Family tree Van Eeuwen / Schroder » Karel Martel van Herstal (689-741)

Personal data Karel Martel van Herstal 

Sources 1, 2

Household of Karel Martel van Herstal

(1) He is married to Rotrudis (Chrotrud) van Trier.

They got married


Child(ren):

  1. Pepijn de Korte  722-768 


(2) He is married to Rotrude van Trier van Haspengau.

They got married.


Child(ren):



Notes about Karel Martel van Herstal

Notes
Hofmeijer van Austrasie, Neustrie en Bourgondie.
SOURCE: http://gw.geneanet.org/emmickh
http://gw.geneanet.org/prospector

BIOGRAPHY: Frankische hertog (717-741)

BIOGRAPHY: Karel Martel (= Strijdhamer) (ca. 689 - Quierzy-sur-Oise 22 okt. 741), Frankisch hofmeier, bastaardzoon van Pippijn II van Herstal, slaagde erin na diens dood (714) de anarchie die het Frankische Rijk bedreigde, meester te worden. De Neustrièers en hun bondgenoot, de Friese koning Radbod, versloegen Karel in 716, maar in 717 leden zij tweemaal een nederlaag. Karel dwong vervolgens Pippijns weduwe, Plectrudis, tot erkenning van zijn positie, dreef de Saksen terug en herstelde, na de dood van Radbod (719), het Frankische gezag over een deel van Friesland. In hetzelfde jaar versloeg hij de Neustrièers opnieuw. Door hertog Odo van Aquitanièe liet hij zich de Merovingische koning Chilperik II uitleveren en door deze zijn gezag als hofmeier van het gehele Frankische Rijk wettigen. Hij onderwierp in de volgende jaren Beieren en Alamannen. In 732, te hulp geroepen door Odo van Aquitanièe tegen de Arabieren, behaalde hij zijn grote overwinning op Abdul al-Rahman, tussen Tours en Poitiers. Deze zege bevestigde zijn gezag en dat van zijn dynastie voorgoed. In een reeks veldtochten (733-739) bestreed Karel in het Rhãonedal niet slechts de Saracenen, maar bedwong hij ook de te zelfstandig geworden machthebbers in Bourgondièe en de Provence. Terzelfder tijd breidde hij zijn macht naar het noorden uit: Westergo en Oostergo onderwierp hij door een overwinning op de Friezen aan de Bordine (Boorne, de latere Middelzee) in 734. Zijn militaire successen na 732 dankte Karel in belangrijke mate aan de oprichting van een ruiterleger van vazallen, die van beneficièen werden voorzien, grotendeels ten koste van bezittingen en rechten van de kerk. Na de dood van de Merovingische Theoderik IV (737) liet Karel de Frankische troon onbezet. Tot hem wendde paus Gregorius III zich in 739 om hulp tegen de Longobarden, die Rome bedreigden. Karel, bondgenoot van de Longobarden, gaf aan dit verzoek echter geen gevolg. Voor zijn dood verdeelde hij, als ware hij koning, het rijk tussen zijn beide zoons Karloman en Pippijn III de Korte.
CD ROM Encarta encyclopedie Winkler Prins editie 1998

BIRTH: Bastaardzoon van Pepijn van Herstal.
Hij volgde als bastaardzoon zijn vader in 714 op als hofmeier en slaagde erin de anarchie die het Frankische Rijk bedreigde, meester te worden. De Neustiërs en hun bondgenoot, de Friese koning Radbod, versloegen Karel in 716, maar in 717 leden zij tweemaal een nederlaag. Karel dwong vervolgens zijn vaders weduwe Plectrudis tot erkenning van zijn positie als hertog der Franken. Hij dreef de Saksen terug en herstelde, na de dood van Radbod in 719, het Frankische gezag over een deel van Friesland. In hetzelfde jaar versloeg hij de Neustriërs opnieuw. Door Odo van Aquitanië liet hij zich de Merovingische koning Chilperik II uitleveren en door deze zijn gezag als hofmeier van het gehele Frankische Rijk wettigen. Hij onderwierp in de volgende jaren de Beieren en de Alamannen. In 732, te hulp geroepen door Odo van Aquitanië, behaalde hij zijn grote overwinning op de Arabieren, tussen Tours en Poitiers. Deze zege bevestigde zijn gezag en dat van zijn dynastie voorgoed. In een reeks veldtochten, van 733 tot 739, bestreed Karel in het Rhônedal niet alleen de Saracenen, maar bedwong hij ook de te zelfstandig geworden machthebbers in Bourgondië en de Provence. Terzelfder tijd breidde hij zijn macht naar het noorden uit: Met een grote vloot voer hij over het Vlie naar Westergo en Oostergo, samen het huidige Friesland, en onderwierp dit gebied na een overwinning aan de Bordine in 734. De aanvoerder van de Friezen, Bubo, zoon van de overleden koning Radbod, sneuvelde, het land werd geplunderd en platgebrand en de heidense heiligdommen werden verwoest. Zijn militaire successen na 732 dankte Karel in belangrijke mate aan de oprichting van een ruiterleger van vazallen, die van beneficiën werden voorzien; dit betekende dat zij in ruil voor bewezen diensten land kregen toegewezen. Hieruit ontwikkelde zich het feodale leenstelsel. Na het overlijden van de Merovingische koning Theoderik IV in 737 liet Karel de Frankische troon onbezet. In 739 wendde paus Gregorius III zich tot Karel om hulp tegen de Longobarden, die Rome bedreigden. Deze gaf, als bondgenoot van de Longobarden, geen gevolg aan dit verzoek.
Hofmeijer van Austrasie, Neustrie en Bourgondie.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Karel Martel van Herstal?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Karel Martel van Herstal

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. duPre Web Site, Jan du Pré, Karel Martel van Herstal, April 26, 2011
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: duPre Web Site
    Stamboom: du Pre
  2. G.J. Hofte Web Site, Gerrit Jan Hofte, Karel Martel van Herstal, April 26, 2011
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: G.J. Hofte Web Site
    Stamboom: GJHofte20110207

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

About the surname Van Herstal


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Erik van Eeuwen, "Family tree Van Eeuwen / Schroder", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-van-eeuwen/R1051.php : accessed June 9, 2024), "Karel Martel van Herstal (689-741)".