Family tree Serrij » Jan I van Egmond (1310-1369)

Personal data Jan I van Egmond 


Household of Jan I van Egmond

He is married to Guyote van Amstel.

They got married on May 20, 1330 at IJsselstein, he was 20 years old.


Notes about Jan I van Egmond

Jan I van Egmont (vóór 1310 - 28 december 1369) was heer van Egmont, heer van IJsselstein, baljuw van Kennemerland (1353-1354) en stadhouder van Holland.

Hij was een zoon van Wouter II van Egmont en Beatrijs van Doortogne. Hij wordt in 1328 voor het eerst genoemd als hij deelneemt in de Slag bij Kassel, en de graaf Willem III naar Vlaanderen vergezelden om de graaf van Vlaanderen tegen de oproerigenuit Brugge en omstreken te helpen. Jan krijgt door middel van huwelijk de heerlijkheid IJsselsteijn toegewezen en erft dit als zijn schoonvader Arnold van IJsselstein overlijdt. In 1343 werd hij met anderen aangewezen om, tijdens de afwezigheid van de graaf, het land te besturen. Hij krijgt in 1344 de burcht Nieuwendoorn ( Enigenburch ) bij zijn bezittingen toegewezen. Van Egmont neemt deel aan de derde veldtocht van Willem IV van Holland naar Pruisen en is ook betrokken bij het Beleg van Utrecht in 1345 maar ontkomt (is blijkbaar niet aanwezig) aan de noodlotige slag bij Warns (1345). Hij is in de volgende jaren een belangrijke schakel in de politiek van Holland.

Jan is in 1350 een van de hoofdondertekenaars van de Kabeljauwse verbondsakte wat de Hoekse en Kabeljauwse twisten zouden inluiden. Hij is aanwezig bij de Slag bij Naarden (1350) en vocht ook mee bij de Slag bij Zwartewaal ook wel de Slag op de Maasgenoemd. Jan van Egmont werd vervolgens naar Engeland gestuurd om het geschil tussen Margretha van Beieren en Willem V van Holland bij te praten, dit wordt echter niet opgelost. Hij vervolgt (terug in Nederland) met een krijgstocht tegen de burgersvan Bunschoten, hervatte, na de winter van 1356 de oorlog door het kasteel van Nyevelt op last van den graaf te belegeren, na zeven weken nam hij het in, waardoor de oorlog tot een einde kwam. In 1356 wordt hij door Willem V van Holland tot stadhouder benoemd van het gebied boven de Maas, dit stadhouderschap oefende hij uit tezamen met zijn broer Gerrit. Hij neemt nadat Willem V krankzinnig is verklaard zitting in de ministriaal van Albrecht van Beieren, bij wie hij in 1358 als raad voorkomt.In1359 tekent hij als een van de hoofdmannen der Kabeljauwse partij de zoenbrief met Delft (1359), tot zijn dood vindt men hem in de omgeving van de graaf. Hij werd in de kerk te IJselstein begraven.

Jan I huwde met Guyote van IJselstein, bij wie hij minstens tien kinderen had:

Willem van Egmond (Slot Egmond op de Hoef te Egmond-Binnen, 1332-1410) heer van Zevenhuizen en Zegwaard en schout van Delft. Hij trouwde met Machteld van Hemert (Nederhemert, 1345-).
Arend heer van Egmond (ca. 1340-1409), opvolger.
Jan van Egmont (-1360), was gehuwd met Johanna van Raaphorst
Gerrit van Egmond
Albrecht van Egmond, Kannuk te Utrecht
Beatrix van Egmond, was gehuwd met Gijsbrecht van Vianen
Baerte van Egmond, was gehuwd met Gerard I van Culemborg
Maria van Egmond (-ca. 1384). Zij trouwde met Philips IV van Wassenaer
Catharina van Egmond, was gehuwd met Bartholomeus van Raephorst
Antonia van Egmond, abdis te Den Bosch
Elisabeth van Egmond
Griete van Egmond.

EGMOND (Jan I van) (1), oudste zoon en leenvolger van Wouter II (kol. 344), overl. 28 Dec. 1369. Hij komt het eerst voor in 1328, onder de edelen, die graaf Willem III naar Vlaanderen vergezelden om den graaf van dat land tegen de oproerigen uit Brugge en omstreken te helpen; in Augustus van dat jaar is hij aanwezig in den slag bij Cassel, waar met behulp der Franschen de opstandelingen verslagen werden. Heer Jan was zeer in aanzien bij de graven Willem IV, V en Aelbrecht, hunne partij toegedaan en met zijn broeders onder de voormannen der Kabeljauwen. In 1343 werd hij met anderen gecommitteerd om, tijdens eene afwezigheid des graven, het land te bestieren; van Aug. 1344 tot Aug. 1345 bewaarde hij het grafelijk slot Nieuwendoren (Enigenburch) in West-Friesland; het blijkt niet of hij den noodlottigen slag bij Stavoren bijwoonde. Daarna vinden wij hem in de omgeving van Willem V; in 1348 als raad. In 1350 verbindt hij ich met den heer van Arkel, met zijn broeder Gerard en anderen omden graaf te steunen tegen de Hoeksche partij, welkerhoofden de Brederode's en Wassenaer's waren. Het is bekend, dat de twisten tusschen den graaf en zijne moeder leidden tot een slag op de Maas (4 Juli 1351); hierbij was heer Jan tegenwoordig.De gravin-moeder werd verslagen en vlood naar hare zuster, de koningin van Engeland, wier gemaal trachtte de veeten bij te leggen, waartoe hij een gezantschap vroeg; Willem V zond als zoodanig o.a. heer Jan van Egmond naar Engeland. In 1355 besloot de graaf den bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, die zich met gravin Margaretha verbonden had, aan te vallen en verzekerde zich daartoe de hulp van eenige stichtsche heeren, o.a. van heer Arent van IJselstein, schoonvader van heer Jan van Egmond. Dezelaatste versloeg in den nu gevolgden krijg de burgers van Bunschoten, hervatte, na den winter, in 1356 den oorlog door het kasteel van Steven van Nyevelt op last van den graaf te belegeren; na zeven weken nam hij het in, waardoor de oorlog een einde nam. Nog in hetzelfde jaar werd heer Jan met zijn broeder Gerrit door Willem V stadhouder van Holland benoorden de Maas gemaakt. Na de krankzinnigheid van den graaf, verleende hij steun aan diens broeder Aelbrecht, bij wien hij o.a. 1358 als raad voorkomt. In 1359 teekende hij als een der hoofden der Kabeljauwsche partij den zoenbrief met Delft; tot zijn dood vindt men hem verder in de omgeving des hertogen.
Wat zijn verhouding met de abten van Egmond aangaat het volgende. Hij schijnt met zijne handlangers, Gerard van Heemskerk en Wouter van Meresteijn, onder het bewind van abt Hugo van Assendelft, vooral in de jaren 1360 en 1361 het klooster veel overlast te hebben bezorgd, door gewelddadig tegen de bewoners en de bezittingen op te treden, zoodat hij in 1360 door den te Avignon zetelenden paus Innocentius VI voor zich gedaagd en eindelijk in 1366 door diens opvolger in den ban werd gedaan. Later schijnt deze echter opgeheven te zijn, want na zijn dood, die op 28 Dec. 1369 voorviel, werd hij in de kerk te IJselstein begraven. Heer Jan was in 1330 of 1331 gehuwd met jvcr. Guyote, erfdochter van Arnoud, heer van IJselstein, bij Maria van Avesnes, dochter van bisschop Guido; zij bracht de rijke goederen van IJselstein in het geslacht van Egmond. Hunne kinderen waren: 1. Arent (kol. 323), 2. Jan, overl. voor zijn vader in 1360, gehuwd met Johanna van Raephorst, waaruit Dirc van Egmond,ridder, vermeld 1407 tot 1430, welke bij eene dochter uit het huis Arkel twee dochters had; a. Jan Dirc, de vrouw van Jan van der Lecke, heer Dirksz. (II kol. 794, waar dit huwelijk niet vermeld werd) en b. Heyndric Fye, 3 Gerrit (kol. 329), 4. Willem (7), 5. Otto, die gehuwd zou geweest zijn met Mabelia van Arkel, dochter van heer Jan en Elisabeth van Kleef; 6. Albert, kanunnik te Utrecht, 7. Beatrix gehuwd met Gijsbrecht heer van Vianen en van den Goye, Hendrikszoon, 8. Baerte huwde 1o. 1360 Walraven van Brederode, overl. 1369, zoon van heer Dirk en Beatrix van Valkenburg, 2o. 1371 heer Gerrit van Culenborch, zoon van Hubert en Jutte van der Leck, 9. Maria huwt Philips IV van Wassenaer (II kol. 1533), 10. Catherina huwt Bartholomeus van Raephorst, heer van Zoeterweude, heer Dirkszoon, 11. Antonia, clarisse te 's Hertogenbosch.

Notities bij Johan I Heer van Egmond

Hij is geboren in ca. 1310, want in dec. 1327 is er sprake van dat hij "corteliken zine jaeren hebben zoude" en dan leenhulde zou moeten doen (Holl. Leenk. 37 fol.19).
Hij was leenvolger van zijn vader.
Hij komt voor het eerst voor in 1328 onder de edelen, die graaf Willem III naar Vlaanderen vergezelden om de graaf van dat land tegen de oproerigen uit Brugge en omstreken te helpen.
In augustus van dat jaar is hij aanwezig in de slag bij Cassel, waar met behulp van de Fransen de opstandelingen verslagen werden.
Op 31 maart 1331 tochtte hij zijn vrouw aan de tienden van Huisduinen en de tienden van Zegwaard (Holl. Leenk. 2 fol.71 en Holl. Leenk. 1 fol.68v). Zij zullen kort voor die dag gehuwd zijn.
Heer Jan was zeer in aanzien bij de graven Willem IV en V en Albrecht, hun partij toegedaan en met zijn broeders onder de voormannen van de Kabeljauwen.
In 1343 werd hij met anderen gecommitteerd om tijdens een afwezigheid van de graaf het land te bestieren.
Van augustus 1344 tot augustus 1345 bewaarde hij het grafelijk slot Nieuwendoren in Enigenburgh in West-Friesland; het is niet gebleken of hij de noodlottige slag bij Stavoren bijwoonde.
Daarna vinden wij hem in de omgeving van Willen V; in 1348 als raad.
In 1350 verbindt hij zich met de heer van Arkel, met zijn broeder Gerard en anderen om de graaf te steunen tegen de Hoekse partij onder leiding van de Bredero's en Wassenaers.
Het is bekend dat de twisten tussen de graaf en zijn moeder leidden tot een scheepsstrijd op de Maas bij Zwartewaal op 4 aug. 1351. Jan van Egmond vocht mee in deze strijd.
De gravin-moeder werd verslagen en vluchtte naar haar zuster, de koningin van Engeland, wier man trachtte de vete bij te leggen, waartoe hij een gezantschap vroeg. Willem V zond als zodanig o.a. heer Jan van Egmond naar Engeland.
In 1355 besloot de graaf de bisschop van Utrecht, Jan van Arkel, die zich met gravin Margaretha verbonden had, aan te vallen en verzekerde zich daartoe van de hulp van enige Stichtse heren, oa. de heer Arent van IJselstein, de schoonvader van heer Jan van Egmond. Deze laatste versloeg in de nu gevolgde krijg de burgers van Bunschoten. Hij hervatte, na de winter, in 1356 de oorlog door het kasteel van Steven van Nyevelt op last van de graaf te belegeren. Na zeven weken nam hij het in, waardoor de oorlog ten einde kwam.
Nog in hetzelfde jaar werd heer Jan met zijn broeder Gerrit door Willem V tot stadhouder van Holland benoorden de Maas benoemd.
Na de krankzinnigheid van de graaf verleende hij steun aan diens broeder Albrecht, bij wie hij oa. in 1358 als raad voorkomt.
In 1359 tekende hij, als een der hoofden van de Kabeljauwse partij, een zoenbrief met Delft.
Tot zijn dood vindt men hem verder in de omgeving van de hertog.
Wat zijn verhouding met de abten van Egmond aangaat het volgende.
Hij schijnt met zijn handlangers Gerard van Heemskerk en Wouter van Meresteijn onder het bewind van abt Hugo van Assendelft, vooral in de jaren 1360 en 1361, het klooster veel overlast te hebben bezorgd door gewelddadig tegen de bewoners en bezittingen op te treden, zodat hij in 1360 door de te Avignon zetelende paus Innocentius VI gedaagd werd en eindelijk in 1366 door diens opvolger in de ban werd gedaan. Later schijnt deze echter opgeheven te zijn, want na zijn dood op 28-12-1369 werd hijinde kerk te IJsselstein begraven. huwelijkscontract: 20 mei 1330

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Jan I van Egmond?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Jan I van Egmond

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Jan I van Egmond


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia


    About the surname Van Egmond


    The Family tree Serrij publication was prepared by .contact the author
    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Paul Serry, "Family tree Serrij", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-serrij/I4610.php : accessed May 26, 2024), "Jan I van Egmond (1310-1369)".