Family tree Willems Hoogeloon-Best » Willem de CLERCQ (1795-1844)

Personal data Willem de CLERCQ 

Source 1

Household of Willem de CLERCQ

He is married to Caroline Charlotte BOISSEVAIN.

They got married in the year 1818, he was 22 years old.


Child(ren):

  1. Stephanus de CLERCQ  1826-1885 


Notes about Willem de CLERCQ

Willem de Clercq (Amsterdam, 15 januari 1795 – aldaar, 4 februari 1844) was secretaris (1824-1831) en later directeur (vanaf 1831) van de in 1824 opgerichte Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), de voorganger in rechte lijn van de Algemene Bank Nederland. Daarnaast is hij bekend als dichter en als voorman van het protestantse Réveil in Nederland.

Inhoud [weergeven]
Handelaar in graan[bewerken]
Willem de Clercq stamde uit een gegoede doopsgezinde Amsterdamse familie, handelend in graan. Reeds in 1801 begon hij aantekeningen te maken die resulteren in een dagboek van 36.000 bladzijden dichtbeschreven papier. Aanvankelijk was het de bedoeling dat hij tot predikant zou worden opgeleid, maar hij werd opgenomen in de zaak, en leerde daarvoor Duits, Frans en Grieks. Vanwege de conscriptie werd hij echter op reis gestuurd. Eind 1813 ontstaat er paniek op de beurs als Napoleon Bonaparte het onderspit delft. Deze gebeurtenissen heeft Willem de Clercq in zijn dagboek beschreven, aanvankelijk in het Frans, later in het Nederlands.

In 1816 reisde hij per koets naar Sint-Petersburg en deed verslag van het landschap en het sociale en culturele leven in de Noord-Duitse en Baltische havensteden, enkele jaren nadat Napoleon was verslagen en verre reizen weer mogelijk waren geworden. Na het plotselinge overlijden van zijn vader Gerrit de Clercq kwam hij in 1817 aan de leiding te staan van het familiebedrijf. Tijdens de graancrisis rond 1820 kwam de firma in een diepe crisis terecht, waar zij nooit meer helemaal bovenop kwam.

Christendom[bewerken]
Juist in die tijd kwam De Clercq in contact met de tot het christendom bekeerde joodse dichter Isaäc da Costa. Er groeide tussen hen een innige vriendschap en onder invloed van Da Costa bekeerde De Clercq zich tot het orthodoxe calvinisme. Samen met Willem Bilderdijk, Abraham Capadose, Guillaume Groen van Prinsterer, Samuel Iperusz Wiselius en anderen hoorden zij tot de voormannen van het Réveil.

Nederlandsche Handel-Maatschappij[bewerken]
Toen in 1824 de Nederlandsche Handel-Maatschappij werd opgericht verliet De Clercq het zinkende familiebedrijf om secretaris van het nieuwe bedrijf te worden. Daarvoor vestigde hij zich in Den Haag. Daar begon hij te kerken bij de Waals-hervormden. Toen de NHM in 1831 werd overgeplaatst naar Amsterdam, ging hij officieel over van de Doopsgezinde Gemeente naar de Waals Hervormde Gemeente. Cruciaal daarbij was dat hij uit overtuiging koos voor de kinderdoop in plaats van de volwassendoop.

Wereldmijding[bewerken]
In zijn laatste jaren kwam De Clercq losser van Da Costa te staan en kwam hij steeds meer onder invloed van Hermann Friedrich Kohlbrugge. Onder diens invloed trok hij zich steeds meer terug uit het maatschappelijke en culturele leven. Hij koos steeds vaker voor wereldmijding, terwijl Da Costa in diezelfde tijd juist steeds actiever werd in het openbare leven. De Clercq overleed plotseling, na maanden waarin hij een steeds depressievere indruk maakte. Sommige historici hebben beweerd dat dat de schuld was van Kohlbrugge, die hem zou hebben overheerst. Anderen hebben het geweten aan De Clercqs idealistische en emotionele karakter.

Letterkundige[bewerken]
Als dichter was hij vooral bekend om zijn improvisaties. Hij kon zonder voorbereiding minutenlang een gedicht voordragen dat hij ter plekke bedacht. Willem de Clercq was de auteur van de eerste studie in vergelijkende literatuurgeschiedenis, Verhandeling van den heer Willem de Clercq ter beantwoording van de vraag: welken invloed heeft vreemde letterkunde, inzonderheid de Italiaansche, Spaansche, Fransche en Duitsche, gehad op de Nederlandsche Taal- en letterkunde, sints het begin der vijftiende eeuw tot op onze dagen? (1824). Dit werk werd met een gouden erepenning bekroond door het Koninklijk-Nederlandsche Instituut van Wetenschappen, Letterkunde en Schoone Kunsten, de toenmalige naam van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Invloed[bewerken]
Als directeur van de NHM heeft hij veel invloed gehad op het ontstaan van de textielindustrie in Twente. Hij werd beïnvloed door Thomas Ainsworth, betrokken bij het ontstaan van het dorp Nijverdal. Bij zijn werk liet hij zich leiden door zijn geloof. Zo wilde hij bijvoorbeeld liever kleinschalige nijverheid dan grote fabrieken, omdat hij vond dat fabrieken schadelijk waren voor de geestelijke toestand van de arbeiders. Verder was hij er een voorstander van dat de NHM haar orders evenredig over zo veel mogelijk producenten verdeelde in plaats van dat zij ging voor de laagste prijs.
In Amsterdam is een straat naar hem vernoemd, evenals in verschillende Twentse plaatsen zoals Nijverdal.

Familie[bewerken]
De Clercq trouwde op 29 juli 1818 met Caroline Boissevain (1799-1879). Ze kregen meerdere kinderen, van wie Gerrit de Clercq bekend geworden is als redacteur van De Gids.

Nog altijd is het mogelijk om De Clercq goed te leren kennen. Hij heeft een gigantisch dagboek nagelaten, waarin hij uitgebreid verslag gedaan heeft van wat er door de jaren heen in hem omging. Delen daarvan zijn gepubliceerd.

Bronnen[bewerken]
De Dagboeken van De Clercq
Verzameling De Clercq (onder andere Particuliere aantekeningen/Dagboek) in: Réveil-Archief, Universiteitsbibliotheek, Universiteit van Amsterdam
Woelige weken. November-december 1813 - Amsterdam 1988 (uitgegeven dagboekaantekeningen)
Graan en reizen. Willem de Clercq in 1814 - Amsterdam 1995 (uitgegeven dagboekaantekeningen)
Per karos naar Sint-Petersburg - Lochem 1962 (uitgegeven dagboekaantekeningen)
Opvoeding. Verschillende byzonderheden over de opvoeding van Gerrit, Daan, Steven en Gideon - 1831
Rapport eener reize naar de Fabrieken van Overijssel - 1832
Briefwisseling tusschen Willem de Clercq en Isaäc da Costa. Bloemlezing uit onuitgegeven brieven berustende in het Réveil-archief te Amsterdam - Baarn 1938
Willem de Clercq naar zijn dagboek - Amsterdam 1888
Literatuur[bewerken]
W.A. de Clercq - Willem de Clercq (1795-1844) - Amsterdam 1999
I. da Costa - Herinneringen uit het leven en den omgang van Willem de Clercq - Amsterdam 1850
C.E. te Lintum - Willem de Clercq. De mensch en zijn strijd - Utrecht 1938
M.H. Schenkeveld - Willem de Clercq en de literatuur - Groningen 1962
O.W. Dubois - Een vriendschap in réveilkring. De omgang tussen Isaäc da Costa en Willem de Clercq (1820-1844) - Heerenveen 1997
G. Veldman - De heiligmaking van Willem de Clercq (1795-1844). Secularisatie en romantiek verbeeld in een strijd tussen ideaal en werkelijkheid - IJsselmuiden 2008
Externe link[bewerken]
Biografieën, werken en teksten bij de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl)
De Dagboeken van De Clercq, Huygens ING

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Willem de CLERCQ?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of Willem de CLERCQ

Willem de CLERCQ
1795-1844

1818

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Sources

  1. Wikipedia

Historical events

  • The temperature on January 15, 1795 was about -9 °C. Wind direction mainly east-northeast. Weather type: omtrent helder. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1795: Source: Wikipedia
    • April 5 » Peace of Basel between France and Prussia is made.
    • October 3 » Slave rebel leader Tula is executed in Curaçao.
    • October 4 » Napoleon first rises to prominence by suppressing counter-revolutionary rioters threatening the National Convention.
    • October 27 » The United States and Spain sign the Treaty of Madrid, which establishes the boundaries between Spanish colonies and the U.S.
    • November 2 » The French Directory, a five-man revolutionary government, is created.
    • December 28 » Construction of Yonge Street, formerly recognized as the longest street in the world, begins in York, Upper Canada (present-day Toronto).
  • The temperature on February 4, 1844 was about 2.0 °C. Wind direction mainly south-southwest. Weather type: betrokken mistig. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1844: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.1 million citizens.
    • February 27 » The Dominican Republic gains independence from Haiti.
    • June 6 » The Glaciarium, the world's first mechanically frozen ice rink, opens.
    • June 6 » The Young Men's Christian Association (YMCA) is founded in London.
    • June 15 » Charles Goodyear receives a patent for vulcanization, a process to strengthen rubber.
    • June 27 » Joseph Smith, founder of the Latter Day Saint movement, and his brother Hyrum Smith, are killed by a mob at the Carthage, Illinois jail.
    • August 8 » The Quorum of the Twelve Apostles, headed by Brigham Young, is reaffirmed as the leading body of The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (LDS Church).


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname De CLERCQ


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Kees Willems, "Family tree Willems Hoogeloon-Best", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-willems-hoogeloon-best/I184974.php : accessed June 25, 2024), "Willem de CLERCQ (1795-1844)".