Brouwer en herbergier te Gameren, gerichtsnabuur(1720-1721), buurmeester(1730) , kerkmeester(1725) te Gameren in Gameren.
Lidmaat te gameren (6 mrt 1737), nabuur, Biebrouwer op de "Cluijt" te Gameren , buurmeester (1743), gerichtsnabuur (1754), kerkmeester (1751) te Gameren. in Gameren.
from 1765 till 1785 Schepen in de Hoge Bank van Zuilichem. Hij nam de plaats in van zijn broer Staes. Matthijs de Jongh verzoekt echter ook om zijn oudoom Staes te mogen opvolgen. Meerdere schepenen maken bezwaar omdat alleen zoons, schoonzoons en broers in aanmerking komen voor de opvolging. Hoewel De Jongh stelt dat Jan van Genderen schepen Dingemans opvolgde terwijl er geen bloedverwantschap was en Dingemans zijn broer en familie niet had ingelicht, wordt zijn verzoek afgewezen ten gunst van David Timmer. In 1794 wordt De Jongh alsnog schepen. in Gameren.
(PROP) : In 1734 wordt David Timmer eigenaar van de buitendijkse brouwerij bij de Kluit te Gameren. In 1735 krijgt hij van de Hoge Dijkstoel toestemming om brouwerij en huis gedeeltelijk af te breken en veel groter weer op te bouwen. Daartoe moet de stoep in de dijk worden verlegd. Enkele jaren later koopt hij voor 86 gulden een stukje land aan de dijk naast zijn brouwerij van Jan Willemsz de geus om er een nieuwe stoep aan te leggen. In 1786 vermaakt Davis de brouwerij aan zijn zoon Hermanus, met "het pakhuis, de schuren, bergen en verdere betimmeringen, het uiterwaardje groot negen schaar en de prikvisserij op de Waal". Over deze prikvisserij is veertig jaar eerder een proces tegen David gevoerd. Benjamin Dutrij, Heer van Haaften, is van mening dat de prikvisserij op de gehele Waal de heerlijkheid Haaften toebehoort. Vanaf 1739 echter verpachten Herman timmer en later David de prikvisserij in de rivier voor hun uiterwaard. Dutrij betwist hun recht om dit te doen. Hij wordt in het ongelijk gesteld omdat de zuidkant van de rivier niet onder het recht van Haaften valt. Tegenover de brouwerij ligt binnendijks de herberg "De Kluit", reeds vermeld in 1617. Ook hiervan wordt David eigenaar. In 1766 breekt hij een wagenschuur bij de herberg af en bouwt een grotere, stenen schuur. Hij heeft echter geen toestemming gevraagd aan de Dijkstoel, die hem gelast dit alsnog te doen. De herberg wordt verpacht; vanaf 1782 is Matthijs Harders de herbergier. Na David's overlijden verkopen zijn kinderen "bij forme van erfhuys" de inboedel van de brouwerij en zijn huis. De opbrengst is ruim 2890 gulden, maar de kosten en schulden bedragen meer, zodat zijn zoon Hermanus ruim 51 gulden moet bijbetalen. In 1747 blijkt dat David wel van een gokje houdt. Graaf George van Randwijck, Heer van Gameren, heeft de dominee toestemming gegeven om een schuur te timmeren, iets waar het merendeel van de inwoners tegen is. Het komt tot een proces en Davis en Teunis van Tuyl wedden om de uitkomst. Van Tuyl denkt dat het dorp zal winnen, maar dat is niet het geval en hij moet David Timmer, die zijn geld op de Heer had gezet, een gouden pistool (9-9-0) betalen..
(Deed) : Verklaring van de kinderen en erfgenamen van David Timmer en Josina Geukema dat zij de kerkbank van hun ouders overdragen aan hun zwager Dirk Willem van Kerkwijk in 1791, met aantekening uit circa 1850 dat de zusters en schoonzuster van Jan van Kerkwijk, zoon van Dirk Willem van Kerkwijk, hun aandeel in de kerkbank aan hem overdragen, 1791, 1850, 1 stuk.
July 12 » Battle of Aughrim (Julian calendar): The decisive victory of William III of England's forces in Ireland.
October 7 » The charter for the Province of Massachusetts Bay is issued.
Day of death September 24, 1786
The temperature on September 24, 1786 was about 11.0 °C. There was 44 mm of rainWind direction mainly northeast. Weather type: zeer betrokken. Source: KNMI
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin: Jan Nieuwenhuizen, "Family tree Nieuwenhuizen-Van Ginkel en De Kruijf-Grootendorst", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-nieuwenhuizen-van-ginkel-de-kruijf-grootendorst/I501776.php : accessed May 12, 2025), "Timmer (1691-1786)".
Copy warning
Genealogical publications are copyright protected. Although data is often retrieved from public archives, the searching, interpreting, collecting, selecting and sorting of the data results in a unique product. Copyright protected work may not simply be copied or republished.
Please stick to the following rules
Request permission to copy data or at least inform the author, chances are that the author gives permission, often the contact also leads to more exchange of data.
Do not use this data until you have checked it, preferably at the source (the archives).
State from whom you have copied the data and ideally also his/her original source.