Family tree Willems Hoogeloon-Best » Carolina BIET (1913-)

Personal data Carolina BIET 


Household of Carolina BIET

She is married to Samuel Eliazer GASSAN.Source 1

Plaquette 1e steen en borstbeeld Samuel Gassan.
Plaquette 1e steen en borstbeeld Samuel Gassan.
Dat de Tweede Wereldoorlog desastreus is geweest voor Joods Nederland in het algemeen en Joods Amsterdam in het bijzonder is alom bekend. Dat geldt niet alleen de Joodse cultuur maar ook de Joodse ondernemers.
De diamantindustrie werd enorm hard getroffen. De moord op het grootste deel van de Joodse diamantslijpers zorgde ervoor dat veel kennis en kunde na de oorlog niet meer beschikbaar was. Amsterdam, als diamantstad, werd voorbij gestreefd door steden als Antwerpen waar deze, ook daar, grotendeels Joodse industrie aanmerkelijk minder getroffen werd door het nazi-regime dan in Nederland.

De redding van “Het Vak”
Eén man begon zeer kort na de oorlog, al in oktober 1945, met het opzetten van een diamantslijperij. Samuel Gassan, dezelfde die tijdens de crisis van de jaren dertig als een van de eersten ontslagen werd bij diamantslijperij Boas op de Uilenburgerstraat, kwam terug uit Zwitserland en begon deze Amsterdamse industrietak weer op poten te zetten. Mede zijn inzet heeft ertoe geleid dat Amsterdam nog steeds een diamantstad is; weliswaar niet zo groot als concurrent Antwerpen, maar belangrijk genoeg om rekening mee te houden, zeker wanneer het gaat om kwaliteit en vakmanschap.

2013boasuilenburgerWie was Samuel Gassan?
Samuel Gassan werd geboren op 5 november 1910 als oudste zoon van diamantbewerker Eliazar Gassan (Amsterdam, 14 okt 1882 – Auschwitz, 5 okt 1942) en Alida Smit (Amsterdam, 20 dec 1887 – Auschwitz, 5 okt 1942). Na Samuel werd in dit gezin op 7 juni 1914 zijn broer Raphael geboren.

Rond 1925 leerde Samuel, nog maar 15 jaar oud, het vak van diamantsnijder bij Stoomdiamantslijperij Gebroeders Boas op de Uilenburgerstraat.
Samuel trouwde in 1933 met Carolina Biet (Amsterdam, 20 juli 1915) en het echtpaar kreeg dochter Anita Beatrix, die later rechter en vice-president van de rechtbank zou worden.
In 1942 scheidde het echtpaar. Samuel trouwde daarna met Karin Haas. Samuel Gassan overleed op 4 juli 1983.

De oorlog overleefd
Al voor de oorlog lukte het Samuel om diamanten op te sparen. Dat zou zijn redding worden. Voor Samuel was het in de oorlog duidelijk dat Amsterdam niet veilig meer was. Hij voorvoelde dat aan het voldoen aan de oproepen van de bezetter voor de “Arbeitseinsatz” weinig goeds viel te verwachten, en hij besloot om te vluchten. De opgespaarde diamanten kon hij in zijn kleding verstoppen en Samuel ging op pad naar Zwitserland.

De route naar Zwitserland was moeilijk, en velen die Samuel voorgingen hebben Zwitserland niet gehaald en kwamen via Drancy – het Franse “Kamp Westerbork” – in de concentratiekampen terecht.
Samuel haalde het wel en wat nog belangrijker was, vanwege het kapitaal dat hij in zijn kleding had genaaid mocht hij in het neutrale Zwitserland blijven. Samuel keerde toen de oorlog voorbij was naar Amsterdam terug.

Het zal niet gemakkelijk voor Samuel zijn geweest om terug te keren in Amsterdam. Hij was een aktief man, werkzaam in een bijzondere bedrijfstak, in de bloei van zijn leven en hij keerde terug naar een Amsterdam waar zoveel belangrijks in zijn wereld vernietigd was. Familieleden- waaronder zijn ouders, vrienden, maar ook bedrijven, huizen en straten. Zijn Mokum was in de paar jaar dat hij weg was tot een schim van zichzelf geworden.

nwachtergrsoepencoSamuel besloot in Amsterdam te blijven en om zijn negotie weer op te bouwen. Al in oktober 1945 werden de eerste diamanten weer geslepen, toen in de Diamantbeurs op het Weesperplein. Vijf jaar later, in 1950, kon hij een diamantslijperij beginnen op de Zwanenburgerwal en in 1955 ging het bedrijf naar de Nieuwe Achtergracht en begon het bedrijf met de rondleidingen voor belangstellenden en toeristen. Het bedrijf groeide en in 1990 was er een nieuw pand nodig en de verhuizing naar de huidige locatie volgde.

Terug naar waar het begon
Samuel had het vak geleerd in de fabriek van Boas op de Uilenburgerstraat. Met de familie Boas was het niet goed afgelopen in de oorlog. Veel van de familieleden waren in de oorlog vermoord, het bedrijf kon na de oorlog daardoor geen doorstart maken.
De fabriek werd na de oorlog gebruikt voor tal van bedrijfjes, en voornamelijk voor de opslag van textiel.

gassantextielIn negentiger jaren nam de firma Gassan het monumentale pand over om het bloeiende bedrijf meer ruimte te geven dan op de Nieuwe Achtergracht beschikbaar was.
Voor de firma Samuel Gassan NV moet het bijzonder zijn geweest om dit pand aan te kopen. Dit pand was immers de locatie waar Samuel Gassan, de oprichter van het bedrijf, het vak geleerd had.

Aan het pand was in de jaren tijdens en na de oorlog niet veel onderhoud gepleegd en voor de firma Samuel Gassan in het pand kon was een gigantische verbouwing noodzakelijk. Vooral de hoeveelheid textiel die er opgeslagen lag was enorm en tonnen textiel moesten afgevoerd worden.
Gassan Diamonds verhuisde uiteindelijk naar de Uilenburgerstraat en heeft daarmee gezorgd dat het monumentale pand behouden is gebleven voor de stad.
Samuel Gassan overleed in 1983, en zijn kleinzoon Benno Leeser is nu president-directeur van dit bedrijf.

gassanvoorzijdeDe website van Gassan Diamonds is hier te vinden. Verder geeft het bedrijf rondleidingen, waarbij niet alleen alles over de diamant verteld wordt, maar ook het pand van binnen kan worden gezien en deze Joods-Amsterdamse geschiedenis tastbaar wordt.

bron:
stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Samuel Gassan
ibidem, gezinskaart Eliazar Gassan
De Telegraaf, 5 juni 1983, familiebericht overlijden Samuel Gassan.
De Telegraaf, 29 sep 1990, Stan Huijgens Journaal
www.joodsmonument.nl, lemma Eliazer Gassen (geraadpleegd 14 feb 2016)
www.wikipedia.nl, lemma Gassan Diamonds (geraadpleegd 18 feb 2016)
met dank aan B. Leeser

Illustratie:
foto linksboven met dank aan M Gerner.
foto’s rechts uit de jaren tachtig met dank aan Gassan Diamonds

laatst bijgewerkt:
19 feb 2016

They got married on October 17, 1933 at Amsterdam, Noord-Holland, Nederland, she was 20 years old.


Child(ren):

  1. (Not public)

The couple were divorced on April 21, 1942.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Carolina BIET?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Carolina BIET

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Carolina BIET

Hartog BIET
1853-????
Joël BIET
1889-????

Carolina BIET
1913-????

1933

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. http://www.joodsamsterdam.nl/gassan/

Historical events

  • The temperature on July 20, 1913 was between 9.6 °C and 17.6 °C and averaged 13.4 °C. There was 8.8 hours of sunshine (55%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west-northwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from February 12, 1908 to August 29, 1913 the cabinet Heemskerk, with Mr. Th. Heemskerk (AR) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from August 29, 1913 to September 9, 1918 the cabinet Cort van der Linden, with Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) as prime minister.
  • In the year 1913: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 6.1 million citizens.
    • February 3 » The Sixteenth Amendment to the United States Constitution is ratified, authorizing the Federal government to impose and collect an income tax.
    • February 19 » Pedro Lascuráin becomes President of Mexico for 45 minutes; this is the shortest term to date of any person as president of any country.
    • April 4 » First Balkan War: Greek aviator Emmanouil Argyropoulos becomes the first pilot to die in the Hellenic Air Force when his plane crashes.
    • April 8 » The 17th Amendment to the United States Constitution, requiring direct election of Senators, becomes law.
    • December 14 » Haruna, the fourth and last Kongō-class ship, launches, eventually becoming one of the Japanese workhorses during World War I and World War II.
    • December 24 » The Italian Hall disaster in Calumet, Michigan results in the deaths of 73 Christmas party participants (including 59 children) when someone falsely yells "fire".
  • The temperature on October 17, 1933 was between 4.4 °C and 12.0 °C and averaged 8.0 °C. There was 8.1 mm of rain during 4.8 hours. There was 1.2 hours of sunshine (11%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 10, 1929 to May 26, 1933 the cabinet Ruys de Beerenbrouck III, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from May 26, 1933 to July 31, 1935 the cabinet Colijn II, with Dr. H. Colijn (ARP) as prime minister.
  • In the year 1933: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 8.2 million citizens.
    • February 5 » Mutiny on Royal Netherlands Navy warship HNLMS De Zeven Provinciën off the coast of Sumatra, Dutch East Indies.
    • February 20 » Adolf Hitler secretly meets with German industrialists to arrange for financing of the Nazi Party's upcoming election campaign.
    • March 4 » Franklin D. Roosevelt becomes the 32nd President of the United States.
    • March 12 » Great Depression: Franklin D. Roosevelt addresses the nation for the first time as President of the United States. This is also the first of his "fireside chats".
    • March 15 » Austrian Chancellor Engelbert Dollfuss keeps members of the National Council from convening, starting the Austrofascist dictatorship.
    • April 1 » The recently elected Nazis under Julius Streicher organize a one-day boycott of all Jewish-owned businesses in Germany, ushering in a series of anti-Semitic acts.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname BIET

  • View the information that Genealogie Online has about the surname BIET.
  • Check the information Open Archives has about BIET.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching BIET.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Kees Willems, "Family tree Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I208158.php : accessed September 23, 2024), "Carolina BIET (1913-)".