Family tree Stuivenberg » Jurjentje Aukes Rauwerda (1812-1877)

Personal data Jurjentje Aukes Rauwerda 

Sources 1, 2

Household of Jurjentje Aukes Rauwerda

She is married to Benjamin Salomon Weinthal.

They got married on November 2, 1843 at Leeuwarden, Leeuwarden, Friesland, The Netherlands, she was 30 years old.

Echtgeno(o)t(e): Jurjentje Aukes Rauwerda

Child(ren):



Notes about Jurjentje Aukes Rauwerda

RAUWERDA, Jurjentje Aukes, ook bekend als Jurrentje Weinthal (geb. Oenkerk, bij Leeuwarden, 14-12-1812 – gest. Amsterdam 3-10-1877), bordeelhoudster. Dochter van Auke Klases Rauwerda (1777-1858), timmerman, en Blijke Jurjens Uitterdijk (1775-1851). Op 2-11-1843 trouwde Jurjentje Rauwerda in Leeuwarden met Benjamin Salomon Weinthal (1802-1855). Uit dit huwelijk werd 1 zoon geboren. Uit voorgaande relaties had Jurjentje 4 kinderen, van wie er 2 jong overleden.


De naam van Jurjentje Rauwerda is verbonden met die van het beroemdste en meest luxueuze bordeel van Amsterdam in de negentiende eeuw, Maison Weinthal. Het bordeel lag aan de Pijpenmarkt (de huidige Nieuwezijds Voorburgwal), op loopafstand van het Paleis op de Dam.


Jeugd


Het is onbekend hoe Jurjentje in de prostitutie terecht is gekomen. Mogelijk was zij al tijdens haar jeugd in Friesland prostituee, maar daar zijn geen bewijzen voor. In 1837 was Jurjentje in Leeuwarden. Zij kreeg daar een zoon, Johan Frederik, die een jaar later overleed. In de Leeuwardense volkstelling van 1839 komt Jurjentje niet voor, wel haar vierjarige dochter Jacoba Frederika, die inwoonde bij Jurjentjes ouders. In datzelfde jaar beviel Jurjentje in Leeuwarden van een tweede zoon, Heiman, die al na vijf maanden stierf. Jurjentjes derde zoon, Willem, werd in 1842 in Leeuwarden geboren.


 


 


In 1843 woonde Jurjentje Rauwerda volgens het bevolkingsregister wel in Leeuwarden. Tot mei van dat jaar verbleef ze met haar twee minderjarige kinderen in een pand in de Speelmansstraat, in het hart van de joodse buurt. Zij gaf aan dat ze van beroep naaister was. Haar volgende adres was in de aangrenzende Zuupsteeg. Op 2 november 1843 trouwde zij met Benjamin Weinthal, die zei dat hij uit Winschoten kwam en de laatste vier jaar in het Duitse Emden had gewoond. Op de huwelijksakte staat vermeld dat Benjamin was geboren in Emden; volgens zijn eigen informatie echter was hij geboren in Deventer. Een jaar later werd hun zoon Bernard geboren. In 1847 vertrok het gezin naar Groningen.


Amsterdam


Vermoedelijk in 1848 kochten Jurjentje en Benjamin een aantal panden op de Pijpenmarkt in Amsterdam, die ze later samenvoegden tot een bordeel: het Maison Weinthal. Ze woonden daar met de kinderen Jacoba, Willem en Bernard; Jurjentje noemde zich tapster, Benjamin koopman. In 1853 verhuisde Benjamin naar de Franschelaan in de Plantage (op de plaats van het huidige Artis), waar hij een tuin met opstal had gekocht, getooid met de naam Vredenwensch. Jurjentje en de kinderen bleven wonen op de Pijpenmarkt. Op dat moment verbleven er vijftien meisjes in het huis, afkomstig uit Nederland, Duitsland en Frankrijk.


Benjamin overleed in 1855. Eerder dat jaar had hij zijn testament opgemaakt, waarin hij Jurjentjes kinderen Jacoba en Willem (die soms de achternaam Weinthal dragen, en dan weer de naam Rauwerda) ieder 2500 gulden naliet. Jurjentje en Bernard werden universeel erfgenaam. Enkele weken later liet Jurjentje bij de notaris vastleggen dat zij Jacoba Frederica en Willem als haar natuurlijke kinderen erkende. Begin januari 1856 werd de boedelinventaris opgemaakt. Een opvallende post is de ijzeren brandkast. De aanwezigheid ervan is niet overdreven: bij het opmaken van de inventaris is er bijna 4600 gulden aan contanten aanwezig, met daarnaast een behoorlijke hoeveelheid gouden en zilveren sieraden. Na het opmaken van de inventaris en de verkoop van de grond en opstal op de Franschelaan kreeg Jurjentje onplezierig nieuws: er meldde zich een dochter van Benjamin, Lisette Weinthal, in 1826 geboren in Nijmegen. Zij maakte aanspraak op haar kindsdeel uit de erfenis. Op 31 juli werd de boedelscheiding opgemaakt, en diezelfde dag liet Jurjentje haar testament opstellen, waarin zij haar bezittingen naliet aan haar kinderen.


In 1852 werd Jurjentje Rauwerda in een overzicht van Amsterdamse bordelen vermeld als bordeelhoudster. Maison Weinthal had op dat moment officieel zes meisjes in dienst – officieus zullen het er meer zijn geweest. De reputatie van Maison Weinthal blijkt uit een bericht in het Amsterdamse satirische blad Asmodée van januari 1867, waarin een uitje van ‘de meisjes’; van Maison Weinthal werd beschreven: ‘Neen, dan beviel mij de sleevaart beter, die een paar uren later door mad. Weinthal werd aangericht, daarbij ontbrak het tenminste niet aan dames en heel aardige dames, die elkaar beurtelings in de arrenslede vervingen en mij veel beter bevielen dan hare zusters, die ik in Klaasje Zevenster ten tooneele zag’ (Klaasje Zevenster is een gevallen meisje uit de gelijknamige roman van Jacob van Lennep, uit 1865). De zaken gingen dan ook goed: tussen 1864 en 1875 werkten er 225 meisjes in het bordeel. In Klaasje Zevenster komt ook een Coosje W. voor als dochter van een hoerenmadam. Dit is waarschijnlijk Jacoba Rauwerda (Weinthal), die haar moeder kennelijk bijstond in in de exploitatie van het bordeel.


In 1860 overleed Bernard, in het huis van zijn tante Anna Rauwerda in Franeker. Jurjentje Rauwerda, of ‘de weduwe Weinthal’, overleed in 1877. De vaders van haar twee oudste kinderen zijn onbekend. Er ging een gerucht dat Jurjentjes zoon Willem een kind was van koning Willem III, die ervoor zorgde dat moeder een toelage kreeg en die beiden bedeelde met land, paarden en juwelen. Een ander verhaal wil dat Jacoba de dochter was van een Parijse porseleinfabrikant, monsieur Lejeune.


Het einde van Maison Weinthal


In 1897 stelde de Amsterdamse gemeenteraad een commissie in die tot taak kreeg de ‘aard en omvang’ van de prostitutie in de hoofdstad in kaart te brengen. De commissie bracht ook een bezoek aan Maison Weinthal, dat onder de opvolgers van Jurjentje de naam van de stichter was blijven voeren. De voorzitter van de commissie, de arts A.Voûte, gaf in zijn rapport een bijna wervende omschrijving van Maison Weinthal: ‘Het bordeel bevat een wintertuin, een groote salon en verschillende kleinere met een reeks min of meer weelderig gemeubileerde ‘werkkamers’, een badkamer en ‘bazaar’ (slaapzaal). Het huis is den ganschen nacht open en wordt ook zoowel ’s morgens en ’s middags vrij druk bezocht: er komen ook veel vreemdelingen'.


 


 


In 1902 werd een politieverordening aangenomen die het houden van huizen van ontucht verbood. Dat betekende het einde van Maison Weinthal. Asmodée wijdde er een gedichtje aan: ‘O Weinthal etablissement/Gij staat thans droef en ledig:/Geen Prins, geen Graaf, zelfs geen Baron/Zal meer in u verblijven’.


 


Archivalia


    inv.nr. 320; Notarieel archief Gerrit Schimmel toeg.nr. 5075, inv.nr. 21631-21633; Kadaster, toeg.nr. 5358, inv.nrs. 174, 175, 192, 312, 320, 321, 322; Bank van Mees & Hope, toegangsnr. 735, inv.nr. 688.
      Amsterdam 1998).efde te koop. Vier eeuwen prostitutie in Amsterdam (Amsterdam 2002).

      Foto, door onbekende fotograaf, ongedateerd (privé-collectie, met dank aan de auteur).


       


       

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jurjentje Aukes Rauwerda?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jurjentje Aukes Rauwerda

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jurjentje Aukes Rauwerda


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    Sources

    1. Geni World Family Tree, via https://www.myheritage.nl/research/colle...

      Jurjentje Aukes Rauwerda
      Geslacht: Vrouw
      Geboorte: 14 dec 1812 - Aldtsjerk, Tytsjerksteradiel, Friesland, Netherlands
      Beroep: Bordeel-houdster
      Huwelijk: Echtgeno(o)t(e): Benjamin Salomon Weinthal - 2 nov 1843 - Leeuwarden, Leeuwarden, Friesland, The Netherlands
      Overlijden: 3 okt 1877 - Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands
      Vader: Auke Klazes Rauerda
      Moeder: Blijke Jurgens Uittendijk
      Echtgenoot: Benjamin Salomon Weinthal
      Kinderen: Jakoba Frederika Rauwerda, Bernardus Weinthal

      The Geni Wereld Stamboom kan gevonden worden op http://www.geni.com" target="_blank">www.Geni.com. Geni is eigendom van en wordt uitgevoerd door MyHeritage.
    2. Biographical Summaries of Notable People, via https://www.myheritage.nl/research/colle...

      Jurjentje Aukes Rauwerda
      Geboorte: 1812
      Overlijden: 1877

      The records in this collection vary in what data items are present and one will find information on various aspects of the subject persons including names, biographical descriptions, nationalities, birth dates, birth places, death dates, death places, relatives, spouses, children, professions, nationalities, and educational attainment. The information in this collection has been compiled from Freebase (under CC-BY) and Wikipedia (under the GNU Free Documentation License).

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • The temperature on December 14, 1812 was about -6.0 °C. Wind direction mainly northeast. Weather type: omtrent helder. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1812: Source: Wikipedia
      • February 27 » Poet Lord Byron gives his first address as a member of the House of Lords, in defense of Luddite violence against Industrialism in his home county of Nottinghamshire.
      • April 6 » British forces under the command of the Duke of Wellington assault the fortress of Badajoz. This would be the turning point in the Peninsular War against Napoleon-led France.
      • July 12 » The American Army of the Northwest briefly occupies the Upper Canadian settlement at what is now at Windsor, Ontario.
      • August 11 » Peninsular War: French troops engage British-Portuguese forces in the Battle of Majadahonda.
      • September 3 » Twenty-four settlers are killed in the Pigeon Roost Massacre in Indiana.
      • September 13 » War of 1812: A supply wagon sent to relieve Fort Harrison is ambushed in the Attack at the Narrows.
    • The temperature on November 2, 1843 was about 10.0 °C. Wind direction mainly northeast. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
    •  This page is only available in Dutch.
      De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
    • In the year 1843: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 3.1 million citizens.
      • February 11 » Giuseppe Verdi's opera I Lombardi alla prima crociata receives its first performance in Milan, Italy.
      • June 17 » The Wairau Affray, the first serious clash of arms between Māori and British settlers in the New Zealand Wars, takes place.
      • June 26 » Treaty of Nanking comes into effect, Hong Kong Island is ceded to the British "in perpetuity".
      • August 15 » The Cathedral of Our Lady of Peace in Honolulu, Hawaii is dedicated. Now the cathedral of the Roman Catholic Diocese of Honolulu, it is the oldest Roman Catholic cathedral in continuous use in the United States.
      • September 13 » The Greek Army rebels (OS date: September 3) against the autocratic rule of king Otto of Greece, demanding the granting of a constitution.
      • December 16 » The discovery of octonions by John T. Graves, who denoted them with a boldface O, was announced to his mathematician friend William Hamilton, discoverer of quaternions, in a letter on this date.
    • The temperature on October 3, 1877 was about 13.1 °C. The air pressure was 3 kgf/m2 and came mainly from the north-northeast. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 78%. Source: KNMI
    • Koning Willem III (Huis van Oranje-Nassau) was from 1849 till 1890 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
    • From August 27, 1874 till November 3, 1877 the Netherlands had a cabinet Heemskerk - Van Lijnden van Sandenburg with the prime ministers Mr. J. Heemskerk Azn. (conservatief) and Mr. C.Th. baron Van Lijnden van Sandenburg (AR).
    • In The Netherlands , there was from November 3, 1877 to August 20, 1879 the cabinet Kappeijne van de Coppello, with Mr. J. Kappeijne van de Coppello (liberaal) as prime minister.
    • In the year 1877: Source: Wikipedia
      • The Netherlands had about 4.0 million citizens.
      • May 9 » Mihail Kogălniceanu reads, in the Chamber of Deputies, the Declaration of Independence of Romania. This day became the Independence Day of Romania.
      • June 15 » Henry Ossian Flipper becomes the first African American cadet to graduate from the United States Military Academy.
      • July 10 » The then-villa of Mayagüez, Puerto Rico, formally receives its city charter from the Royal Crown of Spain.
      • September 5 » American Indian Wars: Oglala Sioux chief Crazy Horse is bayoneted by a United States soldier after resisting confinement in a guardhouse at Fort Robinson in Nebraska.
      • December 6 » The first edition of The Washington Post is published.
      • December 10 » Russo-Turkish War: The Russian Army captures Plevna after a 5-month siege. The garrison of 25,000 surviving Turks surrenders. The Russian victory is decisive for the outcome of the war and the Liberation of Bulgaria.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Rauwerda

    • View the information that Genealogie Online has about the surname Rauwerda.
    • Check the information Open Archives has about Rauwerda.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Rauwerda.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Enoch Stuivenberg, "Family tree Stuivenberg", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-stuivenberg/I509628.php : accessed June 10, 2024), "Jurjentje Aukes Rauwerda (1812-1877)".