Généalogie Gomes » Jan Schagen (1810-1854)

Données personnelles Jan Schagen 

  • Il est né le 29 juillet 1810 dans Oudeschild (Texel, NH).Source 1
  • Il a été baptisé le 5 août 1810 dans Oudeschild (Texel, NH).Source 2
    Doopgetuige: Trijntje Simons Buijsekool
  • Profession: agent van justitie (1842); gerechtsdienaar (1843, 1845-1848, 1854).
  • Propriété: brief Klaas Kikkert 21 sep 1854.
  • Il est décédé le 4 juillet 1854 dans Den Burg (Texel, NH), il avait 43 ans.Source 3
    Hij is overleden in een schuur voor de landbouw bij Den Burg om 17.00u; aangifte overl op 6 juli 1854 door Pieter Schagen, 72 jaar, ambtenaar, oom van de overledene, wonende in Oudeschild en Petrus Schuur, 41 jaar, gerechtsdienaar, wonende in Den Burg
  • Un enfant de Cornelis Jansz Schagen et Reijnoutje Cornelis Huijsman
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 25 novembre 2013.

Famille de Jan Schagen

Il est marié avec Adriana Theuns.

Ils se sont mariés le 11 août 1842 à Texel, il avait 32 ans.Les sources 4, 5

Getuigen bij het huwelijk: Cornelis Schagen, 72 jaar, vader van de bruidegon; Bartholomeus Lindeman, 67 jaar, agent van justitie; Cornelis Moojen, 66 jaar, eilandsbode en Jacob Rijk, 47 jaar, schoenmaker; allen wonende op Texel

Enfant(s):

  1. Cornelis Schagen  1843-1878
  2. Pieter Schagen  1843-1919
  3. Reinoutje Schagen  1845-1872
  4. Susanna Schagen  1846-1895 
  5. Elizabeth Schagen  1848-1888


Notes par Jan Schagen

Brievenboek GAT 332
N 130 Mil. Comm: 10-12-1830
Dat zich bij mij vervoegd hebben Philip Christiaan Sauzethaler Commis der 1e klasse by de in en uitgaande regten en accynsen alhier met aanbieding van den Persoon van Jan Cornelis Schagen oud 20 jaren welke laaste voldaan heeft aan de NM en voor den dienst is goedgekeurd ten einde dezelve persoon gedurende de thans bestaande onlusten in ons vaderland in militaire dienst zoude worden ingelijfd (liefst bij de Flankeurs of Jagers) zullende dezelve persoon geheel voor rekening van gemelde Heer Sauzethaler worden geequipeerd.

N 138 Mil. Comm: 21-12-1830
Dat het voornemen van den Heer Sauzenthaler is om den door hem aangebodenen Jan Cornelisz Schagen bij het flankeurs batalon der 10e afd: infanterie geplaats te krijgen, alzoo hem de uitrusting bij het Noord Holl: Jager Corps te kostbaar valt.
Daar het tegenwoordig saisoen van dien aard is dat met elken dag de Correspondentie kan gestemd en dus de aansluiting van [het Texelse] contingent al spoedig eene vertraging zoude kunnen ondervinden die in alle opzigten te bejammeren zoude zijn [is het beter ze nu te laten uittrekken]
Bron: Irene Maas
Bij de stranding van de Agnes in 1850 hoorde Huizinga van Notaris Bok:
Het was onmogelijk een strand van 3 á 4 uur lengte te surveilleren, dat over die geheele lengte met dieven, in de duinen op de loer leggende, bezet was, te meer daar hier geen Garnizoen was en er op een tijd slechts 1 enkele politiedienaar ten gebruike was.
[Twee agenten waren ziek, en een was geestelijk niet in orde, bleek uit zijn andere aantekeningen].

Huizinga 6 February 1854. Des avonds de diender Schuur bij mij. [Zijn collega] Schagen moet tengevolge van dronkenschap in het kussen zitten, daar hij handen en voeten, toen met de gladheid der wegen, geheel stuk gevallen heeft.

Samuel Huizinga: Zondag 9 Julij 1854. Schagen is eergisteren op de weg naar het kamp opgehangen gevonden, zijn kinderen zijn nu in het weeshuis en zijn boedel is verkocht.
[Het 'kamp' was de plek waar ooit soldaten hadden gekampeerd, ten zuiden van de Hooge Berg, dicht bij de Schans].
Bron: Irene Maas
Brief van Burgemeester Keijser 26-5-1852
Aan de Officier van Justitie
Heb ik de Onderstrandvonder Jacob Kuiper de in gemelde missive voorgestelde vragen gedaan, welke door hem zijn beantwoord, zooals in nevensgaand proces verbaal is omschreven. Uit gemeld proces verbaal is blijkbaar, dat de verklaring van genoemde Onderstrandvonder van geheel verschillenden aard is, dan die van de Justitiedienaar Petrus Schuur, hetgeen door mij ook reeds was opgemerkt bij het opmaken van het proces verbaal van beschuldiging in dato 19 April Ll. Het is bij vernieuwing een bewijs, dat genoemde Pieter Schuur niet juist of opregt is in het doen van verklaringen, ter gelegenheid van het doen opmaken van processen verbaals, in welk vermoeden ik te meer gesterkt ben door de weigering van de Justitiedienaar Jan Schagen, om die verklaring mede te teekenen, zooals bij bedoel proces verbaal dd 19 April genoegzaam blijkbaar is, daar Petrus Schuur alleen dat verklaard.
Bron: Irene Maas
Dood Jan Schagen op 4-7-1854

Roomse kinderen in het Algemeen Weeshuis
De kinderen van Jan en Adriana waren RK gedoopt. Na de dood van de moeder zorgde de pastoor er voor dat deze kinderen bij zijn kerk bleven. De vader werd verweten dat hij zich niet gedroeg zoals de pastoor het graag zag.
8-9-1854 Adres van pastoor W. van der Hurk. Overleg met weeshuis. Wat overigens de beweringen van de pastoor betreffen opzigtens de handelingen van nu wijlen Jan Schagen met zijne kinderen na den dood hunner moeder, wij deze onmogelijk van overdrijving kunnen vrijspreken, vooral wanneer men zich in deze den Protestantsche Vader voorsteld.

23-9-1854 Aan Gedeputeerde Staten
Dat de twee oudste kinderen van wijlen Jan Schagen en Antje Teuns werkelijk in de RC kerk zijn gedoopt en vervolgens ook in de Godsdienst dier kerk zijn opgeleid geworden (ook na de dood der Moeder), niet door de Vader, maar door de dienstmeid, die inwonende was en welke tot de RC kerk behoorde, onder invloed van de pastoor, opdat de kinderen door den Vader niet aan de RC kerk zoude wierde onttrokken.

31-1-1855 Aan de Heeren Regenten van het Algemeen Weeshuis te Texel
Over de godsdienstige gezindheid van de nagelaten kinderen van Jan Schagen en Adriaantje Teuns

9-2-1855 Aan Zijne Excellentie de Commissaris des Konings in Noord Holland Godsdienstige opvoeding van de kinderen van Jan Schagen

22-2-1856 Aan Zijne Excellentie de Commissaris des Konings in Noord Holland
Over de Godsdienstige opvoeding van de kinderen in het weeshuis … dat echter ten aanzien de Godsdienstige opvoeding der kinderen van wijlen Jan Schagen geene andere beschikkingen zijn gemaakt. Bedoelde kinderen reeds 2 jaren in dat Gesticht geplaatst, is het bestuur van het Algemeen Weeshuis van oordeel, dat de veranderde bepalingen in het herziene reglement opgenomen, geene terugwerkende kracht kan uitoefenen. Immers indien ten aanzien van de kinderen van Jan Schagen deswegens eene uitzondering werdt gemaakt, waar toch zoude dan de grens zijn, binnen welke die terugwerking moest worden bepaald?

11-11-1856 Godsdienstige opvoeding van de kinderen van Jan Schagen in het Algemeen weeshuis [maar wat er aan de hand is begrijp ik niet].

Twee geloven op één kussen
De katholieke moeder wilde niet dat haar kinderen door een verkeerde opvoeding in vagevuur of hel terecht zouden komen. De protestantse vader had haar gegeven wat ze wilde.

4-2-1858 Aan Zijne Excellentie de Commissaris des Konings in Noord Holland
[Dominee Vrendenberg zegt dat] toen de Geregtsdienaar Jan Schagen zich in deze gemeente aan den Burg had gevestigd, en hij nog goed bij zijn verstand was, Jan Schagen bij hem aan huis is geweest om zijne attestatie als lid der Hervormde gemeente in te leveren. Dat bij die gelegenheid zijn xx [Vrendenberg] hem heeft gevraagd van welke godsdienst zijne vrouw was; op het antwoord dat deze RC was, vroeg zijn xx verder, en dan uwe kinderen, waarop hij antwoordde, dat hij voor het aangaan van zijn huwelijk aan zijn vrouw de belofte had gedaan, dat alle de kinderen, uit hun huwelijk voortkomende, in de RC kerk zouden worden opgevoed, op welke mededeeling, door zijn xx slechts werd geantwoord Zoo!
Daarna was Jan Schagen tegen hem op een zeer onverschillige wijze over de door hem gedane belofte beginnen te spreken [volgende bladzijde onleesbaar].
Bron: Irene Maas
N 55 Onderwerp Weeskinderen van J. Schagen
Den Heeren regenten van het Algemeen Weeshuis te Texel
Texel 31 Januarij 1855
Wij hebben de eer UEd bij deze toetezenden eene missive van den Heer Staatsraad Commissaris des Konings dezer provincie, waarbij omtrent de zaak der Godsdienstige gezindheid, in welke de nagelaten kinderen van het mannelijk geslacht van Jan Schagen en
Adriaantje Teuns behooren te worden opgevoed in het breede mededeeling wordt gedaan, dat zijne Excellentie de Heer Minister van Binnenlandsche Zaken, het gevoelen van regenten van het algemene Weeshuis, betreffende de regeling der tegenwoordige opvoeding van die kinderen kan beaamen; ter wijl de Minister aan den inhoud van art: 8 van het reglement op het bestuur van het algemeen weeshuis alhier, eene geheele andere Zin en betekenis schijnt te willen geven dan welke dezerzijds steeds daaraan is toegekend.
Naar aanleiding van genoemde missive, verzoeken wij UEd de onderwerpelijke zaak in nadere overweging te willen nemen.
Tevens brengen wij ter kennisse vanUEd, dat de inhoud der bedoelde missive reeds een punt onzer ernstige overweging heeft uitgemaakt, en hoewel wij niet eenstemmig, de beschouwingen van den Minister in deze hebben kunnen deelen heeft toch de meerderheid van het dagelijks bestuur met Ministers zienswijze zich kunnen vereenigen, en achten het alzoo billijk en regtvaardig de hier bedoelde kinderen van wijlen van Jan Schagen en
Adriaantje Teuns in de RC Godsdienst te doen opvoeden in welke zij zijn gedoopt en tot den dood door hunne ouders zijn opgevoed geworden.
Wij noodigen UEd daarom uit, onder terugzending der missive, tevens den uitslag uwer overwegingen aan ons te willen mededeelen ten einde aan het verlangen van den Heer Staatsraad Commissaris des Konings in het slot van ZE missive vermeld te kunnen voldoen.
De Burgemeester en wethouders van Texel
PKeijser.Sz
De secretaris Voigt
Bron: Irene Maas

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Jan Schagen?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Jan Schagen

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Jan Schagen


Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les sources

  1. Texelse Geslachten I
    pag 342
  2. Texel, ng dopen; Oudeschild 1727-1812
  3. Texelse Geslachten I
    pag 19
  4. Texelse Geslachten I
    pag 46
  5. Noord-Hollands Archief; BS-Huwelijk
    Akteplaats: Texel
    Soort akte: Huwelijksakte
    Aktenummer: 30
    Registratiedatum: 11-08-1842

Événements historiques

  • La température le 29 juillet 1810 était d'environ 21,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: winderig half bewolkt. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1810: Source: Wikipedia
    • 1 février » le maréchal Soult s'empare de Séville.
    • 4 février » malgré les assurances données par Napoléon, Alexandre Ier de Russie lui refuse la main de sa sœur Anna, âgée de quinze ans.
    • 17 février » en Italie, les États pontificaux sont annexés à l'Empire napoléonien et transformés en deux départements, Rome et Trasimène.
    • 11 mars » mariage par procuration entre Marie-Louise d'Autriche et Napoléon I dans l'église des Augustins à Vienne.
    • 15 septembre » «Grito de Dolores» (Guanajuato), appel à la sédition contre les autorités soumises aux ordres de Joseph Bonaparte en Nouvelle-Espagne.
    • 13 décembre » le littoral de la mer du Nord, dont le duché d'Oldenbourg, le Nord de Hanovre, Brême, Hambourg et Lübeck, est annexé par Napoléon I.
  • La température le 5 août 1810 était d'environ 18,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du ouest-sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt regen. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1810: Source: Wikipedia
    • 29 janvier » la Junta Central quitte le pouvoir en Espagne.
    • 11 mars » mariage par procuration entre Marie-Louise d'Autriche et Napoléon I dans l'église des Augustins à Vienne.
    • 3 juin » promulgation du Code pénal français par Napoléon I.
    • 9 juillet » Napoléon annexe la Hollande et la divise en sept départements français.
    • 27 août » victoire française à la bataille de Grand Port pendant la Cinquième Coalition.
    • 3 décembre » le Royaume-Uni prend l'île Maurice aux Français.
  • La température le 11 août 1842 était d'environ 20,0 °C. Le vent venait principalement de l'/du sud-ouest. Caractérisation du temps: half bewolkt dampig. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • En l'an 1842: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,1 millions d'habitants.
    • 6 janvier » en Afghanistan, les troupes britanniques quittent la ville de Kaboul et sont massacrées peu après pendant leur retraite (bataille de Gandamak).
    • 13 janvier » victoire de l'Émirat d'Afghanistan à la bataille de Gandamak lors de la première guerre anglo-afghane.
    • 11 juin » Loi Guizot sur les chemins de fer en France.
    • 10 août » Lord Ashley fait interdire le travail des femmes et des enfants de moins de dix ans au fond des mines du Royaume-Uni.
    • 29 août » traité de Nankin mettant fin à la première guerre de l'opium.
    • 3 décembre » bombardement de Barcelone(es).
  • La température le 4 juillet 1854 était d'environ 19,5 °C. Il y avait 2 mm de précipitation. Le taux d'humidité relative était de 86%. Source: KNMI
  •  Cette page est uniquement disponible en néerlandais.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • Du 19 avril 1853 au 1 juillet 1856 il y avait en Hollande le gouvernement Van Hall - Donker Curtius avec comme premiers ministres Mr. F.A. baron Van Hall (conservatief-liberaal) et Mr. D. Donker Curtius (conservatief-liberaal).
  • En l'an 1854: Source: Wikipedia
    • La population des Pays-Bas était d'environ 3,3 millions d'habitants.
    • 24 avril » mariage d'Élisabeth de Wittelsbach, dite «Sissi», avec François-Joseph I d'Autriche.
    • 10 mai » début d'un nouveau séjour niçois de Garibaldi en sa ville natale, jusqu’en 1855.
    • 9 octobre » début du siège de Sébastopol (guerre de Crimée).
    • 24 octobre » décret impérial qui réorganise les régiments d'infanterie légère français.
    • 25 octobre » bataille de Balaklava pendant la guerre de Crimée.
    • 5 novembre » bataille d'Inkerman, lors de la Guerre de Crimée.


Même jour de naissance/décès

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia

  • 1826 » John Adams, second président des États-Unis, ayant exercé de 1797 à 1801 (° 30 octobre 1735).
  • 1831 » James Monroe, cinquième président des États-Unis, ayant exercé de 1817 à 1825 (° 28 avril 1743).
  • 1848 » François-René de Chateaubriand, écrivain français (° 4 septembre 1768).
  • 1873 » Johann Jakob Kaup, naturaliste allemand (° 10 avril 1803).
  • 1889 » Auguste Mermet, compositeur français (° 5 janvier 1810).
  • 1905 » Élisée Reclus, géographe et militant politique français (° 15 mars 1830).

Sur le nom de famille Schagen

  • Afficher les informations que Genealogie Online a concernant le patronyme Schagen.
  • Afficher des informations sur Schagen sur le site Archives Ouvertes.
  • Trouvez dans le registre Wie (onder)zoekt wie? qui recherche le nom de famille Schagen.

La publication Généalogie Gomes a été préparée par .contacter l'auteur
Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
R. R. Gomes, "Généalogie Gomes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/genealogie-gomes/I25571.php : consultée 12 juin 2024), "Jan Schagen (1810-1854)".