Woudwyk Genealogía » Siouck Syouck Siouek Sjouck Syoucke Fercksdochter Ferckesdr Fercks Fercksdr Helvrada Helvardera Helbada Albada van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier (1415-1475)

Personal data Siouck Syouck Siouek Sjouck Syoucke Fercksdochter Ferckesdr Fercks Fercksdr Helvrada Helvardera Helbada Albada van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier 


Household of Siouck Syouck Siouek Sjouck Syoucke Fercksdochter Ferckesdr Fercks Fercksdr Helvrada Helvardera Helbada Albada van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier

(1) She is married to Jarich Wybes Wyards Wibaz van Jelckema Jellama Jelckama Jelkama van Metzlawier Meskewier thoe Aeckerem.

They got married in the year 1440 at Metskewier, Akkrum, Utingeradeel, Boarnsterhim, Frysland, she was 25 years old.


Child(ren):



(2) She is married to Renick Rienck Doytzis Doitzes van Albada Helbada van Helvrada Thoe Flaersim Flansum.

They got married in the year 1455 at Flansum, Boarnsterhim, Friesland.-Warga, Roordahuizum, Idaarderadeel, Boarnsterhim, Friesland, Nederland, she was 40 years old.


Child(ren):



Notes about Siouck Syouck Siouek Sjouck Syoucke Fercksdochter Ferckesdr Fercks Fercksdr Helvrada Helvardera Helbada Albada van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier

Syouck Fercksdr Helbada van Aytta thoe Hemricksende,erft


Akkrum en Flansum, na 1452, kleindochter erfenis.


-----------------------------------------------------------------------


Helvardera State te Roordahuizum.


Geschiedenis "Volgens de traditie vererfde Helvardera in de 15de eeuw op de bewoners van het naburige goed Aytta. Door het huwelijk van Siouck Aytta met Jarich Jelckema vererfde het in de 15de eeuw aan de Jelckema's, die er ook enige tijd woonden. Vanwege hun betrokkenheid bij veten is het niet onwaarschijnlijk dat Helvardera versterkt was.


--------------------------------


Historia " Según la tradición heredada Helvardera en el siglo 15 por los habitantes de la Aytta así vecino. Heredados por el matrimonio de Siouck Aytta con Jarich Jelckema en el siglo 15 hasta el Jelckema de que también vivieron algún tiempo. Debido a su participación en peleas , no es improbable que Helvardera se fortaleció .


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Zij is getrouwd met (1) Jarich Wyards Wibaz Wybes Jelckema Jellama Jelckama Jelkama van Metzlawier thoe Aeckerem ,1440 Metskewier,Akkrum,Utingeradeel,Boarnsterhim,Frysland.


 


Hijos:


 


- Wyck Wybecke Jarichs Jellama 1440-1475.


Wybe Wybo Jarichsz Jarichs Jellama Jelckama 1442-1497.


Frouke Jarichs Jelckama 1447-?.


Syts Jarichs Jelckama 1448-?.


- Sipcke Jarichs Jelckama 1450-?.


N. Jarichs Jelckama 1445-?


---------------------------------------------------------------------------------------


Zij is getrouwd met (2) Renick Rienck Doytzis Doitzes Albada van Helbada Thoe Flaersim Flansum 1454 te Warga, Roordahuizum,Idaarderadeel,Boarnsterhim,Friesland.


Kinderen:


Jel Jets Riencksdr Albada Van Helvrada.


Haye Riencks van Albada 1456-?.


Nz. Riencks Albada 1458-?.


Gerlof Riencksz Helbada 1462-?.


Jelte Helbada 1460-1505.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Helvardera State te Roordahuizum


Ligging Deze state lag in Roordahuizum, gemeente Boarnsterhim, op Ayttawei 2 ten zuiden van de kerk.


De boerderij op 10 augustus 2011www.hisgis.nl, tab "kaartlagen", keuze "Stinzen Fryslân". Die tekst is tevens gepubliceerd in "De Stinzen in middeleeuws Friesland en hun bewoners", P.N. Noomen, Uitgeverij Verloren, Hilversum 2009


www.hisgis.nl


Foto’s 1 en 2: archief van J. Leemburg.


------------------------------------------


Helvardera Estado Roordahuizum


Ubicación Este estado fue en Roordahuizum , municipio Boarnsterhim en Ayttawei 2 al sur de la iglesia.


La finca el 10 de agosto 2011 www.hisgis.nl , pestaña "capas del mapa " elección " casas stins Friesland " . Este texto se publica también en " La casas stins en Frisia medieval y sus habitantes " , PN Noomen , Editorial Lost, Hilversum 2009


www.hisgis.nl


Fotos 1 y 2: Archivo de J. Leemburg.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Aytta State te Swichum


Ligging De Aytta State bevond zich te Swichum, gemeente Leeuwarden.


Oude tekening van de State


Andere benaming Boekama State


Ontstaan De State komt voor het eerst in de 15e eeuw voor en heet oorspronkelijk Boekama State.


Geschiedenis In de veertiende eeuw komen we in de archieven rond Swichum ook nog "Het Spijk" tegen. Over "het Spijk" is veel geschreven en gefantaseerd, maar waarschijnlijk ging het hier om een stuk land of een boerderij, en zeker niet om de naam van een stins, die dan bewoond zou zijn door de Aytta's. Een hardnekkig misverstand dat steeds weer opduikt. De Aytta's woonden er wel op states te Barrahuis, Roordahuizum en Warga.


De Aytta’s komen oorspronkelijk uit Reduzum en waren rijke boeren. Veel macht hadden ze in de 15e eeuw nog niet, dat komt later. Rond 1450 vestigt Ferke Aytta, zoon van Folkert, zich op Himriksein onder Wergea. Volgens dr. Abma trouwde hij met Syts Bucho tho Hemrickend en ze vestigden zich naar het zich laat aanzien op haar ouderlijk huis. Hij legt om veiligheidsredenen rond Himriksein grachten en bouwt er een stins. Deze stins lag ongeveer 1 km ten oosten van Swichum, en hoorde tot de grietenij Idaarderadeel, nu de gemeente Boarnsterhim. Ferke en Syts kregen vier kinderen: Bucho, Gerbrant, Rintje en Sjouck. Gerbrant kwam te wonen op Aytta State te Roordahuizum. Hij trouwde met Jets Boecama, afkomstig van de gelijknamige state te Swichum. Zij kregen negen kinderen: Bucho, Fercke, Wytse, Folckert, Mints, Swobk, His, Ferck en Auck. Bucho, de oudste, ook Bernardus Bucho genoemd, was eerst pastoor maar werd later raadsman van de Hertog van Saxen en daarna van Karel V. Folckert trouwde met Ydt Wigles Hania uit Weidum. Zij woonden op Barrahuis tot dit in 1515 werd verwoest. Ze kregen acht kinderen: Gerbrant, Wigle (Viglius), Rintje, Seerp, Rints, Mints, Saapck en nog een Gerbrant.


Wigle of Viglius van Aytta was een van de belangrijkste en bekendste leden van deze familie. Hij werd in 1543 lid van de Groote Raad van Mechelen, in 1541 was hij al lid van de ‘Geheime Raad’ te Brussel. In 1549 werd hij zegelbewaarder en ridder in de Orde van het Gulden Vlies, de hoogste Bourgondisch-Habsburgse onderscheiding die er bestond. In 1562 tenslotte werd hij proost van de Sint Bavo te Gent. Hij stierf in 1577 te Brussel en is altijd Rooms Katholiek gebleven, waardoor zijn werk aan het hof in latere (protestantse) eeuwen nooit echt naar waarde is geschat.


Rond 1500 woonde Bernardus Bucho van Aytta op Aytta State te Swichum. Op 19 april 1573 stierf Gerbrant van Aytta, rentmeester van Groningen en Groninger Ommelanden en van Drenthe, grietman van Wymbritseradeel. Hij woonde vrij zeker op de state en ligt in de kerk van Swichum begraven.


Aytta State werd tot het einde van de 17e eeuw bewoond door de Aytta’s. Rond 1690 was Wiglius Ernestus van Aytta eigenaar en bewoner. Waarschijnlijk was hij de laatste van zijn geslacht, want daarna vererfde het goed op Wybrandus de Laignier die in 1698 als eigenaar wordt vermeld. In 1728 was de state eigendom van Ulbo Aylva van Burmania. In 1773 was de state in handen van de familie Van Cammingha, want in dat jaar verkocht "de heer Cammingha vele bomen van Ayttahuis". Het begin van het einde.


Het huis is waarschijnlijk aan het eind van de 18e eeuw gesloopt. Volgens Van der Aa in 1794.


Aytta State stond, zoals de meeste Friese states, op een omgracht terrein. In 1786 was de toegang tot het terrein via een dam met een hamei. Vrijwel zeker is deze dam aangelegd bij een modernisering waarbij de poort en de brug zijn verdwenen. Het huis bestond uit een rechthoekig bouwwerk van twee bouwlagen en een schilddak met hoekschoorstenen. Op de tekening van J. Gardenier Visscher uit 1786 is een gebouw te zien met een onregelmatige indeling. Het linker gedeelte heeft een onderkeldering met twee luiken aan de voorzijde en een deurnisje in de zijgevel. Boven de kelder zit een volledige verdieping met Engelse schuifvensters uit de achttiende eeuw in de voorgevel. Op de verdieping zijn aan beide zijden ramen aangebracht. Waarschijnlijk is dit deel van het huis de oorspronkelijke zaalstins.


Het rechter gedeelte lijkt niet onderkelderd te zijn en heeft op de benedenverdieping vier kruisvensters van ongelijke breedte van een 16e eeuws model. De verdieping daarboven heeft vrij hoge ramen, waardoor een sterke indruk ontstaat dat dit gedeelte later tegen het rechter gedeelte aan gebouwd is. Door de grote dakkapel in het midden krijgt het huis toch een beetje symmetrie. Achter het huis zijn schuur- en stalachtige gebouwen aangebouwd.


Op de tekening is al het beginnende verval te zien. De strook grond aan de voor- en zijkant van het huis is met hoog gras begroeid, terwijl daar oorspronkelijk bestrating zal zijn geweest en een lage kademuur die ondertussen zijn verdwenen. De deur in de zijgevel heeft door de hoogte vanaf de (drassige) grond zichtbaar geen functie meer. Ook lijken er in de zijkant gaten in het dak te zitten en het ooievaarsnest op de rechter schoorsteen duidt erop dat er in dat deel van de state al lang niet meer gestookt werd.


Op het terrein tegenover de kerk staat tegenwoordig een kop-hals-romp boerderij die in 1847/1848 gebouwd is. De overwelfde kelder van de oude state zou bij de bouw gehandhaafd zijn. Op de luchtfoto kan men nog duidelijke de vroegere grachten herkennen.


Bij de huidige boerderij groeien nog steeds stinzenplanten en het winterakonietje heeft zelfs in het Fries zijn naam de danken aan de Aytta State: het Ayttablomke. Rond 1975 kwam de heer Dijkstra op het spoor van 4 gebrandschilderde raampjes, die in bezit waren van een timmermansfamilie. Binnen deze familie waren de raampjes al van vader op zoon overgeërfd en waren in bezit gekomen van deze familie, doordat een voorvader had geholpen bij de afbraak van Ayttastate in de 18e eeuw!!!!!


De raampjes zijn gerestaureerd en bevinden zich nu in het zuidelijke koorvenster van de Hervormde Kerk te Swichum. Ze zijn aangekocht door de Ottema-Kingma Stichting en deze heeft ze in bruikleen aan Swichum gegeven. Op de rampjes zien we een kleurige papegaai, een tulp, een narcis en een glaasje met 'Jr. Aytta van Swichem A 1626'. Deze uiterst zeldzame glaasjes uit het begin van de 17e eeuw zijn niet gesigneerd en we weten dus niet wie ze heeft vervaardigd.


Vermoedelijk werden ze gemaakt door een lid uit de kunstenaarsfamilie De Heer uit Leeuwarden. Margareta de Heer (geboren kort na 1600) heeft tientallen prachtige schilderijtjes op paneel en perkament vervaardigd en haar vader Arjen Willems en haar broer Gerrit Arjens oefenden het beroep van glasschilder uit. Van haar vader en broer is geen enkel werk bewaard gebleven, maar de tekeningen op de glaasjes hebben dezelfde stijl als haar schilderijtjes.


Bewoners 15e - eind 17e eeuw famile Aytta


rond 1500 Bernardus Bucho van Aytta


- 1573 Gerbrant van Aytta


rond 1690 Wiglius Ernestus van Aytta


1698 Wybrandus de Laignier


1728 Ulbo Aylva van Burmania


1773 familie Van Cammingha


Huidige doeleinden Op de plaats van deze state bevindt zich nu een boerderij.


Opengesteld Deze boerderij is niet toegankelijk.


Foto's Raam in de Hervormde kerk van Swichum met de 4 raampjes Raampje met voorstelling van een narcis Raampje met voorstelling van een tulp Raampje met voorstelling van een vogel Raampje met tekst 'Jr. Aytta van Swichum A 1626' Oude ansichtskaart van de huidige boerderij Zwart-wit luchtfoto van Swichum, linksonder de kerk de huidige boerderij Oude tekening van de State door J. Gardenier Visscher uit 1786 Kaartje van States rond Wirdum


Bronnen Tekst: J. Leemburg en Jaap Dijkstra


"Stinsen en States, adellijk wonen in Friesland" door Ronald Elward en Peter Karstkarel


"De Historie gaat door het eigen dorp" door A. Algra


Aarsdrijkskundig woordenboek van Van der Aa


Aantekeningen uit het archief van J. Leemburg


Aantekeingen van Jaap Dijkstra


Afb. 1: Jaap Dijkstra


Foto 1 t/m 7: Jaap Dijkstra


Afb. 2: Uit het archief van J. Leemburg


Afb. 3: Site over de Watergeuzen van M. Tettero.


-------------------------------------------------


Aytta Estado Swichum


Ubicación El Estado Aytta era demasiado Swichum , Leeuwarden .


Dibujo antiguo del Estado


Otros nombres Boekama Estado


El Estado se planteará por primera vez en el siglo 15 y originalmente llamado Boekama Estado .


Historia En el siglo XIV, que se encuentran en los archivos alrededor Swichum también " El Spijk " en contra . Acerca de " Spijk " Mucho se ha escrito y fantaseado , pero probablemente constituía un pedazo de tierra o una granja, y ciertamente no es el nombre de un Stins , que sería la de Aytta . Entonces habitado Un malentendido persistente, siempre presente. El Aytta ha vivido allí o en los estados a Barra House, Roordahuizum y Warga .


El Aytta de son originarios de Reduzum y eran campesinos ricos. Mucho poder que tenían en el siglo 15 , sin embargo, eso vendrá más tarde. Ferké Aytta alrededor de 1450 , hijo de Folkert , se asienta en Himriksein bajo Wergea . Según el Dr. Abma se casó Syts Bucho aunque Hemrickend y se establecieron a todas luces en casa de sus padres. Él explica por la seguridad en torno a los canales Himriksein y construyó un Stins . Esto Stins fue de aproximadamente 1 km al este de Swichum , y oyeron el grietenij Idaarderadeel , ahora el municipio Boarnsterhim . Ferké Syts y tuvieron cuatro hijos: Bucho , Gerbrant , Rintje y Sjouck . Gerbrant vino a vivir en Estado Aytta a Roordahuizum . Se casó Jets Boecama , desde el Estado a Swichum . Eponymous Tuvieron nueve hijos : Bucho , Fercke , Wytse , Folckert , mentas , Swobk , His, y Ferck Auck . Bucho , el mayor, también llamado Bernard Bucho , fue el primer pastor , pero más tarde se convirtió en consejero del duque de Sajonia y de Carlos V. Folckert casó YDT Wigles Hania de Weidum . Vivían en Barra casa fue destruida . A tal en 1515 Tuvieron ocho hijos : Gerbrant , Wigle ( Viglius ) , Rintje , Seerp , Rints , mentas , Saapck y Gerbrant .


Wigle o Viglius de Aytta fue uno de los miembros más importantes y más conocidos de esta familia . Se convirtió en 1543 un miembro del Gran Consejo de Malinas , en 1541 , fue miembro del Consejo Privado ' en Bruselas. Ya En 1549 fue nombrado Guardián de los Sellos y caballero de la Orden del Toisón de Oro , existía la más alta distinción de Borgoña - Habsburgo. En 1562 finalmente se convirtió en rector de San Bavón de Gante. Murió en 1577 en Bruselas y se ha mantenido siempre católica , haciendo su trabajo en la corte más tarde ( protestante ) siglos nunca al valor estimado.


Alrededor de 1500 asistió a Bernard Bucho de Aytta en Aytta Estado Swichum . El 19 de abril 1573 Gerbrant de Aytta , murió mayordomo de Groningen y Groningen y Drenthe Ommelanden , grietman de Wymbritseradeel . Vivió casi seguro del estado y está enterrado en la iglesia de Swichum .


Aytta Estado fue hasta finales del siglo 17 , habitada por los Aytta de . Alrededor de 1690 fue Wiglius Ernestus de Aytta propietario y ocupante. Fue probablemente el último de su carrera , ya que entonces heredó la finca en la Wybrandus Laignier en 1698 aparece como propietario. En 1728 el estado de propiedad Ulbo Aylva de Burmania era . En 1773 el estado de propiedad de la familia Van Cammingha , fue vendido en ese año , porque " el señor Cammingha muchos árboles Ayttahuis " . El principio del fin .


La casa probablemente fue demolida a finales del siglo 18 . Según Van der Aa, en 1794.


Aytta Estado era , como la mayoría de los estados de Frisia , un lugar rodeado de agua . En 1786, el acceso al sitio a través de una presa con una Hamei era . Casi con toda seguridad , esta presa fue construida a una modernización en el puerto y el puente se han ido. La casa constaba de un edificio rectangular de dos plantas y un techo a cuatro aguas con chimeneas de esquina . En el dibujo de J. Visscher jardinero de 1786 se puede ver con un trazado irregular un edificio . El lado izquierdo tiene un sótano con dos persianas en el frente y un deurnisje en el costado. Por encima del sótano es toda una planta con ventanas correderas Inglés del siglo XVIII en la fachada. En la primera planta se disponen a ambos lados de las ventanas . Esta es, probablemente, parte de la casa de los Stins sala originales.


La parte derecha no parece ser el sótano y en la planta baja cuatro ventanas transversales de anchura desigual de un modelo del siglo 16 . El piso de arriba tiene bastante altas ventanas , dando una fuerte impresión de que esta parte se construyó más tarde en el lado derecho . Debido a la gran buhardilla en el medio queda con la casa un poco simetría . Detrás de la casa , granero y una nave -como edificios construidos .


El dibujo es demasiado ver . Caries incipiente La franja de tierra en la parte frontal y lateral de la casa está cubierta de hierba alta , mientras que debe haber sido originalmente pavimento y un terraplén bajo, que ahora se ha ido. La puerta en el lateral tiene la altura desde el suelo ( mojado ) visiblemente ya no funcionan . También parece estar en los orificios laterales en el techo y el nido de cigüeña en la chimenea derecha indica que ya había dejado de despedida en esa parte del estado.


En el campo frente a la iglesia es ahora una casa de cabeza-cuello - tronco , construido en el 1847/1848 . El sótano abovedado del viejo Estado se mantendría en el edificio. La antena se puede reconocer con mayor claridad los antiguos canales.


La finca actual sigue creciendo plantas y casas stins winterakonietje incluso en Frisia su nombre debido a que el Estado Aytta : el Ayttablomke . Alrededor de 1975 el Sr. Dijkstra fue tras la pista de cuatro vidrieras , que tenía una familia carpintero. Dentro de esta familia , las ventanas estaban todas hereda de padres a hijos y que había entrado en posesión de esta familia, porque un antepasado había ayudado a derribar Ayttastate en el siglo 18 !


Las ventanas han sido restaurados y se encuentran ahora en la ventana sur del presbiterio de la Iglesia Reformada en Swichum . Son comprados por la Fundación Ottema - Kingma y esto les ha dado a Swichum en préstamo. En los rampjes vemos un colorido loro , un tulipán , un narciso y un vaso de ' Jr. . Aytta de Swichem A 1626 ' . Este extremadamente raros diapositivas de principios del siglo 17 no están firmados , por lo que no sabemos quién ha producido .


Fueron hechos por un miembro de la familia de artistas de El Señor de Leeuwarden . Presumiblemente Margareta el Señor (nacido poco después de 1600 ) cuenta con decenas de hermosas pinturas sobre tabla y el pergamino hecho y su padre y su hermano Gerrit Willems Arjen Arjen practica la profesión de pintor de vidrio . De su padre y su hermano quedó sin trabajo conserva, pero los dibujos de las láminas tienen el mismo estilo que sus pinturas.


Los residentes 15a - finales del siglo 17 familiar Aytta


alrededor de 1500 Bernardus Bucho de Aytta


- 1573 Gerbrant de Aytta


alrededor de 1690 Wiglius Ernestus de Aytta


1698 Wybrandus la Laignier


1728 Ulbo Aylva de Burmania


Desde 1773 la familia Cammingha


A los presentes efectos el lugar de este estado es ahora una granja.


Inaugurado Esta finca no es accesible.


Fotos Ventana en la Iglesia Reformada de Swichum con cuatro ventana ventanas que representa el rosetón que representa una ventana de tulipán que representa una ventana de pájaro con el texto " Jr. . Aytta de Swichum A 1626 ' Postal antigua de la finca actual en blanco y negro fotografía aérea de Swichum , salió de la iglesia de la actual granja de dibujo antiguo del Estado por J. Visscher jardinero de 1786 los Estados de entradas de todo Wirdum


Fuentes del texto : J. Leemburg y Jaap Dijkstra


"Los Estados Stinsen y la vida noble en Frisia " por Ronald Elward y Peter Karstkarel


" La historia pasa a través de su propio pueblo ", de A. Algra


Diccionario Aarsdrijkskundig de Van der Aa


Notas de los archivos de J. Leemburg


Aantekeingen Jaap Dijkstra


. Figura 1 : Jaap Dijkstra


Foto 1 t / m 7 : Jaap Dijkstra


. Figura 2 : De los archivos de J. Leemburg


. Figura 3 : Sitio de los mendigos del M. Tettero .


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sjouck Fercksdr van Hemricksende, overleden na 1501 (?).


Sjouck zou in 1501 haar testament hebben gemaakt (GJB 2011-192).


Zie ook GJB 1997-195,noot 128.


Sjouck was gehuwd (1) met Jarich Wybes van Jelckema, overleden n 1452.


Hij woonde te Metskewier onder Akkrum en wordt met zijn vrouw Sjouck vermeld in OFO II-217 d.d.1-3-1452.


Sjouck had bij hem een zoon Wybe Jarichs en een dochter Syts.


Zie GJB 1997-174 en GJB 2011-191


Sjouck was gehuwd (2) met Rienck Doitzes van Albada, ,ook Helbada, overleden n 1481, zoon van Doytze van Albada en Saepck Douwesdr van Douma.


Te Akkrum en Flansum bij Rauwerd.


Sjouck had bij hem een dochter Jel van Albada.


Rienck wordt genoemd in GPCV d.d.12-6-1474.


Ook genoemd in OFO I-249,266 d.d.13-6-1474,8-4-1477 en 1481.


Zie verder GJB 1997-174.


----------------------------------------


Sjouck Fercksdr de Hemricksende , fallecido después de 1501 (¿?) .


Sjouck en 1501 habría hecho su voluntad ( GJB 2011-192 ) .


Ver también GJB 1997-195 , nota 128 .


Sjouck estaba casado ( 1 ) con Jarich Wybes de Jelckema , fallecido n 1452.


Vivió para Metskewier bajo Akkrum y con su esposa Sjouck enumerados en OFO II -217- 3-1452 DD1 .


Sjouck tuvo con él un hijo y una hija Wybe Jarichs Syts .


Ver GJB GJB 1997-174 y 2011-191


Sjouck se casó ( 2) con Rienck Doitzes de Albada , incluso Helbada , fallecido n 1481, hijo de Doytze de Albada y Saepck Douwesdr de Douma .


En Akkrum y Flansum en Rauwerd .


Sjouck tuvo con él una hija de Jel Albada .


Rienck se menciona en GPCV d.d.12 -6- 1474.


También se menciona en OFO I- 249 , 266 DD13 - 6-1474 ,8 -4- 1477 y 1481.


Ver también GJB 1997-174 .


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hemrikseind te Warga


Ligging De state lag aan de Wergeasterdyk onder Warga, gemeente Boarnsterhim.


De huidige boerderij op 10 augustus 2011


Andere benaming Groot Hemrikseind


Ontstaan Het ontstaan van de state is niet bekend, maar de naam wordt reeds rond 1400 vermeld.


Geschiedenis De oudste vermelding is van 1452: thoe Hemrickes-ende; gelegen dus "aan de rand van het dorpsgebied" van Warga. In de 15de eeuw was het woonplaats van de Aytta's uit Roordahuizum, (zie Aytta te Roordahuizum) die het erfden van hun verwanten Thoe Hemrikseind. In de 17de eeuw stond er een "adellijke hofstede".


De oudste eigenaar is Buche thoe Hemrikseind, die leefde rond 1400. Fercke Aytta vestigde zich na zijn huwelijk met diens dochter Syts Buchesdr thoe Hemrikseind op Groot Hemrikseind. Volgens Viglius' biografie liet hij de state door een stins en een gracht versterken. Hun dochter Syoucke was in 1452 reeds gehuwd, zodat het huwelijk van Fercke en Syts van rond 1430 zal dateren. Sindsdien werden belangen van de Aytta's onder Warga genoemd, die van de Thoe Hemrikseinds afkomstig waren. Zo hadden in 1452 Syoucke Fercks dochter thoe Hemrickesende en haar man Jarich Wibaz Jelkama thoe Aeckerem een geschil over Peyngha of Pingia goed te Warga met andere erfgenamen Peyngha. Het wordt dan omschreven als Peyngha guet, hws ende stattha ende land; Peyngha stattha mit dae hoernleegher.


Rints Aytta, een broer van Syouck en mr. Bucho, erfde van zijn moeder Groot Hemrikseind en een sate aan het Wargaastermeer te Domwier. Van Rints Aytta vererfde Groot Hemrikseind op zijn zoon, Haye Blynxtera geheten (zie ook Blinxtra te Akkrum), die in 1511 eigenaar en bewoner was en voor 1543 stierf. Op Groot en Klein Hemrikseind (SC6) woonden daarna nakomelingen van Hayes nicht Mints Aytta als pachters.


Gerbrand Aytta, een andere broer van Rints, Syouck en mr. Bucho Aytta, legde door zijn huwelijk met Jets Bukama van Swichum nog meer relaties tussen de familie Aytta en het dorp Warga. Jets moeder stamde van vaders zijde namelijk van de colonia Schutzma in Uerrage, waarmee waarschijnlijk Schroetsmasate op Nardeburen of Hinnaert (SC38) is bedoeld, en van moeders zijde van een van de beide sates op Jornahuysum in Uerragae (SC24 en SC25).


Gerbrand Aytta's kleinzoon, de bekende Viglius van Aytta, wist ook in Warga oud familiegoed te verwerven. Zo Hemrickeyntserada staeten (SC5), Klein Hemrikseind (SC6) en Ulcke Rippertz' sate, die hij van zijn oomzegster Hack Seerps Aytta had gekocht. In zijn testament van 1577 liet hij de beide sates op Hemrikseind na aan zijn oomzegger dr Wybrand Seerps Aytta. In 1640 waren deze goederen eigendom van Johan en Warmoldus van Accama, beiden getrouwd met een dochter van Wybrand. Bij Groot Hemrikseind behoorde het recht op swannejacht; Wybrand wist het zwaanrecht in 1578 uit te breiden door de aankoop van de swannejacht op Hempensermeer soveel tot die state van Old Roorda ... behorende.


Hoewel Hemrikseind in de 17de eeuw niet meer door de eigenaars zelf werd bewoond werd het op de kaarten van 1698 en 1718 wel als adelyke hofstede binnen ruime singels afgebeeld. Met Groot Palma en Oud Roorda onderscheidde Groot Hemrikseind zich nog in de 19de eeuw door een brede gracht van de overige Wargaaster boerderijen.


Eigenaren - Buche thoe Hemrikseind. Dochter:


- Syts thoe Hemrikseind; tr. ca. 1430 met Fercke Aytta uit Roordahuizum. Zoon:


- Rints Aytta; tr. Swob Heringa. Zoon:


- Haye Blynxtera, 1511 eigenaar en bewoner van Groot Hemrikseind, st. voor 1543


- Viglius van Aytta, kleinzoon van Rints Aytta's broer Gerbrand Aytta, kocht Groot en Klein Hemrikseind. Oomzegger:


- dr Wybrand Seerps Aytta, geb. 1548, erfde Hemrikseind in 1577, tr. 1591 Cornelia Tjepnia (van Tjepma te Roordahuizum)


Huidige doeleinden Op het terrein staat een boerderij (zie foto).


Opengesteld De boerderij wordt particulier bewoond en is niet toegankelijk.


Foto's


Bronnen Tekst: met toestemming van auteur P.N. Noomen overgenomen van www.hisgis.nl, tab “kaartlagen”, keuze “Stinzen Fryslân”. Die tekst is tevens gepubliceerd in “De Stinzen in middeleeuws Friesland en hun bewoners”, P.N. Noomen, Uitgeverij Verloren, Hilversum 2009


Foto 1: archief van J. Leemburg.


-------------------------------------


Hemrik fin en Warga


Ubicación El Estado era el Wergeasterdyk bajo Warga , municipio Boarnsterhim .


El parque actual de 10 de agosto 2011


Otros nombres Hemrik Gran Final


Orígenes Los orígenes del estado no se conoce, pero el nombre es mencionado en 1400 .


Historia La primera mención de 1452 : thoe Hemrickes ingresos , y se encuentra por lo que " en el borde de la zona de la aldea " de Warga . En el siglo 15 fue la residencia de Aytta transferencias Roordahuizum (ver Aytta a Roordahuizum ) que heredó sus familiares Thoe Hemrik final . En el siglo 17 hubo una "noble casa " .


La más antigua es propietario Buche thoe Hemrik final , que vivió alrededor del año 1400 . Fercke Aytta liquidar después de su matrimonio con su hija Syts Buchesdr thoe Hemrik final en Hemrik Gran Final. Según la biografía Viglius ' abandonó el estado por un Stins y fortalecer un canal. Su hija Syoucke ya estaba casado en 1452 , por lo que el matrimonio de Fercke y Syts será la fecha a partir de alrededor de 1430. Desde entonces , los intereses de Aytta de bajo Warga dijo que llegaron los Hemrikseinds Thoe . Así que tenía en 1452 Syoucke Fercks hija y su marido thoe Hemrickesende Jarich Wibaz Jelkama thoe Aeckerem una disputa sobre Peyngha o Pingia para Warga con otros herederos Peyngha . Se describe entonces como Peyngha guet , HWS país de ingresos stattha ; Peyngha stattha con dae hoernleegher .


Rints Aytta , hermano de Syouck y el Sr. Bucho , heredó de su madre Hemrik Gran Final y saciar la Warga Aster Más de Domwier . Desde Rints Aytta heredado gran final Hemrik de su hijo, Haye Blynxtera llama ( véase también Blinxtra a Akkrum ), que fue en 1511 el propietario y el ocupante, y murió antes de 1543. At Large y Small Hemrik End ( SC6 ) entonces vivían los descendientes de Hayes Mentas sobrina Aytta como inquilinos .


Gerbrand Aytta , otro hermano de Rints , Syouck y el Sr. Bucho Aytta , explicó por su matrimonio con Jets Bukama de Swichum más Aytta relaciones entre la familia y el pueblo Warga . Jets madre descendía de parte de su padre a causa de la colonia Schutzma en Uerrage , que probablemente Schroetsmasate en Nardeburen o Hinnaert ( SC38 ) que se pretende, y el lado materno de uno de los dos sacia en Jornahuysum en Uerragae ( SC24 y SC25 ) .


El nieto de Gerbrand Aytta , las famosas Viglius de Aytta , logró adquirir . Warga en propiedad antigua familia Así Hemrickeyntserada Staeten ( SC5 ) , Small Hemrik End ( SC6 ) y satay Ulcke Rippertz ' , que él había comprado . De su sobrina Hack Seerps Aytta En su testamento de 1577 que dejó a los dos sacia en Hemrik final después de que su sobrino Dr. Wybrand Seerps Aytta . En 1640 la propiedad de los bienes y Johan Warmoldus de Accama , dos estaban casados con una hija de Wybrand . En la Gran Final Hemrik el derecho a Swann yate pertenecía ; Wybrand se expandió al adquirir el Swann caza Hemp Enser Más soveel a ese estado de Old Roorda ... la ley del cisne en 1578 pertenencia.


Aunque Hemrik tarde en el siglo 17 ya no estaba habitada por los propietarios fue en los mapas de 1698 y 1718 así como homestead adelyke ilustra en gran cinta . Con Gran Palma Old Roorda gran final Hemrik detenido en el siglo 19 por un ancho foso de las otras granjas Warga Aster .


Propietarios - Buche thoe Hemrik finales. Hija :


- Syts thoe Hemrik final , tr. ca 1430 con Fercke Aytta de Roordahuizum . Son :


- Rints Aytta , tr. SWOB Heringa . Son :


- Haye Blynxtera de 1511 propietario y residente de Gran final Hemrik , st . para 1543


- Viglius de Aytta , nieto de Rints Aytta hermano Gerbrand Aytta , compró extremo grande y pequeño Hemrik . sobrino :


- Dr Wybrand Seerps Aytta , b . 1548, heredó Hemrik fin en 1577 , tr. 1591 Cornelia Tjepnia ( de Tjepma a Roordahuizum )


Efectos presentes en el recinto es una granja ( ver foto).


Inaugurado La finca es de propiedad privada ocupada y no es accesible .


Fotos


Fuentes Texto: Cortesía del autor P. N. Noomen adquirido de www.hisgis.nl , pestaña "capas del mapa " elección " casas stins Friesland " . Este texto se publica también en " La casas stins en Frisia medieval y sus habitantes " , PN Noomen , Editorial Lost, Hilversum 2009


Foto 1 : Archivo de J. Leemburg .


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Als vader van Syouck wordt ook de Potestaat Siurt Wiarda genoemd. (Siurt Wiard Pybes Wyaerda).


ook genaamd Siouck, Sjouck en Syouke en Hemricksende


Rienck Doitzez Albada had als vrouw Siouck te Meskewier, zoals blijkt uit een oorkonde van 1460. Ook de "Genealogia Ayttana" (A) deelt mee dat Siouek Aytta, enige dochter van Ferriek Aytta en Sydtz van Hemriksend, eerst trouwde met Jarich (Jelckema)van Meskewier; hun zoon Wibe Jarichz zou met Tieth (Albada, zie bij r) zijn getrouwd; hun dochter Sydtz met Haye Albada, de bastaardzoon van haar stiefvader Renick Albada. Siouck hertrouwde met Renick Doitzez Albada; zij hadden een dochter Jel.


----------------------------------------


Como dijo un padre de Syouck Potestaat Siurt Wiarda. (Siurt Wiard Pybes Wyaerda).


también llamado Siouck Sjouck y Syouke y Hemricksende


Rienck Doitzez Albada tenía la mujer Siouck Meskewier, como lo demuestra un registro de 1460. "Genealogia Ayttana" (A) que divide Siouek Aytta, cualquier filial de Ferriek Aytta y Sydtz de Hemriksend Jarich primero casado (Jelckema) de Meskewier, su hijo Wibe Jarichz sería Tieth (Albada, consulte r) casado, su hija Sydtz con Haye Albada, bastaardzoon su padrastro Renick Albada. Siouck hertrouwde RENICK Doitzez Albada, tenía una hija, Jel.


--------------------------------------------------------------------------------------------------


 Zij is getrouwd met (2) Renick Rienck Doytzis Doitzes Albada van Helbada Thoe Flaersim Flansum 1454 te Warga, Roordahuizum,Idaarderadeel,Boarnsterhim,Friesland.


Kinderen:


Jel Jets Riencksdr Albada Van Helvrada.


Haye Riencks van Albada 1456-?.


Nz. Riencks Albada 1458-?.


Gerlof Riencksz Helbada 1462-?.


Jelte Helbada 1460-1505.
------------------------------------------------
Syouck van Hemrikseyn,
Syouck Fercksdr Helbada van Aytta thoe Hemricksende, erft Helbada,
overleden in het jaar 1475 in Flansum,Boarnsterhim,Friesland.
Akkrum en Flansum, na 1452, kleindochter erfenis


Zij is getrouwd met (1) Jarich Wybes Jellama Jelckama in het jaar 1440 te Akkrum,Boarnsterhim,Friesland.


Kinderen:


Wybecke Wyck Jarichs Jellama  1441-?
Wybo Jarichsz Jellama Jelckama  1442-1497
N. Jarichs Jelckama  1445-?
Froucke Jarichs Jelckama  1447-?
Syts Jarichs Jelckama  1448-?
Sipcke Jarichs Jelckama  1450-?



Zij is getrouwd met (2) Renick Rienck Doytzis Albada in het jaar 1455 te Flansum,Boarnsterhim,Friesland.


Kinderen:


Jel Jets Riencksdr  Albada van Helvrada  1457-1530
Nz. Riencks Albada Alberda  1458-?
Jelte Helbada  1460-1505
Gerlof Riencksz Helbada  1462-?
Reneke Riencks Albada  1470-?
Haye Riencks Albada  1456-??

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Siouck Syouck Siouek Sjouck Syoucke Fercksdochter Ferckesdr Fercks Fercksdr Helvrada Helvardera Helbada Albada van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Siouck Syouck Siouek Sjouck Syoucke Fercksdochter Ferckesdr Fercks Fercksdr Helvrada Helvardera Helbada Albada van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Siouck Syouck Siouek Sjouck Syoucke Fercksdochter Ferckesdr Fercks Fercksdr Helvrada Helvardera Helbada Albada van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Martin Woudwyk, "Woudwyk Genealogía", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/woudwyk-genealogia/I3680.php : accessed June 20, 2024), "Siouck Syouck Siouek Sjouck Syoucke Fercksdochter Ferckesdr Fercks Fercksdr Helvrada Helvardera Helbada Albada van Aytta Ayta Ayatta van Hemrikseyn Hemricksende Hemrikseinds thoe Hemrickesende Hemricksinde te Meskewier van Metzlawier (1415-1475)".