Family tree Smit, Zimmermann » Aldgilles Ii Van Friesland (± 675-????)

Personal data Aldgilles Ii Van Friesland 

  • Alternative name: Adgillus De Iide (other)
  • He was born about 675.Source 1
  • A child of Redbad and Nn
  • This information was last updated on March 27, 2017.

Household of Aldgilles Ii Van Friesland

He is married to Nn Van Denemarken.

They got married


Child(ren):

  1. Radboud Ii  ± 700-± 754 
  2. Gondebald  ± 725-± 760


Notes about Aldgilles Ii Van Friesland


AldgillisUt Wikipedy
(Trochwiisd fan "Aldgilles I fan de Friezen")
Gean nei: navigaasje, sykje
Fryske kening
Aldgisl
tiidrek om-ende-by 650 - 680
foargonger net bekend,
earst bekende Audulf
opfolger Redbad
Aldgillis (623? ¬ó 680) wie in machtige Fryske kening √∫t de 7e ieu. Hy is de earste kening oer wa't skriftlike boarnen binne en bestjoerde in Germaansk keninkryk. Under syn regear woeks it Fryske ryk yn omfang. De namme Aldgillis (ofAldgisl) betsjut'ald', gisl = "gijzelaar", "staaf" of "spear".
[bewurkje seksje] SkiednisAldgillis hie syn machtsbasis yn it sintraal rivieregebiet yn de tsjinwurdige provinsjes Holl√¢n en Utert. Hy residearre wierskynlik yn Dorestêd of Utert en neffens guon wittenskippers hearske hy oer in Frysk rykdat him √∫tstrekte fan it Swin (by Brugge) oant de Weser.
Under syn regear hienen de Friezen te krijen mei it machtige Frankyske ryk en krigen se it oan 'e stok mei de Frankyske hofmeier Ebroin. Dêrby wie it behearskjen fan de √¢lde Romeinske grinsfersterkingen de ynset fan de fijannichheden.Aldgilles koe mei syn legermacht de Franken op in √¥fst√¢n h√¢lde.
Yn de winter fan 678 ûntfong Aldgillis de Ingelske biskop fan York Wilfried yn Utert en joech dizze in ûnderkommen. Likernôch 680 ferstoar de Fryske kening en waard er opfolge troch Redbad, dy't nei alle gedachten syn soan wie.
[bewurkje seksje] Boarnen, noaten en referinsjesBoarnen, noaten en/as referinsjes:
W.A. van Es en W.A.M. Hessing - Romeinen, Friezen en Franken in het hart van Nederland, 1994, siden 89-90.
Untfongen fan "http://fy.wikipedia.org/wiki/Aldgillis"
Kategory: Kening fan de Friezen

ADGILT II, de zoon van Radboud, Koning van Friesland, was, volgens de meeste schrijvers, zijns vaders opvolger in de regering, welke hij in 723 zou hebben aanvaard. Men leest van hem, dat hij het Christendom had aangenomen en vanvredelievenden aard was. Hij ondersteunde de Geestelijken in het prediken en verbreiden van het Christendom, en schijnt, even als zijn vader, het bewind ook over West-Friesland te bebben uitgeoefend, atlhans men leest van het stichten vanHoorn en Alkmaar onder zijne regering. Ofschoon hij het Christendom had aangenomen, ging de uitbreiding daarvan in Friesland niet voorspoedig, doch Adgilt wist, door zachtmoedigheid en klem, de zwarigheden te boven te komen. Hij leefde inrust en vrede met het Frankische bewind, met de geestelijkheid en met het volk; eindigde zijne regering in 737 en werd te Stavoren, bij de begraafplaats van zijnen vader hijgezet. Hij liet twee zonen en eene dochter na. De zonen warenGondebalt, die zich aan het hof van Koning Theoderik III in Frankrijk had opgehouden en zijnen vader in de regering opvolgde, en Radboud, die zich bij 's vaders overlijden aan het Deensche hof bevond. De dochter, Conivella, was met eenenvoornamen Fries, Adelbricus, gehuwd, die een slot bij Sexbierum had gesticht; vele goederen in die omstreken, de Bierumen genaamd, bezat, en de stamvader van het geslacht van Adelen was.Zie Mr. D. Fockema, Schetzen van de Friesche Gesch.,D. I. bl. 76-78.

Anno 720.
De zoon van Radbodus, Adgillus II werd door de Frankische Koning Karel Martel bevestigd als Koning van Friesland. Deze Karel wist ieder voorval te gebruiken om zijn rijk uit te breiden en om zijn gezag te versterken. Zo gelukte het hem om Raganfrid, die enigszins hersteld was van zijn vorige nederlaag, verder te vernederen.
Anno 730.
De Friezen werden, daartoe gedwongen of vrijwillig in hulpbenden, geleidelijk aan verwikkeld in de oorlogen van Karel Martel. De Saracenen, aanhangers van Mohammed, trokken met vrouwen en kinderen vanuit Spanje over de Pyreneeën met het voornemen om zich in Zuid-Frankrijk te vestigen. Karel verjoeg hen met een grote legermacht onder bijstand van de Friezen, maar na een korte poos vielen de Saracenen met honderduizenden Frankrijk binnen tot aan de Loire. Karel moest nu Eudes (die voor de eerste inval een verbond had gesloten met de Saracenen) te hulp schieten om de woeste benden te verdrijven. In deze veldtocht van Karel was een groot aantal Friezen, die -door hun dapperheid- veel bijdroegen aan de overwinning.
Slecht beloond door Karel werden de nu opstandige Friezen naar huis gestuurd. Mede door klachten van Willebrordus aangespoord, rustte Karel een grote vloot uit, trok aan op de Middelzee waar hij zijn leger ontscheepte en met zo'n woede op de Friezen aanvielen, dat de meesten daarvan verslagen werden en de overigen op de vlucht sloegen. Ook de Friese veldheer Poppo sneuvelde.
De Franken overstroomden nu bijna geheel Friesland, roofden wat hun beliefde, verbrandden de afgodstempels en bossen. Pas nadat de Friezen hun onderworpenheid aan Karel erkend hadden, vertrokken de Franken naar hun vaderland. Adgillus II, ( van 734-748?) als heerser over Friesland ten Oosten van het Vlie, zou zich ( als man van de vrede en voorstander van het Christendom) buiten deze oorlog gehouden hebben.
Een opmerkelijk personage onder de vele predikers, die de Friezen probeerden over te halen tot het Christendom, was de monnik Winfrid. Omstreeks het jaar 715 kwam hij over uit Engeland en verzocht Koning Radbodus om in Friesland te mogen prediken. Deze wilde daar niets van weten. Pas na de dood van Radbout en op aandrang van Willebrordus en abdis Bugga, trok Winfrid op West-Friesland aan.
Inmiddels waren, na de zege van Karel Martel op de Friezen waarbij de meeste afgodstempels waren neergehaald, op die plaatsen kerken en gebedshuizen gebouwd. De bejaarde kerkvorst Willebrordus was zó ge√Ømponeerd door het werk van Winfrid, dat hij hem het ambt van Bisschop te Utrecht aanbood. Winfrid ( 37 jaar) vond zichzelf te jong daarvoor en wees het aanbod af. Maar in 723 werd hij te Rome ontboden en de Paus Gregorius II verhief hem tot Bisschop met de naam Bonifatius.
Overal in west-Europa werd nu Bonifatius aanbevolen als raadsman, apostel en als voorbeeld tot navolging. Hij begaf zich eerst naar Hessen en Thuringen, waar hij de afgoderij uitroeide en kerken en kloosters liet bouwen. Na de dood van Gregorius II, kwam Bonifatius in de gratie bij Paus Gegorius III en werd Bisschop van Mentz. Later kreeg hij zelfs de titel van aartsbisschop om zo alle andere geestelijken te kunnen leiden en in te wijden.
De Friese Koning Adgillus II overleefde de grote nederlaag van de Friezen niet lang. Hij stierf in het jaar 737 en liet Friesland na aan twee zonen, Gondobaldus en Radbodus, en twee dochters, Sandacella en Conovella. De laatste trouwde met de Friese edelman Adelbricus uit Sexbierum.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Aldgilles Ii Van Friesland?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Aldgilles Ii Van Friesland

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Aldgilles Ii Van Friesland

Aldgisl
± 623-± 680
Redbad
± 648-± 719
Nn
± 669-????

Aldgilles Ii Van Friesland
± 675-????


Radboud Ii
± 700-± 754
Gondebald
± 725-± 760

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Aldgilles Ii Van Friesland



Visualize another relationship

Sources

  1. Stamboom Richold 1

About the surname Van Friesland


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Erik Smit, "Family tree Smit, Zimmermann", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-smit-zimmermann/I20192344.php : accessed June 23, 2024), "Aldgilles Ii Van Friesland (± 675-????)".