Family tree Van Ninhuijs » petrus de koning (1754-1826)

Personal data petrus de koning 


Household of petrus de koning

(1) He is married to theodora maria thornton.

They were married in church on December 26, 1779 at batavia (indonesie).


(2) He is married to petronella van zail.

They were married in church on February 3, 1790 at maaseik (belgie).

Velen weten natuurlijk dat Petrus de Koning de grondlegger is van het huidige Koningslust. Hij was één van de welvarendste inwoners van Helden en bewoonde samen met zijn vrouw een monumentaal huis aan de Pool in Helden-Dorp. Wat weten we echter van zijn voorgeschiedenis?
Petrus de Koning werd geboren op 28 februari 1754 in Utrecht als zoon van Leonard de Koning en Cornelia van Dijk.

In dienst van de VOC

Petrus trad in 1775 als konstabelsmaat in dienst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). De konstabel was verantwoordelijk voor het wapentuig aan boord van de schepen. Hij vertrok op 6 april 1775 voor de VOC-kamer van Rotterdam met het schip ‘de Jonge Hellingman’1 vanuit Goeree naar Batavia. Het schip bereikte op 16 juli 1775 Kaap de Goede Hoop, verbleef daar een drietal weken en bereikte op 17 oktober 1775 Batavia. Petrus heeft van deze reis een scheepsjournaal bijgehouden.

De militaire carrière van Petrus in de Oost verliep voorspoedig.

In januari 1777 werd hij bevorderd tot kornet en in september 1778 tot ‘sous-luitenant’. In Batavia zou Petrus ook een hotel uitgebaat hebben. Daar zou hij de weduwe Theodora Maria Thornton hebben leren kennen. Zij was in 1751 geboren en was zeven jaar getrouwd geweest met Paulus Helvetius, met wie zij ook een zoon had, de in 1766 geboren Willem Vincentius Helvetius. Op 26 december 1779 traden Petrus en Theodora in het huwelijk en op 11 maart 1781 werd een kind geboren. Maar zowel moeder als kind kwamen een week later te overlijden. Daarmee was Petrus al vroeg weduwnaar en had hij de zorg voor zijn stiefzoon. Zijn gestorven vrouw had hen wel een erfenis nagelaten. Op 3 februari van dat jaar hadden ze nog een testament laten opstellen, waarin ze elkaars volledige erfgenamen werden.

Op 1 oktober 1783 stelt de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië, Willem Arnold Alting, een akte op waarin vermeld staat dat Petrus de Koning wegens negen jaar trouwe dienst bij de Oost-Indische Compagnie, laatstelijk als ‘sous-luitenant’ bij het korps dragonder-lijfwacht, in de rang van kapitein naar Nederland terugkeert. Op 6 november 1783 vertrok Petrus met zijn stiefzoon met het schip ‘de Schoonderloo’ vanuit Batavia en op 17 juni 1784 kwam hij aan bij Goeree in de Republiek. In oktober van datzelfde jaar komen we hem alweer tegen in notariële akten in Utrecht. Hij had namelijk nog gelden te goed van de VOC-kamers Rotterdam en Delft.

Begin februari 1790 solliciteert Petrus naar een post als commandant binnen het korps van chasseurs (jagers). Hij vermeldt in dit schrijven niet alleen zijn militaire carrière, maar ook het gegeven dat hij katholiek is.

Van der Mersch steunt zijn sollicitatie en roemt zijn getoonde inzet en capaciteiten. Op 23 februari 1790 wordt hij dan benoemd tot commandant van een eskadron cavaleristen, standplaats Maaseik.

Huwelijk

Eerder dat jaar, op 3 februari 1790, is Petrus in Maaseik in het huwelijk getreden met de in Utrecht geboren Petronella van Zail. Met haar had hij overigens al op 11 januari 1789 in Thorn een dochter gekregen. De pastoor van Thorn schreef bij de doopinschrijving dat Petrus calvinist was, Petronella katholiek en dat beiden beweren door een predikant in Amsterdam te zijn getrouwd. In zowel Amsterdam als Utrecht is echter geen huwelijk van de twee te vinden. Petronella is inderdaad in 1765 katholiek gedoopt in de Utrechtse statie ‘Onder de Linden’. De pastoor van Maaseik vermeldde bij de huwelijksinschrijving dat Petrus protestantse ouders had en dat hij zich nu katholiek had laten herdopen. Petronella werd vermeld als Maaseiks parochiaan en bovendien werd het in 1789 in Thorn gedoopte kind gewettigd.

De pastoor van Maaseik gaf op 6 februari een bekeringsoorkonde uit, waarin hij schrijft dat Petrus de Koning het allang door hem verfoeide calvinisme eindelijk heeft afgezworen. En – vrij vertaald – dat het niet te geloven is hoeveel kwaden deze ‘soldaat van Christus’ heeft moeten verduren alvorens hij zich openlijk heeft durven uitspreken als Rooms Katholiek, en dat hij nu eindelijk daartoe de moed heeft gevonden, ondanks alle bedreigingen van zijn ouders en andere tegenstanders. Zal Petrus werkelijk een hekel hebben gehad aan zijn oude geloof of waren er meer praktische redenen om van geloof te verwisselen?

Zeker als hij al van zins was om in de Zuidelijke Nederlanden te blijven.

Heldense periode

Op 24 december 1791 komen we Petrus voor het eerst tegen in Helden en wel in een akte waarin hij volmacht verleent aan zijn inmiddels in Haarlem wonende vader om bepaalde zaken te regelen. (Blijkbaar was de relatie met zijn vader toch niet zo slecht als de pastoor van Maaseik eerder schreef.) Hij had namelijk nog van de Oost-Indische Compagnie een bedrag te goed van ruim vierduizend gulden.

Een maand later, op 24 januari 1792, kopen Petrus de Koning en Petronella van Zail twee huizen in Helden. Bepaald werd dat het oude huis, dat verhuurd werd, niet voor Pasen 1792 behoefde te worden ontruimd. In het andere, kennelijk nieuwere, huis aan de Pool vestigde Petrus zich met zijn vrouw, stiefzoon en de in Thorn geboren nog jonge dochter.

De totale koopsom bedroeg 2900 gulden Hollands. Verkopers zijn de kapelaan van Helden Reinier Verhaegh en het echtpaar Michiel Crommentuijn en Christina Verhaeg.

In 1795 werd door Petrus de Koning, inwoner van Helden, 100 ha. woeste grond gekocht op de grens van de Gemeente Helden en Maasbree.

Hij bouwde er enkele kleine pachtboerderijtjes en begon met behulp van zijn pachters de woeste grond te ontginnen.
Dit werk werd in 1849 door zijn zoon Leonard de Koning, destijds Pastoor te Geysteren, overgenomen.

Deze priesterzoon stichtte in ditzelfde jaar een kloosterorde van de Broeders van de derde Orde van de Heilige Franciscus.
Hij bouwde een klein klooster en noemde dit “Huize Koningslust”
Deze orde, die het land verder ontgon en bewerkte, hield zich daarnaast bezig met werken van liefdadigheid.
Het klooster groeide uit en rondom deze gemeenschap ontwikkelde zich het latere dorp Koningslust.

Grafkelder

Op 13 november 1826 stierf Petrus de Koning in het bijzijn van zijn vrouw, zijn dochter Martina Helena en zijn zoon Stephanus Napoleon, kapelaan in Helden. Hij werd begraven tegen de sacristie aan de oostkant in een kist van twee duims eikenhout in een van steen gemetselde grafkelder. In november 1828 stichtte Petronella van Zail een eeuwigdurend jaargetijde in de kerk van Helden ten behoeve van haar overleden man, voor de gestorven en nog te sterven familieleden en voor haar zelf.

Stiefzoon Willem Vincentius Helvetius overleed op 13 december 1834. Willem Vincentius had een gereformeerde opvoeding gehad, was geestelijk gehandicapt en ‘zeer braaf’, aldus de familiekroniek. Hij werd begraven op het gereformeerde kerkhof in Helden bij de grote lindeboom die op het gewone kerkhof stond.

De overheid had al enige tijd geleden bevolen dat er een fatsoenlijke begraafplaats diende te komen voor de niet-katholieken. Het aparte stukje kerkhof werd afgezet met een geverfd houten hekwerk. Petronella van Zail stierf in Helden op 3 juni 1842 en werd bijgezet in het graf van haar man. De jongste zoon, Stephanus Napoleon, stierf op 15 mei 1855 als pastoor van Ell in de pastorie aan de gevolgen van waterzucht. Ook hij werd in de grafkelder in Helden bijgezet. Zie: de begraafplaats

Child(ren):

  1. eva de koning  1795-1795
  2. leonardus de koning  1798-1868

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to petrus de koning?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of petrus de koning


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events

  • The temperature on February 28, 1754 was about 4.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: mist zeer betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • Regentes Anna (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1759 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1754: Source: Wikipedia
    • January 28 » Sir Horace Walpole coins the word serendipity in a letter to a friend.
    • May 28 » French and Indian War: In the first engagement of the war, Virginia militia under the 22-year-old Lieutenant colonel George Washington defeat a French reconnaissance party in the Battle of Jumonville Glen in what is now Fayette County in southwestern Pennsylvania.
    • July 3 » French and Indian War: George Washington surrenders Fort Necessity to French forces.
  • The temperature on February 3, 1790 was about 7.0 °C. Wind direction mainly southwest. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1790: Source: Wikipedia
    • July 12 » The Civil Constitution of the Clergy is passed in France by the National Constituent Assembly.
    • August 2 » The first United States Census is conducted.
    • October 9 » A severe earthquake in northern Algeria causes severe damage and a tsunami in the Mediterranean Sea and kills three thousand.
    • October 22 » Northwest Indian War: Native American forces defeat the United States in the Harmar Campaign.
    • December 6 » The U.S. Congress moves from New York City to Philadelphia.
    • December 31 » Efimeris, the oldest Greek newspaper of which issues have survived till today, is published for the first time.
  • The temperature on November 13, 1826 was about 7.0 °C. Wind direction mainly south-southeast. Weather type: betrokken regen. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1826: Source: Wikipedia


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname De koning


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Peter Van Ninhuijs, "Family tree Van Ninhuijs", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-ninhuijs/I57930.php : accessed June 10, 2024), "petrus de koning (1754-1826)".