Family tree Van Rooij » Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij (1896-1945)

Personal data Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij 

  • He was born on April 18, 1896 in Kerkrade,LI,NLD.Source 1
  • Emigrated on June 9, 1927, Batavia, Java, Indonesië.Source 2
  • Profession: onderwijzer.
    Volgens jaarboekjes van Nederlandsch Indisch Onderwijzers Genootschap uit 1935 - 1936/ ranglijst van Eur. hoofdonderwijzers voor schoolhoofd was hij op 6/6/30 in dienst getreden en op 9/7/34 werkzaam op de MULO Cheribon.
  • Resident:
  • He died on April 5, 1945 in Pakan Baroe, Sumatra, Indonesië, he was 48 years old.Source 3
    Hr de Beer/Archief Voorburg is in het archief aanwezig een brief van het "Nederlandsche Roode Kruis", informatiebureau te 's-Gravenhage.
    Brief vermeldt dat J.A.J.W. van Rooy, sergeant 1e klasse, stamboeknr 157696 is overleden te Pakan Baroe Medan.
    Hr de Beer meldt als plaats vsn overlijden Kamp II Pakan Baroe (Sumatra)
  • A child of Theodorus Cornelis van Rooij and Carolina Maria Cornelia Beaudoux

Household of Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij

He is married to Johanna Petronella van Stokkom.

Volgens H de Beer v/h Archief Voorburg is Johanna van Stokkom en zoon Gerardus in 1970 vertrokken naar Weststellingwerf

They got married on January 31, 1923 at 's-Gravenhage,ZH,NLD, he was 26 years old.Source 4


Child(ren):


The couple were divorced in 1939.


Notes about Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij

(brief van Theo Wetzelaar van Juli 2002 aan bvr/Geesje de Graaf)
Mijn grootmoeder Fien (Josephina) van Rooij (Wetzelaar) onderhield een goede briefwisseling met haar broer Wim in Ned. lndie en broer Harry in Amerika.
Wim van Rooij was oorspronkelijk onderwijzer en ging naar Indië. Daar werd hij directeur van een (school)internaat te Weltevreden, Batavia. Goenoeng Sahari 88 Strada-Vereeniging. Hij had 2 zoons Theo en Gerri. Zijn vrouw Jo kon niet aarden in Indië en woonde veel in Nederland in Den Haag, Scheveningen. Wim van Rooij woonde jaren alleen in Indië. Hij woonde en werkte ook in Tondano op Celebes.

Mijn grootmoeder kreeg in 1946 een brief van het Rode kruis dat haar broer Wim was overleden als krijgsgevangene op 5 april 1945 te Pakan Baroe, Indië. Zie copie. Hij heeft zijn vrouw en kinderen nooit meer gezien, want die woonde in de oorlog 1940-1945 in Nederland.
Ik denk dat de relatie tussen mijn grootmoeder Fien en schoonzuster Jo van Rooij niet best was. Er was geen contact. Uit de brieven van Wim van Rooij maak ik op dat ze een wispelturige vrouw was die haar eigen gang ging.
Japanse interneringskaarten, Surname: Rooy (?????? )

Zoeken

Terug naar zoekresultaat
Alle resultaten
Surname Rooy (?????? )
Given names Johannes Antonius Joseph Wilhelmus (???? ??????)
Infix van
Date of birth 1896-04-18
Nationality Netherlands (?)
Rank (?? ??)
Stamboeknr 157696
Place of capture ??????????; Padang on the west coast of Sumatra
Date of capture 17/03/17; 1942/03/17
Occupation n/a (??; Teacher)
Father's name n/a
Mother's name n/a
Place of origin (n/a)
Destination report (n/a)
Remarks n/a
Camp and transfer date 1 ?? 17/08/21; Malay POW Camp 1942/08/21
Camp Branch Name and Reg No. 1 ? I (?????????1??) [512] 24041; No.1 Branch Camp of Malay POW Camp [512] 24041
Other info 1 Died of Korsakov disease at 5:45am on 5 April 1945 (Burial);
Died on 5 April 1945 (JA.119 P.176);
Fell ill on 10 January 1945;
Place of death: Malaya No.1 Branch Camp POW patients sanatorium, Pekanbaru, Riau Province, Sumatra;
Disposal of remains: Burial. Buried at newly-built cemetery for No.2 Camp, 500m east to 4 km point of Pekanbaru, Riau Province, Sumatra. (JA24);
(??20?4?5? ????????????? (?)??5?45?;
??20?4?5??? (JA.119 P.176);
??20?1?10???;
????: ???? ??? ??????????????????;
????: ??. ??????4??????500????????????? (JA24);)
Scan http://www.gahetna.nl/collectie/archief/inventaris/gahetnascan/eadid/2.10.50.03/inventarisnr/447/scan-index/568
Reference Nummer toegang: 2.10.50.03, inventarisnummer: 447

Vaste URL:
Welke informatie tref ik aan op de interneringskaart?

De Japanse kaarten van de 7200 in krijgsgevangenschap overleden KNIL-militairen zijn vertaald naar het Engels. De kaarten van het overleden Marinepersoneel zijn niet vertaald, omdat deze kaarten vlak voor het afronden van het project zijn ontdekt bij de toenmalige zorgdrager. Deze interneringskaarten zijn wel gedigitaliseerd. De kaarten van de krijgsgevangenen die de oorlog hebben overleefd zijn niet vertaald.
De interneringskaarten bevatten veel informatie, geplaatst in de invoervelden maar ook daarbuiten. Hieronder wordt uitleg gegeven over de inhoud van de velden.
Veldnaam Betekenis
Nationality Dit geeft in feite de juridische status (op basis van etniciteit) van de persoon weer in Nederlands-Indië. Op de meeste interneringskaarten staat de Nederlandse nationaliteit vermeld. Maar ook nationaliteiten als de Indonesische (voor moslim-soldaten, hoofdzakelijk afkomstig van Java), Ambonese, Menadonese, en Chinese staan genoteerd op de kaarten. In sommige gevallen is extra informatie toegevoegd in het Japans. Deze tekst is getranscribeerd en naar het Engels vertaald.
Unit and Rank Militaire eenheid en rang. Deze velden tonen de militaire eenheid waartoe de krijgsgevangene behoorde en de rang die hij op het moment van gevangenneming had. Beide velden zijn oorspronkelijk geschreven in het Nederlands of Engels toen de interneringskaarten zijn opgesteld. De Japanse tekst in dit veld is een transcriptie van de vertaling van de originele Nederlandse / Engelse tekst die werd gebruikt toen de kaart werd gemaakt. De inhoud van de velden Unit en Rank zijn in veel gevallen afgekort, de afkorting is getranscribeerd.
Stamboeknummer Dit is het volgnummer waaronder de militair geregistreerd staat in het stamboek. Stamboeken zijn registers waarin per militair behalve enige persoonsgegevens de informatie staat opgetekend betreffende indiensttreding en overplaatsing, eventuele bevorderingen, onderscheidingen en betrokkenheid bij gevechtshandelingen. Als een stamboeknummer op de kaart vermeld staat is deze doorgaans toegevoegd aan het veld Unit of Rank. Het stamboeknummer biedt een kans om meer informatie via het stamboek op zoeken. De stamboeken voor Europese soldaten van het KNIL berusten bij het Nationaal Archief. Met de onderzoeksgids Op zoek naar onderofficieren en militairen bij het KNIL kunt u uw onderzoek starten naar deze stamboeken. Voor Marinepersoneel kunt u beginnen met de collectie Stamboeken Marine, 2.12.14.
Place of Capture Dit veld toont de plaats waar de persoon krijgsgevangen is gemaakt. De originele tekst kan ofwel geschreven, getypt of gestempeld zijn, en dit zowel in het Japans als in het Nederlands. In de index vindt u de transcriptie van de oorspronkelijke tekst. Indien alleen Japanse tekst geplaatst is in dit veld, treft u ook de Engels vertaling in de index.
Date of Capture Dit is de datum waarop de persoon krijgsgevangen is gemaakt. De tekst in de kaart is overgeschreven naar het gebruik van de Japanse kalender 17/03/08 (jaar van Showaperiode (regeerperiode van keizer Hirohito) / Maand / Dag) en vervolgens vertaald naar de Gregoriaanse kalender als 1942/03/08 (Jaar / Maand / Dag).
Occupation Dit veld toont het beroep van de krijgsgevangene. Dit kan het civiele beroep zijn voordat de militair opgeroepen werd, of zijn status als een beroepsmilitair ten tijde van de capitulatie. De Nederlandse en Japanse teksten in de Index zijn de transcriptie van de oorspronkelijke tekst zoals deze in dit veld. Indien de originele tekst alleen in het Japans is, is een Engels vertaling toegevoegd.
Father’s and Mother’s Name Dit geeft de ouders de naam van de POW. Als n / a is weergegeven in de index, is de informatie niet beschikbaar op de originele kaart.
Place of Origin In tegenstelling tot wat men zou verwachten wordt hier niet de geboorteplaats mee bedoeld. Het Japanse administratieve systeem maakt gebruik van de plaats van herkomst in de zin van een vast adres dat generaties lang vastligt. Dit veroorzaakte verwarring onder de krijgsgevangenen. Over het algemeen geeft dit veld de plaats aan waar de krijgsgevangene afkomstig was voordat hij werd opgeroepen voor militaire dienst.
Destination of Report Dit is het adres waar nieuws over de krijgsgevangene gestuurd moest worden tijdens zijn afwezigheid. De informatie wordt meestal in het Nederlands op de kaart gezet en in zeldzame gevallen werd dit adres vertaald naar het Japans. De index toont beide transcripties. Een Engels vertaling is beschikbaar als de Japanse tekst afwijkt van de Nederlandse tekst.
Remarks In de meeste gevallen bevat dit veld een nummer dat na 1955 door de Stichting Administratie Indonesische Pensioenen toegevoegd werd aan de kaart. Soms bevat dit veld informatie over de eenheid, de rang en het beroep van de voormalig krijgsgevangene.
Camp Jurisdiction and Official Transfer Date De krijgsgevangenkampen lagen binnen verschillende jurisdictiën en gebiedsdelen. Als krijgsgevangenen aan een bepaalde jurisdictie werden overgedragen werd dit genoteerd samen met de administratieve datum van de overplaatsing. Doorgaans is de jurisdictie (land of gebiedsdeel) op de interneringskaart aangegeven als een Japanse stempel, gevolgd door een datum van de Japanse kalender. De index biedt de getranscribeerde Japanse tekst met de datum en de Engels vertaling. Soms is de datum van overdracht veranderd. Bijvoorbeeld, Op 17/03/08 is een bepaald persoon gevangen genomen, maar aangezien Java POW Camp Jurisdictie pas op 15 augustus 1942 officieel ingesteld werd is dit gewijzigd. In dit geval is de datum 8 maart was verwijderd en gecorrigeerd tot 15 augustus. ex) ?? 17/08/15 [03/08]; Java POW Camp 1942/08/15 [03/08]
Camp Branch and Registration Number Dit veld geeft de officiële namen van de krijgsgevangenkampen waar de krijgsgevangene verbleef, met daarnaast een nieuw uniek registratienummer dat bij elk kamp werd toegekend aan de krijgsgevangene. U kunt verplaatsingsgeschiedenis van een krijgsgevangene volgen. In de meeste gevallen, worden de kampnamen verkort weergegeven in combinatie met stempels, handgeschreven Japans en nummers. Voor een overizcht van de stempels (van kampen en landen) zie de bijlage Stamp_List. In sommige gevallen heeft een persoon meer dan twee kentekens bij een kamp staan vanwege veranderingen in de kamporganisatie of vanwege administratieve redenen.
Other Information Dit veld bevat een korte beschrijving van de geschiedenis van elke krijgsgevangene. Soms blijft deze beschrijving beperkt tot een enkele zin. Deze informatie wordt getoond op de achterkant van de kaart. Het hoofdkwartier van het Japanse Informatiebureau voor krijgsgevangenen (POW Informatie Bureau) verzamelde rapporten van elk kamp en plaatste de verslagen op de achterkant van de originele kaart in het Japans. De index biedt de Japanse transcriptie en de Engelse vertaling op basis van deze originele Japanse tekst. De inhoud is afhankelijk van een persoonlijke situatie. In het algemeen bevatten de beschrijvingen van de overlevenden van de kampen niet veel informatie. Meestal betreft het slechts de overdracht van de voormalig krijgsgevangene aan de Geallieerden na de capitulatie van Japan. Echter, als een persoon ziek werd, vermist raakte of overleed tijdens de internering, werd meer informatie opgetekend in dit veld. Dit zou van groot belang kunnen zijn voor de familie en nabestaanden. Bijvoorbeeld, in dit veld de overdracht dateert van het ene kamp naar het andere, de naam van het transportschip, de datum en tijd van incidenten zoals ongevallen, luchtaanvallen, tijd en locatie van het zinken van het transport schip, oorzaak van de ziekte, ziekenhuislocatie, etc. Als een krijgsgevangene overleed, vindt u de datum en het tijdstip van zijn dood, de oorzaak van de dood, de locatie van de dood, locatie van het graf, of de locatie van zijn as, alsook de datum en de wijze van de overdracht van de as van de geallieerde strijdkrachten na Japans capitulatie.
Surname Rooy (?????? )
Given names Johannes Antonius Joseph Wilhelmus (???? ??????)
Infix van
Date of birth 1896-04-18
Nationality Netherlands (?)
Rank (?? ??)
Stamboeknr 157696
Place of capture ??????????; Padang on the west coast of Sumatra
Date of capture 17/03/17; 1942/03/17
Occupation n/a (??; Teacher)
Father's name n/a
Mother's name n/a
Place of origin (n/a)
Destination report (n/a)
Remarks n/a
Camp and transfer date 1 ?? 17/08/21; Malay POW Camp 1942/08/21
Camp Branch Name and Reg No. 1 ? I (?????????1??) [512] 24041; No.1 Branch Camp of Malay POW Camp [512] 24041
Other info 1 Died of Korsakov disease at 5:45am on 5 April 1945 (Burial);
Died on 5 April 1945 (JA.119 P.176);
Fell ill on 10 January 1945;
Place of death: Malaya No.1 Branch Camp POW patients sanatorium, Pekanbaru, Riau Province, Sumatra;
Disposal of remains: Burial. Buried at newly-built cemetery for No.2 Camp, 500m east to 4 km point of Pekanbaru, Riau Province, Sumatra. (JA24);
(??20?4?5? ????????????? (?)??5?45?;
??20?4?5??? (JA.119 P.176);
??20?1?10???;
????: ???? ??? ??????????????????;
????: ??. ??????4??????500????????????? (JA24);)
Scan http://proxy.handle.net/10648/cc540d7e-48d9-4c65-96d9-efa50ad6cf90
Reference Nummer toegang: 2.10.50.03, inventarisnummer: 447


Second World War victim


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij

Ancestors (and descendant) of Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

    Relationship Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij



    Visualize another relationship

    Sources

    1. BS Geboorteregister, Geboorte akte nr, 135
      Geboorteakten
    2. Bevolkingsregister
    3. Brief Rode Kruis
    4. BS Huwelijksregister, Huwelijksakte nr, 123
      Akten van Huwelijk.

    About the surname Rooij

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Rooij.
    • Check the information Open Archives has about Rooij.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Rooij.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    B.A.A.J. van Rooij, "Family tree Van Rooij", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-roij/I2402.php : accessed June 3, 2024), "Johannes Antonius Joseph Wilhelmus van Rooij (1896-1945)".