Family tree Martens IJsselstreek » Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk (384-423)

Personal data Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk 


Household of Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk

He is married to Maria Stilicho.

They got married in the year 398, he was 13 years old.


Child(ren):

  1. Helche van Rome  ± 400-???? 


Notes about Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk

Hij is getrouwd met (1) Maria Stilicho in het jaar 398, hij was toen 13 jaar oud.
Kind(eren):
Serena ± 400-± 420
Helche van Rome ± 400-????

Hij is getrouwd met (2) Thermantia Stilicho in het jaar 408, hij was toen 23 jaar oud.

Notities bij Flavius Honorius Theodosius Keizer (Honorius) van het West-Romeinse Rijk
Flavius Honorius (384 - 423) was heerser in het westen van het Romeinse Rijk, als medekeizer van zijn vader Theodosius van 393 tot 395 en als zelfstandig West-Romeins keizer van 395 tot 423. Hij werd algemeen beschouwd als een van de minst capabele keizers die het Romeinse Rijk in zijn geschiedenis heeft gekend. Aan het begin van zijn bewind dreigde er nog niet veel gevaar. Aan het einde van zijn bewind was het West-Romeinse rijk al bijna niet meer te redden.

Keizerschap
Na de dood van zijn vader Theodosius I in 395 werd het Romeinse rijk definitief in tweeën gesplitst. Honorius was de jongste van Theodosius' twee zoons onder wie het rijk verdeeld werd. Zijn broer, Arcadius, was keizer van het oosten.

Honorius was nog maar acht jaar oud toen hij keizer werd en trouwde op zijn veertiende, dus in 398 met Maria, de dochter van zijn regent Flavius Stilicho. Na haar dood zou hij (in 408) trouwen met haar zuster Thermantia. Stilicho vond het belangrijker om het Oosten aan zijn machtsbereik toe te voegen dan het Westen tegen zijn mede-Germanen te verdedigen. Er werd door de troepen in Britannia een usurpator uitgeroepen tot keizer, Constantijn III. Om hem te onderdrukken trok Stilicho de troepen terug die de Rijn bewaakten. Dit leidde tot de invasie van 406 en uiteindelijk tot de plundering van Rome (410). Deze stad was al geruime tijd geen hoofdstad meer: Honorius had in 402 na een invasie van de Visigoten zijn regering van Milaan naar het veiliger Ravenna verplaatst.

In 408 besloot Honorius zijn generaal Stilicho op beschuldiging van verraad uit de weg te ruimen en verzwakte daarmee zijn positie nog meer. Zijn nieuwe magister militum (generaal), die later in 421 korte tijd als Constantius III de troon zou delen, deed zijn best de schade te beperken. Constantijn III en een andere rebel (Heraclianus) werden verslagen. Met de Bourgondiërs werd een overeenkomst gesloten. Maar de Visigoten waren een groter probleem. Zij hadden een eigen rijk gesticht in Zuid-Gallië en hun eigen keizer benoemd: Priscus Attalus. Honorius' halfzuster Galla Placidia werd gevangengenomen en trouwde hun koning Athaulf, maar na diens dood (415) trouwde zij met Constantius III. Zij baarde hem een zoon, die later Honorius' opvolger zou worden: Valentinianus III. Constantius stierf in 421 en Honorius was dom genoeg zijn eigen halfzuster het hof te maken. Zij vluchtte naar Constantinopel met haar zoon.

Honorius stierf kinderloos in 423, na een lange maar onmachtige tijd op de troon. Zijn opvolger werd zijn primicerius notariorum Iohannes, die echter verdreven werd door de oostelijke troepen in 425, waarna Valentinianus III keizer werd.

Oordelen over Honorius
De balans van de regering van Honorius opmakend schreef de historicus J.B. Bury: "Zijn naam zou zijn vergeten als een van obscuurste bezitters van de keizerlijke troon, ware het niet dat zijn bewind samenviel met de fatale periode waarin West-Europa van de Romeinen in handen kwam van de Teutonen." Na een opsomming van de rampen die tijdens Honorius' bestuur van 28 jaar hadden plaatsgevonden komt Bury tot de conclusie dat Honorius "zelf niets noemenswaardig ondernam tegen de vijanden, die zijn rijk bedreigden, maar persoonlijk buitengewoon veel geluk had gehad om de troon te blijven bezetten totdat hij een natuurlijke dood stierf, terwijl hij getuige was van de ondergang van een veelheid aan usurpatoren die tegen zijn bewind in opstand waren gekomen."

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk

Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk
384-423

398

Maria Stilicho
± 380-< 408

Helche van Rome
± 400-????

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Van het West Romeinse Rijk


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
J.W. Martens, "Family tree Martens IJsselstreek", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I105197.php : accessed May 28, 2024), "Flavius Honorius Theodosius Keizer van het West Romeinse Rijk (384-423)".