadden van malaria en andere ziekten.

    In 1812 ging hij weer in dienst, maar bij de Nationale Garde. Inmiddels was Nederland ingelijfd bij Frankrijk en was de dienstplicht ingevoerd. Aldert hoefde zelf niet te dienen, maar nam tegen een ruime vergoeding de plaats in van een stadsgenoot. Hij marcheerde in november met de 87e cohorte af naar Groningen waar de Nationale Garde in garnizoen lag. De Nationale Garde had als taak het binnenland te beschermen, maar in het begin van 1813 bood de commandant de 87e cohorte aan voor het Franse veldleger.

    De 600 manschappen marcheerden hierna af naar Wezel in Duitsland. Onder de soldaten was veel weerstand en onrust ontstaan, omdat zij geen dienst hadden genomen om voor de Franse keizer Napoleon te vechten in Europa. Om te voorkomen dat de soldaten deserteerden, werden de poorten van Wezel gesloten en een paar opstandige soldaten gefusilleerd.

    De 86e cohorte werd omgedoopt tot het 147e regiment de ligne en vocht een aantal veldslagen in het oosten van Pruissen tegen het Russische leger. In het begin verliep de veldtocht voorspoedig en kreeg het regiment een eervolle vermelding voor de Slag bij Goldberg. Tegen het einde van zomer werd het regiment echter verslagen en ontbonden. Het is niet bekend of Aldert krijgsgevangen genomen werd, of dat hij zelf zijn weg naar Nederland heeft teruggevonden. Pas in 1814 kwam hij weer voor in Leeuwarden, als hij een getuigenis aflegt over een vermiste militair.

    Vanaf 1815 is Aldert mr. schoenmaker met drie knechten. Het gildesysteem is kort hierna afgeschaft, maar mogelijk heeft hij met het geld van zijn diensttijd zijn meesterproef afgelegd. Vanaf dit moment lijkt zijn leven rustig te verlopen.

    In 1828 komt Aldert voor op een lijst met weerbare Leeuwarders. Waarschijnlijk diende hij nog steeds bij de schutterij. Hij gaat in ieder geval mee met de Friese schutters naar Brabant, als in 1830 een oorlog uitbreekt met België. Het eerste jaar verblijft hij in Den Bosch en omgeving en in 1831 trekken zij de grens met België over voor een campagne tegen de Belgen. Aldert diende bij het 2e Marsbataljon Friezen die de aanvoerlijnen moesten bewaken. Tegen de verwachting in kwamen zij zelf in aanraking met het Belgische Maasleger bij Helchteren en Houthalen. De Friese, Amsterdamse en Bossche schutters hielden de eer van het Nederlandse leger hoog, door het Belgische Maasleger veel tegenstand te bieden en later bij Hasselt zelft volledig te verslaan. Alle militairen die deelnamen aan de krijgsverrichtingen ontvingen hiervoor een Metalen Kruis en werden ridder van het Metalen Kruis genoemd. Na deze overwinningen lag de weg naar Brussel open, maar een Franse interventie voorkwam dat de prins van Oranje België kon terugveroveren. In de jaren hierna bleef de schutterij nog in Brabant aan de grens, tot zij in 1834 terugkeerd naar Leeuwarden, waar ze als helden werden onthaald.

    Aldert overleed zeven jaar later op 52-jarige leeftijd.
  • Il est décédé en l'an 1841 dans Leeuwarden.
  • Les parents biologiques sont Haring (Harm) Jans et Gepke Alderts Loyenga
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 8 août 2020.

Famille de Aldert Harings

Il est marié avec Johanna Wijngaarden.

Ils se sont mariés en l'an 1807 à Leeuwarden.


Enfant(s):

  1. Tetje Harings  1807-1897 
  2. Haring Harings  1815-1906 

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Aldert Harings?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Aldert Harings

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Aldert Harings

Jan Clasen
± 1720-> 1768
Ida (Yda) Dirks
1725-> 1775

Aldert Harings
1789-1841

1807
Tetje Harings
1807-1897

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les données affichées n'ont aucune source.

    Sur le nom de famille Aldert Harings


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Stichting Familie Harings, "Généalogie Harings", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-harings/I12.php : consultée 11 mai 2024), "Aldert Harings (1789-1841)".