Family tree Van der Waal » bastiaan van de ERVE (1874-1940)

Personal data bastiaan van de ERVE 


Household of bastiaan van de ERVE

He is married to maartje OOSTHOEK.

They got married on October 6, 1898 at geervliet, he was 24 years old.Source 1


Child(ren):



Notes about bastiaan van de ERVE

Home Herdenking Bastiaan van de Erve, † 13 mei 1940
Bastiaan van de Erve, † 13 mei 1940
Bastiaan van de Erve werd geboren op 13 mei 1874 te Zuid-Beijerland als zoon van Pieter van de Erve en Hendrika Molendijk.

Hij trouwde op 6 oktober 1898 te Geervliet met Maartje Oosthoek (9 juli 1875, Geervliet). Het echtpaar kreeg een zoon en een dochter: Corstiaan Pieter van de Erve (2 januari 1899) en Hendrika Catharina Adriaantje van de Erve (2 september 1901).

Zijn verjaardag werd zijn sterfdag

Op maandag 13 mei 1940, de vierde oorlogsdag voor Nederland, werd Bas van de Erve 66 jaar. Samen met zijn echtgenote Maartje woonde hij aan de Nieuwendijk te Gouds-waard. In de dagen daarvoor was er hard gevochten in Nederland, maar van de bedoelde overrompeling van het Nederlandse leger kwam weinig terecht. In het bijzijn van zijn zoon Cor, aanwezig vanwege de verjaardag van zijn vader, sprak Bas met zijn voorman Leen Beijer. Onderwerp van gesprek was het wieden van de erwten, waarvoor het eigenlijk hoog tijd was. Vanwege alle oorlogshandelingen waren werkzaamheden op het land gevaarlijk en niet toegestaan. Gezien de schijnbare rust op deze Tweede Pinksterdag wilde de voorman met de andere arbeiders weer aan de slag gaan en vroeg daarvoor toestemming aan zijn baas, Bas van de Erve. Die liet op zijn beurt weten later op de dag wel eens navraag te zullen gaan doen omtrent het geldende verbod.

Cor trof na zijn vertrek, om vijf uur, aan de Middelsluis te Numansdorp gevluchte soldaten aan. Door het verloop van de oorlog was er binnen de legereenheden in de Hoeksche Waard een chaotische situatie ontstaan. De spanningen bij de soldaten waren flink op-gelopen, vooral ook door het uitblijven van duidelijke orders. Toen Cor van de Erve een uur na zijn vertrek werd opgebeld door Janus Kruijthoff, de buurman van zijn vader, bleek dat de genoemde spanningen tot een drama aan de Nieuwendijk hadden geleid. Niet lang na het vertrek van zijn zoon Cor had Bas van de Erve zijn vrouw Maartje laten weten “nog even naar buiten te moeten”, zonder precies te zeggen waarom. Vanaf zijn boerderij Middenhoeve vertrok Van de Erve naar de kazemat die opzijn land stond, 180 meter verderop.

De kazemat was in 1939 door het Nederlandse leger gebouwd en maakte deel uit van het zuidfront van de Vesting Holland (één van de strategische kerngebieden voor de landsverdediging). Aangekomen bij de kazemat, ten westen van de boerderij Welgelegen van buurman Janus Kruijthoff, besloot Bas van de Erve de daar aangelegde houten brug over te steken. De kazemat bleek bemand door slechts één soldaat. Zijn kameraden, ondergebracht op de nabijgelegen boerderij van Cees Maris, waren in de voormiddag vanwege oorlogshandelingen weggeroepen. De soldaat stond vermoedelijk stijf van de zenuwen en was al helemaal doorgedraaid toen Bas van de Erve hem om tien voor zes naderde. De soldaat kwam achter de muur van de kazemat vandaan, richtte zijn geweer en schoot onmiddellijk op Bas van de Erve. Deze werd dodelijk in het hoofd getroffen en belandde in de slootkant tussen de brandnetels.

Buurman Janus Kruijthoff ging op het geluid af en kwam even later, samen met zijn zwager Leendert Gebuijs, oog in oog te staan met de verwarde soldaat. De mannen probeerden de soldaat op zijn gemak te stellen en vertelden hem dat ze zijn buren waren. Met de handen omhoog slaagden zij er in zich terug te trekken naar de boerderij. De deuren werden gesloten en de rolluiken naar beneden gedaan en dat bleek een verstandige keuze. Door de kieren van de rolluiken konden de bewoners de soldaat enkelemalen voorbij zien sluipen, met zijn geweer in de aanslag. Uiteindelijk is de soldaat zelf vertrokken, in de richting van Zuid-Beijerland. De knecht Gerrit Verschoor is nog naar de commandopost gegaan om namens de familie verhaal te halen. Hij trofde commandant, die de mening was toegedaan dat de soldaat zijn plicht had gedaan.

Het lichaam van Bas van de Erve werd op een laddertje gelegd en zo naar de logeerka-mer van zijn eigen boerderij gebracht. Dokter Van Waasbergen uit Zuid-Beijerland kon buiten het verbinden van de wond weinig meer betekenen. Enkele dagen later is Bas van de Erve, vervoerd met de lijkkoets van Swank uit Oud-Beijerland, begraven te Goudswaard. De dienst werd verzorgd door ds. Jonkers.

De weduwe van Bas van de Erve, Maartje Oosthoek, is op de boerderij gebleven en heeft het bedrijf met behulp van diverse personen kunnen voortzetten. In 1944 werd ze geëvacueerd en kwam ze terecht op de Westdijk in Goidschalxoord. Na de oorlog keerde ze niet meer terug naar de Nieuwendijk. Vanaf dat moment werd de boerderij Middenhoeve overgenomen door haar kleinzoon, eveneens Bas van de Erve genaamd. De kazemat is blijven staan tot deze als gevolg van de watersnoodramp van 1953 verzakte. Met behulp van een drilboor is de kazemat kort daarna stukje voor stukje afgebroken.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to bastiaan van de ERVE?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline bastiaan van de ERVE

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of bastiaan van de ERVE


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. akte 7

Historical events

  • The temperature on May 13, 1874 was about 12.0 °C. There was 0.7 mm of rain. The air pressure was 15 kgf/m2 and came mainly from the north-northeast. The airpressure was 77 cm mercury. The atmospheric humidity was 75%. Source: KNMI
  • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • From July 6, 1872 till August 27, 1874 the Netherlands had a cabinet De Vries - Fransen van de Putte with the prime ministers Mr. G. de Vries Azn. (liberaal) and I.D. Fransen van de Putte (liberaal).
  • From August 27, 1874 till November 3, 1877 the Netherlands had a cabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg with the prime ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) and Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
  • In the year 1874: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
    • February 28 » One of the longest cases ever heard in an English court ends when the defendant is convicted of perjury for attempting to assume the identity of the heir to the Tichborne baronetcy.
    • March 15 » France and Vietnam sign the Second Treaty of Saigon, further recognizing the full sovereignty of France over Cochinchina.
    • July 8 » The Mounties begin their March West.
    • July 31 » Dr. Patrick Francis Healy became the first African-American inaugurated as president of a predominantly white university, Georgetown University.
    • October 9 » The Universal Postal Union is created by the Treaty of Bern.
    • December 29 » The military coup of Gen. Martinez Campos in Sagunto ends the failed First Spanish Republic and the monarchy is restored as Prince Alfonso is proclaimed King of Spain.
  • The temperature on October 6, 1898 was about 10.5 °C. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 99%. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • Regentes Emma (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1898 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
  • In the year 1898: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
    • August 13 » Carl Gustav Witt discovers 433 Eros, the first near-Earth asteroid to be found.
    • September 10 » Empress Elisabeth of Austria is assassinated by Luigi Lucheni.
    • September 21 » Empress Dowager Cixi seizes power and ends the Hundred Days' Reform in China.
    • October 6 » Phi Mu Alpha Sinfonia, the largest American music fraternity, is founded at the New England Conservatory of Music.
    • November 5 » Negrese nationalists revolt against Spanish rule and establish the short-lived Republic of Negros.
    • December 18 » Gaston de Chasseloup-Laubat sets the first officially recognized land speed record of 39.245mph (63.159km/h) in a Jeantaud electric car.
  • The temperature on May 13, 1940 was between 2.8 °C and 10.1 °C and averaged 7.4 °C. There was 0.3 mm of rain during 0.7 hours. There was 1.7 hours of sunshine (11%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the west-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 10, 1939 to September 3, 1940 the cabinet De Geer II, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from September 3, 1940 to July 27, 1941 the cabinet Gerbrandy I, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
  • In the year 1940: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 8.8 million citizens.
    • June 16 » A Communist government is installed in Lithuania.
    • June 21 » World War II: Italy begins an unsuccessful invasion of France.
    • July 19 » World War II: Battle of Cape Spada: The Royal Navy and the Regia Marina clash; the Italian light cruiser Bartolomeo Colleoni sinks, with 121 casualties.
    • July 27 » The animated short A Wild Hare is released, introducing the character of Bugs Bunny.
    • August 18 » World War II: The Hardest Day air battle, part of the Battle of Britain. At that point, the largest aerial engagement in history with heavy losses sustained on both sides.
    • August 20 » In Mexico City, exiled Russian revolutionary Leon Trotsky is fatally wounded with an ice axe by Ramón Mercader. He dies the next day.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van de ERVE


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
W.A. van der Waal-VISSER, "Family tree Van der Waal", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I57527.php : accessed May 21, 2024), "bastiaan van de ERVE (1874-1940)".