Kwartierstaat Huisman / Derksen » Joan Hendrik Uffing (1747-1785)

Persoonlijke gegevens Joan Hendrik Uffing 

Bronnen 1, 2, 3

Verwantschap Joan Hendrik Uffing


Voorouders (en nakomelingen) van Joan Hendrik Uffing

Joan Hendrik Uffing
1747-1785

1762
Frans Uffing
1769-1846

Gezin van Joan Hendrik Uffing

Hij is getrouwd met Margaretha Thünte.Bron 1

Zij zijn getrouwd op 27 mei 1762 te Bocholt.Bron 4


Kind(eren):

 1. Joanna Maria Uffing  1763-????
 2. Frans Uffing  1769-1846 


Notities over Joan Hendrik Uffing

Ene Jan Hendrik/Joannes Henricus Uffink trouwt Aleijda wamelink in 13-9-1766/2-10-1766 te Aalten, dichtbij Bocholt. Hij wordt als "uit bocholt" vermeld. Geen verdere vermelding gevonden van uffing+wamelink. Ook geen dood van Wamelink rond deze tijd.
Ene Joannes Henrich Uffing trouwt in 1798 te Rhede met Bernardina Guensing
http://search.ancestry.com/cgi-bin/sse.dll?indiv=1&db=FS1GermanyMarriages&h=20766488&tid=&pid=&usePUB=true&_phsrc=NpU117&_phstart=successSource&usePUBJs=true&rhSource=9866
Ik heb ernstige twijfels over de ouders van Joan Hendrik Uffing, omdat hij dan al op 14 jarige leeftijd moet zijn getrouwd. In 1715 wordt een Joannes Henricus Uffing gedoopt in Rhede, met ouders Bernd Uffing en Elschen/Elisabeth.
In mijn familie werd er van uitgegaan dat de naam Uffing verwijst naar het plaatsje Uffing am Staffelsee in Beieren. Echter, het is aannemelijker dat het verwijst naar een landgoed/hof Uffekynch, dat in 1364 begon in Barlo, net boven Aalten. De naam Uffing/Ueffing/Uffink/Uffinck komt vooral voor rondom de plaatsen Aalten/Bochom/Rhede, in alle eeuwen sinds 1600.
In mijn familie werd er altijd van uitgegaan dat de naam Uffing verwijst naar het plaatsje "Uffing am Staffelsee" in Beieren, bijna 700km van waar ik geboren ben. Echter, met behulp van leden van genealogieonline.nl kwam ik er achter dat het aannemelijker is dat het verwijst naar het landgoed/hof Uffekynch (Uffing), dat in 1364 ontstond in Barlo (boven Aalten in de Achterhoek), 40km van mijn geboorteplaats. Vanaf 1651 komt de naam Uffinck al voor in Aalten (voor deze tijd is er geen informatie), en soms in de vorm van "Op Uffinck", waarbij de "Op" verwijst naar een landgoed of boerderij.

De naam Uffekynch/Uffing zelf zou weer verwijzen naar een patroniem van de naam Uffo/Uffiko/Ulfried. Dus vermoedelijk is een zoon van ene Uffiko in 1364 een landgoed gestart in Barlo.

De namen Uffink en Uffing komen ongeveer even vaak voor in de geschiedenis. Maar Uffink is meer geconcentreerd rondom Aalten, terwijl de naam Uffing weer meer geconcentreert is rond Bocholt. Er is een beetje spreiding, maar de Uffin*s concentreren zich toch echt vooral rondom dit grensgebied, in een kleine Noord-Zuid strook in de grensstreek tussen Rhede in het oosten in Duitsland en Westervoort in het westen in Nederland

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Joan Hendrik Uffing?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Bronnen

 1. Trouwen Margeretha Thunte en Johann Heinrich Uffing, geneanet
 2. Doop Joannes Henricus Uffing, FamilySearch.org, via https://familysearch.org/pal:/MM9.1.1/VH...
 3. Huwelijk Uffing Hermsen, wiewaswie
 4. Huwelijk Joan Hen Uffing en Margaretha Tunte, matricula

Tijdbalk Joan Hendrik Uffing

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Over de familienaam Uffing

 • Bekijk de informatie die Genealogie Online heeft over de familienaam Uffing.
 • Bekijk de informatie die Open Archieven heeft over Uffing.
 • Bekijk in het Wie (onder)zoekt wie? register wie de familienaam Uffing (onder)zoekt.

Historische gebeurtenissen


Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.


 • De temperatuur op 10 april 1785 lag rond de 1,0 °C. De wind kwam overheersend uit het west-noord-westen. Typering van het weer: omtrent helder. Bron: KNMI
 • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was van 1751 tot 1795 vorst van Nederland (ook wel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden genoemd)
 • In het jaar 1785: Bron: Wikipedia
  • 1 januari » Het eerste exemplaar van The Daily Universal Register (het latere The Times) wordt gepubliceerd.
  • 14 februari » Paus Pius VI creëert veertien nieuwe kardinalen, onder wie de Italiaanse bisschop van Imola Gregorio Barnaba Chiaramonti.
  • 23 mei » Uitvinding van de bifocale bril door Benjamin Franklin.

Tip: herlaad deze pagina voor een nieuwe selectie van gebeurtenissen vanuit Wikipedia.Bron: Wikipedia
Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

 • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
 • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
 • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Bastiaan Huisman, "Kwartierstaat Huisman / Derksen", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/familiestamboom-huisman/I0149.php : benaderd 29 september 2023), "Joan Hendrik Uffing (1747-1785)".