Families Boorsma, Diepenbroek, Snapper, Rikkers, Hogen Esch, Homan, Kuipers, Hommes » Hendrik Van Aller (1490-> 1563)

Données personnelles Hendrik Van Aller 

Les sources 1, 2
  • Il est né estimé vers 1490 dans Gelderland.
  • Profession: ridder.
  • (Wonende te) en l'an 1563 dans Hattem.
  • Il est décédé apres 1563 dans Gelderland.
  • Un enfant de Reinier Van Aller et Gonda

Famille de Hendrik Van Aller

Il est marié avec Wendela Van Brienen.

Ils se sont mariés avant le 1535.


Enfant(s):



Notes par Hendrik Van Aller

controle 20-102013

Arnt, broer van Hendrik, was getrouwd met Dorothea van Leisten en ene Van Lennep. Onbekend is waarmee hij zijn drie kinderen gekregen heeft.
Hij was in Hattem een belangrijk man en vertegenwoordigde Hattem als Gedeputeerde in 1543 om hertog Willem te ontslaan uit de eed aan de landschappen, daar Karel V toen heer van Gelderland werd. In Hattem was hij o.m. gasthuismeester. In een oorkonde staan de gasthuismeesters Johan Matthyssoin en Arnt het (stenen) gasthuis in erfpacht aan de stad af, waarna het zal dienen als raadhuis. Voor Hattem een belangrijke gebeurtenis. Nu vindt men in Hattem nog de “Adelaarshoek”, een gedeelte van het stadje, dat vroeger de “Allershoek” heette, een herinnering aan het geslacht van Aller, voor zover dat in Hattem gewoond heeft. Het is jammer, dat deze naamsverandering heeft plaatsgehad! Arndt en zijn zoon Hendrik noemen zich niet van Oldenaller, doch van Aller. In 1353 werd voor hem en zijn zuster door Hendrik Vriese “eene misse ter weecken” gegeven.

Nadat Arnt in 1506, zij het onder protest van zijn broer Reynier, Oldenaller had gekregen, blijkt uit een tinsboek, dat hij dit tezamen met Herman van Oldenbarneveld had, dus slechts voor de helft. Nu had Arnt verscheidene kinderen, waarvan ons bekend zijn een dochter, Margriet, die gehuwd was met Hendrik van Heerde, een zoon Hendrik en een zoon Reyner. Dan lezen we in een oorkonde d.d. 16 juli 1530: “Arnt van Oldenaller staat aan zijn zoon Reyner zijn erf en goed Oldenaller af tegen beding van kost, inwoning en kleeding voor zich en de nu bij mij hem inwonende kinderen, zolang hij leeft, voor een som van 100 Philipsgulden”. Hoewel er meer mogelijkheden zijn, is het waarschijnlijk dat Arnt met zijn kinderen in Hattem een tegemoetkoming kreeg uit de opbrengst van (half) Oldenaller. In een lijst van het St, Jorisgilde te Harderwijk wordt in 1533 Herman van Oldenbarnevelt genoemd als eigenaar van Oldenaller, echter ook slechts van het halve goed, want in de genealogie van mr. W. de Vries over de Oldenbarnevelts zien we, dat Herman op 12 april 1537 half Oldenaller kocht van de weduwe van Reyner van Oldenaller (Bye). Hij bezat toen dus geheel Oldenaller, dat later, na zijn dood in 1571 vererfde op zijn dochter Elisabeth van Oldenbarnevelt. Reyner van Oldenaller moet dus voor 1537 zijn gestorven. En zo was na den Aller, ook Oldenaller uit het geslacht van Aller geraakt. Hendrik, zoon van Arnt, is in 1586 kinderloos gestorven.

Van belang is (nadat den Aller, ook Oldenaller uit het geslacht van Aller geraakt is) echter nog Hendrik, de broeder van Arnt, die gehuwd was met Wendela van Brienen. Deze Hendrik had (minstens) drie zonen, Reinier, Bessel en Jan, die zich van Aller, maar ook wel Oldenaller noemden.

Deze drie zonen komen in december 1552 voor in het tinsboek van Hattem, zodat ze daar bezittingen gehad moeten hebben. Met Oldenaller hebben zij uiteraard niets meer te maken. Hoewel Reinier en Jan mogelijk ook nakomelingen hebben gehad, bepalen we ons tot Bessel Hendrikszoon van (Olden)Aller. Deze Bessel woonde klaarblijkelijk n.l. in Nijkerk. Hij was gehuwd met Geertruid Renselaar. Merkwaardig is het, dat in het orgaan der familie van Aller in een verkoopakte gesproken wordt over “Geertuyd Rensen, alleer Bessel Henricks wijff van Aller” en wel in de tweede helft der 15e eeuw, terwijl deze personen in de 16e eeuw leefden. Hier zit dus wel een fout en het genoemde tynsboek zal uit de 16e eeuw zijn.
Web content link:http://www.google.nl/imgres?q=oldenaller#=10&hl=nl&tbo=d&biw=1181&bih=1235&tbm=isch&tbnid=-aJcXCUDql8roM:&imgrefurl=http://www.mijngelderland.nl/putten/buitenplaatsen-17e-eeuw&docid=75NXd0xlAoL3AM&imgurl=http://www.mijngelderland.nl/beeld/Canons/Putten/15a_Oldenaller.jpg&w=1200&h=872&ei=Aj4GUczECPTB0gWPoYCoDg&zoom=1&iact=hc&vpx=153&vpy=121&dur=6050&hovh=191&hovw=263&tx=129&ty=121&sig=100979997681843098292&page=1&tbnh=124&tbnw=178&start=0&ndsp=43&ved=1t:429,r:1,s:0,i:85Google Afbeeldingen resultaat voor http://www.mijngelderland.nl/beeld/Canons/Putten/15a_Oldenaller.jpg

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Hendrik Van Aller?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Hendrik Van Aller

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Ancêtres (et descendants) de Hendrik Van Aller

Reinier Van Aller
± 1460-< 1506
Gonda
< 1495-< 1506

Hendrik Van Aller
1490-> 1563

< 1535

    Montrez le quartier généalogique complet

    Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

    • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
    • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
    • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



    Visualiser une autre relation

    Les sources

    1. MY HERITAGE, via http://www.myheritage.nl/person-10001983..., 17 janvier 2013
    2. VAN ALLER WEBSITE, via http://www.vanaller.net/genealogie/gdpva...

    Sur le nom de famille Van Aller


    Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
    Arjen Boorsma, "Families Boorsma, Diepenbroek, Snapper, Rikkers, Hogen Esch, Homan, Kuipers, Hommes", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-boorsma-diepenbroek-ea/R500558.php : consultée 16 juin 2024), "Hendrik Van Aller (1490-> 1563)".