West-Europese adel » Cornelia van Nijenrode (1629-1692)

Personal data Cornelia van Nijenrode 

  • She was born in the year 1629 in Hirado, Nagasaki, Japan.
  • She died in the year 1692, she was 63 years old.
  • A child of Cornelis van Nijenrode and Surishia
  • This information was last updated on August 30, 2015.

Household of Cornelia van Nijenrode

(1) She is married to Pieter Cnoll.

They got married in the year 1652 at Jakarta, Java, she was 23 years old.


(2) She is married to Johan Bitter.

They got married on March 26, 1676 at Batavia, Java, she was 47 years old.


Notes about Cornelia van Nijenrode

NIJENROODE, Cornelia van (geb. Hirado, Japan 1629 – Nederland 1692?), partij in befaamde echtscheidingszaak, beschreven in de roman Bitters bruid. Dochter van Cornelis van Nijenroode (gest. 1633), hoofd van de VOC-factorij te Hirado, en Surishia, zijn Japanse concubine. Cornelia van Nijenroode trouwde (1) in 1652 te Batavia met Pieter Cnoll (gest. 1672), onderkoopman bij de VOC; (2) op 26-3-1676 in Batavia met Joan Bitter (1638-1714), lid van de Raad van Justitie te Batavia. Uit huwelijk (1) werden 6 dochters en 4 zoons geboren, van wie 1 zoon de volwassen leeftijd bereikte; (2) bleef kinderloos.

Cornelia van Nijenroode was het enige kind uit de relatie van Cornelis van Nijenroode met Surishia, een vrouw uit de plaatselijke bevolking van Hirado (Japan). Voordat Cornelia’s vader in 1623 de leiding kreeg over het VOC-kantoor aldaar had hij al een lange loopbaan bij de VOC achter zich. Hij was in 1607 naar Azië gekomen, had gediend te Ayutthaya, Songkhla en Pattani in Thailand en had in 1622 deel genomen aan de expeditie op de kust van China. Te Hirado had hij naast Surishia nog een concubine, bij wie hij ook een dochter had, Esther. Cornelis stierf in januari 1633, vlak voordat hij naar Batavia zou vertrekken. Gouverneur-generaal en Raden van de VOC vonden dat Esther en Cornelia, die door de erfenis van hun vader niet onbemiddeld waren, een christelijke opvoeding moesten krijgen. Hoewel hun moeders nog leefden, werden zij als wezen beschouwd en beide kinderen werden in 1637 naar Batavia overgebracht.

Cornelia van Nijenroode trouwde in 1652 met de jonge en veelbelovende Pieter Cnoll. In 1661 werd hij bevorderd tot tweede opperkoopman van het kasteel Batavia en een jaar later tot eerste opperkoopman. Cnoll had nu de leiding over alle handel van de Compagnie te Batavia, waar veel bijverdiensten uit voort vloeiden. Ook was hij zeer gezien in de schutterij; hij bereikte daar de rang van kapitein over de schrijvers van de Compagnie. Pieter en Cornelia lieten zich in 1664 door Jacob Janszoon Coeman met twee dochtertjes en twee bedienden op de achtergrond portretteren als een welgesteld gezin. Zijn dood op 17 februari 1672 maakte een einde aan dit huwelijk.

Cornelia van Nijenroode zou als vermogende weduwe van Pieter Cnoll in de Bataviase VOC-kringen een eerbare positie hebben gehad: als weduwe mocht zij financiële transacties verrichten en handel drijven. Maar zij verkoos in te gaan op de avances van de jurist Joan Bitter, die was benoemd tot lid van de Raad van Justitie, de VOC-rechtbank in Batavia. Bitter was als weduwnaar met vijf kinderen in Batavia aangekomen nadat zijn eerste vrouw, Bartha Eygels, op reis was overleden bij de bevalling van een dood kind. Joan Bitter zocht iemand die voor zijn kinderen kon zorgen en zag een ideale kandidaat in Cornelia, die bovendien een aanzienlijk vermogen meebracht. Het leek een goede zaak voor beide partijen, want Cornelia hoopte dat Joan haar als lid van de Raad van Justitie van nut kon zijn bij haar financiële transacties.

Hoe het huwelijk van Cornelia en Joan zich ontwikkelde is door Leonard Blussé beschreven. Toen duidelijk werd dat Joan zijn vrouw Cornelia vooral om haar geld had getrouwd, verslechterde het huwelijk snel. Vermogensrechtelijk had Cornelia een zwakke positie omdat zij volgens het Hollandse recht niet handelingsbekwaam was. Het beheer van haar vermogen was met het huwelijk in handen van haar tweede echtgenoot gekomen. Wat zij bij het huwelijk had ingebracht, was wel in grote lijnen vastgelegd, maar Joan meende dat Cornelia een belangrijk deel daarvan geheim had gehouden. Cornelia van Nijenroode en Joan Bitter begonnen elkaar in de haren te zitten, in het openbaar af te vallen en procedeerden over echtscheiding. In 1680 leek Cornelia van Joan verlost te zijn: wegens diamantsmokkel werd hij als ‘onnut’ persoon naar Nederland teruggezonden. De kamer van Amsterdam van de VOC liet deze beschuldiging echter verder rusten. Joan had inmiddels zijn bezwaren tegen Cornelia zeer vakkundig bij het Hof van Holland aanhangig gemaakt. Toen hij in 1683 naar Indië mocht terugkeren, als lid van de Raad van Justitie, versterkte dat zijn positie. Spoedig hervatten Cornelia en Joan hun oude vetes en streden opnieuw over geld, waarbij Bitter zijn vrouw zelfs in het openbaar mishandelde. Gouverneur-generaal Johannes Camphuys had ten slotte genoeg van deze openbare echtelijke strijd en zond Joan ambtshalve terug naar Nederland. Op grond van de dagvaarding voor het Hof van Holland besliste de Raad van Justitie dat Cornelia mee moest gaan. Zo vertrok het echtpaar met de retourvloot van 1687-88. Ze reisden echter gescheiden: Joan voer op de Waalstroom en Cornelia op de Eenhoorn, begeleid door haar zoon Cornelis Cnoll (1657-1688) die overleed voordat ze op 31 maart 1688 Kaapstad bereikten.

In augustus 1688 arriveerden zij in Nederland en, na enig juridisch geharrewar, begon voor de Hoge Raad van Holland en Zeeland de zaak Joan Bitter contra Cornelia van Nijenroode. Op 4 juli 1691 kwam het tot een uitspraak: Cornelia werd bevolen in vrede met Joan samen te leven en Joan werd gerechtigd tot de helft van haar inkomen en het vruchtgebruik van haar middelen. De juridische strijd duurde echter voort omdat er onenigheid bleef bestaan over de omvang van Cornelia's inkomen en middelen. Na de zomer van 1692 zou deze kwestie nogmaals aan de orde komen, maar Cornelia verscheen niet voor het gerecht. Volgens Blussé moet ze intussen gestorven zijn: waar en wanneer is onbekend. Joan genoot een rustige oude dag als regent te Wijk bij Duurstede, waar hij tweemaal burgemeester was. Volgens Blussé had hij zich slechts voor een gedeelte meester kunnen maken van de erfenis van Cornelia uit de nalatenschap van Pieter Cnoll.

Reputatie
Cornelia van Nijenroode is lang gezien als een voorbeeld van de niet op hun mondje gevallen mestieze njonja's, echtgenotes van Europeanen. Van de Wall karakteriseerde haar in 1928 als een ‘struise’ en ‘woelzieke dame’ (Van de Wall 65, 72). Blussé, die anders dan Van de Wall de processtukken kon bestuderen, toont ingehouden bewondering voor deze ‘ontembare’ vrouw. Ontembaar is uit het Nederlands in het Japans overgenomen als otemba. Zij streed voor een recht dat naar moderne opvattingen ook de gehuwde vrouw toekomt: handelingsbekwaamheid over eigen vermogen.
http://resources.huygens.knaw.nl/bwn1780-1830/DVN/lemmata/data/Nijenroode

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Cornelia van Nijenrode?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Cornelia van Nijenrode

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Cornelia van Nijenrode

Cornelia van Nijenrode
1629-1692

(1) 1652

Pieter Cnoll
1625-1672

(2) 1676

Johan Bitter
1638-1714


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

The data shown has no sources.

Historical events

  • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was from 1672 till 1702 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1676: Source: Wikipedia
    • February 17 » Sixteen men of Pascual de Iriate's expedition are lost at Evangelistas Islets at the western end of the Strait of Magellan.
    • June 2 » Franco-Dutch War: France ensured the supremacy of its naval fleet for the remainder of the war with its victory in the Battle of Palermo.
    • July 30 » Nathaniel Bacon issues the "Declaration of the People of Virginia", beginning Bacon's Rebellion against the rule of Governor William Berkeley.
    • August 12 » Praying Indian John Alderman shoots and kills Metacomet, the Wampanoag war chief, ending King Philip's War.
    • September 19 » Jamestown is burned to the ground by the forces of Nathaniel Bacon during Bacon's Rebellion.
    • December 4 » The Danish army under the command of King Christian V engages the Swedish army commanded by the Swedish king Charles XI at the Battle of Lund, to this day it is counted as the bloodiest battle in Scandinavian history and a turning point in the Scanian War.

About the surname Van Nijenrode


The West-Europese adel publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Pieter, "West-Europese adel", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/west-europese-adel/I278632.php : accessed May 9, 2024), "Cornelia van Nijenrode (1629-1692)".