Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Frans (roofridder) van Brederode (1465-1490)

Persoonlijke gegevens Frans (roofridder) van Brederode 


Gezin van Frans (roofridder) van Brederode


Notities over Frans (roofridder) van Brederode

 

Op http://nl.wikipedia.org/wiki/18_november">18 november van dat jaar lukte het Frans van Brederode om http://nl.wikipedia.org/wiki/Rotterdam">Rotterdam in te nemen. Vanuit Rotterdam ondernam hij pogingen om omliggende steden, als http://nl.wikipedia.org/wiki/Schiedam">Schiedam, http://nl.wikipedia.org/wiki/Delft">Delft, ;http://nl.wikipedia.org/wiki/Gouda">Gouda, http://nl.wikipedia.org/wiki/Dordrecht_(Nederland)">Dordrecht en http://nl.wikipedia.org/wiki/Schoonhoven">Schoonhoven in te nemen. Hij kreeg hierbij hulp van een ervaren veldheer uit http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Gelre">Gelre namelijk http://nl.wikipedia.org/wiki/Reynier_van_Broeckhuysen">Reynier van Broeckhuysen, die tevens een oudere neef van hem was. Deze pogingen mislukten allemaal. Hij en zijn aanhangers plunderden regelmatig de omgeving van Rotterdam. Hierbij werden de steden http://nl.wikipedia.org/wiki/Woerden">Woerden en http://nl.wikipedia.org/wiki/Geertruidenberg_(plaats)">Geertruidenberg wel veroverd.

In http://nl.wikipedia.org/wiki/1489">1489 kwam langzaam een einde aan de heerschappij van Frans van Brederode. Zijn medestanders, waaronder de burgemeester van Rotterdam, werden in Delft berecht en in juli 1489 onthoofd. Van Brederode verbleef op dat moment nog in Rotterdam, maar met in samenspraak met de bevolking van Rotterdam gaf Frans zich over op voorwaarde voor een veilige aftocht. Hij dook met zijn overige manschappen onder ter hoogte van de Zeeuwse eilanden en voerde daar uit plundertochten. Op http://nl.wikipedia.org/wiki/23_juli">23 juli http://nl.wikipedia.org/wiki/1490">1490 raakte Frans van Brederode echter zwaargewond bij de http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Slag_bij_Brouwershaven_(1490)&action=edit&redlink=1">Slag bij Brouwershaven. Hij werd gevangengenomen en opgesloten in de http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Puttoxtoren&action=edit&redlink=1">Puttoxtoren in Dordrecht. Daar overleed hij korte tijd later aan zijn verwondingen voordat hij zou worden opgeknoopt. Frans overleed zonder enig nageslacht op een leeftijd tussen de 22 en 25 jaar.

In Rotterdam groeide Jonker Frans al snel uit tot een held. Door de oorlogen was de positie van Rotterdam in vergelijking met de omliggende steden enorm versterkt. Zo had het nabijgelegen Delft al zijn schepen verloren en Gouda de helft van de huizen. Dankzij Jonker Frans werd Rotterdam definitief een stad van betekenis in http://nl.wikipedia.org/wiki/Holland">Holland.

Rotterdam eert hem met de straatnaam Jonker Fransstraat.

 

Hij was een zoon van http://nl.wikipedia.org/wiki/Reinoud_II_van_Brederode">Reinoud II van Brederode en http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Yolande_van_Lailang&action=edit&redlink=1">Yolande van Lailang. Frans van Brederode werd geboren in http://nl.wikipedia.org/wiki/Vianen_(Utrecht)">Vianen op kasteel Batenstein. Vanaf zijn zevende levensjaar begon zijn opleiding tot ridder en begon daarmee in de functie van schildknaap, hij moet rond zijn zeventiende geridderd zijn (circa 1481). Vervolgens vertrok Frans naar http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertogdom_Brabant">Brabant waar hij de http://nl.wikipedia.org/wiki/Katholieke_Universiteit_Leuven">Leuvense universiteit bezocht. In 1488 werd hij opgezocht door een delegatie van Hoekse voorstanders, deze groepering zocht nog naar een laatste strohalm om macht te vergaren in vooral Holland. Frans besloot om met deze mannen mee te reizen naar Sluis in Zeeuws-Vlaanderen waar het een heenkomen was van Hoekse bannenlingen. Hij werd uiteindelijk op http://nl.wikipedia.org/wiki/3_april">3 april http://nl.wikipedia.org/wiki/1488">1488 in http://nl.wikipedia.org/wiki/Sluis_(Nederland)">Sluis door een commissie van drie mannen (waaronder zijn broer http://nl.wikipedia.org/wiki/Walraven_II_van_Brederode">Walraven II van Brederode, die later zou overlopen naar de Kabeljauwen) gekozen tot leider van de Hoeken, dit nadat de Hoeken niet akkoord gingen met de benoeming van http://nl.wikipedia.org/wiki/Maximiliaan_I_van_Oostenrijk">Maximiliaan I van Oostenrijk tot regent voor zijn minderjarige zoon http://nl.wikipedia.org/wiki/Filips_I_van_Castili%C3%AB">Philips de Schone, http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertog_van_Bourgondi%C3%AB">Hertog van Bourgondië en http://nl.wikipedia.org/wiki/Graaf_van_Holland">Graaf van Holland.

 

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Frans (roofridder) van Brederode?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Frans (roofridder) van Brederode

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Voorouders (en nakomelingen) van Frans (roofridder) van Brederode


Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Aanknopingspunten in andere publicaties

Deze persoon komt ook voor in de publicatie:

Historische gebeurtenissen



Dezelfde geboorte/sterftedag

Bron: Wikipedia

Bron: Wikipedia


Over de familienaam Van Brederode


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I35555.php : benaderd 15 mei 2024), "Frans (roofridder) van Brederode (1465-1490)".