Family tree Westenbrink De Kruijf » Levina Lamaire (1774-1851)

Personal data Levina Lamaire 


Household of Levina Lamaire

(1) She is married to Jan Smies.

They got married on December 28, 1794 at Hoek, Zeeland, she was 20 years old.


Child(ren):

  1. Daniel Smies  ± 1797-????
  2. Catharina Smies  ± 1798-1880
  3. Jan Smies  1798-????
  4. Elisabeth Smies  1799-1852
  5. Johannes Smies  1802-1840
  6. Pieter Smies  1804-1873


(2) She is married to Hubrecht de Ruiter.

They got married on November 13, 1811 at Axel, Zeeland, she was 37 years old.


Child(ren):

  1. Magdalena de Ruiter  1808-????
  2. Pieter de Ruiter  1812-????


Notes about Levina Lamaire

beroep: arbeidster (1828)

Naam ook gespeld als Lameere, Lamerre, Lamiere, Lameijze, lu Mare, Lamete; voornaam ook als Lavina en Livina.

Bij haar huwelijk is Levina een jongedochter geboren en wonende onder Hoek.

Na de dood van Jan in 1810 blijft Levina achter met zeven (?) kleine kinderen. Ze trouwt met Halbrecht de Ruiter, proefkolonist uit Axel. Ze wonen in de 1e kolonie in Frederiksoord, waarschijnlijk vanaf november 1818. De kolonie is opgericht door de maatschappij van weldadigheid. In 1820 wordt het gezin beoordeeld in het kader van het verdelen van medailles onder de proefkolonisten. Het oordeel over het gezin De Ruiter/Lameire, met de kinderen Smies:
"Ordinair huisgezin, zonder overleg, en aanhoudend krakeel, koperen medaille, de man is echter ieverig".

Kolonie 1 lag aan de weg van Steenwijk naar Vledder. De woningen werden opgetrokken uit steen en gedekt met riet. Een woonruimte van 20 vierkante meter en twee bedsteden werd later uitgebreid met een houten achterhuis dat als stal en schuur kon worden gebruikt.
In 1820 heeft het gezin een jaarinkomen van f 638,87, "onder de inkomsten zijn gerekend f 50,00 van iedere koe, en de opbrengst van den tuin".

Uit de voordrachtsbrief van de subcommissie Axel dd 29 september 1818:
"Voorts heeft de subcommissie de eer hierbij te voegen de opgaven van één huisgezin, dat wenschte geplaatst te worden in de colonie van Westerbeeksloot.

Hubregt de Ruiter, oud vierenvijftig jaren en
Levina la Maire, oud agt en veertig jaren, in twede huwlijk zijnde haar eerste man overleden.

kinderen
Catharina Smies, oud twintig jaren
Jan Smies, oud zeventien jaren
Pieter Smies, oud vijftien jaren
Rokus Smies, oud elf jaren
Petronella de Ruiter, oud elf jaren
Pieter de Ruiter, oud zes jaren
(...)
Wij geloven dat dit huisgezin kan dienen als voorbeeld voor anderen.
Het is waar, de hoofden van dit huisgezin zijn boven de bepaalde jaren, maar wij vleijen ons, dat eensdeels hunne kragten, en anderdeels de ouderdom en sterkte der kinderen genoegzaam zullen opwegen tegen de inconvenienten van den ouderdom, die er bij dit huisgezin plaats hebben. Er zijn nog wel verscheidene huisgezinnen, die zig aangeboden hebben om te vertrekken, dog die de vereischte niet hadden, gerequireerd bij de aanschrijving der Commissie, en van welken wij, ter goeder trouw, het getuigenis niet konden afleggen, gelijk dat van Hubregt de Ruiter."

Voorgeval de plaatsingscommissie dit wil afwijzen (de gewenste maximumleeftijd was 40) gaat Axel dreigende taal uitslaan en dan mogen de De Ruiters toch komen:

Axel, bij het voordragen van Hubrecht de Ruiter:
"En met betrek­king tot dit laatste stuk neemt zij de vrijheid met allen ernst te verzoe­ken om, zoo het mooglijk is, het daar henen te dirigeren, dat dit huisgezin van Axel, al verenigen zij daar in niet alle vereischten, worden opgenomen om naar de colonie te ver­trek­ken, want, om onbewimpeld te spreken, de menigte van armen is hier buitengewoon groot, de inge­zetenen onder­vinden jaarlijks het verbazend bezwaar van dezelve onderhoud, het geen hun kan wor­den toegedeeld is zeer gering; en wanneer nu Axel van niet één huisgezin ontlast wierd, niet tegenstaande deszelfs aan­merkelijke bijdrage, kan de subcommissie hare vrees niet ontveinzen dat veelen van de inteke­naars, die de zaak niet in deszelfs gevolgen beschouwen, maar slegts opper­vlakkig oor­dee­len, bij eene volgende inteke­ning zouden refuseren om zig tot de gewone contributie te verbinden."

Zij horen tot de gezinnen die in de kazerne in Amsterdam worden opgevangen.

In een brief van Benjamin dd 13 januari 1819 worden zij genoemd als een van de gezinnen die veel verdiend hebben bij spinarbeid en veldarbeid, in het kader van een verhaal dat ondanks stevige verdiensten vaak toch de schulden toenemen.

Notulen pc dd 12 februari 1819:
Brief van den Direkteur, partikulier aan den Generaal, rakende vrouw de Ruiter, vrouw Koppejan en vrouw Burks, verzoekende verlof voor eenige dagen om naar hare famieljes te gaan. Insgelijks vraagt verlof Lukas Lukassen. Te antwoorden, geen verlof dan bij plechtige gelegenheden te geven b.v. nieuwjaar, ten zij bewezen worden dat er dringende omstandigheden zijn.

Voordochter Elizabeth trouwt met de bij Baade ingedeelde jongeman. Het aller-allereerste interne kolonie-huwelijk van zo vreselijk vele:

Vledder, huwelijksakte, aktedatum 7 mei 1820, aktenr. 4
Bruidegom: Dirk Johannes Wiemes, oud: 29 jr., zoon van Alexander Wiemes en Gesina Labrie.
Bruid: Elizabeth Smies, oud: 21 jr., dochter van Jan Smies en Levina Lamiere.

Uit een brief van Benjamin dd 12 mei 1820: "Dirk Wiemes, ingedeelde bij Bade zal binnen weinig dagen trouwen met een dochter van de kolonist de Ruiter. Beide zijn oppassende jonge lieden. Den 2 assessor, die tot huwelijk zijne toestemming gaf, zou tevens aan de Kommissie voorstellen, hem als huisverzorger over de kinderen uit Zaandam komende te plaatzen."

Dat laatste gebeurt ook, zij het dat het weeskinderen uit Koog aan de Zaan zijn.

In een brief dd 5 juni 1820 wordt vader De Ruiter door spinbaas Anthonie Brouwer "een slecht spinner, maar niet brutaal" genoemd.

Uit de Star van september 1822:
De kolonist de ruiter en twee zijner kinderen, een zoon en dochter van den kolonist molewijk, in no.1, de vrouw en dochter van den kolonist dykstra, in no. 3, en de vrouw van den kolonist thesink, in no. 4, welke in het begin dezer maand min of meer gevaarlijk ziek waren, zijn, benevens eenige andere zieken van minder belang, alle herstellende.

Later:

Hubrecht de Ruiter overlijdt in Frederiksoord (1834), zijn echtgenote in 1851.

Voordochter Elisabeth Smies en haar echtgenoot (zie hierboven hun huwelijk) Dirk Wiemes worden een tijdlang als huisverzorgers aangesteld. Later belanden ze in de strafkolonie op de Ommerschans, maar later zijn ze daar gewoon arbeidersgezin. Ze krijgen vier dochters, eemtje daarvan komt later als schoenmakersvrouw terecht in Groningen.

Voordochter Catherina Smies is in 1823 ongehuwd zwanger. Ze wordt daarom vanaf 30-12-1823 opgesloten in de strafkolonie op de Ommerschans en bevalt daar op 14-4-1824 van een dochter, Leeuwina, die op 18-4-24 naar Catharina's ouders gaat. Catharina zelf blijft gevangenzitten, ze mag pas 2-3-1827 vertrekken van de Ommerschans. Blijkbaar woont ze daarna weer thuis, want ze trouwt 1832 te Vledder met ene Jacob de Vogel, zie stamboom Otter. Een dochter van haar vond ik terug in genealogie Schokker.

Voorzoon Jan Smies trouwt eerst met een dochter van tijdelijk kolonist van der Griend en later als weduwnaar met de weduwe van proefkolonist Krabshuis. Hij en zijn zoon worden zelf ook kolonist.

Voorzoon Rokus Smies trouwt met een dochter van kolonist Puper uit Bourtange, zie de Burggraaf genealogie.

Bron: http://www.schackmann.nl/proefkolonie/

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Levina Lamaire?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Levina Lamaire

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Levina Lamaire

Jan Lameere
± 1689-????

Levina Lamaire
1774-1851

(1) 1794

Jan Smies
1772-1810

Daniel Smies
± 1797-????
Catharina Smies
± 1798-1880
Jan Smies
1798-????
Pieter Smies
1804-1873
(2) 1811

Hubrecht de Ruiter
± 1762-????


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on August 8, 1774 was about 20.0 °C. Wind direction mainly north west from. Weather type: betrokken. Special wheather fenomena: veel dauw. Source: KNMI
    • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1774: Source: Wikipedia
      • January 21 » Abdul Hamid I becomes Sultan of the Ottoman Empire and Caliph of Islam.
      • March 31 » American Revolutionary War: The Kingdom of Great Britain orders the port of Boston, Massachusetts closed pursuant to the Boston Port Act.
      • June 13 » Rhode Island becomes the first of Britain's North American colonies to ban the importation of slaves.
      • July 21 » Russo-Turkish War (1768–74): Russia and the Ottoman Empire sign the Treaty of Küçük Kaynarca ending the war.
      • September 5 » First Continental Congress assembles in Philadelphia.
      • October 26 » The first Continental Congress adjourns in Philadelphia.
    • The temperature on November 13, 1811 was about 8.0 °C. There was 66 mm of rainWind direction mainly southwest. Weather type: betrokken regen. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1811: Source: Wikipedia
      • March 25 » Percy Bysshe Shelley is expelled from the University of Oxford for publishing the pamphlet The Necessity of Atheism.
      • May 5 » Peninsular War: In the Battle of Fuentes de Oñoro, the British-Portuguese Army repels an attempt by the French Army of Portugal to relieve the besieged city of Almeida.
      • July 30 » Father Miguel Hidalgo y Costilla, leader of the Mexican insurgency, is executed by the Spanish in Chihuahua City, Mexico.
      • November 5 » Salvadoran priest José Matías Delgado, rings the bells of La Merced church in San Salvador, calling for insurrection and launching the 1811 Independence Movement.
      • November 7 » Tecumseh's War: The Battle of Tippecanoe is fought near present-day Battle Ground, Indiana, United States.
      • November 28 » Beethoven's Piano Concerto No. 5 in E-flat major, Op. 73, premieres at the Gewandhaus in Leipzig.
    • The temperature on April 30, 1851 was about 10.7 °C. The airpressure was 75 cm mercury. The atmospheric humidity was 68%. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In The Netherlands , there was from November 1, 1849 to April 19, 1853 the cabinet Thorbecke I, with Mr. J.R. Thorbecke (liberaal) as prime minister.
    • In the year 1851: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
      • March 11 » The first performance of Rigoletto by Giuseppe Verdi takes place in Venice.
      • May 21 » Slavery in Colombia is abolished.
      • August 22 » The first America's Cup is won by the yacht America.
      • November 9 » Kentucky marshals abduct abolitionist minister Calvin Fairbank from Jeffersonville, Indiana, and take him to Kentucky to stand trial for helping a slave escape.
      • December 9 » The first YMCA in North America is established in Montreal.
      • December 24 » The Library of Congress in Washington, D.C., burns.

    About the surname Lamaire

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Lamaire.
    • Check the information Open Archives has about Lamaire.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Lamaire.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Judith, "Family tree Westenbrink De Kruijf", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-westenbrink-de-kruijf/I664.php : accessed September 26, 2024), "Levina Lamaire (1774-1851)".