Family tree Van Everdingen/Klerk en Wegman/de Beijer, van Olden en den Baars » René van Olden (1925-2010)

Personal data René van Olden 


Household of René van Olden

He is married to Petronella Louise den Baars.

They got married on July 25, 1947 at Bandoeng, he was 22 years old.


Child(ren):

  1. (Not public)
  2. Wendy van Olden  1950-1998
  3. (Not public)
  4. Renée van Olden  1957-2019 


Notes about René van Olden

hoofd metereoloog bij het KNMI, eerst in de Bilt, daarna op Schiphol en vervolgens weer in de Bilt. 1953-1988.

tijdens de oorlog zat hij in het jappenkamp Tjimahi baros 4 kampnummer 38896
Hij ging hij bijna aan de dysenterie dood, opgelopen als ziekenverpleger.
Hij kreeg het laatste medicijn omdat hij nog zo jong was en de ziekte in zijn vrijwilligerswerk had opgelopen.

Beschrijving van Kamp 4 Tjimahi uit Beekhuis, H. e.a. – Geïllustreerde Atlas van de Bersiapkampen in Nederlands-Indië 1945-1947, 2009
Ligging
Dit kamp lag in het noord-westelijk stadsdeel, begrensd door Kampementsweg, Stationsweg (spoorlijn), Gedong Delapan (Racebaan) en Gedong Empat.
Het kamp was ondergebracht in de kazerne-gebouwen. Tijdens de Japanse bezetting was het eerst een krijgsgevangenkamp, vanaf februari 1944 een burger-mannenkamp.

Kampcommandant
sergeant Segami (Japanner), korporaal Yamagami (Koreaan) en sergeant Sunakawa ; Hr F. de Vries (sept 1945)

Kampbewaking
heiho’s, Japanse soldaten, Britse militairen, Nederlandse militairen

Kampleiding
Hr Heintz Stein

Wonen
De gebouwen waren tamelijk nieuw, men verbleef in lange zalen met “boxen”; er was elektrisch licht. Som­migen hadden een tafel en enige stoelen.

Kampbewoners
Er waren veel gezinnen met (veelal kleine) kinderen: mannen, die in dit kamp zaten bij de Japanse capitulatie, die hun vrouw en kinderen lieten overkomen en Indo-Europese gezinnen uit Tjimahi en omgeving, die zich bedreigd voelden door de pemoeda’s en bescherming zochten in dit kamp. Er waren veel moeders in blijde verwachting (op een zeker moment 257).

Voeding
De voeding bestond uit ’s morgens brood, ’s middags rijst met spek en ’s avonds opnieuw rijst met spek; verder koffie en thee met suiker, alles in voldoende hoeveelheden; het werd verstrekt door een centrale keuken, de kampkeuken. Sommigen hadden een anglo (gestookt met houtskool), waarop zij zelf gekochte etenswaren bereidden; water werd gekookt met zelfgemaakte elektrische dompelaars.

De Indonesische nationalisten kondigden in november 1945 een voedselboycot af, waardoor groenten, vlees, eieren en fruit nog maar sporadisch of in het geheel niet het kamp binnenkwamen. Hierdoor kreeg men zeer eenzijdig (en eentonig) voedsel. Soms kwam er wat fruit het kamp binnen, maar dat moest men dan zelf bijkopen (tegen zeer hoge prijzen).
Zo nu en dan kwamen Rode Kruis-pakketten aan met corned beaf, chocolade, bacon, blikje kaas, boter, sigaretten e.d. Sommigen kregen extra voedsel via pakketten van familie in Nederland. Alles werd aangevoerd via het vliegveld Andir in Bandoeng.

Geldmiddelen
Er werd nog steeds gehandeld met het Japans geld (niet met NICA-geld).

Kleding
Er was voldoende kleding, zoals ook sokken, schoenen, lange broeken, kahki ondergoed.

Sanitair
Er waren geen WC’s, men moest hurken boven een open goot.

Water
Er was ruim voldoende water (en zeep).

Hygiene
Er waren veel wandluizen, die konden worden bestreden met Derritpoeder (een insecticide); er waren ook veel kleerluizen, muskieten en witte mieren.

Medische zorg
Zieken werden overgebracht naar het Militaire Hospitaal; gezinsleden konden de zieken op bepaalde uren van de dag bezoeken. Kampbewoners werden ingeënt tegen tyfus, cholera en dysenterie. Tand­heelkundige zorg was nagenoeg afwezig, omdat er geen vulmateriaal was.

Toestand
Half oktober 1945 brak de bersiap-periode aan; de toestand buiten het kamp werd steeds on­veiliger; als gevolg hier­van vluchtten vele Indo-Europeanen, zowel mannen, vrouwen als kinderen, het kamp binnen. ’s Nachts vonden regelmatig schietpartijen rondom het kamp plaats; het kamp werd niet direct aangevallen. In verband met de voortdurende schietpartijen werd in november 1945 het kamp beter beveiligd door middel van prikkeldraad­versperringen, zandzakken en mitrailleursnesten; in januari 1946 kwam er versterking in Tjimahi in de vorm van Nederlandse militairen. Toch kwamen er zo nu en dan ernstige schietincidenten voor, waarbij pemoeda’s mortieren, geschut, zware en lichte mitrailleurs gebruikten. Soms werden vanuit lege huizen Nederlanders op straat onder vuur genomen. Hierbij vielen diverse dodelijke slachtoffers.

Familiecontact
Er kwam een goed lopend briefcontact met familieleden in andere kampen op gang. Soms waren de brieven geopend door de censuur.
Met Nederland was er een regelmatige postverbinding (een brief of pakket deed er van huis tot huis ongeveer 10 dagen over). De post kwam en vertrok via Batavia en het vliegveld Andir van Bandoeng; het vervoer van en naar Andir ging met gewapende convooien naar de kampen in Tjimahi.

Werkzaamheden
Sommigen hadden dagelijkse bezigheden in het kamp, waarmee zij wat geld verdienden, zoals administratie bijhouden op het kampkantoor (het berekenen van de steun en toelagen, die in het kamp werden verstrekt).

Feestdagen
Op 31 augustus 1945 (koninginnedag) werd een vlaggenparade gehouden en werden kinder­spelen en voetbal­wedstrijden georganiseerd, alsmede een cabaretavond.

Vertrek naar Nederland
Zij, die naar Nederland wilden, werden verdeeld in drie evacuatiegroepen: A is de urgentiegroep (zieken), in groep B zaten weduwen en wezen, in groep C zaten de overigen. Medio februari 1945 waren de groepen A en B ongeveer vertrokken en kwam groep C aan bod. Zij, die vanuit Batavia opgeroepen werden voor transport naar Nederland, werden met gewapende convooien naar het vliegveld Andir in Bandoeng gebracht om vervolgens per vliegtuig naar Batavia te gaan (transport per trein of auto naar Batavia was niet mogelijk door voortdurende overvallen van pemoeda’s op deze routes).

Gebeurtenissen
17-08-1945 Het corvee werd naar huis gestuurd.

22-08-1945 Tijdens een Groot Appèl werd de Japanse capitulatie bekend gemaakt: de Japanse commandant, een paar Japanse officieren, de Nederlandse kampleider met zijn helper en een tolk kwamen de poort bin­nen, de Jap klom op een tafel, salueerde naar de gevangenen, sprak met zijn hand op zijn samoerai, dat de oorlog was afgelopen (de tolk vertaalde zin voor zin), salueerde weer, klom van de tafel en verliet samen met zijn officieren de poort. Op het kampkantoor wapperde opeens de Nederlandse vlag, de kampleider klom op de tafel en kondigde de nieuwe regels af, zoals niet het kamp op eigen houtje verlaten (er was geen kleding, geen voedsel, geen geld; er waren geen bevrijdingstroepen: het was onveilig buiten het kamp), de schoonmaakcorvees weer aan het werk, enz. Daarna werd het Wilhelmus gezongen. Voor het eerst goed eten: 500 g rijst, sambal, soep met veel varkensvlees.

xx-08-1945 (een paar dagen later): Een Nederlands vliegtuig (een Catalina) kwam laag over het kamp, landde op de paardenrenbaan vlak achter het kamp, twee Nederlandse officieren kwamen een paar prominenten ophalen; binnen een kwartier vertrokken zij weer en even later vloog het vliegtuig weer laag over het kamp richting Batavia.

19-09-1945 Inmiddels waren veel brieven uit de vrouwenkampen binnengekomen. Het eten was goed: veel rijst (400 gram per maaltijd), veel vlees en veel fruit.

21-09-1945 Er werden kleren uitgedeeld.

23-09-1945 Er werden sigaretten uitgedeeld, een pak Koa-sigaretten per persoon.

30-09-1945 De pemoeda’s werden agressief: er werden enige Europeanen vermoord, er werden vrachtauto’s en wapens ingepikt, er werd geprobeerd het Postkantoor te bezetten.

08-10-1945 De weg naar Bandoeng werd geblokkeerd door pemoeda’s met pantserauto’s en mitrailleurs.

xx-10-1945 De bersiap-periode brak aan; de toestand buiten het kamp werd steeds onveiliger; als gevolg hiervan vluchtten vele Indo-Europeanen, zowel mannen, vrouwen als kinderen, het kamp binnen. ’s Nachts vonden regelmatig schietpartijen rondom het kamp plaats; het kamp werd niet direct aangevallen.

René is met zijn jonge gezin met 2 kinderen op 31 oktober 1952 met de Willem Ruys naar Nederland vertrokken vanuit Tandjong Priok. Slechts met een paar koffers kwamen zij op 21 november 1952 aan in regenachtig en koud Rotterdam. Vandaar verhuisden zij door naar meerdere Kontrakt Pensions waar het hele gezin op 1 kamer moest leven.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to René van Olden?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline René van Olden

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) René van Olden


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events

  • The temperature on May 2, 1925 was between 4.0 °C and 11.1 °C and averaged 7.3 °C. There was 3.0 mm of rain. There was 5.6 hours of sunshine (38%). The average windspeed was 5 Bft (very strong wind) and was prevailing from the northwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from September 19, 1922 to August 4, 1925 the cabinet Ruys de Beerenbrouck II, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from August 4, 1925 to March 8, 1926 the cabinet Colijn I, with Dr. H. Colijn (ARP) as prime minister.
  • In the year 1925: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 7.3 million citizens.
    • January 3 » Benito Mussolini announces he is taking dictatorial powers over Italy.
    • February 21 » The New Yorker publishes its first issue.
    • April 26 » Paul von Hindenburg defeats Wilhelm Marx in the second round of the German presidential election to become the first directly elected head of state of the Weimar Republic.
    • May 1 » The All-China Federation of Trade Unions is officially founded. Today it is the largest trade union in the world, with 134million members.
    • July 21 » Malcolm Campbell becomes the first man to exceed 150mph (241km/h) on land. At Pendine Sands in Wales, he drives Sunbeam 350HP built by Sunbeam at a two-way average speed of 150.33mph (242km/h).
    • August 9 » A train robbery takes place in Kakori, near Lucknow, India.
  • The temperature on July 25, 1947 was between 14.5 °C and 29.9 °C and averaged 22.3 °C. There was 9.9 hours of sunshine (62%). The average windspeed was 2 Bft (weak wind) and was prevailing from the east-southeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from July 3, 1946 to August 7, 1948 the cabinet Beel I, with Dr. L.J.M. Beel (KVP) as prime minister.
  • In the year 1947: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 9.5 million citizens.
    • January 3 » Proceedings of the U.S. Congress are televised for the first time.
    • February 12 » Christian Dior unveils a "New Look", helping Paris regain its position as the capital of the fashion world.
    • February 23 » International Organization for Standardization is founded.
    • March 8 » Thirteen thousand troops of the Republic of China Army arrive in Taiwan after the February 28 Incident and launch crackdowns which kill thousands of people, including many elites. This turns into a major root of the Taiwan independence movement.
    • July 11 » The Exodus 1947 heads to Palestine from France.
    • July 26 » Cold War: U.S. President Harry S. Truman signs the National Security Act of 1947 into United States law creating the Central Intelligence Agency, United States Department of Defense, United States Air Force, Joint Chiefs of Staff, and the United States National Security Council.
  • The temperature on February 25, 2010 was between 6.8 °C and 11.0 °C and averaged 8.2 °C. There was 5.3 mm of rain during 8.1 hours. There was 0.8 hours of sunshine (8%). The almost completely overcast was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from Thursday, February 22, 2007 to Thursday, October 14, 2010 the cabinet Balkenende IV, with Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from Thursday, October 14, 2010 to Monday, November 5, 2012 the cabinet Rutte I, with Mark Rutte (VVD) as prime minister.
  • In the year 2010: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 16.5 million citizens.
    • January 8 » Gunmen from an offshoot of the Front for the Liberation of the Enclave of Cabinda attack a bus carrying the Togo national football team on its way to the 2010 Africa Cup of Nations, killing three people and injuring another nine.
    • March 11 » Economist and businessman Sebastián Piñera is sworn in as President of Chile, while three earthquakes, the strongest measuring magnitude 6.9 and all centered next to Pichilemu, capital of Cardenal Caro province, hit central Chile during the ceremony.
    • March 29 » Two suicide bombers hit the Moscow Metro system at the peak of the morning rush hour, killing 40.
    • May 19 » The Royal Thai Armed Forces concludes its crackdown on protests by forcing the surrender of United Front for Democracy Against Dictatorship leaders.
    • July 2 » The South Kivu tank truck explosion in the Democratic Republic of the Congo kills at least 230 people.
    • August 8 » China Floods: A mudslide in Zhugqu County, Gansu, China, kills more than 1,400 people.
  • The temperature on March 5, 2010 was between -4.6 °C and 6.0 °C and averaged 1.8 °C. There was 5.6 mm of rain during 7.2 hours. There was 3.3 hours of sunshine (30%). The partly or heavily clouded was. The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the west-northwest. Source: KNMI
  • Koningin Beatrix (Huis van Oranje-Nassau) was from April 30, 1980 till April 30, 2013 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from Thursday, February 22, 2007 to Thursday, October 14, 2010 the cabinet Balkenende IV, with Mr.dr. J.P. Balkenende (CDA) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from Thursday, October 14, 2010 to Monday, November 5, 2012 the cabinet Rutte I, with Mark Rutte (VVD) as prime minister.
  • In the year 2010: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 16.5 million citizens.
    • January 14 » Yemen declares an open war against the terrorist group al-Qaeda.
    • February 20 » In Madeira Island, Portugal, heavy rain causes floods and mudslides, resulting in at least 43 deaths, in the worst disaster in the history of the archipelago.
    • April 3 » Apple Inc. released the first generation iPad, a tablet computer.
    • April 14 » Nearly 2,700 are killed in a magnitude 6.9 earthquake in the Yushu Tibetan Autonomous Prefecture.
    • October 4 » The Ajka plant accident Hungary releases a million cubic metres of liquid alumina sludge, killing nine, injuring 122, and severely contaminating two major rivers.
    • October 13 » The mining accident in Copiapó, Chile ends as all 33 trapped miners arrive at the surface after a record 69 days underground.

About the surname Van Olden


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Alice van Everdingen, "Family tree Van Everdingen/Klerk en Wegman/de Beijer, van Olden en den Baars", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-everdingen-en-wegman/I1196841197.php : accessed September 22, 2024), "René van Olden (1925-2010)".