Family tree Zwaan » Kors Pater (1876-1960)

Personal data Kors Pater 


Household of Kors Pater

He is married to Klara Pater.

They got married on May 4, 1899 at Maarn, he was 22 years old.

Bron Burgerlijke stand - Huwelijk
Archieflocatie Het Utrechts Archief
Algemeen Toegangnr: 481
Inventarisnr: 888
Gemeente: Maarn
Soort akte: Huwelijksakte
Aktenummer: 2
Datum: 04-05-1899
Bruidegom Kors Pater
Leeftijd: 22
Geboorteplaats: Leersum
Bruid Klara Pater
Leeftijd: 20
Geboorteplaats: Woudenberg
Vader bruidegom Kors Pater
Moeder bruidegom Gerritje van Grootveld
Vader bruid Klaas Pater
Moeder bruid Willemijntje van Ravenhorst

9. Klara Pater, geb. Woudenberg 18-01-1879, tr. Maarn 04-05-1899 Kors Pater,
geb. Leersum 1877, zn. van Kors Pater en Gerritje van Grootveld

Child(ren):

  1. Gerritje Pater  1900-1973 
  2. Klaas Pater  1902-1964 
  3. Jan Pater  1902-1998 
  4. Cornelia Pater  1903-1997 
  5. Wulferd Pater  1904-1994
  6. Klara Pater  1906-1908
  7. Gerrit Pater  1907-
  8. Kors Pater  1908-1914
  9. Karel Pater  1909-1983 
  10. Jan-willem Pater  1911-1991 
  11. Klara Pater  1913-2001
  12. Kors Pater  1917-1987
  13. Dirk Pater  1920-2009
  14. Maatje Pater  1922-1952 


Notes about Kors Pater

gewoont hebbende op de dwarsweg te amerongen
Kors kwam omstreeks 1899 naar Renswoude waar hij tot 1928 jachtopzienerop het landgoed van Baron Taets van Amerongen werd. Uit eenkrantenknipsel uit 1925 blijkt dat hij dit beroep niet zonder gevaarvoor eigen leven heeft uitgeoefend. In dit krantenknipsel staat n.l. het volgende te lezen:
RENSWOUDE

Jachtovertreding gevolgd tot poging tot doodslag.
In de nacht van Maandag op Dinsdag j.l. werden door den rijksveldwachter J.K. van Donselaar en den jacht opzichter K. Pater te Renswoude in het veld een tweetal bekende jachtovetreders, genaamd G.V. en M.D. v H.,beiden uit Veenendaal, aangetroffen terwijl zij met lichtbak en geweerbezig waren om wild en schadelijk gedierte te schieten. Stroopers en politie gingen na een wilde jacht door de waterlossing nabij de "RoodeHaan". Toen de jachtopziener K.P. zich midden in de beek bevond, loste G.V. een schot op hem, gelukkig zonder hem te treffen. De hagel kwam inde onmiddelijke nabijheid van hem in het water terecht. De uitstekend afgerichte politiehond van den jachtopziener kwam toen in actie. Op een schitterende wijze stelde hij den persoon die zijn baas het leven had willen benemen. Was de jachtopziener zonder hond geweest, de misdadigerwas vermoedelijk ontvlucht. Nu echter werd hij door de gemelde politiemannen gearresteerd en is hij reeds in het Huis van Bewaring in Utrecht ingesloten. De tweede persoon werd ook achtervolgd en verbaliseerd. In beslag werd genomen een jachtgeweer, een carbidlantaarn, vijf geschoten konijnen en een haas. Hulde aan de kranige politiemannen, die in een groot gevaar hebben verkeerd. We wisten niet dat er in deze omgeving individuèen rondliepen, die er niet tegen opzagen een mensch als een hond neer te schieten. We vertrouwen erop dat de strafrechter hem een voorbeeldige straf zal toedienen.

Het landgoed behoorde bij de familie Lagerweij. Dat werd verkocht aan defamilie Verloop. In 1929 trad Kors in dienst van de heer J.W. Verloop,die pas eigenaar van het Leersumse Veld werd. Toen hij in 1941 zijn bezit weer verkocht aan Staatsbosbeheer, trad Kors bij deze instellingin dienst.

Het boekje Luizen in de Pels door Loek Caspers (ISBN 90-73854-05-9)beschrijft o.a. een stuk over Het Leersumse Veld, het gebied waar deze familie Pater woonde.
De familie was zeer betrokken bij het verzetswerk, hadden regelmatigonderduikers in huis en werden door de verzetsmensen "opa" en "oma"genoemd. In deze tijd woonde hij en zijn vrouw met zes kinderen, in een huis op de grens van Leersum, Woudenberg en Maarsbergen in het Leersumse Veld. Het Leersumse Veld was "Sperrgebiet" en er mochten eigenlijk geenNederlanders komen. Kors wist echter hoe hij de Duitser aan moestpakken. Hij was allerminst verdacht en kon daarom in het Leersumse Veldveel regelen. Dat Kors ook in de oorlog voor niemand op zij ging bewijsthet volgende. Op een zekere dag kwamen de Duitser een huiszoeking doen,want ze vermoedden dat er in een stenen schuur aan de overkant van de plassen, auto's verborgen waren. De schuur was eigendom van Staatsbosbeheer. De leden van het gezin, inclusief een bezoeker (die tevens lid was van de plaatselijke verzetsgroep), werden buiten met dehanden omhoog tegen de muur gezet, terwijl Klara met de Duitsers naarbinnen moest voor een huiszoeking. Net toen de spertijd inging, kwamKors thuis met konijnen die stropers gestrikt hadden. Toen de Duitsers tegen hem begonnen te schreeuwen zei hij: "Kalm aan maar, ik moet eerst die beesten kwijt", en legde rustig de konijnen neer. Toen hem gesommeerd werd de sleutel van de schuur af te geven, zei hij deze niette hebben. Het antwoord van de Duitsers was: "Je moet zeggen waar de sleutel is, anders gaat de boel de lucht in."Kors bleef doodkalm en antwoordde: "Dan gaat de hele boel de lucht maar in; ik heb die sleutel niet." Dit herhaalde zich nog twee keer en toen waren de Duitsers er van overtuigd, dat niemand om een sleutel, vrouw, kinderen, het huis enzichzelf zou laten opblazen. De sleutel zat echter de hele tijd in Kors zijn zak. Wel werd hun bezoeker meegenomen, maar deze werd na tien dagen weer vrijgelaten.
In het Leersumse Veld werden ook schuilplaatsen gemaakt. De Leersumseverzetsgroep bouwde een onderkomen met behulp van hout dat Kors metpaard en wagen naar de uitgekozen weg sleepten. Hij was bestemd alsbergplaats voor de verzetsgroep en er kon in geval van nood in geslapenworden. De inrichting werd ontvreemd uit een Duitse observatiepost aan de Verloopweg in Leersum. Het onderkomen werd ook wel eens gebruikt voor"probleemgevallen", zoals voor een drietal Armenièers die gedesserteerd waren uit het Duitse leger.

Op zondag 3 december 1944 vond een zestienjarige jongen uit Leersum dedood toen hij met zijn windbuks het Veld in ging. Vermoedelijk zagen enige Duitsers hem aan voor een gezochte piloot, die kort daarvoor uitzijn neergeschoten vliegtuig gesprongen was. Kors vond, samen met zijn door de politie getrainde hond, de jongen op 7 december in een kuil vlakbij de schuilplaats van de Armenièers, zij werden door Kors zoon Marinus gewaarschuwd dat ze ondergronds moesten blijven. Dit stond de heren echter niet aan en zij werden overgebracht naar een anderonderduikadres.

In 1950 ontving hij de ere-medaille in brons verbonden aan de Orde vanOranje Nassau, ter gelegenheid van de verjaardag van H.M. de koningin,in verband met zijn vijftig jarig jubileum als jachtopziener. De burgemeester van Leersum, de heer W. Martens spelde hem de eretekens open er volgde een toespraak van de inspecteur bij Staatsbosbeheer, ir.H.W. Schenkenberg van Mierop en de directeur van de instelling, dr. J.A.van Steijn.

Een kranteartikel verteld dat Kors Pater 50 jaar jachtopziener is. Hij was toen 73 jaar en kreeg een ere-medaille in brons, verbonden aan deOrde van Oranje-Nassau uitgereikt door burgemeester W. Martens vanLeersum. Een ander kranteartikel vertelt dat: "Oud-jachtopziener Kors Pater in Leersum Overleden"

Bospad binnenkort vernoemd naar verzetsstrijder Kors Pater.
Leersum - Ter gelegenheid van het feit, dat 50 jaar geleden een einde isgekomen aan de Tweede Wereldoorlog zullen er op 4, 5 en 12 mei allerleiactiviteiten plaats vinden. Eâen ervan is de vernoeming van het bospad,dat van de M.C. Verloopweg loopt naar de Heulweg, naar de verzetsstrijder Kors Pater. Deze boswachter op het Leersumse Veld heeft daar vele onderduikers gedurende de Duitse bezetting verborgen gehouden voor de vijand. Zonder discussie kon de Algemeen BestuurlijkeAangelegenheden (ABA) met het collegevoorstel in haar vergadering vandinsdagavond accoord gaan.
Op 5 mei 1995 werd door zijn kleinzoon Kors Pater, ook boswachter, hetKors Paterpad te Leersum onthuld.
Op woensdag 23 maart 2005 hebben kinderen van de groepen 6 van deLeersumse basisscholen nieuwe eikenbomen geplant bij dit Kors Paterpad.

Timeline Kors Pater

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Kors Pater

Willem Pater
1801-1875
Kors Pater
1837-1912

Kors Pater
1876-1960

1899

Klara Pater
1879-1970

Klaas Pater
1902-1964
Jan Pater
1902-1998
Wulferd Pater
1904-1994
Klara Pater
1906-1908
Gerrit Pater
1907-????
Kors Pater
1908-1914
Karel Pater
1909-1983
Klara Pater
1913-2001
Kors Pater
1917-1987
Dirk Pater
1920-2009
Maatje Pater
1922-1952

    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Historical events

    • The temperature on November 19, 1876 was about 7.9 °C. There was 6 mm of rain. The air pressure was 7 kgf/m2 and came mainly from the south-southeast. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 98%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From August 27, 1874 till November 3, 1877 the Netherlands had a cabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg with the prime ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) and Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • In the year 1876: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
      • January 15 » The first newspaper in Afrikaans, Die Afrikaanse Patriot, is published in Paarl.
      • February 2 » The National League of Professional Baseball Clubs of Major League Baseball is formed.
      • February 26 » Japan and Korea sign a treaty granting Japanese citizens extraterritoriality rights, opening three ports to Japanese trade, and ending Korea's status as a tributary state of Qing dynasty China.
      • April 11 » The Benevolent and Protective Order of Elks is organized.
      • November 23 » Corrupt Tammany Hall leader William Magear Tweed (better known as Boss Tweed) is delivered to authorities in New York City after being captured in Spain.
      • December 29 » The Ashtabula River railroad disaster occurs, leaving 64 injured and 92 dead at Ashtabula, Ohio.
    • The temperature on May 4, 1899 was about 7.4 °C. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 61%. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1897 to August 1, 1901 the cabinet Pierson, with Mr. N.G. Pierson (unie-liberaal) as prime minister.
    • In the year 1899: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 5.1 million citizens.
      • March 4 » Cyclone Mahina sweeps in north of Cooktown, Queensland, with a 12 metres (39ft) wave that reaches up to 5 kilometres (3.1mi) inland, killing over 300.
      • April 18 » The St. Andrew's Ambulance Association is granted a royal charter by Queen Victoria.
      • July 11 » Fiat founded by Giovanni Agnelli in Turin, Italy.
      • November 2 » The Boers begin their 118-day siege of British-held Ladysmith during the Second Boer War.
      • November 28 » The Second Boer War: a British column is engaged by Boer forces at the Battle of Modder River; although the Boers withdraw, the British suffer heavy casualties.
      • December 11 » Second Boer War: In the Battle of Magersfontein the Boers commanded by general Piet Cronjé inflict a defeat on the forces of the British Empire commanded by Lord Methuen trying to relieve the Siege of Kimberley.
    • The temperature on May 18, 1960 was between 8.7 °C and 14.0 °C and averaged 11.3 °C. The almost completely overcast was. The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the north-northeast. Source: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from May 19, 1959 to July 24, 1964 the cabinet De Quay, with Prof. dr. J.E. de Quay (KVP) as prime minister.
    • In the year 1960: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 11.4 million citizens.
      • February 8 » Queen Elizabeth II of the United Kingdom issues an Order-in-Council, stating that she and her family would be known as the House of Windsor, and that her descendants will take the name Mountbatten-Windsor.
      • March 21 » Apartheid: Sharpeville massacre, South Africa: Police open fire on a group of black South African demonstrators, killing 69 and wounding 180.
      • August 7 » Ivory Coast becomes independent from France.
      • August 9 » South Kasai secedes from the Congo.
      • December 3 » The musical Camelot debuts at the Majestic Theatre on Broadway. It will become associated with the Kennedy administration.
      • December 9 » The first episode of Coronation Street, the world's longest-running television soap opera, is broadcast in the United Kingdom.
    • The temperature on May 21, 1960 was between 7.5 °C and 14.8 °C and averaged 11.2 °C. There was 6.8 mm of rain during 4.7 hours. The almost completely overcast was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the northeast. Source: KNMI
    • Koningin Juliana (Huis van Oranje-Nassau) was from September 4, 1948 till April 30, 1980 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from May 19, 1959 to July 24, 1964 the cabinet De Quay, with Prof. dr. J.E. de Quay (KVP) as prime minister.
    • In the year 1960: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 11.4 million citizens.
      • January 9 » President of Egypt Gamal Abdel Nasser opens construction on the Aswan Dam by detonating ten tons of dynamite to demolish twenty tons of granite on the east bank of the Nile.
      • May 1 » Formation of the western Indian states of Gujarat and Maharashtra; also known as "Maharashtra Day".
      • June 17 » The Nez Perce tribe is awarded $4million for 7million acres (28,000km) of land undervalued at four cents/acre in the 1863 treaty.
      • June 19 » The first NASCAR race was held at Charlotte Motor Speedway.
      • July 8 » Francis Gary Powers is charged with espionage resulting from his flight over the Soviet Union.
      • September 5 » Poet Léopold Sédar Senghor is the first elected President of Senegal.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Pater

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Pater.
    • Check the information Open Archives has about Pater.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Pater.

    The Family tree Zwaan publication was prepared by Margreet Zwaan-Heg (contact is not possible).
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Margreet Zwaan-Heg, "Family tree Zwaan", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-zwaan/I1056549839.php : accessed June 19, 2024), "Kors Pater (1876-1960)".