Family tree Van Veen, Petrus, Boonacker, Houtkoop. » Johannes van Veen (1875-1944)

Personal data Johannes van Veen 

  • He was born on August 7, 1875 in Utrecht (UT).Source 1
  • Birth registration on December 9, 1875.Source 2
  • Occupations:
    • from 1893 till 1895 Notarisklerk bij Nederlandse Spoorwegen.Source 3
    • from March 5, 1895 till April 26, 1902 Kanonnier 2e klasse Militair 1e Regiment Vesting Artillerie.Source 4
    • from April 26, 1902 till November 27, 1904 Sergeant bij legereenheid Van Heutz in Ned Indië.Source 5
      Vertrokken met Stoomschip Prinses Sophie. Na afzwaaien afd nr 139 met vergunning om in Ned Indië te blijven. 4e Atjeh oorlog.
    • in the year 1905 Boekhouder van scheepswerf in Sumatra..Source 6
    • from 1905 till 1906 Bijbaantje bij krant Sumatra Post in Medan (eigenaar was Anton Pieter Varekamp).
    • from 1912 till 1923 Reizend procuratiehouder bij Handelsonderneming Erdmann & Sielcke (oorspronkelijk uit Hamburg).
      Inspecteur/accountant op investeringen, zoals de goud- en zilvermijnen in Simau en Redjang-Lebong (vlak bij Fort De Kock), rubbertuinen bij Medan en Cheribon, kust-prauwenveer voor het vervoer van Copra naar de grotere havens, theetuinen in Goalpara op Java enz
      Tussen reizen door overnachting in Hotel Des Indes in De Molenvliet. Hoofdkantoor Sielcke bij Museum Seni Rupa dan Keronil.
    • from 1923 till 5 1925 Boekhouder Erdmann & Sielcken op Hoofdkantoor op Leeuwinnegracht.
  • Education: from 1881 till 1893 Lagere School.
  • Resident:
    • from August 7, 1875 till 1877: Bergstraat, wijk C, nr 973, Utrecht (UT).
    • from 1877 till 1880: Nicolaasweg, wijk I, nr 334, Utrecht (UT).
    • from 1884 till 1896: Kalverstraat, wijk H, nr 394, Utrecht (UT).
    • on July 6, 1896: Lange Louwerstraat nr 65, wijk H, 1e Afd., Utrecht (UT).
    • from July 6, 1896 till 1897: 's-Gravendeel (ZH).
    • from 1897 till 1902: Utrecht (UT).
    • until May 6, 1925: Palmenlaan 38, (nu Jalan Suwiryo), Ned Indië, Batavia.
      Palmenlaan ligt tussen Jalan Djamboe en Jalan Sawo. Menteng is de door de Nederlanders gestichte villawijk in het toenmalige Batavia ten zuiden van het Bandjirkanaak en Matraman. Voor de realisering van de plannen moest particuliere grond worden opgekocht. Met de bouw werd begonnen in de jaren 1917/1918. Menteng bestond aanvankelijk uit Menteng en Nieuw Gondangdia.
    • from June 7, 1925 till August 1, 1925: Weimarstraat, 's-Gravenhage (ZH).
    • from August 1, 1925 till August 15, 1925: Bergen (NH).
    • from August 16, 1925 till April 13, 1926: Amstel 69A (bij Magere Brug), Amsterdam (NH).Source 7
    • from 1926 till 1943: Meerweg 45, Bussum (NH).
  • (Beschikking) on August 5, 1904.Source 8
    Beschikking om na verlaten dienst in Ned Indië te mogen blijven
  • (Hereniging) in the year 1938.Source 9
    Bekend gemaakt dat echtgenote Paehlig al reeds een 24 jaar oud buitenechtelijk kind heeft. Opgevoed in klooster in Batavia. Naam: Tol-Agerbeek
  • (Hobby) in the year 1923.Source 10
    Biljardten, Medaille uit Batavia. Wedstrijd Concordia- De Harmonie.
  • (Huwelijkse Voorwaarden) on May 3, 1923.Source 11
    Huwelijkse voorwaarden met D.L.W.A. Paehlig
    Heden, Donderdag, den derden Mei negentien honderd drie en twintig.
    Verschenen voor my, George Herman Thomas, notaris te Batavia, in tegenwoordigheid van de na te noemen mij bekende getuigen:
    de Heer Johannes van Veen, boekhouder by de Vennootschap onder de firma Erdmann en Sielcken te Batavia, wonende te Batavia, contractant ter Eenre, en
    Mejuffrouw Diana,Louisa Wibbina Andina Paehlig, boekhoudster by 's Lands Baggerbedryf wonende te Batavia, Contractante ter andere zyde. De comparanten zyn aan my, notaris bekend.
    Welke contractanten, voornemens zynde een wettig huwelyk met elkander aan te gaan, verklaarden by deze gevolgen, die dat huwelyk op ieders vermogen zal hebben, te regelen door de navolgende Huwelyksvoorwaarden.
    Artikel Een. De echtelieden zullen gehuwd zyn buiten gemeenschap van goederen, wordende zoowel de echtelyke gemeenschap van goederen, als de gemeenschap van van winst en verlies, de gemeenschap van vruchten van inkomsten en elke beperkte gemeenschap, hoe ook genaamd uitdrukkelyk uitgesloten.
    Artikel Twee. De vrouw zal hebben het genot harer diensten en die der vruchten en andere inkomsten der prive-zaken.
    Artikel Drie. De kosten der huishouding en van het onderhoud en de opvoeding der kinderen, die uit het huwelyk der contractanten mochten geboren worden, zullen dragen, met dien verstande, dat indien de helft van die kosten de inkomsten van een der echtelieden te boven gaat, de andere echtgenoot(e) het meerdere zal moeten dragen, voor zooverre zyne of hare verdiensten, vruchten en andere inkomsten daarvoor toereikend zyn.
    Artikel Vier. Van de gedurende het huwelyk door ieder der echtelieden verkregen roerende zaken, moet door beschryving blyken. By gebreke van beschryving of bescheiden waaruit de verkryging blyken kan, is degene onbevoegd die zaken als de zyne terug te nemen, zynde de vrouw in dergelyke gevallen bevoegd zyn, om het bestaan en de waarde van zoodanige goederen te doen blyken door getuigen en desnoods door de algemene bekendheid. Zaken waarvan geen der echtelieden bewyzen kan, dat zy het byzonder eigendom zyn van een hunner, behooren aan de echtgenoten gezamenlyk, en aan ieder hunner voor de helft, behoudens te dien opzichte het bepaalde in de artikelen vyf en zes overeenkomst.
    Artikel Vyf: Het meubilair te eeniger tyd gedurende het bestaan des huwelyks, en na ontbinding ervan op andere wyze dan door den dood, aanwezig, is het eigendom van den man en het meubilair by de ontbinding des huwelyks door den dood aanwezig is het eigendom van de of den langstlevende der echtgenooten. In elk geval zal het meubilair te eeniger tyd aanwezig worden geacht in de plaats te zyn getreden van dat by het sluiten des huwelyks aanwezig.
    Artikel Zes. Het lyflinnen de kleederen en de lyfsieraden en verdere juweelen, goud- en zilverwerken, preciosa en de lyfstoebehoren van ieder der contractanten te eeniger tyd en dus ook by ontbindingdes huwelyks, aanwezig, zullen geacht worrden het byzonder eigendom te zyn van hem of haar, in wiens of wier bezit of gebruik zy zyn, of tot wiens of wier gebruik zy zyn bestemd en zullen worden beschouwd in de plaats te zyn gekomen van die, welk ten huwelyk werden aangebracht.
    Ten slotte verklaarden partyen, dat de aanbreng ten huwelyk door de contractante ter andere zyde bestaat uit:
    Zeven aandeelen aan toonder elk nominaal groot Een Honderd Gulden in de te Batavia gevestigde Naamlooze Vennootschap Mynbouw Maatschappij Simau;
    Twee Obligatien, elk groot nominaal Vyf Honder Gulden in de Obligatieleening ten laste van de te Batavia gevestigde Naamlooze Vennootschap Grand Hotel Java;
    Drie Obligatien elk groot nominaal Duizend Gulden in de Nederlandsch Indische leening van het jaar negentien honderd negentien;
    Een depositobillet groot Duizend Gulden rentende vier procent 'sjaars ten laste van de Nederlandsche Handelsmaatschappy Nummer 9150;
    Een spaarbankboekje Serie D folio 138 by de Algemeene Spaar- en Depositobank te Weltevreden, met een saldo per ultimo April dezes jaars groot Twaalf Honderd Zestig Gulden Vyftig Cent;
    Kleeren en lyfssierraden ter waarde van Twee duizend Gulden;
    Contanten Vyf Honderd Gulden.
    terwyl de aanbreng ten huwelyk van den comparant ter Eenre bestaat in:
    honderd zeventien aandeelen aan toonder elk groot nominaal Honderd Gulden in de Mynbouw Maatschappy Simau en vyftien aandeelen op naam in de naamlooze vennootschap Tegalsch Prauwenveer, elk groot nominaal Zes honderd Gulden;
    vyftig aandeelen aan toonder elk nominaal groot Een Honderd Gulden in de Mynbouw Maatschappy Redjang Lebong en vyf aandeelen aan toonder elk groot nominaal Een honderd Gulden in de Naamlooze Vennootschap bekend onder de naam O.T.E.V.A.
    een girorekening by de Nederlandsch Indische Escomp Maatschappy groot Een duizend Gulden;
    diverse debiteuren volgens de aangehouden boeken ten bedrage van Vier duizend drie honderd Gulden;
    Een automobiel, waard Drie duizend Gulden;
    meubilair ter waarde van Duizend Gulden en bestaande onder anderen in zes tafels, vier en twintig stoelen, zes kasten, een buffet, twee waschtafels, twee ledikanten, zes hanglampen, een schryftafel met stoel, een boekenkast, twee divans, vier voetenbankjes, een naaimachine, een party eet- en theeservies, lepels, messen, en vorken, glaswerk en keukengerei, schilderyen en beelden, kleeren, lyfsierraden en boeken ter waarde gezamenlyk Twee Duizend Gulden.
    Alles onder verband als naar rechten.
    Gedaan in verleden te Batavia, op dag en datum voorgeschreven, in tegenwoordigheid van Anthony Mangela George Meertens, candidaat notaris en Abdul Halim, myn klerk, beide wonende te Batavia als getuigen.
    Onmiddelyk na voorlezing hebben de comparanten de getuigen en ik, notaris, deze acte geteekend.
    Verleeden met vier renvooien, eene doorhaling en twee bijvoegingen.
    Joh. Van Veen
    D. Paehlig
    A.M.G. Meertens
    Abd. Halim
    G.H. Thomas
    Uitgegeven voor afschrift
    Ingeschreven in het daartoe bestemd register berustend ter griffie van den Raad van Justitie te Batavia, op heden Woensdag den negenden Mei 1923.
    De griffier van den Raad vanb Justitie te Batavia.
  • (Militair) from March 5, 1895 till February 29, 1896.
    in het leger 1e Reg Vesting Artillerie onder ne 290 te Utrecht.
  • (Militair) from February 29, 1896 till August 10, 1897.Source 8
    Verlofperiode
  • (Militair) from February 21, 1902 till January 19, 1904.Source 12
    Nr suppletiefolio is 40603, inv nr 261.
    Tekst: Bij het 1e Regt Vesting Artie den 5 Maart 1895 ingedeeld als loteling voor de lichting van 1895 uit de gemeente Utrecht (Utr) onder nº 290, 29 februari 1896 met groot verlof, 10 augustus 1897 terug, 11 september met groot verlof.
    Krachtens Kon Besluit van 29 Juli 1873 nº 39/ staatsblad nº 119/ op den 21e februari 1902 overgenomen van het 1e Regt Vesting Artie als gedetacheerd bij het leger in Ned Indië voor twee jaren ingaande de van en met den dag der ontscheping aldaar met fl. 200,- gratificatie. Kanonnier 2 kl milicien.
    19 oktober 1904 wegens expiratie voor den detacherings termijn bestemd om in Ned. Indië het leger te verlaten, zijnde hem bij beschikking van het Ministerie van Oorlog van 5 augustus 1904 Afdeeling nº 139 toestemming verleend om na het verstrijken van den detacheringstermijn zich in Nederlandsch Indië te blijven ophouden onder voorwaarde dat, indien hij naar Nederland mocht terugkeren voor het verstrijken van zijnen diensttijd de verplichtingen ten aanzien van het landweerenden op hem zullen komen te rusten en hij gehouden zal zijn zich in dat geval onverwijld aan te melden bij den Commandenden Officier van het Koloniaal Werfdepot.

    27 oktober 1904 te Batavia afgegaan en op dato in ’t genot gesteld van groot verlof.
    Voll Hamb 24237.
  • (Militair) starting April 26, 1902.Source 13
    Vertrek naar Ned Indië, stoomschip Prinses Sophie. Tekst: Algemeen stamboeknr in Indië is 55313. Lijflijke kenmerken: Lang 1m63, aangezicht rond, Voorhoofd hoog, oogen grijs, neus gewoon, mond idem, kin idem, haar blond, wenkbrauwen idem, merkbare teekenen geen.
  • (Scheepsreis) starting February 22, 1919.
    Van Batavia naar Rotterdam met ss Kawi. 1e klasse. J. van Veen, echtgenote en 1 kind. Erica Passagierslijst. Google zoekwoord "Passagierslijst Kawi Batavia-Rotterdam 1919"
  • (Scheepsreis) from November 15, 1919 till December 24, 1919.Source 14
    Met s.s. Sindoro vanaf Rotterdam naar Tandjoeng Priok. Schip van Koninklijke Schelde gebouwd in 1900.
  • (Scheepsreis) from May 6, 1925 till June 6, 1925.Source 15
    Met stoomschip Jan Pietersz Coen van Stoomvaartmaatschappij Nederland (SMN), gebouwd in 1915.
  • He died on November 6, 1944 in Amersfoort (UT), he was 69 years old.Source 16
    Lichaam door Jan Willem Frederik opgehaald van Amersfoort en gebracht naar Bussum. Met controle onderweg door Duitse militairen, waarbij kist geopend moest worden.
    Oorzaak: Diabetes zonder insulinegebruik, en hersenbloeding met spraakverlies
  • Death registration on November 8, 1944.Source 17
  • He is buried in Bussum (NH).Source 18
  • A child of Johannes van Veen and Geertruida Slettenhaar
  • This information was last updated on August 26, 2021.

Household of Johannes van Veen

(1) He is married to Dina Houtkoop.

They got married on March 26, 1912 at Ned Indië, Batavia, he was 36 years old.Source 19


Child(ren):



(2) He is married to Diana Louisa Wibbina Adinda Paehlig.

Permission for the marriage has been obtained in Ned Indië, Batavia on April 23, 1923.Source 20

They got married on May 5, 1923 at Ned Indië, Batavia, he was 47 years old.Source 21

Bij Gang Passer Daroe 11

Child(ren):


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johannes van Veen?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johannes van Veen

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Johannes van Veen

Ancestors (and descendant) of Johannes van Veen


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Johannes van Veen



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Utrechts Archief, Geb Akte nr 1487 Gemeente Utrecht Johannes van Veen, 1875
    2. Utrechts Archief, Geb Akte nr 1487
    3. Utrechts Archief, Bevolkingsregister (Tijdelijke uitschrijving) gemeente Utrecht
    4. stamnr 26520, nr 290
    5. Aktenr 40603 Stamboeknummer 55313 doorlopend nr 26520
    6. Bij K.F. van Veen: Brief Jan Willem Frederik van Veen
    7. NL-SAA-2549428
    8. Centraal Bureau Genealogie, Suppletie folio KNIL. (Johannes van Veen) nr 40603.
    9. Brief J.W.F. van Veen
    10. Medaille uit Batavia. Wedstrijd Concordia De Harmonie.
    11. (1923) Akte nr 15, Notaris George Herman THOMAS, BATAVIA
    12. KNIL militairen en onderofficieren. (Johannes van Veen) Fichenr 329, Kast D5, lade 7.
    13. Centraal Bureau Genealogie, Mil Akte nr 40603. Inschrijving. (Johannes van Veen) Stamnr in Harderwijk nr 26520
    14. NRC 15-11-1919 editie 2 blad 10 en Bataviaansch Nieuwsblad (18-12-1919)
    15. Bataviaans Nieuwsblad 7-05-1925
    16. De Ligtenberg, Amersfoort
    17. Akte nr 747, blz 126
    18. Begraafplaats bij station Bussum-Zuid, (Plaats)aanduiding 1357-1368, id nr 601209
    19. Centraal Bureau Genealogie, Reg almanak jg 1913, blz 7
    20. Het nieuws van den dag voor Ned. Indië van 23-4-1923
    21. Familiebericht in Bataviaansch Dagblad 5-5-1923, en boek 18-28 pag 160 Nederlands Patriciaat

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on August 7, 1875 was about 27.7 °C. The air pressure was 4 kgf/m2 and came mainly from the east-southeast. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 46%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From August 27, 1874 till November 3, 1877 the Netherlands had a cabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg with the prime ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) and Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • In the year 1875: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
      • April 4 » Vltava, composed by Czech composer Bedřich Smetana and also known by its German name Die Moldau, premiered in Prague.
      • April 10 » India: Arya Samaj is founded in Mumbai by Swami Dayananda Saraswati to propagate his goal of social reform.
      • May 17 » Aristides wins the first Kentucky Derby with the jockey Oliver Lewis (2:37.75)
      • June 19 » The Herzegovinian rebellion against the Ottoman Empire begins.
      • October 16 » Brigham Young University is founded in Provo, Utah.
      • October 22 » First telegraphic connection in Argentina.
    • The temperature on May 5, 1923 was between 12.9 °C and 29.1 °C and averaged 20.9 °C. There was 10.3 hours of sunshine (68%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from September 19, 1922 to August 4, 1925 the cabinet Ruys de Beerenbrouck II, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
    • In the year 1923: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 7.1 million citizens.
      • April 28 » Wembley Stadium is opened, named initially as the Empire Stadium.
      • July 1 » The Parliament of Canada suspends all Chinese immigration.
      • August 18 » First British Track and Field championships for women, London.
      • October 6 » The Turkish National Movement enters Constantinople.
      • October 31 » The first of 160 consecutive days of 100° Fahrenheit at Marble Bar, Western Australia.
      • November 9 » In Munich, Germany, police and government troops crush the Beer Hall Putsch in Bavaria. The failed coup is the work of the Nazis.
    • The temperature on November 6, 1944 was between 4.8 °C and 11.2 °C and averaged 7.3 °C. There was 4.1 mm of rain during 3.8 hours. There was 5.5 hours of sunshine (59%). The average windspeed was 4 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the southwest. Source: KNMI
    • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
    • In the year 1944: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 9.1 million citizens.
      • April 22 » World War II: Operation Persecution is initiated: Allied forces land in the Hollandia (currently known as Jayapura) area of New Guinea.
      • July 21 » World War II: Claus von Stauffenberg and four fellow conspirators are executed for the July 20 plot to assassinate Adolf Hitler.
      • August 24 » World War II: Allied troops begin the attack on Paris.
      • September 12 » World War II: The liberation of Yugoslavia from Axis occupation continues. Bajina Bašta in western Serbia is among the liberated cities.
      • September 15 » Franklin D. Roosevelt and Winston Churchill meet in Quebec as part of the Octagon Conference to discuss strategy.
      • September 19 » World War II: The Battle of Hürtgen Forest begins. It will become the longest individual battle that the U.S. Army has ever fought.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Van Veen

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Van Veen.
    • Check the information Open Archives has about Van Veen.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Van Veen.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Fred van Veen, "Family tree Van Veen, Petrus, Boonacker, Houtkoop.", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-veen-petrus-boonacker-houtkoop./I6932.php : accessed June 7, 2024), "Johannes van Veen (1875-1944)".