Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling » Walraven II. van Brederode (1462-1531)

Persoonlijke gegevens Walraven II. van Brederode 

  • Hij is geboren in het jaar 1462 in Slot Batenstein, Vianen.
  • Beroep: 10e Heer van Brederode, heer van Vianen, Ameide, drossaard van Hagestein en burggraaf van Utrecht.
  • Hij is overleden in het jaar 1531 in Slot Batenstein, Vianen, hij was toen 69 jaar oud.
  • Een kind van Reinoud II. van Brederode en Yolanda van Lalaing

Gezin van Walraven II. van Brederode

(1) Hij is getrouwd met Margaretha van Borselen.

Zij zijn getrouwd in het jaar 1492, hij was toen 30 jaar oud.


Kind(eren):



(2) Hij is getrouwd met Geertruida van Alphen.

Zij zijn getrouwd


Kind(eren):



(3) Hij is getrouwd met Anna van Neuenahr.

Zij zijn getrouwd op 11 mei 1508, hij was toen 46 jaar oud.


Kind(eren):

  1. Frans van Brederode  1512-1529
  2. Maria van Brederode  1512-????
  3. Walburga van Brederode  1512-1567 


Notities over Walraven II. van Brederode

 

Walraven huwde eerst met de niet adellijke vrouw Geertruida van Alphen; er kwamen enkel bastaardkinderen uit voort die later aanspaak wilden maken op het heerschap van Brederode. Walraven huwde in 1492 met de adellijke Magretha van Kloetinge van Borselen, ze was echter eerst verloofd met Maarten van Polheim, die toebehoorde aan de Orde van het Gulden Vlies. Echter was Walraven zo verliefd dat hij de verloving afkocht met 1968 florijnse guldens en 16 stuivers, waarna hij met haar kon trouwen[2]; zij overleed in 1507 waarna hij nog met Anna van Nieuwenaar huwde (11 mei 1508).

 

Hij was een zoon van Reinoud II van Brederode en Yolanda van Lalaing. Op 3-jarige leeftijd benoemde zijn vader hem tot drossaard van Hagestein. Walraven II zou net als zijn vader Reinoud II en oom Gijsbrecht in 1470 gevangen zijn genomen door bisschop David van Bourgondië, hij wist echter met enige hulp te ontsnappen en vluchtte naar Kasteel Batenstein. Op 16 oktober 1473 volgde hij zijn vader op als 10e heer van Brederode. Bij de huldiging werd hij dwarsgezeten door zijn halfbroers, die bastaards waren, maar Walraven werd als rechtsgeldige opvolger gezien. In 1486 werd hij tot ridder geslagen door Maximiliaan van Oostenrijk en nam zitting in diens raad. Na het overlijden van Maria van Bourgondië, Maximiliaans vrouw werd er binnen het Hoekse bewind een manier gezocht om deze factie nieuw leven in te blazen. Walraven leek de aangewezen persoon maar omdat deze in de gunst en aan het hof van de Keizer verbleef koos men voor zijn jongere broer Frans van Brederode aan het hoofd van de nieuwe Hoekse beweging, dat de Jonker Fransenoorlog zou inluiden. De grootse reden waarom Walraven II niet verkozen was, zou zijn omdat hij zich niet verzoend had met Jan III van Montfoort[1]. Walraven bleef politiek gezien buiten schot.

 


He was the son of http://en.wikipedia.org/wiki/Reinoud_II_van_Brederode">Reinoud II van Brederode and Yolanda de Lalaing. When he was three years old his father named him Bailiff of Hagestein. Just like his father Reinoud II and his uncle http://en.wikipedia.org/wiki/Gijsbrecht_van_Brederode">Gijsbrecht van Brederode, he was captured by Bishop http://en.wikipedia.org/wiki/David_of_Burgundy">David of Burgundy in 1470, but he managed to escape with some assistance and fled to http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Castle_Batenstein&action=edit&redlink=1">Castle Batenstein. On 16 October 1473 he succeeded his father as the 10th Lord of Brederode. Walraven's succession ceremony was interrupted by his half-brothers, who were illegitimate however, leaving Walraven as the rightful successor. In 1486 he was knighted by http://en.wikipedia.org/wiki/Maximilian_I,_Holy_Roman_Emperor">Maximilian of Austria, and took a place in Maximilian's council. After the death of Maximilian, Walraven searched for a way to reinstate the rule of the http://en.wikipedia.org/wiki/Hook_and_Cod_wars">Hook faction, which would lead to a new war. After several years, Walraven defected to the opposing faction, which would prove to be a good decision.

Heeft u aanvullingen, correcties of vragen met betrekking tot Walraven II. van Brederode?
De auteur van deze publicatie hoort het graag van u!


Tijdbalk Walraven II. van Brederode

  Deze functionaliteit is alleen beschikbaar voor browsers met Javascript ondersteuning.
Klik op de namen voor meer informatie. Gebruikte symbolen: grootouders grootouders   ouders ouders   broers-zussen broers/zussen   kinderen kinderen

Via Snelzoeken kunt u zoeken op naam, voornaam gevolgd door een achternaam. U typt enkele letters in (minimaal 3) en direct verschijnt er een lijst met persoonsnamen binnen deze publicatie. Hoe meer letters u intypt hoe specifieker de resultaten. Klik op een persoonsnaam om naar de pagina van die persoon te gaan.

  • Of u kleine letters of hoofdletters intypt maak niet uit.
  • Wanneer u niet zeker bent over de voornaam of exacte schrijfwijze dan kunt u een sterretje (*) gebruiken. Voorbeeld: "*ornelis de b*r" vindt zowel "cornelis de boer" als "kornelis de buur".
  • Het is niet mogelijk om tekens anders dan het alfabet in te voeren (dus ook geen diacritische tekens als ö en é).

De getoonde gegevens hebben geen bronnen.

Historische gebeurtenissen


Over de familienaam Van Brederode


Wilt u bij het overnemen van gegevens uit deze stamboom alstublieft een verwijzing naar de herkomst opnemen:
Marthan Klein, "Families Klein, Ree, de Breed en de Vries van Terschelling", database, Genealogie Online (https://www.genealogieonline.nl/families-klein-ree-ea/I35526.php : benaderd 15 mei 2024), "Walraven II. van Brederode (1462-1531)".