Family tree Van der Waal » jan laurensz van der BIJL (± 1625-????)

Personal data jan laurensz van der BIJL 


Household of jan laurensz van der BIJL

He is married to marijtje HUIJBERTSDR..

They got married in the year 1648.


Child(ren):

  1. lourens jansz van der BIJL  ± 1650-< 1713 


Notes about jan laurensz van der BIJL

1. Familie van der Bijl, tak "Hoekse Waard". Deze genealogie vangt aan met Jan van der Bijl, die afkomstig was uit Rijnland. Zij zoon Lourens Jansz van der Bijl moet daar omstreeks 1650 geboren zijn. Zie verder onder hem. [Bron: Festina Lentenr 6].







VanderBijlen in het nieuws

Home
Van der Bijl
Vereniging
Links
Leden

Onze naam
Familiewapens
Stamboom
Verhalen
Beeldarchief



De naam Van der Bijl

De naam Van der Bijl stamt uit een tijd waarin nog niet zoveel werd opgeschreven of officieel werd vastgelegd. Het is daarom niet met zekerheid te zeggen hoe de naam ontstaan is en of alle Van der Bijlen afstammen van een en dezelfde stamvader. Maarinmiddels is wetenschappelijk wel zoveel bekend over de betrouwbaarheid waarmee oude verhalen werden overgedragen van generatie op generatie, dat het heel aannemelijk is dat de naam Van der Bijl verband houdt met een spectaculaire gebeurtenis in dewinter van de jaren 1204/1205.

Tineke Spaans-van der Bijl, professioneel genealoge en erelid van onze vereniging, heeft uitvoerig onderzoek verricht naar de naam Van der Bijl en is na haar jarenlange zoektocht overtuigd geraakt.

Ze vertelt dat de naam Van der Bijl anders dan andere familienamen al heel vroeg gebruikt werd: al in de dertiende eeuw, toen een vaste achternaam zeer ongebruikelijk was, wordt er in oude Hollandse registers melding gemaakt van de naam Van der Bijl.

In die tijd hadden de achternamen die mensen gebruikten, geen relatie met hun beroep. Er is dus geen aanleiding te denken dat Van der Bijlen vanwege hun naam afstammen van boomhakkers of slagers.

Ook valt op dat de naamsvermeldingen in een beperkt aantal nauwkeurig te omschrijven gebieden voorkomt in de graafschappen Holland en Zeeland.

De genealogieen die we kennen, hebben allemaal een stamvader die in een van die graafschappen afkomstig was.

Zoals gezegd is het niet aan te tonen of alle Van der Bijlen van dezelfde voorvader afstammen en dus (verre) familie zijn. Pas in 1563 besloot het Concilie van Twente dat de katholieke kerken doop- en trouwboeken moesten aanleggen. Een paar jaar later, in 1574, besloot de hervormde Synode van Dordrecht iets dergelijks. Voordat alle kerken die besluiten ook daadwerkelijk uitvoerden, was het jaren later.

Tineke Spaans-van der Bijl vertelt dat de oorsprong van die familienaam die al zo vroeg gebruikt werd, haar intrigeerde. 'In het eerste jaar van de Vereniging Van der Bijl werd ik attent gemaakt op een paar oude kronieken waarin een interessant verhaal voorkomt. Dat zijn Zaanlants Arkadia uit 1658 en Oudheden van de heerlijkheid en het dorp Alphen aan den Rijn uit 1728.'

Kwade Wouter

De kronieken vertellen over Heer Wouter van Egmond, die ondanks zijn bijnaam Kwade Wouter erg populair is bij de Egmondenaren. Hij lag echter niet zo goed bij de Graaf van Holland, die hem eind 1205 gevangen laat zetten in een kerker van het slot Heemskerk. Als vier broers hem komen bevrijden, krijgen zij als beloning een achternaam.

De vraag is echter hoe geloofwaardig dat verhaal is. De kronieken komen uit een heel ander deel van Holland dan de plek waar Heer Wouter gevangen en bevrijd is. Mogelijk hebben de schrijvers het verhaal overgenomen uit een andere kroniek en het - wie weet - met een kleurrijke fantasie wat smakelijker gemaakt.

Tineke Spaans-van der Bijl ging daarom op zoek naar de originele bron van het verhaal. Is dat net zo'n spannend verhaal of valt het eigenlijk allemaal wel mee?

Het is goed dat Tineke zoveel ervaring heeft in het speuren in oude archieven. Ze weet precies waar ze wezen moet en vindt de oudste bron voor de historie van Egmond, de Chronicon Egmundanum. Maar helaas, de kroniek stopt in 1203.

Dan vraagt ze de Egmondensis Chronicon op, die geschreven werd tussen 1324 en 1332, maar ook dan wordt ze teleurgesteld: deze kroniek behandelt alleen de binnen- en buitenlandse betrekkingen van de Egmondse abdij.

Hovaeus

Maar dan vindt ze de Kronyck ende historie van 't edele en machtige geslacht van den huyse van Egmont, dat in 1550 werd geschreven door de Egmondse monnik Anthonius Hovaeus. De leden van de vereniging kunnen hun oren bijna niet geloven als de genealoge vertelt dat ook deze kroniek het verhaal van Heer Wouter en zijn spectaculaire bevrijding bevat.

Hovaeus beschrijft dat Kwade Wouter - zo wordt hij genoemd omdat hij voortdurend met de abt in conflict is over allerlei eigendommen - in de kerstnacht van 1204 de abdij overvalt. Helaas vliegen door die actie de naburige stallen van de Graaf van Holland in brand. Op oudejaarsdag laat de graaf hem gevangen nemen en opsluiten in het slot Heemskerk.

Vier dappere Egmondenaren vatten het plan op hem te bevrijden en begeven zich in de St Pontiaensnacht (14 januari 1206) naar het slot, gewapend met 'kodden' (knotsen), bijlen en 'kloppers' (hamers). Na een spannend gevecht met de bewakers van het slot lukt het de vier mannen om Heer Wouter te bevrijden en terug te brengen naar Egmond.

'Namen en tytele gegeven'

En dan komt het. Hovaeus beschrijft: 'Heer Wouter heeft dese vier broeders edele mannen gemaakt, heeft se namen en tytele gegeven. Als Jacob de eerste in de kamer is gesprongen daer Heer Wouter lagh, noemde hij Jacob Van der Kamer; ende Jan die de bijl meest gebruyckt hadde, noemde hij Jan Bijl; ende Cornelis die seer geklopt hadde, noemde hij Cornelis Klopper; ende Pieter worde na sijn knodse Pieter Codde geheten. Dese namen voeren noch de nakomelingen van dese vier gebroeders tot huyden op desen dagh.'

Tineke Spaans-van der Bijl benadrukt dat 'edele mannen' in dit verband vooral wil zeggen dat Heer Wouter ze als eervolle mannen beschouwt. En 'namen en tytele gegeven' wil vooral zeggen dat ze daarmee een eretitel kregen, omdat een familienaam een zekere waardigheid uitdrukte. Het begrip 'adel' bestond in 1205 nog niet.

Toch blijft Tineke na dit verhaal twijfelen. Er zit per slot van rekening nog 300 jaar tussen het gebeurde en de beschrijving in de kroniek. De monnik kon het nooit zelf meegemaakt hebben en zijn vader en opa ook niet. Er bleek niets bewaard uit de jaren vlak na de genoemde geschiedenis.

Leenmannen

Ze vervolgde haar onderzoek door de geschiedenis van de Heren van Egmond te bestuderen. Deze machtige heren bezaten veel grond en breidden hun bezittingen stelselmatig uit. De stukken grond ('lenen') lagen wijdverspreid over een groot gedeelte Holland en daarbuiten.

Het is bekend dat leenheren in die tijd hun leen lieten beheren door leenmannen, die hun leenheer trouw moesten beloven en bijstaan als krijgsman in de strijd. De leen ging vaak over van vader op zoon, ook toen de militaire taken minder werden en uiteindelijk het leenstelsel officieel werd afgeschaft.

Wat Tineke verraste in haar onderzoek, was dat de vier namen van de moedige mannen Van der Bijl, Van der Kamer, Klopper en Codde, heel regelmatig terugkomen in de registers: het gaat dan om leenmannen van goederen in Egmond, Oudshoorn, Zoeterwoude, Oegstgeest, Wassenaar en een heel aantal andere.

En dat maakt erg aannemelijk dat Hovaeus schrijft: 'Dese namen voeren noch de nakomelingen van dese vier gebroeders tot huyden desen dagh'. Want 'desen dagh' heeft betrekking op het moment dat hij het schreef en dat was omstreeks 1550.

Maar, waarschuwt Tineke Spaans-van der Bijl: de genealogien kunnen nu niet maar zo worden aangevuld tot 1205, want daarvoor liggen de naamsvermeldingen te ver uit de tijd. 'Met dit onderzoek is allen aangetoond dat de naam Van der Bijl inderdaad uitde middeleeuwen stamt.'

'Hoe kun je in vredesnaam nog twijfelen?'

Tineke twijfelde nog steeds aan het waarheidsgehalte van het verhaal van de moedige bevrijding van Heer Wouter. Hoe je het ook wendt of keert: er is in de beginjaren niets van opgeschreven. Tot ze in gesprek raakte met Prof. dr. Marietje van Winter,een vermaarde deskundige op het gebied van de middeleeuwen.

Zij merkte op dat recent onderzoekt uitwijst dat ook mondeling overgeleverde verhalen uit die tijd heel betrouwbaar zijn: 'In tegenstelling tot de moderne mens die zijn ervaringen op papier vastlegt en daarmee veel parate kennis uit zijn geheugen wegsluist, kende de middeleeuwse mens alleen een orale traditie en inmiddels is gebleken dat aan de verhalen die van generatie op generatie werden doorverteld, niets werd toegevoegd of weggelaten. Toen de bevolking - enkelingen daargelaten - nog niet kon schrijven, was het geheugen veel nauwkeuriger.'

Tineke legt haar bevindingen voor aan de emeritus hoogleraar, die verbaasd reageert: 'Hoe kun je in vredesnaam nog twijfelen terwijl het materiaal dat je hebt verzameld zoveel duidelijkheid verschaft!?'

'Hovaeus staat bekend als een betrouwbaar kroniekschrijver zodat je kunt aannemen dat ook dit verhaal correct is. Vanwege het feit dat achternamen in de middeleeuwen nog zeldzaam waren, kun je ervan overtuigd zijn dat de Van der Bijlen, Van der Kamers, Kloppers en Coddes die in de registers worden genoemd, inderdaad nakomelingen zijn van de eerste naamdragers en dan ligt het voor de hand dat je in later tijd in de vroegere leengebieden ook de stamvaders uit de Van der Bijl-genealogieen aantreft. Wat wil je nog meer bewijzen?'

FAMILIE VAN DER BIJL (Algemeen):
2. ,,De oorsprong van onze Familienaam en de verschillende schrijfwijze daarvan". [Zie artikel in: Mededelingenblad v/h Werkcomite Genealogie Van der Bijl, nr 1, blz. 6 en7, d.d. Januari 1986].
3. ,,Nogmaals: De oorsprong van onze Familienaam". [Zie artikel in: Mededelingenblad v/h Werkcomite Genealogie Van der Bijl, nr 2, blz. 10 t/m 13, d.d. Juli 1986].
4. ,,Hoe heten buitenlandse Van der Bijlen?". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 16, blz. 29, d.d. Oktober 1994].
5. ,,De oorsprong van onze Familienaam". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 20, blz. 7, d.d. Maart 1997].
6. ,,Het ontstaan van onze Familienaam". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 31, blz. 18 t/m 31, d.d. september 2002].

FAMILIE-ONDERZOEK:
7. ,,De stand van zaken in het Genealogisch onderzoek". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 1, blz. 5, d.d. Januari 1987].
8. ,,De stand van zaken in het Genealogisch onderzoek". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 3, blz. 3 en 4, d.d. Januari 1988].
9. ,,De Genealogieën". [Zie artikel in: Festina lente, nr 6, blz. 5 t/m 12, d.d. Augustus 1989].
10. ,,10 jaar Van der Bijl genealogie". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 20, blz. 7, d.d. Maart 1997].
11. ,,Genealogie, vorderingen en anecdotes". [Zie artrikel in: Festina Lente, nr 34, blz. 25 t/m 27, d.d. maart 2004].

FAMILIEWAPEN:
12. ,,Het Familiewapen". [Zie artikel in: Mededelingenblad v/h Werkcomite Genealogie Van der Bijl, nr 1, blz. 7 en 8, d.d. januari 1986].
13. ,,Over het Familiewapen van het Geslacht Van der Bijl". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 1, blz. 2 en 3, d.d. Januari 1987].
14. ,,Uw familiewapen in een glas-in-lood raam?". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 12, blz. 10, d.d. september 1992].
15. ,,Familiewapen Van der Bijl". [Zie afbeelding in: Festina Lente, nr 18, blz. 12, d.d. November 1995].
16. ,,En dan het familiewapen". [Zie artikel in: Festina Lente, nr 20, d.d. Maart 1997].

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to jan laurensz van der BIJL?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline jan laurensz van der BIJL

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of jan laurensz van der BIJL

jan laurensz van der BIJL
± 1625-????

1648

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

The data shown has no sources.

About the surname Van der BIJL


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
W.A. van der Waal-VISSER, "Family tree Van der Waal", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/van-der-waal-stamboom/I18002.php : accessed April 26, 2024), "jan laurensz van der BIJL (± 1625-????)".