Family tree Martens IJsselstreek » Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen (245-????)

Personal data Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen 


Household of Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen


Child(ren):



Notes about Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen

Wodan (Angelsaksisch Woden, Duits Wotan, Scandinavisch Odin) is de oppergod in het Germaanse godenrijk. Wodan stond centraal tijdens het Joelfeest, dat de Germanen vierden rond de midwinter zonnewende. Wodan is de leider van het dodenleger en de stamvader van het geslacht van de Asen. Wodan wordt vereenzelvigd met de Scandinavische Odin.

De naam Wodan betekent "de woedende". De plaatsnamen Woensel, Woensdrecht en Wodensberg zijn gebaseerd op de naam van Wodan, evenals de dag Woensdag. Op grond hiervan denkt men dat de Wodanverering in de lage landen uitgebreid is geweest. In Twente kent men nog het ossenhoornblazen dat van oorsprong diende om Wodan te helpen met zijn wilde jacht op de Fenriswolf.

Aan deze zogenaamde wilde jacht herinnert ook nog het 'St. Steffensrien', een gebruik waarbij op St. Steffen (Tweede Kerstdag) jonge boeren de paarden van stal haalden en bereden tot ze waternat van zweet waren. De geestesverschijning Derk met den Beer die op kerstavond gezeten op een wild zwijn door de lucht vloog en alles wat los en vast zat mee nam herinnert waarschijnlijk ook nog aan Wodan en zijn wilde jacht.

Verder zijn er parallelen te trekken met Sinterklaas, welke in december op zijn schimmel over de daken rijdt, vergezeld door de zwarte pieten die zijn boodschappers zijn. Wodan rijdt ook op een schimmel, de achtbenige Sleipnir, waarmee hij door de lucht vliegt. In zijn hand houdt Wodan een speer, waar St. Nicolaas een bisschoppelijke kromstaf met zich mee draagt. Ook Wodan heeft boodschappers, de raven Hugin en Munin die naar de aarde af dalen om te kijken wat zich in de huizen van de mensen afspeelt. Jos Schrijnen schrijft in zijn "Nederlandsche Volkskunde" uit 1933 het volgende:

Sint Nikolaas (6 Dec.): Een groote, krachtige gestalte te paard, den staf in de hand, den mijter op het hoofd, den ruim-geplooiden bisschopsmantel om de schouders geslagen, - zoo stelt zich de kinderwereld den heiligen bisschop van Myra voor. Hij lijkt inderdaad veel op de figuur van Wôdan, het rijzige lichaam in den donkeren mantel gehuld, waarin hij zijn beschermelingen door de lucht draagt, en gezeten op zijn trouwe schimmel Sleipnir.

Wodan is ook een van de belangrijkste personages in de operacyclus Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Asgaard werd aldus de Noord-Europese mythologie gebouwd door Odin en zijn broers met de hulp van enkele Thursen. Dit was nadat de oerwereld in de Ginnungagap zich door de werking van vuur en ijs had gevormd en nadat de meeste oerreuzen waren omgekomen door het opofferen van die oerwereld (Ymir).

Het centrum van Asgaard is het Iðavöllr veld. Daar in dat centrum liet Odin (of Wodan) een paleis Gladsheimr bouwen met een troon voor zichzelf Hlidskjalf, vanwaar hij op alle negen werelden kan uitkijken, en nog twaalf andere tronen voor Asen die hij aanduidde om samen met hem te heersen. Voor de Asinnen werd er het paleis Vingólf gebouwd en later voor de helden ook het Valhalla.

Het zijn de plaatsen waar de Goden vergadering hielden over belangrijke dingen. Dagelijks kwamen zij ook bijeen bij de Bron van Urd onderaan de wortel van de wereldboom Yggdrasil om er de drank der wijsheid te drinken.

De steenreus Hrimthur bouwde de muur in het vooruitzicht als beloning daarvoor Freya als echtgenote, evenals de Zon en de Maan te mogen bezitten. Op listige raad van Loki werd door de Asen een overeenkomst met hem gemaakt dat de hele bouw in amper zes maanden klaar zou zijn, iets wat ze voor onmogelijk uitvoerbaar aanzagen. Hrimthur aanvaardde de bedingingen, mits hij ook zijn paard Svadilfari mocht inzetten.
Tot grote ontzetting van de Asen leek het Hrimthur te zullen lukken het werk binnen de gestelde termijn klaar te krijgen, want amper drie dagen voor de slottermijn ontbrak nog enkel een poortboog. Toen veranderde Loki zich in een merrie en verleidde de hengst Svadilfari die met de merrie een tijdje verdween. (De merrie baarde daarna Odins hengst Sleipnir). De reus kon zijn contract dus niet nakomen en liet zich razend van woede als reus herkennen, waarna Thor hem met zijn magische hamer verpletterde.

Asgard is een reusachtige vestingsburcht, een soort hemelrijk, met als belangrijkste bestanddeel de twaalf paleizen van de goden waarvan Grímnismál gewaagt. Die twaalf hemelburchten zouden uit goud en edelstenen zijn gemaakt, de gewelven uit gouden speren. Muren en vloeren met goud bedekt, en op de daken stralen schilden van helden in plaats van zon en maan. De woning van Thor, Thrudheim, wordt niet tot de hemelburchten gerekend, want die staat te dicht bij de aardse wereld en markeert de grens tussen Asgard en Midgard.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Van Asgard Keizer der Gothen


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
J.W. Martens, "Family tree Martens IJsselstreek", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-martens-ijsselstreek/I102302.php : accessed May 26, 2024), "Odin (God) van Asgard Keizer der Gothen (245-????)".