Family tree Vossen » André Lambert Henri Marie GUBBELS (1921-1944)

Personal data André Lambert Henri Marie GUBBELS 


Household of André Lambert Henri Marie GUBBELS


Notes about André Lambert Henri Marie GUBBELS

Bron: https://www.wo2slachtoffers.nl/bio/56074/genealogieonline

Gubbels, André Lambert Henri Maria
Geboortedatum:
26 mei 1921 (Bergen (Zuid-Limburg))
Overlijdensdatum:
11 augustus 1944 (Vught)
Begraven op:
Asputten Kamp Vught te Vught
Biografie
Woonde in Heerlen, Geleenstraat 8. Zoon van burgemeester Petrus Hubertus Gubbels van de gemeente Arcen en Velden (29 augustus 1895 Nederweert - 4 februari 1982) en Maria Wilhelmina Gertruda Hekkens (17 april 1892 Tegelen). Ongehuwd. Student. Rooms-Katholiek. Lid verzet met de schuilnaam Leon Serra. Veel informatie over Gubbels is of lijkt met elkaar in tegenspraak te zijn. Wel is men het er over eens dat hij op het station in 's-Hertogenbosch bij een controle is aangehouden met een vals persoonsbewijs en een revolver in zijn bezit. Cammaert en de site van het Nationaal Monument Kamp Vught noemen 4 augustus als arrestatiedatum. W.A. Brug en de site Oorlogsdoden Venlo houden het op 5 augustus 1944. De laatstgenoemde site vermeldt verder dat Gubbels zich samen met een groep studenten van de Tilburgse Economische Hogeschool bezighield met sabotage, het verspreiden van illegale lectuur en het verzamelen en vervoeren van vuurwapens. Brug geeft aan dat hij indertijd student in Tilburg was en zijn studie afbrak, nadat hij had geweigerd om de loyaliteitsverklaring te ondertekenen. Deze auteur maakt melding van dezelfde verzetsactiviteiten als de Venlose site. Volgens Cammaert, die het Limburgse verzet in zijn proefschrift minutieus heeft uitgeplozen, was Gubbels leerling van de Middelbare Technische School in Heerlen, verspreidde hij het illegale blad Je Maintiendrai, verrichtte hij koeriersdiensten en verzamelde hij inlichtingen. Bovenal speelde hij een belangrijke rol bij het opbouwen van de Raad van Verzet in Zuid-Limburg. Hij was de voornaamste medewerker van J.W. Creusen, die als hoofdkoerier van de RVV in Zuid-Nederland en als contactman tussen de landelijke leiding van de verzetsorganisatie en de regio fungeerde. Na zijn arrestatie kwam Gubbels in Kamp Vught terecht. Samen met dertien lotgenoten is hij als represaille voor de liquidatie van de 'politiek onbetrouwbare' politieman Petrus Johannes Adrianus van Bussel, alias De Kin (6 januari 1921 Heerlen - 8 augustus 1944 's-Hertogenbosch), door de Duitsers gefusilleerd. De naam van Gubbels staat bovenaan op de gedenksteen in het voormalige gemeentehuis op het Raadhuisplein in Arcen. Bovendien staat zijn naam op het monument op de fusilladeplaats en de herdenkingswand in het Nationaal Monument Kamp Vught. Naar zijn vader is in Arcen het Burgemeester Gubbelsplein vernoemd.

Gubbels is gecremeerd in het concentratiekamp Vught.

Bron: https://www.nmkampvught.nl/ontdekken/het-verhaal/vermoord-in-vught/gubbels-andre-lambert-henri-marie/
André Gubbels
Gubbels, André Lambert Henri Marie
Geboren te:
Bergen op 26 mei 1921
Omgekomen in:
Kamp Vught op 11 augustus 1944, 23 jaar
Pierre Gubbels en Gertruda Hekkens trouwen in augustus 1919. Op 26 mei 1921 wordt een zoon geboren, André. Daarna weer een zoon, Harry. In 1923 wordt Pierre burgemeester in de gemeente Arcen en Velden.

In oktober 1926 komt een plotseling einde aan dit jonge gezin. Gertruda en het verwachte dochtertje sterven in het kraambed. Een groot verlies voor vader en zoons. André en Harry worden daarna grotendeels opgevoed door hun grootouders uit Tegelen, als burgemeester kan Pierre vaak niet voor zijn zoontjes zorgen. Ook met tante Betsy, een zus van hun moeder, hebben de jongens een goed contact.

André en Harry Gubbels
Verzet
In de oorlog, André is dan inmiddels student aan een technische school, sluit hij zich aan bij het verzet. Zijn schuilnaam is Leon Serra. André verspreidt het illegale blad Je Maintiendrai, verricht koeriersdiensten zoals vervoer van vuurwapens, is betrokken bij sabotage acties en verzamelt inlichtingen. Hij is ook de rechterhand van verzetsman Jan Creusen, die hoofdkoerier van de Raad van Verzet voor Zuid Nederland is en contactman tussen de landelijke leiding en de regio. André is nauw betrokken bij de op- en uitbouw van de verzetsgroepen, eind augustus 1944 telt de RVV in Zuid Limburg ongeveer honderd medewerkers.

Arrestatie
Niet alles gaat van een leien dakje. In het voorjaar en de zomer van 1944 worden de belangrijkste contactpersonen en koeriers gearresteerd, eerst Jan Creusen in april en later André. Hij wordt op 4 of 5 augustus 1944 bij een controle op het station in 's-Hertogenbosch gearresteerd, een valse Ausweis en een pistool met magazijnpatronen worden hem fataal. Deze arrestaties hebben geen verdere arrestaties in Limburg tot gevolg.

Aanslag
Op 8 augustus 1944 wordt in de Kerkstraat in 's-Hertogenbosch door het verzet een aanslag gepleegd op Van Bussel, bijgenaamd De Kin. Deze politieagent maakt fel jacht op ontduikers van de Arbeitseinsatz. De aanslag lukt. Als represaille worden op 11 augustus 1944 veertien verzetsstrijders op de fusilladeplaats bij kamp Vught voor het vuurpeloton gezet. Ook André Gubbels, 23 jaar.
De familie blijft lang in het ongewisse over het lot van André. Eindelijk, in november 1945, krijgen ze bericht van zijn dood.

In 1978 overlijdt de broer van André, Harry. Vader Pierre overleeft zijn hele gezin.
Jan Creusen, gearresteerd in april 1944, wordt in het Oranjehotel in Scheveningen gevangen gezet, van daar uit in kamp Vught. Met het laatste transport begin september 1944 wordt Jan naar Sachsenhausen getransporteerd. Uiteindelijk komt hij in Bergen Belsen terecht, waar hij in mei 1945 om het leven komt. Ook zijn familie moet heel lang wachten op bericht, zijn precieze datum van overlijden is nooit met zekerheid vastgesteld.

Rouwkaart André Gubbels
Bronnen:

Familie Gubbels
Afbeeldingen: familie Gubbels
Sterbebuch 1944
Erelijst van gevallenen 1940-1945
Onze Gevallenen : herinneringen aan het verzet in Limburg in de Tweede Wereldoorlog / Antoon van Aernsbergen. – Stichting Herdenking der Gevallenen van het Verzet in Limburg 1940-1945, 1964.
Het verborgen front : Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog / A.P.M. Cammaert – Leeuwarden; Eisma, 1994. Twee delen.


Second World War victim


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to André Lambert Henri Marie GUBBELS?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline André Lambert Henri Marie GUBBELS

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of André Lambert Henri Marie GUBBELS


  Show complete ancestor table

  With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).  Visualize another relationship

  The data shown has no sources.

  Matches in other publications

  This person also appears in the publication:

  Historical events

  • The temperature on May 26, 1921 was between 14.4 °C and 27.9 °C and averaged 18.9 °C. There was 5.0 mm of rain. There was 7.6 hours of sunshine (47%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from September 9, 1918 to September 18, 1922 the cabinet Ruys de Beerenbrouck I, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In the year 1921: Source: Wikipedia
   • The Netherlands had about 6.9 million citizens.
   • March 15 » Talaat Pasha, former Grand Vizir of the Ottoman Empire and chief architect of the Armenian Genocide is assassinated in Berlin by a 23-year-old Armenian, Soghomon Tehlirian.
   • July 11 » The Red Army captures Mongolia from the White Army and establishes the Mongolian People's Republic.
   • July 29 » Adolf Hitler becomes leader of the National Socialist German Workers Party.
   • August 23 » British airship R-38 experiences structural failure over Hull in England and crashes in the Humber Estuary. Of her 49 British and American training crew, only four survive.
   • September 7 » In Atlantic City, New Jersey, the first Miss America Pageant, a two-day event, is held.
   • October 29 » United States: Second trial of Sacco and Vanzetti in Boston, Massachusetts.
  • The temperature on August 11, 1944 was between 16.8 °C and 26.4 °C and averaged 20.3 °C. There was 5.5 hours of sunshine (37%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
  • In the year 1944: Source: Wikipedia
   • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
   • February 17 » World War II: Operation Hailstone begins: U.S. naval air, surface, and submarine attack against Truk Lagoon, Japan's main base in the central Pacific, in support of the Eniwetok invasion.
   • March 9 » World War II: Soviet Army planes attack Tallinn, Estonia.
   • April 14 » Bombay explosion: A massive explosion in Bombay harbor kills 300 and causes economic damage valued then at 20million pounds.
   • April 22 » World War II: In Greenland, the Allied Sledge Patrol attack the German Bassgeiger weather station.
   • April 28 » World War II: Nine German E-boats attacked US and UK units during Exercise Tiger, the rehearsal for the Normandy landings, killing 946.
   • June 17 » Iceland declares independence from Denmark and becomes a republic.
  

  Same birth/death day

  Source: Wikipedia

  Source: Wikipedia


  About the surname GUBBELS

  • View the information that Genealogie Online has about the surname GUBBELS.
  • Check the information Open Archives has about GUBBELS.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching GUBBELS.

  The Family tree Vossen publication was prepared by .contact the author
  When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
  Harrie Vossen, "Family tree Vossen", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-vossen/I4857.php : accessed June 24, 2024), "André Lambert Henri Marie GUBBELS (1921-1944)".