Families Boorsma, Diepenbroek, Snapper, Rikkers, Hogen Esch, Homan, Kuipers, Hommes » Hendrik Van Aller (1490-> 1563)

Persönliche Daten Hendrik Van Aller 

Quellen 1, 2
  • Er wurde geboren schätzungsweise um 1490 in Gelderland.
  • Beruf: ridder.
  • (Wonende te) im Jahr 1563 in Hattem.
  • Er ist verstorben nach 1563 in Gelderland.
  • Ein Kind von Reinier Van Aller und Gonda

Familie von Hendrik Van Aller

Er ist verheiratet mit Wendela Van Brienen.

Sie haben geheiratet vor 1535.


Kind(er):



Notizen bei Hendrik Van Aller

controle 20-102013

Arnt, broer van Hendrik, was getrouwd met Dorothea van Leisten en ene Van Lennep. Onbekend is waarmee hij zijn drie kinderen gekregen heeft.
Hij was in Hattem een belangrijk man en vertegenwoordigde Hattem als Gedeputeerde in 1543 om hertog Willem te ontslaan uit de eed aan de landschappen, daar Karel V toen heer van Gelderland werd. In Hattem was hij o.m. gasthuismeester. In een oorkonde staan de gasthuismeesters Johan Matthyssoin en Arnt het (stenen) gasthuis in erfpacht aan de stad af, waarna het zal dienen als raadhuis. Voor Hattem een belangrijke gebeurtenis. Nu vindt men in Hattem nog de “Adelaarshoek”, een gedeelte van het stadje, dat vroeger de “Allershoek” heette, een herinnering aan het geslacht van Aller, voor zover dat in Hattem gewoond heeft. Het is jammer, dat deze naamsverandering heeft plaatsgehad! Arndt en zijn zoon Hendrik noemen zich niet van Oldenaller, doch van Aller. In 1353 werd voor hem en zijn zuster door Hendrik Vriese “eene misse ter weecken” gegeven.

Nadat Arnt in 1506, zij het onder protest van zijn broer Reynier, Oldenaller had gekregen, blijkt uit een tinsboek, dat hij dit tezamen met Herman van Oldenbarneveld had, dus slechts voor de helft. Nu had Arnt verscheidene kinderen, waarvan ons bekend zijn een dochter, Margriet, die gehuwd was met Hendrik van Heerde, een zoon Hendrik en een zoon Reyner. Dan lezen we in een oorkonde d.d. 16 juli 1530: “Arnt van Oldenaller staat aan zijn zoon Reyner zijn erf en goed Oldenaller af tegen beding van kost, inwoning en kleeding voor zich en de nu bij mij hem inwonende kinderen, zolang hij leeft, voor een som van 100 Philipsgulden”. Hoewel er meer mogelijkheden zijn, is het waarschijnlijk dat Arnt met zijn kinderen in Hattem een tegemoetkoming kreeg uit de opbrengst van (half) Oldenaller. In een lijst van het St, Jorisgilde te Harderwijk wordt in 1533 Herman van Oldenbarnevelt genoemd als eigenaar van Oldenaller, echter ook slechts van het halve goed, want in de genealogie van mr. W. de Vries over de Oldenbarnevelts zien we, dat Herman op 12 april 1537 half Oldenaller kocht van de weduwe van Reyner van Oldenaller (Bye). Hij bezat toen dus geheel Oldenaller, dat later, na zijn dood in 1571 vererfde op zijn dochter Elisabeth van Oldenbarnevelt. Reyner van Oldenaller moet dus voor 1537 zijn gestorven. En zo was na den Aller, ook Oldenaller uit het geslacht van Aller geraakt. Hendrik, zoon van Arnt, is in 1586 kinderloos gestorven.

Van belang is (nadat den Aller, ook Oldenaller uit het geslacht van Aller geraakt is) echter nog Hendrik, de broeder van Arnt, die gehuwd was met Wendela van Brienen. Deze Hendrik had (minstens) drie zonen, Reinier, Bessel en Jan, die zich van Aller, maar ook wel Oldenaller noemden.

Deze drie zonen komen in december 1552 voor in het tinsboek van Hattem, zodat ze daar bezittingen gehad moeten hebben. Met Oldenaller hebben zij uiteraard niets meer te maken. Hoewel Reinier en Jan mogelijk ook nakomelingen hebben gehad, bepalen we ons tot Bessel Hendrikszoon van (Olden)Aller. Deze Bessel woonde klaarblijkelijk n.l. in Nijkerk. Hij was gehuwd met Geertruid Renselaar. Merkwaardig is het, dat in het orgaan der familie van Aller in een verkoopakte gesproken wordt over “Geertuyd Rensen, alleer Bessel Henricks wijff van Aller” en wel in de tweede helft der 15e eeuw, terwijl deze personen in de 16e eeuw leefden. Hier zit dus wel een fout en het genoemde tynsboek zal uit de 16e eeuw zijn.
Web content link:http://www.google.nl/imgres?q=oldenaller#=10&hl=nl&tbo=d&biw=1181&bih=1235&tbm=isch&tbnid=-aJcXCUDql8roM:&imgrefurl=http://www.mijngelderland.nl/putten/buitenplaatsen-17e-eeuw&docid=75NXd0xlAoL3AM&imgurl=http://www.mijngelderland.nl/beeld/Canons/Putten/15a_Oldenaller.jpg&w=1200&h=872&ei=Aj4GUczECPTB0gWPoYCoDg&zoom=1&iact=hc&vpx=153&vpy=121&dur=6050&hovh=191&hovw=263&tx=129&ty=121&sig=100979997681843098292&page=1&tbnh=124&tbnw=178&start=0&ndsp=43&ved=1t:429,r:1,s:0,i:85Google Afbeeldingen resultaat voor http://www.mijngelderland.nl/beeld/Canons/Putten/15a_Oldenaller.jpg

Haben Sie Ergänzungen, Korrekturen oder Fragen im Zusammenhang mit Hendrik Van Aller?
Der Autor dieser Publikation würde gerne von Ihnen hören!


Zeitbalken Hendrik Van Aller

  Diese Funktionalität ist Browsern mit aktivierten Javascript vorbehalten.
Klicken Sie auf den Namen für weitere Informationen. Verwendete Symbole: grootouders Großeltern   ouders Eltern   broers-zussen Geschwister   kinderen Kinder

Vorfahren (und Nachkommen) von Hendrik Van Aller

Reinier Van Aller
± 1460-< 1506
Gonda
< 1495-< 1506

Hendrik Van Aller
1490-> 1563

< 1535

    Zeige ganze Ahnentafel

    Mit der Schnellsuche können Sie nach Name, Vorname gefolgt von Nachname suchen. Sie geben ein paar Buchstaben (mindestens 3) ein und schon erscheint eine Liste mit Personennamen in dieser Publikation. Je mehr Buchstaben Sie eingeben, desto genauer sind die Resultate. Klicken Sie auf den Namen einer Person, um zur Seite dieser Person zu gelangen.

    • Kleine oder grosse Zeichen sind egal.
    • Wenn Sie sich bezüglich des Vornamens oder der genauen Schreibweise nicht sicher sind, können Sie ein Sternchen (*) verwenden. Beispiel: „*ornelis de b*r“ findet sowohl „cornelis de boer“ als auch „kornelis de buur“.
    • Es ist nicht möglich, nichtalphabetische Zeichen einzugeben, also auch keine diakritischen Zeichen wie ö und é.



    Visualisieren Sie eine andere Beziehung

    Quellen

    1. MY HERITAGE, via http://www.myheritage.nl/person-10001983..., 17. Januar 2013
    2. VAN ALLER WEBSITE, via http://www.vanaller.net/genealogie/gdpva...

    Über den Familiennamen Van Aller

    • Zeigen Sie die Informationen an, über die Genealogie Online verfügt über den Nachnamen Van Aller.
    • Überprüfen Sie die Informationen, die Open Archives hat über Van Aller.
    • Überprüfen Sie im Register Wie (onder)zoekt wie?, wer den Familiennamen Van Aller (unter)sucht.

    Geben Sie beim Kopieren von Daten aus diesem Stammbaum bitte die Herkunft an:
    Arjen Boorsma, "Families Boorsma, Diepenbroek, Snapper, Rikkers, Hogen Esch, Homan, Kuipers, Hommes", Datenbank, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-boorsma-diepenbroek-ea/R500558.php : abgerufen 20. Juni 2024), "Hendrik Van Aller (1490-> 1563)".