Family tree Van Ninhuijs » jan lambert koch (1776-1825)

Personal data jan lambert koch 


Household of jan lambert koch

(1) He has/had a relationship with anna cornelia dammer.

The relationship started


Child(ren):

  1. elisabeth koch  1816-????


(2) He is married to maria elisabeth stekken.

They got married


(3) He is married to anna maria schutsenheld.

They were married in church on April 3, 1808 at helden.

erkennen petrus, henricus, mathieu en martin bij huwelijk in 1808 te helden.

Child(ren):

  1. maria helena koch  1796-1866
  2. henricus koch  1798-1798
  3. henricus koch  1799-1865
  4. petrus koch  1800-????
  5. isabella koch  1802-????
  6. mathijs koch  1803-1862 
  7. isabella koch  1805-1805
  8. martin koch  1806-1846 
  9. eva catharina koch  1808-1810


Notes about jan lambert koch

vilder op de loo te helden-panningen.

Verhoor van getuigen tegen Johan Lambert Koch, af dekker van Helden, voor het vredegerecht van het kanton Horst te Horst op 23 januari 1817 Catharin Friedenberg, weduwe Koch, moeder van Jan Lambert Koch, inwonende bij haar zoon. Zij bevestigt dat Anna Catharina Dammer op 28 of 29 december met haar zoon rond de middag was teruggekeerd in Helden. Zij heeft bij haar zoon niet gemerkt dat hij nog een kwestie met haar af te handelen had. Zo is zij zoals gebruikelijk rond 9 uur s avonds naar bed gegaan met de zoon van Jan Lambert Koch, Martin geheten. Haar slaapkamer was achter bij de stallen, ver van die van haar zoon af. Bovendien was zij 69 jaar oud en slechthorend. Zij had die bewuste nacht dan ook niets gehoord, 's Morgens had Anna Cornelia Dammer haar alleen haar handen getoond die helemaal met doeken verbonden waren. Anna had hierbij niets gezegd. Omdat zowel haar zoon als Anna niets hierover zeiden, heeft zij ook maar niets gevraagd. Haar zoon hield Anna merendeels op zijn kamer opgesloten. Hij verlangde ook van zijn moeder en zoon dat zij beiden zouden opletten dat Anna het huis niet zou verlaten. En dit hebben beiden dan ook braaf gedaan tot het moment dat de maire, de adjoint en de marechaussee bij huize Koch verschenen.

geraakt sijnde, hadde haare handen op den houten klots die Koch op sijne camer hadde staen geleit en Koch hadde de bijle die neffens den klots lagh genomen en haer werckelijk de duijmen afgehouwen soo als aen haere han den te sien was", aldus het verslag van het verhoor van Cornelia. De wonden bloeden zo hevig dat Koch grote problemen heeft om het bloeden te stelpen en haar goed te kunnen verbinden. Hij ziet er dan maar van af om haar voor ste vingers ook af te hakken. Cornelia vergaat van de pijn, maar wordt die nacht en de volgende dagen bij Koch thuis gevangen gehouden. Totdat op 4 januari 1817 de maire en adjoint van Helden met de marechaus see bij Koch in huis komen om te informeren naar wat er gebeurd is (blijk baar had toch iemand de autoriteiten ingeseind). Koch heeft haar tot dat moment niet uit de ogen gelaten. Hij is zelfs zondags niet naar de kerk gegaan. Als er bezoek kwam moest zij zich terug trekken in de bedstee van Koch en de deuren gesloten houden. Eens moest Koch naar de burgemeester en had toen alle kleren van haar "totte kausen toe" verstopt, hij dreigde haar met een mes te zullen opensnijden als ze trachtte te ontsnappen. Hij bleef haar overigens slaan tot nieuwjaarsdag toe. Ook had hij haar eens bedreigd met een gloeiend roeckeleijser van den kachel dat hij haar vanonder in de voeten wilde steken. Anna Cornelia Dammer kon haar verklaring die ze op 23 janu ari 1817 voor het vredegerecht van het kanton Horst aflegde door de vermin king uiteraard niet ondertekenen.

VERHOREN.

Wat er vanaf het moment van verschijnen op 4 januari van de maire en adjoint van Helden met de marechaussee verder gebeurt is niet duidelijk. De verhoren voor het vredegerecht in Horst vinden pas plaats vanaf 23 januari. Jan Lambert Koch is dan in ieder geval voortvluchtig. Er wordt een signalement van hem verspreid in de omringende gemeenten met het verzoek om uit te zien naar deze misdadiger. Het eerste resultaat komt al op 23 januari (toevallig ook de dag dat de verhoren begonnen in Horst), als burgemeester L. Geritz van Meijel een brief schrijft naar zijn collega's in Deurne en Asten. In deze brief schrijft Geritz onder andere het volgende: "Den gemelden schinder is deezen morgen gezien op den Heijdrik door den zoon uijt den Zwaan, den weg neemende naar uwe gemeente", en "zijn lengte is vijf voet ses a agt duijm, zwart van aanzigt, schelmse oogen, breede schouders, overigens alle hoedanigheden bezittende dat aan zulk volk eijgen is". Op 27 januari arresteert de veldwachter van Deurne twee verdacht uitziende personen. De ene verklaart te heten Theodorus Stals, en de andere blijkt zowaar de zestienjarige Hendrik Koch te zijn, een zoon van Jan Lambert Koch. Beiden verklaren naar Someren te zijn geweest om een partij paarden haar te verkopen aan de vilder van Someren. Nu zijn ze op weg naar Helden om de grootmoeder en twee kleinere broers van Hendrik Koch bij te staan. Hendrik had van het gebeurde gehoord omdat de gendarmerie in Roermond bij zijn andere grootmoeder was geweest om naar zijn vader te zoeken. Hendrik was circa 1815 naar zijn grootmoeder in Roermond gegaan omdat hij thuis te vaak werd mishandeld door zijn vader. Stals wordt door de veldwachter onder druk gezet en hij bekent dan te weten waar Jan Lambert Koch, "den zoo beruchten en geschroomde vilder van Helden", zich ophoudt. Namelijk bij de vilder Verwas te Someren, waar Koch zijn slaapplaats heeft in de schuur tegenover het huis. Bovendien vertelt hij dat Koch van plan is om morgen weer te vertrekken om te proberen als paardenmeester dienst te nemen bij de cavalerie.

ARRESTATIE.

De autoriteiten laten er geen gras over groeien en gaan nog diezelfde 27e januari tot actie over. De vrederechter van het kanton Asten trekt er persoonlijk op uit, samen met de veldwachter en nog tien personen uit Asten. Om acht uur 's avonds vertrekt de groep naar Someren. Daar aangekomen sluit de bur gemeester van Someren met nog eens zes inwoners van Someren zich bij de overvalploeg aan. De hele groep gaat daarna naar het huis van de vilder Verwas. Ze omsingelen het huis, de schuren en de stallen, waarna de vrederechter voorzichtig op het huis aangaat en door het venstertje kijkt. In het huis blijkt een man bij het vuur te zitten die aan de omschrijving van Koch vol doet. De man staat op omdat hij wat gehoord heeft, maar op dat moment stormen de vrederechter en de veldwachter het huis binnen. De lamp in het huis wordt plots stuk geslagen door een ook in het huis aanwezige vrouw waardoor het donker wordt. De man weet het huis nog te ontvluchten maar wordt uiteindelijk buiten overmeesterd. Het blijkt inderdaad Jan Lambert Koch te zijn. Koch wordt opgeborgen in de gevangenis in Roermond. In juli begint zijn berechting in Maastricht. Hij wordt daarvoor op 13 juni 1817 overgeplaatst van de gevangenis te Roermond naar het Maison de Justice in Maastricht. Op de derde juli van het jaar 1817 komt zijn zaak voor voor het Hof van Assisen van de Provincie Limburg. Jean Lambert Koch wordt aangeklaagd voor grove mishandeling met voorbedachten rade van Anne Cornelie Dammer. Hij "libre wordt et "Al wie het zij tot eeuwigen dwangarbeid het zij tot dwangarbeid voor een tijd, het zij tot het tuchthuis veroordeeld zal zijn, zal alvorens zijne straffe te ondergaan openlijk aan de kaak gesteld worden, en dus een uur lang ten toon staan, met een bord boven zijn hoofd waarop met groote leesbare letters zijn namen, beroep, woonplaats, straf en misdaad vermeld staat. voorgeleid sans fers a la Barre" (vrij en zonder boeien voor de rechtbank), de getuigen worden binnengelaten en daarna gaan de deuren dicht, aldus het proces-verbaal van de rechtszaak. Blijkbaar had men besloten om de zitting niet openbaar te houden. Jean Lambert Koch wordt veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid, tot te kijk stelling aan de schandpaal en tot betaling van de kosten van het plegen van justitie in deze. Executie van het vonnis vindt plaats op 11 oktober 1817 om elf uur 's mor gens op het plein bij het stadhuis te Maastricht.2 Jan Lambert Koch wordt door de beul en zijn helpers onder begeleiding van een escorte marechaussee naar het plein gebracht, alwaar hij voor een uur lang aan de schandpaal gebonden wordt. Boven aan de schandpaal is een bordje bevestigd, zoals voorgeschreven door artikel 22 van de Code Penal, waarop de reden vermeld staat waarom de veroordeelde aan de schandpaal staat.

VEROORDELING.

Na voltrekking van dit gedeelte van het vonnis gaat zijn tijd als dwangarbeider in. Jan Lambert Koch komt voor als Jean Koch op een lijst van gevangenen te Vilvoorde (toen deel uitmakende van het Koninkrijk der Nederlanden, nu Belgisch). De lijst is gedateerd 27 oktober 1820. Jean is op dat moment 43 jaar en heeft nog 16 jaar, 11 maan den en 8 dagen voor de boeg. Verder staat bij zijn naam vermeld dat hij veroordeeld is tot "travaux forces", dat hij getrouwd is (was) en dat hij vier kinderen heeft. Hij overleed op 48-jarige leeftijd op 14 mei 1825 om zes uur 's morgens in Vilvoorde. Op 1 augustus 1826 werd deze akte ook ingeschreven in de burgerlijke stand van de gemeente Helden. Wat er verder van Cornelia Dammer is geworden is onbekend. Het laatste bericht over haar komt van de burgemeester van Helden, die op 31 januari 1817 een brief verstuurt naar de procureur des Konings te Roermond.4 Hierin schrijft hij dat hij de dienstmeid van Koch, Cornelia, met haar kind naar Nieukerk heeft gestuurd met een brief gericht aan de burgemeester van die plaats. In die brief refereert hij aan het feit dat Cornelia van Nieukerk kwam en dat zij nu hulpbehoevend is. Dat was wel het minste dat de burgemeester kon doen voor deze voormalige inwoner van zijn gemeente.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to jan lambert koch?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline jan lambert koch

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of jan lambert koch

jan lambert koch
1776-1825

(1) 
(2) 
(3) 1808
henricus koch
1798-1798
henricus koch
1799-1865
petrus koch
1800-????
isabella koch
1802-????
mathijs koch
1803-1862
isabella koch
1805-1805
martin koch
1806-1846

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on December 23, 1776 was about 9.0 °C. Wind direction mainly west-northwest. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
  • Erfstadhouder Prins Willem V (Willem Batavus) (Huis van Oranje-Nassau) was from 1751 till 1795 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1776: Source: Wikipedia
    • January 10 » American Revolution: Thomas Paine publishes his pamphlet Common Sense.
    • April 12 » American Revolution: With the Halifax Resolves, the North Carolina Provincial Congress authorizes its Congressional delegation to vote for independence from Britain.
    • July 4 » American Revolution: The United States Declaration of Independence is adopted by the Second Continental Congress.
    • August 2 » The signing of the United States Declaration of Independence took place.
    • November 16 » American Revolutionary War: British and Hessian units capture Fort Washington from the Patriots.
    • December 7 » Gilbert du Motier, Marquis de Lafayette, arranges to enter the American military as a major general.
  • The temperature on April 3, 1808 was about 4.0 °C. Wind direction mainly south-southwest. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1808: Source: Wikipedia
    • February 11 » Jesse Fell burns anthracite on an open grate as an experiment in heating homes with coal.
    • April 6 » John Jacob Astor incorporates the American Fur Company, that would eventually make him America's first millionaire.
    • May 3 » Finnish War: Sweden loses the fortress of Sveaborg to Russia.
    • June 15 » Joseph Bonaparte becomes King of Spain.
    • September 14 » Finnish War: Russians defeat the Swedes at the Battle of Oravais.
    • December 22 » Ludwig van Beethoven conducts and performs in concert at the Theater an der Wien, Vienna, with the premiere of his Fifth Symphony, Sixth Symphony, Fourth Piano Concerto (performed by Beethoven himself) and Choral Fantasy (with Beethoven at the piano).
  • The temperature on May 14, 1825 was about 17.0 °C. Wind direction mainly east-northeast. Weather type: half bewolkt winderig. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In the year 1825: Source: Wikipedia
    • June 4 » General Lafayette, a French officer in the American Revolutionary War, speaks at what would become Lafayette Square, Buffalo, during his visit to the United States.
    • June 11 » The first cornerstone is laid for Fort Hamilton in New York City.
    • August 6 » The Bolivian Declaration of Independence is proclaimed.
    • August 25 » Uruguay declares its independence from Brazil.
    • October 9 » Restauration arrives in New York Harbor from Norway, the first organized immigration from Norway to the United States.
    • November 26 » At Union College in Schenectady, New York, a group of college students form the Kappa Alpha Society, the first college social fraternity.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Koch

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Koch.
  • Check the information Open Archives has about Koch.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Koch.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Peter Van Ninhuijs, "Family tree Van Ninhuijs", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-ninhuijs/I30010.php : accessed May 31, 2024), "jan lambert koch (1776-1825)".