Family tree Swijgman en Feiken(s) » Jacob Jans (± 1683-1729)

Personal data Jacob Jans 

  • He was born about 1683.
  • He died August 1729 in Beerta gemeente Oldambt Groningen.
  • He is buried on August 31, 1729 in Beerta gemeente Oldambt Groningen.
  • A child of Jan Jans Buiten and Aafke Jacobs
  • This information was last updated on July 30, 2016.

Household of Jacob Jans

(1) He is married to Bouwina Huninga.

They got married on August 14, 1709.Source 1

Jacob Jans en Bouwina (Bouwe) Sebens Huninga
Jacob Jans [4238], zn. van Jan Jans Buiten [4444] en Aefke Jacobs [4445], geb. vermoedelijk te Beerta [Gr] circa 1683, ovl. (ongeveer 46 jaar oud) te Beerta [Gr] op 31 aug 1729, begr. te Beerta [Gr] op 31 aug 1729, kerk.huw. (ongeveer 41 jaar oud) (2) te Beerta [Gr] op 13 feb 1724 (getuigen: zijn halfzussen Almt Jans en Stijne Jans, nicht Martje Jans en neef Jan Hindriks) met Wypcke Kornelis [4446], geb. te Noordbroek [Gr], begr. te Beerta [Gr] op 31 aug 1739, (Wypcke tr.(2) met Jan Andrijes.). Uit dit huwelijk 3 kinderen.
tr. (resp. ongeveer 26 en minstens 32 jaar oud) (1) te Beerta [Gr] op 14 aug 1709 .
?
Het huwelijk van Jacob en Bouwina:
Huwelijkscontract Beerta Fol 430, 14-08-1709 HV:
Jacob Jans en Bouwina Huninga, weduwe van Berent Melchers. Brg.: Albert J acobs en Imke Hermans (ehel.), oom; Br.: Berent Jans en Oomke Fockes, vrienden. Getuigen: Frerick Hindricks en Gerrit Bouwes.
Bij het opmaken van het huwelijkscontract tussen Bouwina en Jan was van de kant van de bruid niemand aanwezig. De "verzogte vrienden" (waarmee de familie is bedoeld) kwam niet opdagen. Haar ouders waren reeds overleden. Eén week voor het huwelijkscontract tekende een zuster het contract in Beerta.
?
Op 14 oktober 1719 wordt en een akte van verpachting voor 9 jaar opgema akt met het recht van redemptie tussen Jacob Jans en Bouwina Huninga aan Hilwerd Harms en Engel Eijlerts, echtelieden, van 1 deimt uitgegraven veenland, in de Huningaheert te Beerta, zwettende ten noorden aan de laan v an de Huningaheerd, met uitdrift op deze laan. Het kerstpelzegel van Beerta is verloren (Bron: Groningen archieven).
?
Beerta Fol.215 - 3 maart 1713:
Jacob Jans en Bouwina Huninga (ehel.) verklaren over te geven aan hun zwager en zuster mr. Geert Tonnis Hesse en Censke Huninga (ehel.) en aan hun neef Zebo Hekman kapitein l. de gehele nalatenschap welke wijlen hun gezamenlijke nicht Tjae Maria Finks heeft nagelaten. En wel onder de volgende condities dat sij cedenten aan haer vrij en sonder daar voor jeets te betalen sullen hebben het paert soo sij uit den boedel van wijlen juffer Finks hebben gemijnt. Voor het overige mag niemand enige eis stellen m.b.t. de betreffende nalatenschap. Getuigen: Wigbolt Hindrix en Louwert Berents
?
Vee9 - 22 dec. 1722:
Verkoop door Jacob Jans en Bouwina Huninga e.l. aan de nagelaten kinderen van Geert Hesse en Senske Huninga e.l. "als zodanige anpart als hun van haar overleden vader en broeders is aangekomen."
?
Beerta, 2 juli 1727:
akte van door Zijpke Beerends, geassisteerd door haar man Hindrik Hinricus, Mijntje Beerends, geassisteerd door haar man Harmannus Alberts, Egbert Tammen als voormond over de beide kinderen van Bowijna Huninga en wijlen Beerent Melchers, echtelieden, de voormond en voogden over de beide kinderen van Bowijna Huninga uit haar huwelijk met Jacob Jans, erfgenamen van hun moeder Bowijna voornoemd, aan Beene Jans, smid, en Swaantje Jans, echtelieden, van het recht van redemptie over een st uk land, veen en bouw te ?
?
Beerta, 03-05-1728:
Akte van overdracht door Roel v Tammen aan Beene Jans en Swaantje Jans, echtelieden, van het recht van pacht van ?een stuk veen en bouwland? te Beerta, waarvan het recht van redemptie door de erfgenamen van Bouwijna Huninga reeds aan Beene Jans en zijn huisvrouw zijn overgedragen, 1728 mei 3 (Bron: Groninger Archieven), kerk.huw. te Beerta [Gr] op 14 aug 1709
met Bouwina (Bouwe) Sebens Huninga [3348]1, dr. van Bonno Sebens Huninga van Oostwold [4107] en Sypke Fockens Meininga [4106], geb. te Beerta [Gr] voor 29 jul 1677, ged. te Beerta [Gr] op 29 jul 1677,ze wordt omschreven als 'huisvrouw' van Berend Melchers, ovl. (minstens 45 jaar oud) te Beerta [Gr] tussen 21 dec 1722 en 2 aug 1723 2, tr. (resp. ongeveer 21 en hoogstens 24 jaar oud) (1) te Beerta [Gr] voor 22 feb 1699 met Berend Melchers von Völlen [3347], zn. van Melchert Nn en Nn Nn, geb. te Völlen, Niedersachsen, Dld. in 1675, ovl. (ongeveer 29 jaar oud) circa 3 mrt 1704. Uit dit huwelijk 8kinderen.

VERHAAL BIJ Bouwina (Bouwe) Sebens Huninga [3348].
Over Bouwina.
Bouwina wordt gedoopt als Bouwe, maar later wordt de naam Bouwina. Zelf noemt ze zich Bouwijna, waarmee ze ook altijd tekent met een mooie en duidelijke handtekening.
In 1698 is Bouwina nog niet getrouwd, maar wel schenkt zij dan het leven aan dochter Mara, met de vader trouwt ze ongeveer twee jaar later. Mara wordt in het doopboek van Beerta genoemd als "het kindtvan Bouwina Huninga nae haer voorgeven overgewonnen van Berent Melchers is genoemd Mara." Mara wil zoveel zeggen als 'bitterheid'. Het is onduidelijk naar wie deze Mara is vernoemd.
Bouwina wordt niet direct lidmaat van de kerk. Dit gebeurt pas op 3 april 1704 als ze belijdenis doet en dat komt mogelijk door, wat de kerk noemt, ´haar slechte gedrag´. Vaak wordt iemand die een dergelijke 'overtreding' maakt niet als lidmaat opgenomen, maar in haar geval gebeurt dat dus wel, maar iets later. Ook is zij door de kerk schijnbaar niet 'ter verantwoording' geroepen.

Huwelijk alg.
?.
De kinderen van Berend en Bouwina.
Voor hun huwelijk hebben Bouwina en Berent een dochter Mara verwerkt die op 29 mei 1698 in Beerta is gedoopt. Ook op het moment van de doop zijn zij nog niet gehuwd.
Verschillende onderzoekers noemen uit het huwelijk tussen Berent en Bouwina, slechts 6 kinderen. Het zijn er waarschijnlijk echter 8 geweest, waarvan enkele zeer vroeg zijn overleden,
?.
Hun huwelijk.
Fol.452 - 22 februari 1699: Berent Melchers van Vullen en Bouwina Huininga (ehel.) verkopen aan Geert Tonnis Hesse en Censke Huninga (ehel.) hun aandeel van de erfenis zowel van hun vader als van hun moeder, te weten wijlen jr. Bonno Huninga en Sijpke Fokkes (gew.ehel.). Prijs: 2635 gld. Getuigen: Hindrik Hemmes Kamminga en Berent Jans.
Fol.155 - 15 oktober 1703: Beerent Melchers en Bouwina Huninga (ehel.) verkopen aan Hindrik Hemmes Kamminga hun aandeel van de erfenis zoals ze geërfd hebben van wijlen jr. Eppo Huninga. Prijs: 465 car.gld. Getuigen: Meinard Brauw en Beerent Jans.
Fol.200 - 18 februari 1705: Berent Melchers en Bouwina Huninga (ehel.), in de Beerta, lenen van Oomke Fockes en Reine Roelfs (ehel.) 700 car.gld. à 4%. Getuigen: Edo Frerix en Beerent Jans.
Fol.219 - 1 augustus 1705: Geert Tonnis Hesse en Censke Huininga (ehel.) ter ener en Berent Melchers en Bouwina Huninga (ehel.) ter andere zijde. Ze maken een afhandeling van de nalatenschap van jr. Johan Huninga] en Cebo Huninga. Berent Melchers en Bouwina Huninga (ehel.) dragen over aan Geert Tonnis Hesse en Censke Huninga (ehel.) 3 van de behuizing zoals door wijlen jr. Bonno Huninga is nagelaten en nu door jr. Johan en Cebo Huninga nagelaten staande in de Beerta. De grond wordt niet verkocht. Prijs: 650 car.gld. Het huurcontract van 30 juli 1702 blijft van kracht. Berent Melchers zal in gebruik hebben 6 deimt groenland voor 45 car.gld. huur per jaar. Getuigen: P.Eijssinghe j.u.d, H.ten Camp.
22 februari 1699: Uit een akte van overdracht blijkt dat Berend Melchers van Vullen en Bouwina Huninga, aan Geert Tonnis Hess en Censke Huninga, het erfdeel van hun ouders, Jr. Bonno Huninga en SijpkeFockens overdoen. Dit kan hetzelfde stuk zijn als bedoeld in de navolgende Fol. 452 onder Beerta. In genoemd stuk gaat het om landerijen en goederen onder Beerta, Finsterwolde en Noordbroek en omstreken (Bron: Groninger archieven. Toegangsnummer 564).
Beerta: Fol.200 - 18 februari 1705: Berent Melchers en Bouwina Huninga (ehel.), in de Beerta, lenen van Oomke Fockes en Reine Roelfs (ehel.) 700 car.gld. à 4%. Getuigen: Edo Frerix en Beerent Jans.
Beerta: Fol.219 - 1 augustus 1705: Geert Tonnis Hesse en Censke Huininga (ehel.) ter ener en Berent Melchers en Bouwina Huninga (ehel.) ter andere zijde. Ze maken een afhandeling van de nalatenschap van jr. Johan Huninga] en Cebo Huninga. Berent Melchers en Bouwina Huninga (ehel.) dragen over aan Geert Tonnis Hesse en Censke Huninga (ehel.) 3 van de behuizing zoals door wijlen jr. Bonno Huninga isnagelaten en nu door jr. Johan en Cebo Huninga nagelaten staande in de Beerta. De grond wordt niet verkocht. Prijs: 650 car.gld. Het huurcontract van 30 juli 1702 blijft van kracht. Berent Melchers zal in gebruik hebben 6 deimt groenland voor 45 car.gld. huur per jaar. Getuigen: P.Eijssinghe j.u.d, H.ten Camp.
Beerta: Fol.405 - 19 maart 1709: Bouwina Huninga, weduwe van Berent Melchers, lenen van Albert Jacobs, als boekhoudende diaken van de Beerta, 100 car.gld. à 5%. Getuigen: Jan Berents en Remko Roelfs.
Beerta: Fol.437 - 2 oktober 1709:
Onno Bartels, Lubbertus Relotius en Oomke Fockens, als voogden over de 4 minderjarige kinderen van wijlen Berent Melchers bij Bouwina Huninga, ter ener en Bouwina Huninga, als moeder ter andere zijde.Ze maken een afhandeling. Bouwina Huninga krijgt de gehele boedel. Ze belooft de vier kinderen te onderhouden. Wanneer ze 16 jaar worden krijgt ieder der kinderen 25 car.gld. Getuigen: Albert Jacobs en Gerrit Bouwes.
- Kinderen: Het extacte aantal kinderen is niet geheel duidelijk. Verschillende onderzoekers noemen bijvoorbeeld geen Bonne (1708), terwijl deze wel voorkomt in de doopregister van Beerta.

Fol.143 - 7 juli 1727: Zijpke Beerends, geassisteerd met haar man Hindrik Hinricus, Mijntje Beerens, geassisteerd door haar man Harmannus Alberts, met Egbert Tammens, als voormond over de beide onmondige kinderen van Bouwina Huninga bij Beerent Melchers, en Hendrik Henricus, Hermannus Gartsman [=Hermannus Garstman] en Sijbolt Jans, als voogden over de beide onmondige kinderen van Bowina Huninga bij Jakob Jans, tezamen erfgenamen van hun moeder Bowijna Huninga, verkopen aan mr. Beene Jans smid en Swaantje Jans (ehel.) het recht van redemptie van eens stuk veen en zandbouwte gelegen in de Beerta, zoals wijlen hun moeder met toestemming van haar man Jakob Jans aan Reene Roelfs, weduwe van Oomke Fokkes, en aan Trijntje Jans, weduwe van Kasper Jans, en aan Harm Hensems, als erfgenamen van wijlen Oomke Fokkes dd. 10 mei 1720 heeft verset en verpacht. Prijs: 60 gld. Getuigen: Tjakko Lubberts en Antoni Koop.

Uit dit huwelijk 6 kinderen:

1.Jan Jacobs [4239]5, geb. te Beerta [Gr] voor 14 sep 1710, ged. te Beerta [Gr]5 op 14 sep 17105,5, ovl. (minstens 56 jaar oud) te Midwolda [Gr] in aug 1767, begr. te Midwolda [Gr] op 1 sep 1767, tr.(resp. minstens 23 en ongeveer 20 jaar oud) te Beerta [Gr] op 7 mei 1734 met Geertien (Geertje) Tammes [4429], dr. van Tammo Willems [4430] en Grietje Remkes [4431], geb. circa 1714, ovl. (hoogstens 80 jaar oud) te Midwolda [Gr] voor 25 apr 1794, begr. te Midwolda [Gr] op 25 apr 1794. Uit dit huwelijk 9 kinderen.
2.Sebo Jacobs [4240], geb. te Beerta [Gr] voor 16 sep 1712, ged. te Beerta [Gr] op 16 sep 17125.
3.NN [4357], geb. te Beerta [Gr] voor 16 sep 1712, ged. te Beerta [Gr]4 op 16 sep 17124,4.
4.Sebo Jacobs [4241]5, geb. te Beerta [Gr] voor 1 okt 1713, ged. te Beerta [Gr]5 op 1 okt 17135,5.
5.Albert Jacobs [4242]3, geb. te Beerta [Gr] voor 25 nov 1714, ged. te Beerta [Gr]3 op 25 nov 17143,3.
6.Albert Jacobs [4243]5, geb. te Beerta [Gr] voor 7 okt 1716, ged. te Beerta [Gr]5 op 10 apr 17165 Bron: Kerkeboek Beerta 1671-1730. Collectie DTB (toegang 124). Inventarisnummer 295.
Bronnen
1.DTB Beerta Lidmaten, S785
2.Boerderijenboek Wold-Oldambt, S584
3.Kerkeboek/Doopregister Hervormde Gemeente Beerta, Kerkeboek Beerta, Colectie DTB, Toegang 124, Nederl. Hervormd, tussen 1671 en 1730 (25 nov 1714)
4.Kerkeboek/Doopregister Hervormde Gemeente Beerta, Kerkeboek Beerta, Colectie DTB, Toegang 124, Nederl. Hervormd, tussen 1671 en 1730 (16 sep 1712)
5.Kerkeboek/Doopregister Hervormde Gemeente Beerta, Kerkeboek Beerta, Colectie DTB, Toegang 124, Nederl. Hervormd, tussen 1671 en 1730

Child(ren):

  1. Jan Jacobs  1710-1767 
  2. Sebo Jacobs  1712-????
  3. Sebo Jacobs  1713-????
  4. Albert Jacobs  1714-????
  5. Albert Jacobs  1716-????


(2) He is married to Wijpke Kornelis.

They got married on February 13, 1724 at Beerta gemeente Oldambt Groningen.Source 2


Child(ren):

  1. Kornelis Jans  1724-????
  2. Meerten Jacobs  1726-????
  3. Aafke Jacobs  1728-????


Notes about Jacob Jans

Hij kon niet lezen en schrijven

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jacob Jans?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jacob Jans

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jacob Jans

Jan Jans Buiten
????-< 1709
Aafke Jacobs
????-< 1709

Jacob Jans
± 1683-1729

(1) 1709
Jan Jacobs
1710-1767
Sebo Jacobs
1712-????
Sebo Jacobs
1713-????
Albert Jacobs
1714-????
Albert Jacobs
1716-????
(2) 1724
Kornelis Jans
1724-????
Aafke Jacobs
1728-????

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Huwelijkscontract Beerta Fol 430, 14-08-1709 HV
  2. Kerkeboek 1671-1730 Kerkelijke gemeente - Beerta Collectie DTB (toegang 124) Inventarisnummer 29, folio 122

Historical events

  • The temperature on February 13, 1724 was about 6.0 °C. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1724: Source: Wikipedia
    • January 28 » The Russian Academy of Sciences is founded in St. Petersburg by Peter the Great, and implemented by Senate decree. It is called the St. Petersburg Academy of Sciences until 1917.
    • April 7 » Premiere performance of Johann Sebastian Bach's St John Passion, BWV245, at St. Nicholas Church, Leipzig.
    • November 11 » Joseph Blake, alias Blueskin, a highwayman known for attacking "Thief-Taker General" (and thief) Jonathan Wild at the Old Bailey, is hanged in London.
    • December 7 » Tumult of Thorn: Religious unrest is followed by the execution of nine Protestant citizens and the mayor of Thorn (Toruń) by Polish authorities.
  • The temperature on August 31, 1729 was about 16.0 °C. Wind direction mainly north. Weather type: helder. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1729: Source: Wikipedia
    • July 30 » Founding of Baltimore, Maryland.
    • November 9 » Spain, France and Great Britain sign the Treaty of Seville.
    • November 29 » Natchez Indians massacre 138 Frenchmen, 35 French women, and 56 children at Fort Rosalie, near the site of modern-day Natchez, Mississippi.

About the surname Jans

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Jans.
  • Check the information Open Archives has about Jans.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Jans.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Wia Swijgman, "Family tree Swijgman en Feiken(s)", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-swijgman-en-feiken/I4483.php : accessed May 6, 2024), "Jacob Jans (± 1683-1729)".