Woudwyk Genealogía » Doka Doecke Doca Docka Doecke Hayes Haijes Haeijes Tjessinga Tiessingha Tijessingha Ryedingha van Rinia Rynghe Rijnja Ringia te Blessem te Blessum Doecke Rynghe op Tjessinga (1400-1487)

Personal data Doka Doecke Doca Docka Doecke Hayes Haijes Haeijes Tjessinga Tiessingha Tijessingha Ryedingha van Rinia Rynghe Rijnja Ringia te Blessem te Blessum Doecke Rynghe op Tjessinga 


Household of Doka Doecke Doca Docka Doecke Hayes Haijes Haeijes Tjessinga Tiessingha Tijessingha Ryedingha van Rinia Rynghe Rijnja Ringia te Blessem te Blessum Doecke Rynghe op Tjessinga

(1) He is married to Lysck Lisck Pybes Pybesdr Gerbranda Hermana Hermanna van Sickema Sickinga Siccama Siccema Sickinghe Sickama Doekama te Blessum.

They got married in the year 1451 at Blessum, Menaldumadeel, Frysland, Nederland., he was 51 years old.


Child(ren):



(2) He is married to Trijn Tryn Uckes Ulckesdr Ulckes van Glins Gleijns Glinstra.

They got married in the year 1455 at Blessum, Menaldumadeel, Friesland., he was 55 years old.


Child(ren):



Notes about Doka Doecke Doca Docka Doecke Hayes Haijes Haeijes Tjessinga Tiessingha Tijessingha Ryedingha van Rinia Rynghe Rijnja Ringia te Blessem te Blessum Doecke Rynghe op Tjessinga

Doecke Hayes Tjessinga Rinia,


Doecke Rynghe op Tjessinga,


Het familiearchief Van Sminia (1424) 1431-1858 en van de daartoe behorende collectie Ruerda (1525) 1558-1819 (1828).


en Doka Tijessingha als overman,


Doka Tijessingha como superhombre,


 


Sepultado en la torre de la iglesia en Blessum,Menaldumadeel,Frysland,


begraven toren van kerk,


 genoemd 1469,


-------------------------------------------------------------------------


Hij is begraven in In De Toren Van Blessum,Menaldumadeel.Begraven in de toren van de kerk in Blessum,Menaldumadeel,Frysland,Nederland.Lápidas especiales en la iglesia son la lápida de piedra arenisca roja por Doca van Rynghe (1478).


Está enterrado en en la Torre de Blessum, Menaldumadeel.Begraven en la torre de la iglesia en Blessum,Menaldumadeel,Frysland,Nederland.Bijzondere grafzerken in de kerk zijn de rode zandstenen zerk voor Doca van Rynghe (1478).


 


Doecke Rynghe Tjessinga.


begraven toren van kerk, genoemd 1469.


enterrado torre de la iglesia, llamada 1469.


 


Occupation:Arbiter.


Ook genaamd Doca en Rynghe


Hij woonde op Rinia-state te Blessum en trad in 1469 op als arbiter bij geschillen.Ook vermeld als Doecke Tjessinga.


OFO I-200 d.d. 17-3-1469: Doecke genoemd te Blessum.


Uit kwartieren van Doecke Tjebbes van Martena (overleden 1605) zou blijken dat dochter Bauck voortkwam uit een eerder huwelijk met een vrouw uit het geslacht van Glins.


Zie ook Grafschriften Menaldumadeel (IV-36/37).


 


 


El frisón géneros Rynghe,Rinia,Rijnja.Desde1458 Doecke Rynghe Blessem que una finca con casa y stins llamado,Ringia estado, habitadas. Parte de la tribu Rinia,se habían establecido en Woudsend.


Dit boek beschrijft de historie van de geslachten vanaf 1458. Als stamvader is aangenomen Doecke Rynghe te Blessem, die een landgoed met huis en stins, genaamd State, bewoonde. Een deel van de Rinia stam had zich in Woudsend gevestigd.


 


 


También se llama Doca y Rynghe


Vivió en Rinia-state a Blessum y se unió en 1469 como árbitro en las disputas.También figuran como Doecke Tjessinga.


OFO I-200 de fecha 03.17.1469: Doecke llamados te Blessum.


De cuartos Doecke Tjebbes van Martena (fallecido 1605) mostraron que la hija de Bauck vino de un matrimonio anterior con una mujer de la tribu de Glins.


Véase también Escrituras Menaldumadeel Graf (IV-36/37).


 


 


In 1458 was Docka Tiessingha inwoner van Blessum en mederechter van Deinumer Nieuwland. Omdat later Tjessinga te Hylaard één van de goederen van de Blessumer familie Rinia blijkt te zijn, mag Docka Tiessingha wel met Doeke Rinia van Blessum worden geïdentificeerd. In 1459 bemiddelde hij in een verzoening tussen Humme Hummyngha te Abbega en Kempo Unyngha na een vete die ondermeer aan de Hemdijk was uitgevochten; in 1469 in een geschil binnen de familie Fons te Jorwerd. Doeke Rinia stierf in 1478in Blessum, waar zijn zerk nog bewaard is.


In 1484 vermaakte Lysck Doekema,oftewel Lisck Pybes Sickema, weduwe van Doeke Rinia, Ryedingha goed met 91 pondemaat en dat huys ende stynts mey syn timmeringhe aan haar jongste zoon Haring Rinia. Hij en andere zoons kregen bovendien delen van dat goed 'oppa suyra yg fan Rydinghe stynts'; verder noemt Lysck in haar testament verschillende andere goederen, waaronder Sickema te Herbayum, Aersum in Jorwerd, Fockinga in Blessum en Tjessinga te Hylaard.


In 1505 en 1511 woonde Haring Doekes als "edeling" of "heerschap" te Blessum. De state Rinia komt na 1511 geleidelijk in het bezit van Doecke Hayes Rinia, een oomzegger van Haring. Hij kocht eerst de helft van het goed, daarna één derde deel, en pretendeerde in 1529 samen met de weeskinderen van zijn oom Haring Doekesz de houdenge ende jacht van swanen van Rynge State in een precies omschreven gebied. In 1541 stierf Doecke Hayesz; hij werd bij zijn al eerder gestorven vrouw Rints van Herema in de kerk begraven. Het jaar daarop stierf Atke Doeckedr Rynghe (Rinia), gehuwd met Hessel van Hermana; ook zij werd in Blessum begraven.


Zowel Rinia als Fockinga in Blessum kwamen aan het einde van de 16de eeuw in het bezit van regenten die in vrouwelijke lijn van de oude Rinia's afstamden. Een dochter van Doeke Rinia en Lysck Sickema was His Rinia; zij was dus een zuster van de eerdere eigenaar Haring Doekez Rinia. Zij trouwde met Pieter Sybrants Auckema. Een kleindochter van His en Pieter, Reynsck Pietersdr Auckema trouwde eerst met Jan Buygers, en na diens dood in 1555 met Sape van Wissema. Uit het eerste huwelijk stamde de dochter Bauck Buygers, die met Jacob van Bouricius trouwde. Zij waren reeds voor 1619 eigenaars van Rinia state; de erven Bouricius waren dat in 1640. In de 17de eeuw zou Rinia als zomerhuis van de regentenfamilie Bouricius dienen. In de kerk ligt eengrote gebeeldhouwde zerk van hen uit 1677, met ondermeer de wapens Buygers en Bouricius.


In 1723 was Rinia blijkens een tekening van J. Stellingwerf een bescheiden kop-hals-rompboerderij.


In de kop en de romp was mogelijk nog oud muurwerk aanwezig. Het erf was omgracht; een poort met een verdieping en een trapgevel gaf er toegang toe.


Fockinga of Wissema (Blessum FC1, SC1)


In 1484 vermaakte Lysck Doekema alias Rinia in Blessum behalve Rinia state en het goed ten zuiden daarvan ook Fockinga goed, gelegen ten zuidwesten van het dorp. Aan het eind van de 16de eeuw zou Fockinga zich ontwikkelen tot een herenhuis, dat in handen was van een andere staak van nakomelingen van de Rinia's dan die waaraan Rinia was gekomen: uit het tweede huwelijk namelijk van Reynsck Pietersdr Auckema - een Riniakleindochter -, met Sape van Wissema. Een zoon van hen, Jan Sapes van Wissema woonde in 1592 te Blessum op Fockema dat voortaan ook als Wissema voorkomt. Zijn zoon Doeke van Wissema was in 1640 eigenaar. In de kerk dekt een fraaie gebeeldhouwde zerk de grafkelder van de Wissema's.


 


 


En 1458 fue residente Docka Tiessingha de Blessum y compañero juez Deinumer Nieuwland. Porque los espejos posteriores Inga Hylaard a uno de los productos de la Blessumer familia Rinia parece ser, puede ser Docka Tiessingha con Doeke Rinia de Blessum ser identificado. En 1459 medió una conciliación entre Humme Hummyngha a Abbega y Kempo Unyngha después de una pelea que incluyen la Hemdijk se libró, en 1469 en una disputa dentro de los familiares Fons te Jorwerd. Doeke Rinia murió en 1478 en Blessum, donde se ha conservado su lápida.


En 1484 Lysck Doekema entretenidos, o Lisck Pybes Sickema, viuda de Doeke Rinia, Ryedingha bien con £ 91 Tamaño e ingresos Huys mey stynts síndrome timmeringhe a su menor hijo Haring Rinia. Él y los otros hijos también recibieron porciones de esa buena 'oppa suyra yg fan Rydinghe stynts';Lysck más llamadas en su testamento otros bienes incluidos varios Sickema en Herbayum, Aersum en Jorwerd, Fockinga en Blessum y Tjessinga en Hylaard.


En 1505 y 1511 Haring Doekes vividas como "Edeling" o "señor" a Blessum. El state Rinia se produce después de 1511 tiene poco Doecke Hayes Rinia, un sobrino de Haring. Compró la primera mitad de la propiedad, luego un tercero, y pretendió en 1529 junto con los huérfanos de su tío Haring Doekesz mantener la estrecha ingresos jacht van swanen de Rynge State en un área definida. En 1541 murió Doecke Hayesz, ya estaba muerto por su esposa Rints van Herema enterrado en la iglesia. Al año siguiente murió Atke Doeckedr Rynghe Rinia, casada Hessel van Hermana; ella también fue enterrado Blessum.


Tanto Rinia como Fockinga en Blessum llegó a finales del siglo 16 en la posesión de regentes en línea femenina de los descendientes del Rinia viejo. Una hija de Doeke Rinia y Lysck Sickema era su Rinia, ella era una hermana del anterior propietario Haring Doekez Rinia. Ella se casó con Pieter Sybrants Auckema. Una nieta de Su y Pieter, Reynsck Pietersdr Auckema casada primero con Jan Buygers, y después de su muerte en 1555 con Sape van Wissema. Desde el primer matrimonio descendió el Bauck Buygers hija, que se casó con Jacob van Bouricius. Ya eran dueños de Rinia state 1619, los herederos Bouricius eran en 1640. En el siglo 17 se Rinia como residencia de verano de los familiares Bouricius Regent sirven. En la iglesia eengrote lápida esculpida de ellos a partir de 1677, para incluir las armas Bouricius y Buygers.


En 1723 fue Rinia según un dibujo de J. Stellingwerf modesta granja de cabeza del casco.


En la cabeza y el tronco estaba presente mampostería posiblemente edad. El patio estaba rodeado de agua, una puerta con un piso y un hastial escalonado daba acceso.


Fockinga o Wissema (Blessum FC1, SC1)


En 1484 legó Lysck Doekema alias Rinia en Blessum excepto Rinia state y el pozo hacia el sur también Fockinga pozo, ubicado al suroeste de la aldea. A finales del siglo 16 se Fockinga convertirse en una mansión, que estaba en manos de otro juego de los descendientes de la Rinia de aquellos en que había llegado Rinia: desde el segundo matrimonio debido a Reynsck Pietersdr Auckema - una nieta Rinia - con Sape van Wissema. Un hijo de ellos, Jan Sapes van Wissema vivió en 1592 a Blessum Fockema en adelante como Wissema ocurre. Su hijo de Doeke van Wissema era propietario en 1640. En la iglesia cubre una lápida tallada hermosa de la tumba de los años Wissema.


----------------------------------------------------------------------------------------


Hij is getrouwd met (1) Trijn Ulckes Uckes Ulckesdr van Glins 1450.


 


Kinderen:


Bauck Doeckesdr Rinia 1450-1500.


 


-----------------------------------------------------------------------------


Trijn Douwesdr Ulckes Uckes Ulckesdr van Glins ? - ?.


DOEKE(DOCA) VAN RYNGHE(RINIA,RINGIA) GEBOREN TUSSEN 1400-1450 ?


OVERLEDEN 2 FEBR. 1487 TE BLESSUM, BEGRAVEN IN DE KERKTOREN TE BLESSUM


HIJ BEWOONDE RINGIA-OF RINIA STATE TE BLESSUM.


HIJ TRAD IN 1469 OP ALS ARBITER IN GESCHILLEN.


 


 


HIJ HUWDE EERST MET (1) TRYN UCKES GLINS ,DOCHTER VAN UCKE RIENCKS GLINS EN BOTH EPINGA.


BOTH EPINGA GEBOREN ROND 1395, OVERLEDEN ROND 1445, ONGEVEER 50 JAAR OUD


UCKE RIENCKS GLINS GEBOREN ROND 1395, GEHUWD ROND 1420 MET BOTH EPINGA, UCKE OVERLEDEN MET ONGEVEER 32 JAAR.


 


UIT HET EERSTE HUWELIJK :


BAUCK DOECKES , DOCHTER ,GEBOREN ROND 1464, OVERLEDEN ROND 1500


ZIJ HUWDE TE IRNSUM MET DOUWE JANCKES DOUMA , ZOON VAN JANCKE DOUWES DOUMA EN EETS(JETS) DOUWES HARINXSMA VAN DONIA.


KINDEREN WAREN : EPO EN JEL


DOUMA OOK DOUWAMA GESCHREVEN.


---------------------------------


DOEKE(DOCA) VAN RYNGHE(RINIA,RINGIA) Nacidos entre 1400-1450?


FALLECIDO 2 Febr. 1487 A Blessum, ENTERRADO EN LA IGLESIA A Blessum


Vivió RINGIA O ESTADO A Rinia Blessum.


Entró en 1469 EN como árbitro en las disputas.


 


 


Se casó con la primera (1) TRYN UCKES GLINS, HIJA de UCKE RIENCKS GLINS Y BOTH EPINGA.


BOTH EPINGA nació alrededor de 1395, fallecido hacia 1445, aproximadamente un 50 AÑOS


UCKE RIENCKS GLINS nació alrededor de 1395, se casó hacia 1420 con BOTH EPINGA, Ucke Fallecido CON APROXIMADAMENTE 32 AÑOS.


 


Desde el primer matrimonio:


Bauck DOECKES, hija, nació alrededor de 1464, fallecido alrededor de 1500


Casada en Irnsum CON DOUWE JANCKES DOUMA, HIJO DE Jancke Douwes DOUMA Y EETS(JETS) DOUWES HARINXSMA VAN DONIA.


Los niños fueron:EPO Y JEL


DOUMA también Douwama escribió.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Hij is getrouwd met (2) - Lysck Pybesdr Siccama Later Doekama 1451 te Blessum,Menaldumadeel,Frysland,Nederland.


 


Kinderen:


Ydt Doeckesz Rinia 1451-1530.


Douwe Doeckesz Rinia 1453-1483.


His Doeckesdr Rinia 1453-1490.


Ucke Doeckesz Rinia 1454-1514.


- Hobbe Doeckesz Rinia 1457-1525.


Ymck Doeckesdr Rinia 1459-1483.


Haye Haeije Doeckesz Rinia 1460-1520.


Pybe Doeckesz Rinia 1460-1482.


Bauck Doeckesdr Rinia 1461-1483.


Teedt Doeckesdr Rinia 1463-1484.


- Haringh Haring Doeckesz Doeckes Rinia 1458,1465-1515.


Syttye Syttje Syts Doeckesdr Rinia 1466-1484.


 


Haye Doeckes Rinia, Woonde (1511) op Hettinga state of ""T Roodhuys"" te Jorwert.Eertijds bekend als plaats Aersum.


Vivido (1511) sobre el estado Hettinga de los ""T Roodhuys"" a Jorwert.Eertijds conocidas como lugar Aersum.


----------------------------


HAEIJE DOEKESZOON, GEBOREN ROND 1460.


OVERLEDEN, ROND 1514,, WAARSCHIJNLIJK VETKOPER.


1505: REGISTER VAN EDELEN


1516 PRO-GELDERS.


HIJ HUWDE MET ZIJN NICHT YMCK REINCKSDOCHTER GLINS, DOCHTER VAN RIENCK DOUWES EN ATH RINIA, ATH WAS EEN ZUSTER VAN DOECKE !


YMCK WAS EERDER GETROUWD MET JUW GALEMA, UIT HET HUWELIJK MET JUW GALEMA HAD ZE DE KINDEREN : GALE EN HARTMAN.


4 KINDEREN :


Rienck


Doecke


Tryn


Dye


----------------------


HAEIJE DOEKESZOON, nació alrededor de 1460.


FALLECIDO, hacia 1514, probablemente VETKOPER.


1505: REGISTRO DE COMPAÑEROS


1516 Gelders PRO.


Se casó con su sobrina YMCK REINCKSDOCHTER GLINS, HIJA de RIENCK DOUWES Y ATH RINIA, ATH WAS A HERMANAde DOECKE !


YMCK estuvo casada previamente con JUW GALEMA, DE BODA CON JUW GALEMA tuvieron hijos: Gale y Hartman.


4 niños:


Rienck


Doecke


tryn


Dye.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ringia State te Blessum


 


Ligging Deze State stond in Blessum, gemeente Menaldumadeel.


Ontstaan De State werd waarschijnlijk reeds vóór de 15e eeuw gebouwd.


Geschiedenis In 1469 was de hoofdeling Doecke Rinia bewoner van de Ringia State. Hij was scheidsman in geschillen, dus een soort (scheids)rechter en wordt beschouwd als de stamvader van de familie Ringia. Hij was getrouwd met Lisck Sickema, afkomstig van Sickema State te Herbajum. Hij overleed op 2 februari 1478 op Ringia State.


Zijn bezit vererfde op zoon Haye die getrouwd was met Ymck Glins. Mogelijk was zij een nicht van hem, want ze was een dochter van Rienck Douwes Glins en Athcke Rinia die op de state Glins onder Dronrijp woonden.


Een volgende Doecke, kleinzoon van voorgaande, moest in 1529 het zwanenrecht in het gebied van Ringia State laten registreren. Om dit recht was in die tijd nogal wat te doen. In de middeleeuwen konden heren en vrije boeren vrijelijk zwanen houden, maar Karel V wilde dat tot een landsheerlijk privilege maken. Iedereen moest dus opgave doen van zijn recht, maar aangezien de meesten geen schriftelijke bewijzen hadden, gaf dit de nodige twisten, vooral omdat er vaak inbreuk op werd gemaakt. Zwanen waren toen erg waardevol, omdat van hun veren onder andere schrijfpennen werden gemaakt. Doeke was getrouwd met Rints Aggedr. Herema uit Tzum. Hij stierf op 4 mei 1541.


Hun zoon Haye Rinia stierf rond 1575 als laatste man uit dit geslacht.


In het begin van de 17e eeuw, zo rond 1610, wordt de state eigendom van Jacob van Bouritius die afkomstig was uit Dokkum. Zijn dochter Eelck van Bouritius trouwt in 1635 met mr. Epeus van Glinstra, griffier van het Hof van Friesland en lid van de Staten Generaal. In 1657 waren zij eigenaren van Rinia State. Epeus overleed in 1677 en werd in de kerk van Blessum begraven.


In 1722 wordt vermeld dat de state “Mevr. Glinstra” de State bewoont. Dat zal Johanna van Glinstra zijn geweest.


 


In 1749 is de state eigendom van H.W. van Altena, dan oud-griffier, “thans Volmagt ten Landsdage nopens Tietjerksteradeel” zo schrijft E.M. van Burmania. Van Altena wordt in dat jaar in de Quotisatie (een soort vermogensbelasting) aangeslagen voor 289-15-0 Caroliguldens. Een enorm bedrag dat duidt op een giga vermogen. Hij betaalde in zijn eentje 15% van de 2.035 gulden die het dorp in zijn geheel aan belasting moest opbrengen.


De State werd afgebroken in 1832.


Ook van deze State is een afbeelding bewaard gebleven van Jacobus Stellingwerf uit 1723. Volgens die tekening was dit een voorbeeld van het type stins met aangebouwd tussenhuis en schuur waaruit de kop-hals-rompboerderij is ontstaan. Het terrein waarop de State stond was toegankelijk via een poortgebouw, dat over de gracht stond. Het poortgebouw heeft een verdieping en een zadeldak tussen trapgevels en alliantiewapens boven de poortdoorgang.


De State heeft een niet erg groot voorhuis met tuitgevels en op het dak bevinden zich grote hoekschoorstenen. In de gevel van het voorhuis bevindt zich een kruisvenster. In de 'hals' bevindt zich de getoogde ingang en een smal venster. Tenslotte was de er achter liggende schuur gedekt met riet. Gezien de vormen van de boerderij, zal deze in de eerste helft van de zeventiende eeuw gebouwd zijn.


Bewoners 1469 Doecke Ringia


1478 Haye Ringia


1529 Doecke Ringia


tot ca. 1575 Haye Ringia


ca. 1610 Jacob van Bouricius


1657-1677 Epeus van Glinstra en Eelck van Bouritius


1722 Johanna van Glinstra


1749 H.W. van Altena


Huidige doeleinden Op de plaats van de State staat nu een boerderij.


Opengesteld Deze boerderij is niet toegankelijk.


Foto's


Bronnen Tekst: Jan Leemburg


Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992


“Kroniek van het hedendaagse Friesland” van Dr. Wumkes


"Beschryvinge van de Heerlyckheydt van Frieslandt", Chr. Schotanus, 1664


"Tegenwoordige staat van Friesland" ca. 1775


"Menaldumadeel, 2000 jaar leven in een Friese grietenij”, David Hartsema, 1981


“Skiednis fan Menameradiel” red. O. Santema en dr. Y.N. Ypma, 1972


Afb. 1: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992


Afb. 2: Archief J. Leemburg.


 


 


 


Ringia State te Blessum


 


Localización Este Estado fue en Blessum, Menaldumadeel municipio.


El Estado era probable que se produzca antes del siglo 15.


Historia En 1469, la evaluación principal Doecke Rinia habitante de la Ringia State. Fue árbitro en las disputas, una especie (arbitraje) los tribunales y es considerado el patriarca de la familia Ringia. Estaba casado con Lisck Sickema, de un Sickema State te Herbajum. Murió el 02 de febrero 1478 en la Universidad Estatal Ringia.


Heredó su propiedad a Haye hijo que se casó con Ymck Glins. Posiblemente era un primo suyo, ya que ella era una hija de Rienck Douwes Glins y Athcke Rinia en los Glins estatales bajo Dronrijp vivido.


A Doecke siguiente, nieto del anterior, fue en 1529 de los cisnes justo en la zona de Ringia State registro. Para ejercer este derecho en ese momento era un poco para hacer. En la Edad Media eran hombres libres y los campesinos libremente cisnes, pero Carlos V quiso hacer un privilegio gran país. Todo el mundo tenía que hacer una declaración de su derecho, pero ya que la mayoría no tienen ninguna prueba escrita, lo que dio el necesario debate, sobre todo porque a menudo brecha se hizo. Los cisnes eran entonces muy valioso por sus plumas entre otras plumas se hicieron. Doeke estaba casado con Rints Aggedr. Herema de Tzum. Murió el 4 de mayo de 1541.


Su hijo Haye Rinia murió alrededor de 1575 como el último hombre en esta generación.


En el siglo 17 temprano, alrededor de 1610, la empresa estatal de Jacob van Bouritius que vino de Dokkum. Su hija Eelck van Bouritius casó en 1635 con el mr. Epeus van Glinstra, Secretario del Tribunal de Frisia y es miembro de los Estados Generales. En 1657 eran dueños de Rinia State.Epeus murió en 1677 y fue enterrado en la iglesia de Blessum.


En 1722 se menciona que el Estado "Mrs. Glinstra "el Estado habita. Eso Johanna van Glinstra sido.


En 1749, la empresa estatal H.W. van Altena, entonces secretario ex ", ahora en Dage País Volmagt sobre Tietjerksteradeel" escribe E.M. van Burmania. Van Altena en ese año en la fijación de las cuotas (una especie de impuesto sobre el patrimonio) emocionado por 289-15-0 Caroliguldens. Una enorme cantidad indica un poder enorme. Pagó su cuenta el 15% de los 2.035 florines que el pueblo en su totalidad al impuesto debe ser derivadas.


El Estado fue demolido en 1832.


También desde este estado se conserva una imagen de Jacobus Stellingwerf de 1723. De acuerdo con ese dibujo era un ejemplo de los tipos con stins construidos entre la casa y el granero de la granja donde la cabeza-cuello-tronco originó. Los motivos por los cuales el Estado tenía era accesible a través de una puerta que se alzaba sobre el canal. La casa de la puerta tiene un piso y un techo a dos aguas entre hastiales y los brazos por encima de la alianza el paso de la puerta.


El Estado tiene una casa no muy grande, con pico para las fachadas y el tejado son grandes chimeneas de esquina. La fachada del pórtico es una ventana de cruz. En el "cuello" es el arco de entrada y una ventana estrecha. Por último, ubicada detrás del granero cubierto de juncos. Teniendo en cuenta la forma de la granja, lo hará en la primera mitad del siglo XVII.


Residentes 1469 Doecke Ringia


1478 Haye Ringia


1529 Doecke Ringia


hasta aproximadamente 1575 Haye Ringia


ca 1610 Jacob van Bouricius


1657-1677 Epeus van Glinstra y Eelck van Bouritius


1722 Johanna van Glinstra


1749 H.W. Altena


Efectos presentes en el lugar del Estado es ahora una granja.


Inaugurado Esta finca no es accesible.


Fotos


Fuentes del texto: Jan Leemburg


Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992


“Kroniek van het hedendaagse Friesland” van Dr. Wumkes


"Beschryvinge van de Heerlyckheydt van Frieslandt", Chr. Schotanus, 1664


"Tegenwoordige staat van Friesland" ca. 1775


"Menaldumadeel, 2000 jaar leven in een Friese grietenij”, David Hartsema, 1981


“Skiednis fan Menameradiel” red. O. Santema en dr. Y.N. Ypma, 1972


Afb. 1: Stinsen en States, Adellijk wonen in Friesland, 1992


Afb. 2: Archief J. Leemburg.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Blessum


Arquitectura: gótico temprano


Ubicación: Blessum es un pueblo montículo en la Alta Edad Media hasta el oeste del Mar de Oriente.


Fecha: del siglo 13


Restauración: 1977-1978


Exterior: . La torre data de la 2 ª mitad del siglo 16 o principios de 15a


restos de un arco compuesto en la torre (en el ático primera) muestran características claras de ver la torre ommetselde edad. La iglesia es el cementerio en un montículo y excavado al lado del cementerio se encuentra la pista. Frente a la iglesia una vez fue el noble Ringiastate, el homeiepalen (postes) con las consolas hermosas en la parte superior le dan todavía. Sólo hay una calle en el pueblo alrededor de la iglesia. Hay vive la mayoría de los noventa habitantes. Alrededor de la iglesia se encuentran varios lugares de agricultores grandes. interior: Destacan dos placas de pared de 1657. Por un lado están los Diez Mandamientos. Los otros estados de América que cerca de la Batalla de Boksum ocurrido. En Blessum son 120 víctimas enterradas. En el muro norte se encuentra un nicho con una nueva estatua de Jesús. Casi todos los turistas hacen una foto. Órgano: La iglesia tiene un magnífico órgano, que fue construido en 1659 por W. Mijnerts. En los años 1789 y 1809, el órgano fue restaurado completamente. Está decorado con adornos y telas pintadas. Cada visitante debe este órgano barroco de juego, pero para la preservación de órgano de iglesia y un pequeño regalo esperado regreso.


 


 


Blessum


Bouwstijl: Vroeggotisch


Ligging: Blessum is een terpdorp dat in de vroege Middeleeuwen is ontstaan ten westen van de Middelzee.


Datering: 13e eeuw


Restauratie: 1977-1978


Exterieur: De toren stamt uit de 2e helft van de 15e of begin 16e eeuw.


Resten van een verbindingsboog in de toren (op de eerste zolder) laten duidelijke kenmerken zien van de oude ommetselde toren. De kerk staat met het kerkhof op een afgegraven terp en naast het kerkhof ligt de ijsbaan. Tegenover de kerk lag ooit het adellijke Ringiastate, de homeiepalen (hekpalen) met de fraaie consoles er bovenop geven het nog steeds aan. Er is maar een straat in het dorp rond de kerk. Daar woont het merendeel van de negentig inwoners. Rondom de kerk liggen enkele grote boerenplaatsen.


Interieur: Opmerkelijk zijn twee wandborden uit 1657. Op de ene staan de Tien Geboden. Het andere vermeldt in het Latijn dat vlakbij de Slag bij Boksum plaatsvond. In Blessum zijn 120 gesneuvelden begraven. In de noordmuur zit een nis met erin een nieuw Jezusbeeldje. Bijna elke toerist maakt er een foto van.


Orgel: De kerk heeft een prachtig orgel, dat in 1659 werd gebouwd door W. Mijnerts. In de jaren 1789 en 1809 werd het orgel grondig hersteld. Het is verfraaid met ornamenten en geschilderde draperieën. Iedere bezoeker mag dit barokorgeltje bespelen, maar er wordt voor de instandhouding van kerk en orgel wel een kleine gift terugverwacht.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Blessum


(Menaldumadeel municipio)


Terp pueblo se originó en la Edad Media. En las inmediaciones de la iglesia fueron las familias de la Ringia stinzen (Rinia) y Wissema (tanto demolida en el siglo 19). Hasta el siglo 20 los edificios de la aldea principalmente de las explotaciones.


El Herv. Iglesia (Buorren 2), originalmente dedicada a María, es una iglesia de una sola nave con tres lados cerrados capilla y una torre de tres cuerpos con punta estrecha. Los muros norte y este de la nave y el coro con lanceta gótico temprano se deriva probablemente del siglo 14. La iglesia fue parcialmente renovado en el año 1500. La entrada temprana del siglo 16 tiene un pequeño tabernáculo y mampostería ornamental y redes cableadas de colon en el marco. La fachada sur está parcialmente suelto nuevo y posiblemente alrededor de 1860 con grandes ventanas de arco, como en el coro. La torre cuenta con un posible 13 o principios de siglo 14 del núcleo y en 1879 ommetseld y con el pico de corriente con soportes bajo los aleros con máscaras. En la torre cuelga una posible temprana del siglo 14 horas.


La iglesia cuenta con un órgano construido en 1659 por Willem Meynerts, la culminación de la caja del órgano y algunos de los adornos probablemente datan de la restauración en 1789 por Johan Spoorman. El órgano fue restaurado aún más en 1809 (A. Gruisen) y restaurada en 1995. Notables son los tapices pintados en orgelnis. Hasta que las opciones de inventario iglesia incluyen dos placas de texto de 1657 y del siglo 19 muebles de la iglesia: los hombres y los bancos de mujeres, dos caballeros overhuifde bancos, dos bancos semicirculares dentro de la iglesia baptisterio de pantalla y un púlpito. Lápidas especiales en la iglesia son la lápida de piedra arenisca roja por Doca van Rynghe (1478) y por Benedictus Gerbrandtsz.. lápida esculpida (1551) para Aike Rynghe († 1542).


Blessum , Hervé. iglesia


Alrededor de la iglesia hay un cementerio levantado incluyendo una lápida de 1635 y una casa féretro y la puerta circa 1910.


Los hekpijlers en Buorren uno pertenecía a Ringia State, una stins del siglo 15, que en 1832 fue sustituido por una granja. Los dos principios de siglo 18 pilares cuadrados estriados, coronado por un jarrón tallado en estilo Luis XIV.


Casas . Que data de alrededor de 1860 el apartamento Buorren 11 . Para un edificio notable es el pasillo central casa Buorren 13-15 circa 1870.


Farms . La granja de cabeza-tronco-cuello Terphûs Blessumerdyk (2) de 1823 tiene un sótano de la casa con techo a dos aguas entre rematadas por frontones chimeneas con signos. Es del mismo tipo, la granja Buorren 3 , con un área de la casa de unos 1850 y una abrasión muy alta.


 


 


Blessum


(gemeente Menaldumadeel)


Terpdorp ontstaan in de vroege middeleeuwen. In de omgeving van de kerk stonden de stinzen van de families Ringia (Rinia) en Wissema (beide gesloopt in de 19de eeuw). Tot in de 20ste eeuw bestond de dorpsbebouwing vooral uit boerderijen.


De Herv. kerk (Buorren 2), oorspronkelijk gewijd aan Maria, is een eenbeukige kerk met driezijdig gesloten koor en een toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. De noord- en oostmuur van het schip en koor met vroeg-gotische spitsboogvensters stammen vermoedelijk uit het begin van de 14de eeuw. De kerk werd rond 1500 deels vernieuwd. De vroeg-16de-eeuwse ingang heeft een kleine beeldnis en siermetselwerk en getordeerde colonetten in de omlijsting. De zuidgevel is deels nieuw opgemetseld en mogelijk rond 1860 voorzien van grote rondboogvensters, zoals ook in de koorsluiting. De toren heeft een mogelijk 13de- of vroeg-14de-eeuwse kern en is in 1879 ommetseld en voorzien van de huidige spits met onder de dakrand consoles met maskers. In de toren hangt een mogelijk vroeg-14de-eeuwse klok.


De kerk bevat een in 1659 door Willem Meynerts gebouwd orgel, waarvan de bekroning van de orgelkast en een gedeelte van de ornamenten waarschijnlijk dateren van het herstel in 1789 door Johan Spoorman. Het orgel is verder nog hersteld in 1809 (A. van Gruisen) en gerestaureerd in 1995. Opvallend zijn de geschilderde draperieën in de orgelnis. Tot de kerkinventaris behoren verder twee tekstborden uit 1657 en 19de-eeuws kerkmeubilair: mannen- en vrouwenbanken, twee overhuifde herenbanken, twee halfronde kerkenraadsbanken binnen het doophek en een preekstoel. Bijzondere grafzerken in de kerk zijn de rode zandstenen zerk voor Doca van Rynghe (1478) en een door Benedictus Gerbrandtsz. gebeeldhouwde zerk (1551) voor Aike Rynghe († 1542).


Blessum, Herv. kerk


Rond de kerk ligt een verhoogd kerkhof met onder meer een grafzerk uit 1635 en een baarhuisje en toegangshek uit circa 1910.


De hekpijlers bij Buorren 1 behoorden bij Ringia State, een 15de-eeuwse stins, die in 1832 werd vervangen door een boerderij. De twee vroeg-18de-eeuwse gecanneleerde, vierkante pijlers worden bekroond door een gebeeldhouwde vaas in Lodewijk XIV-stijl.


Woonhuizen. Uit circa 1860 dateert de éénkamerwoning Buorren 11. Voor een notabele gebouwd is het middenganghuis Buorren 13-15 uit circa 1870.


Boerderijen. De kop-hals-rompboerderij Terphûs (Blessumerdyk 2) uit 1823 heeft een onderkelderd voorhuis met zadeldak tussen topgevels bekroond door schoorstenen met borden. Van hetzelfde type is de boerderij Buorren 3, met een woonhuisgedeelte uit circa 1850 en een opvallend hoge schuur.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Inventaris


Het familiearchief Van Sminia (1424) 1431-1858 en van de daartoe behorende collectie Ruerda (1525) 1558-1819 (1828).


327 Familie Van Sminia


2. Inventaris


2.6. Regesten


9 Haring Hotyazoen en Epo Tetozoen, als zoenlieden voor Humma Hummyngha en Wiitya Onama en Atte Bonnyngha als zoenlieden van Kempo Unyngha, en Doka Tijessingha als overman, uitspraak doende in een geschil ontstaan door het bedrijven van wandaden door Jelmer Hummazoon en zijn helpers tegen Kempo en zijn mannen, leggen Humma op om aan Kempo vier en een half honderd Beierse guldens te betalen en drie tonnen bier af te staan.


Datering:


22 juli 1459


NB:


Int jeer ons Heren dusent CCCC ende nyoghen ende fiiftich. Sneyndes foer Sint Oloff. Oorspr. Papier. De opgedrukte zegels in groene was van vier zoenlieden en Tsumme Attes "mund", alle verdwenen of zeer geschonden. Gedr. bij Sipma dl. I nr. 157. Gedr. bij De Boer nr. 7. Inv. nr. 2039


Vindplaats:


Tresoar (Frysk Histoarysk en Letterkundich Sintrum)


-------------------------


Inventario


El archivo de la familia Sminia (1424) 1431-1858 y la colección asociada Ruerda (1525) 1558-1819 (1828).


327 Familia De Sminia


2 Inventario


2.6. Rege Sten


9 Haring Hotyazoen y Epo Tetozoen como personas beso para Humma Hummyngha y Wiitya Onama y Atte Bonnyngha como hombres beso de Kempo Unyngha y Doka Tijessingha como superhombre, en respuesta a una disputa por la comisión de delitos por Jelmer Hummazoon y sus ayudantes contra Kempo y sus hombres yacían Humma que pagar cuatro y medio centenar de florines bávara Kempo y un paso atrás. tres barriles de cerveza


Fechado:


22 de julio 1459


Nota:


Int nos Jeer Hombres CCCC dusent fiiftich ingreso nyoghen ingresos. Sneyndes foer St. Oloff. Orig. Papel. Los sellos impresos eran cuatro hombres beso en verde y Tsumme Attes "mund" todo se ha ido o extremadamente violados. Presionado. en Sipma dl. 157. I nr. Presionado. De Boer No. 7. Inv. No 2039.


Procedencia:


Tresoar (Frisia Histoarysk y Letterkundich Sintrum)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Doecke Hayes Tjessinga Rinia,
1- is getrouwd met (1) Lysck Pybesdr Sickama in het jaar 1450 te Blessum,Menaldumadeel,Friesland.


Kinderen:


Douwe Doeckes Rinia  1445-1483
Pybe Doeckes Rinia  1450-1482
Ucke Doeckes Rinia  1454-?
Haye Doeckes Rinia  1455-1520
Hobbe Doeckes Tjessinga Rinia  1457-1525
Haringh Doeckes Rinia  1458-1515
Ymck Doeckes Rinia  1459-1483
Teedt Doeckes Rinia  1463-?
His Doeckesdr Tjessinga Rinia  1464-1490
Syttye Doeckes Rinia  1466-?



2- is getrouwd met (2) Trijn Ulckesdr van Glins in het jaar 1455 te Blessum,Menaldumadeel,Friesland.


Kinderen:


- Bauck Doeckesdr Rinia  1456-1500

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Doka Doecke Doca Docka Doecke Hayes Haijes Haeijes Tjessinga Tiessingha Tijessingha Ryedingha van Rinia Rynghe Rijnja Ringia te Blessem te Blessum Doecke Rynghe op Tjessinga?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Doka Doecke Doca Docka Doecke Hayes Haijes Haeijes Tjessinga Tiessingha Tijessingha Ryedingha van Rinia Rynghe Rijnja Ringia te Blessem te Blessum Doecke Rynghe op Tjessinga

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events

  • Graaf Maximiliaan (Oostenrijks Huis) was from 1482 till 1494 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
  • In the year 1487: Source: Wikipedia
    • May 7 » The Siege of Málaga commences during the Spanish Reconquista.
    • May 24 » The ten-year-old Lambert Simnel is crowned in Christ Church Cathedral, Dublin, Ireland, with the name of Edward VI in a bid to threaten King Henry VII's reign.
    • June 16 » Battle of Stoke Field: King Henry VII of England defeats the leaders of a Yorkist rebellion in the final engagement of the Wars of the Roses.
    • July 24 » Citizens of Leeuwarden, Netherlands, strike against a ban on foreign beer.
    • August 18 » The Siege of Málaga ends with the taking of the city by Castilian and Aragonese forces.
    • November 25 » Elizabeth of York is crowned Queen of England.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van Rinia Rynghe Rijnja Ringia te Blessem te Blessum Doecke Rynghe op Tjessinga


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Martin Woudwyk, "Woudwyk Genealogía", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/woudwyk-genealogia/I2688.php : accessed May 24, 2024), "Doka Doecke Doca Docka Doecke Hayes Haijes Haeijes Tjessinga Tiessingha Tijessingha Ryedingha van Rinia Rynghe Rijnja Ringia te Blessem te Blessum Doecke Rynghe op Tjessinga (1400-1487)".