Family tree Schilt-Paans » Arnulf van Metz (582-640)

Personal data Arnulf van Metz 


Household of Arnulf van Metz

He is married to Doda (Ode) van Saksen.

They got married about 596.


Child(ren):

  1. Ansegiesel van Austracië  ± 610-± 662 
  2. Cloud der Karolingen  > 611-± 660 


Notes about Arnulf van Metz

Saint Arnulf, geb. 580/5, gest. 18 juli ca. 640, bisschop van Metz 614-629, hij is de oudste mannelijke voorvader van Karel de Grote die we met enige zekerheid kennen.
Hij werd geboren in Austrasie uit een adellijk geslacht, werd jong naar het hof gestuurd waar hij onderwezen werd door de hofmeier Gundulf,
werd benoemd tot domisticus en paltsgraaf en trouwde in die tijd met een jonge adellijke vrouw bij wie hij twee kinderen had.
Hij wist met Pepijn de Oude, koning Clotaire over te halen in te grijpen in Austrasie om Brunhilde gevangen te nemen, na de overwinning verkreeg
hij het episcopaat van Metz en werd een van de belangrijkste raadgevers van Clotaire, hetgeen zich continueerde in 621 toen Clotaire zijn zoon
Dagobert als vorst van die regio installeerde, echter toen Dagobert in 629 het gehele rijk erfde ontstond een breuk tussen de koning en Arnulf,
die ontheven van zijn functies samen met zijn vriend Romaric en zijn neef Bertoul zich terugtrok in Habendum,
hij stierf zonder opnieuw in de gunst van de koning te komen.

Arnulf van Metz (Lay-Saint-Christophe (bij Nancy), ca. 582 - bij Remiremont, 16 augustus 640) was een Frankische edelman en later bisschop van Metz. Hij was een van de belangrijkste Frankische politici van zijn tijd en is na zijn dood heilig verklaard. Hij was eerst begraven in Remiremont maar is in 717 herbegraven in Metz in een abdij die daarna naar hem werd genoemd.
Leven
Arnulf diende het Austrasische hof onder Theudebert II (595-612) en was beheerder van de koninklijke domeinen en graaf aan de Schelde. In 613 leidde hij met Pepijn van Landen en hofmeier Warchenar van Bourgondië, de aristocratische opstand tegen de nieuwe minderjarige koning van Austrasië en Bourgondië, Sigebert II, en de koningin-overgrootmoeder Brunhilde van Austrasië die de feitelijke macht bezat - wat de oorzaak was van het conflict. De opstandelingen sloten een bondgenootschap met Chlotarius II van Neustrië. Tezamen versloegen ze de troepen van Sigebert en Brunhilde bij de Aisne, waarna Sigebert en Brunhilde werden gedood. In Andernach werd een verdrag gesloten waarin de autonomie van Austrasië en de leidende rol van de Austrasische adel werden vastgelegd.
In 614 geeft Arnulf te kennen dat hij in een klooster wilt treden maar in plaats daarvan benoemd Chlotarius hem tot bisschop van Metz, wat ook een politiek belangrijke functie was. In 623 wordt hij voogd van Dagobert I, die door zijn vader tot koning van Austrasië is benoemd (wat ook een uiting is van de Austrasische autonomie). Een jaar later onderdrukt hij samen met Pepijn een opstand in Thringen. En in 625 bemiddelt hij een overeenkomst tussen Chlotarius en Dagobert.
In 629 treedt hij in het klooster van Remiremont, zou voor zieken en leprozen hebben gezorgd en de rest van zijn leven als kluizenaar hebben geleefd.
Heilige
Wordt vaak de beschermheilige van de brouwers genoemd maar dat lijkt een verwarring te zijn met St Arnold van Soissons. Zijn naamdagen vallen op 18 juli en 16 augustus.
Volgens de legende werd Arnulf gekweld door wroeging over zijn vroegere daden en heeft hij zijn bisschopsring in een rivier gegooid en gezegd dat hij pas zou weten dat God zijn zonden heeft vergeven, als hij de ring terug zou zien. Korte tijd later werd de ring teruggevonden in een vis.
In 717 zijn zijn resten overgebracht naar een Benidiktijner abdij van de Heilige Apostelen bij Metz. Deze abdij werd naar hem vernoemd en werd ten tijde van Karel de Grote een prominente plaats voor de begrafenis van de Karolingen, o.a. Lodewijk de Vrome en zijn moeder Hildegard (tweede vrouw van Karel de Grote) zijn er begraven. Door verbouwingen, oorlogsgeweld en door vernielingen tijdens de Franse Revolutie, zijn de abdij en de keizerlijke grafkelders verloren gegaan.
Familie
De voorouders van Arnulf zijn onzeker volgens alle bronnen. Deze worden alleen genoemd in latere genealogieën en lijken vooral tot doel te hebben om de Karolingen te verbinden met Merovingen en Romeinse voorouders. De Vita van Arnulf vermeldt alleen dat hij uit een rijke adellijke familie komt. Zijn familie had vermoedelijk bezittingen bij Metz en Verdun.
Voor hij bisschop werd, was hij getrouwd met Doda (geboren ca. 590). Na zijn benoeming tot bisschop zou zij in een klooster in Trier zijn getreden. Van Doda is eigenlijk niets bekend, de stelling dat zij een dochter van Arnoald was lijkt alleen gebaseerd te zijn op het gegeven dat zowel Arnoald als Arnulf graaf aan de Schelde waren, welke functie dan via Doda zou zijn doorgegeven. Arnulf en Doda hadden twee zoons:
* Ansegisel (607-voor 679), gehuwd met de H. Begga, overgrootvader van Karel de Grote. Arnulf wordt dan ook gezien als de stamvader van de Arnulfingen en de daaruit komende Karolingen.
* Chlodulf, bisschop van Metz

Hofmeier te Austrasie
Stamvader van de dynastie der Karolingen.
Hij stamde uit een aanzienlijke Frankische familie en werd opgevoed aan het hof van de Austrasische koning Theodebert II (595-612).
In 613 echter leidde hij met Pepijn van Landen de aristocratische opstand tegen koningin Brunhilde van Austrasië, wat leidde tot haar onttroning en de hereniging van het Frankische Rijk onder Clothar II. (Deze liet Brunhilde door vier paarden aan stukken trekken.)
Toen hij in 614 tot bisschop werd gekozen, trad zijn vrouw te Trier in een klooster.
Toen Chlotarius in 623 zijn zoon Dagobert I op de troon van Austrasie installeerde, werd Arnulf belast met diens opleiding en oefende tot 629-630 de feitelijke macht uit in Austrasie.
In 629 volgde hij zijn vriend Romarik naar diens kluizenarij in de Vogezen (Remiremont of Habend).
Feestdag (te Metz gevierd) 19 augustus.
Voor hij bisschop werd had hij drie kinderen bij zijn vrouw Doda:
* Ansegisel
* Chlodulf
* Martin
Ansegisel trouwde met Pepijns dochter, Begga, en de zoon van de twee, Pepijn van Herstal, was de grootvader van Karel de Grote. Arnulf wordt dan ook gezien als de stichter van de Karolingen.
Arnulf is de beschermheilige van het brouwen. Zijn naamdagen vallen op 18 juli en 16 augustus.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Arnulf van Metz?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Arnulf van Metz

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Arnulf van Metz


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Van Metz

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Van Metz.
  • Check the information Open Archives has about Van Metz.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Van Metz.

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Arie Schilt, "Family tree Schilt-Paans", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-schilt-paans/I37103.php : accessed June 11, 2024), "Arnulf van Metz (582-640)".