genealogieonline

Familie Wakkers / Wackers

Foto van Piet Wakkers

De publicatie Familie Wakkers / Wackers is samengesteld door (neem contact op). De gegevensverzameling bestaat uit 2.754 personen. Meer statistische informatie over de publicatie (zoals aantallen en spreiding van genealogische gebeurtenissen) is te vinden op de statistieken pagina.


De huidige families Wakkers zijn afstammelingen van twee broers die rond 1810 (bij de start van het nieuwe koninkrijk?) bij de post gingen werken en in Den Bosch werden gestationeerd. Hun voorouders kwamen uit de wijdere omgeving van Echt – Maasbracht, een gebied dat in de Franse tijd tot het departement van de Nedermaas behoorde. In 1795 werd dit ingelijfd bij Frankrijk en dit had onder andere tot gevolg dat daar de burgerlijke stand werd ingevoerd met een vaste schrijfwijze van de naam. Tot dan toe was Wackers de gebruikelijke schrijfwijze en dat bleef zo.

In Nederland werd onder het Franse bewind de Bataafse Republiek gevestigd waar professor Siegenbeek in 1804 de eerste officiële spelling publiceerde, waarbij bijvoorbeeld ckx en cx en cks zoals in Hendrickx etc.  veranderde in ks (Hendriks) en ck in kk. Zo werd Wackers Wakkers, maar alleen voor de twee broers toen jaren later in 1811 in Nederland de burgerlijke stand werd ingevoerd. Alle verwanten woonden toen in de voormalige Franse Republiek met hun al vastgelegde familienaam. Wel komt het een enkele keer voor dat per ongeluk Wakkers in plaats van Wackers in een akte terecht komt.

De naam Wackers is waarschijnlijk een patroniem, en dat verklaart dat er vele families met deze naam zijn waarvan de onderlinge verwantschap niet kan worden aangetoond. Ze kwamen/komen vooral voor in Zuid-Limburg en aangrenzend Duitsland, maar ook in België (Loenhout, Leuven, Brugge) en Duinkerken. In Nederland boven de grote rivieren vinden we vooral de naam Wakker.

Hier heb ik geprobeerd een overzicht te geven van de voorouders van mijn grootvader Antoon Wakkers, geboren 1867, en de afstammelingen van de oudst verwante Wackers, Hermanus, geboren circa 1575. Bij Hermanus nog een aantal oudere vermeldingen van de familienaam, die ik in Roermond gevonden heb.


Index op familienamen


Startpunten in deze publicatieVandaag in het verleden


Andere publicaties van Piet Wakkers


Probeer de service vrijblijvend

meer dan 7000 genealogen
gingen u voor!