Family tree Luser Stasse » Bastiaen Vranckensz van den Nes (1542-1611)

Personal data Bastiaen Vranckensz van den Nes 

Source 1

Household of Bastiaen Vranckensz van den Nes

(1) He is married to Anneken.

They got married.


Child(ren):



(2) He is married to Sijken Lenaertsdr Sterrenburgh.

They got married on June 29, 1597 at Rijsoord, ZH, he was 55 years old.


Child(ren):



Notes about Bastiaen Vranckensz van den Nes


Bastiaen Francken (Bastiaen Vrancken) van den Nes , † <3-1611.
Zoon van Vranck Ghijsbrechtsz van den Nes en NN. Bastiaansdr. Willems .



Bastiaan Francken van der Nes, die op 17-12-1589 in ’t Ambacht een zoon Pleun liet dopen.

Bastiaan Francken was boer op de vaderlijke hofstede op De Nes onder Rijsoord, landeigenaar en -huurder te Rijsoord en in Oud-Reierwaard.

Kort voor 1575 trad Bastiaen in het boerenbedrijf van zijn vader. Blijkens het ca. 1575 opgestelde kohier der 50e penning over R i d d e r k e r k had Bastiaen Franckenss. diens nagelaten eigen- en huurlanden in en voor de polder Oud-Reierwaard in gebruik genomen.

In een register van 3 november 1576 wordt Bastiaen Vrancken genoemd in Oud-Reierwaard met 15 morgen 1 hond 65 roeden land.

Bastiaen’s vader Vranck van den Nes is te vinden in Kronieken 1999 blz. 238.



× <1590
    NN. , † <7-1597.



Bastiaan moet een eerdere vrouw hebben gehad, die mogelijk Anneken heette. Kinderen uit dit eerdere huwelijk: Clement, Pleun, Cornelis en Willem.



× Rijsoord (ZH) 29-6-1597
    Sijken Lenaerts , *Oud-Alblas ±1575 , † >8-1607.    
    Dochter van Lenaert Cornelisz Sterrenburg (?) en Seijken Cornelisse Besemer (?).



Sijken was de moeder van Leendert. Sijken Lenaerts was op 20 september 1607 nog doopgetuige te Barendrecht.

Sijke woonde met haar man in Rijsoord.



Kinderen:


      ck Ariensz van der Giessen . Overl. tussen 4 december 1650 en 20 juli 1652.

      Hij was boer te Sandelingenarnbacht, landeigenaar ald. en te Rijsoord en Ridderkerk, heemraad
      van Sandelingenarnbacht (1647-165l).

      Op 8 april 1602 was ’Adriaen Bastiaensen inden Nes’ te Ridderkerk doopgetuige bij een kind van Jacob Adriaensen Decker en Pieterken Adriaens. Gezien de
      voornaam van de dopeling, Hilleken, zullen de ouders familie van Adriaens vrouw zijn geweest.

      × <1620   Ingetje Hendricks (Engeltgen Hendricks) van der Giessen , † >6-1665.
          Dochter van Hendrick Goosensz van der Giessen en Hillichgie Cornelis .
      Ingentgen Heyndricxdr., weduwe van Adriaen Bastiaensen van den Nes, wonende in Sandelingenambacht, verklaarde op 20 juli 1652 400 Car. gld. schuldig te zijn aan Franchoys Baltensen, boekverkoper en burger van Dordrecht. Deze lening verzekerde zij op haar persoon en goederen, terwijl de in Sandelingenambacht wonende Goossen Aryensen van den Nes en Dirck Cleyssen, wonende in Hendrik-Ido-Ambacht, zich als borgen stelden. Zij plaatste haar handmerkje; de borgen ondertekenden de akte.

      Op 27 augustus 1652 verklaarden Ingetje, weduwe van Adriaen Bastiaensen van Nes, Goossen Adriaensen van den Nes, wonende in Sandelingenambacht, en Dirck Cleyssen, wonende in Hendrik-Ido-Ambacht, 350 Car. gld. schuldig te zijn aan de in Krimpen op de Lek woonachtige Barbera Herberts en dit vanwege een obligatie die Adriaen Sebastiaensen van den Nes op 24 maart 1637 ten behoeve van Cors Willems had laten opmaken. Deze obligatie werd vervolgens gecasseerd. Allen ondertekenden de akte.

      Wijt Adriaensen van Nes, secretaris van Sandelingenambacht, als last en procuratie hebbende van zijn moeder Ingetgen Hendricx, weduwe en boedelhoudster van zaliger Adriaen Bastiaensen van Nes, en haar kinderen (gepasseerd voor schout en heemraden van Sandelingenambacht d.d. 24 februari 1657) transporteerde op die dag voor de som van 1800 Car. gld. 3 morgen 1 hond aan ’den Droogendijck’ onder Oud-Reierwaard aan de te Zevenhuizen woonachtige Aert Pietersen. Zuidelijk was dit land belend aan de genoemde dijk en noordelijk aan ’den Tiendewech’.

      Goossen Adriaensen van Nes en Govert de With. notaris te Dordrecht, als bij het Hof en Hoge Vierschaar van Zuid-Holland gecommiteerd en geautoriseerd zijnde tot het verkopen en benificiëren van de goederen van Ingentgen Hendericxe, weduwe van Aryen Bastiaensen van Nes (akte van autorisatie verleend op 27 april 1665), transporteerden op 8 juli 1665 voor 1650 Car. gld. aan Wouter Jacobsen ’t Hoen 2 morgen zaailand omtrent de Oostendam in Oud-Reierwaard met het daarop staande koolzaad. Oostelijk was dit land belend aan het ’Sint Antonis Huysken’, noordelijk aan ’den Tiendewech’ en zuidelijk aan (de broer van Ingetje) Cornelis Henricxsen van der Giessen.
      Vervolgens passeerde ’t Hoen een schuldbrief van 1100 Car. gld. ten behoeve van de crediteuren van Ingetje. die op 24 oktober 1678 werd geroyeerd. Daarbij werd melding gemaakt van een kwitantie van 10 mei 1666.

      6 kinderen
          is Corstiaensz ( Groenevelt) , † ±1668. Overl. tussen 4 juni 1667 en 28 september 1668.

          In een akte van 1 januari 1675 wordt Cornelis Corstiaensz. postuum met familienaam genoemd: Cornelis Corstyaensz. Groenevelt, in leven schout van H.I.A.

          Cornelis Corstiaensz was boer te Hendrik-Ido-Ambacht, leenman van Honingen te Hendrik-Ido-Ambacht, heemraad (1607-1609), substituut-schout (l 644- 1647), schout (1648- 1667) van Hendrik-Ido-Ambacht, landeigenaar te Hendrik-Ido-Ambacht en in Oud-Reierwaard.

          Cornelis Corstiaensz was een zoon van Corstiaen Adriaen Monnen, boer te Hendrik-Ido-Ambacht, leenman van Honingen ald.
          Cornelis Corstiaensz. huwde 2e voor 1625 met Maria Jacobsdr. Besemer, dochter van Jacob Leendertsz. Besemer, heemraad, schepen van Hendrik-Ido-Ambacht, heemraad van Sandelingenambacht, en Jannigje (Yangen) Jansdr.

          Bij dode van zijn vader werd Cornelis Corstiaensz. op 7 mei 1620 beleend met ’de Vette Kampen’ te H.I.A.

          Cornelis Corstiaensen, schout van Hendrik-Ido-Ambacht, compareerde op
          25 maart 1663 voor een Dordtse notaris en deed zijn voorgaande testamenten e.d. teniet; met name het testament dat hij op 26 februari 1636 met zijn vrouw Maryken Jacobs Besemer voor notaris Pieter Schepens te Dordrecht (wiens protocollen verloren zijn gegaan) had gemaakt. Uit deze wilsbeschikking blijkt de behoorlijke welstand van de testateur.
          Aan zijn voorzoon Bastiaen Cornelisz. bij Mayken Bastiaens van den Nes, zijn eerste huisvrouw, vermaakte hij 3 morgen 150 roeden land in Schilmans-kinderenambacht ’aen den Ambachtse Steech’, de wederhelft van de ’romeyne wey’, 5 morgen leenland in Sandelingenambacht in de hoeve van Kijfhoek, huisraad, inboedel, beesten, bouwgereedschap e.d. Pikant detail is dat
          zoon Jacob Cornelisz. op dat moment voortvluchtig was vanwege de beschuldiging van criminele misdaad en zodoende zijn vaderlijk erfdeel t.z.t. niet kon aanvaarden, omdat hij naar alle waarschijnlijk ’wt dese landen sal werden gebannen op paine van den lijve’. Aan de kinderen van zijn overleden dochter Aechtgen Cornelisdr. bij Aert Cornelisz. Vermaet vermaakte hij 3000 Car. gld., welk bedrag zoon Corstiaen moest betalen omdat hij een perceel land groot 3 morgen 2 hond genaamd ’t Groene Velt’ in bezit hield. Ook legateerde hij 50 Car. gld. aan ’zijne arme behoeftige vrunden’, die zes weken na zijn overlijden uitgereikt dienden te worden. De testateur benoemde tot executeurs en voogden over de minderjarigen zijn zoon Corstiaen Cornelisz., zijn schoonzoon Fabius Josterius (?)en zijn zwager Cornelis Anthonis L o d e w i j c x.

          1 kinderen>
              rs .
              Familienaam Van der Nes/Esch.

              Clement Bastiaensz. was boer in het Oude Land van West-Barendrecht, gegoed te West-Barendrecht, kerkmeester van Barendrecht (1627-1628).

              Clement werd op 9 augustus 1649 gevrijwaard van verschuldigde betalingen aan weeskinderen van zijn (ha1f)broer Willem Bastiaensz. van den Nes.

              ×  ; Lijntgen Joppen , *West-Barendrecht ±1575 , † 1619.
              Lijntgen Joppen was getuige bij de doop van Job Pieters , de doop van Cornelis Cleijsz (?) .

                  Dochter van Job Aertsz en Trijntghen Cleijs .Ondertrouw op 11-12-1599 in Rijsoord (ZH).
              Clement Bastiaenssen van der Nes in Rijsoirt en Lijnken Joppen uijt West Barendrecht: "bescheijt gegeven om te trouwen".
              Kinderen: Anneken, Bastiaen, Lijsbetge, Job (2x) en Maritge.

              Lijntgen/Lijnke Joppen had een broer Pieter Joppen.

              Leendert Coornelissen, heemraad van West-Barendrecht en Carnisse, Coenraet Joppen, Pieter Joppen, Cleement Bastiaensen, als man en voogd van Lijntghen Joppendochter, en voornoemde Coenraet Joppen, heemraad, als voogd van de nagelaten weeskinderen van zaliger Neeltghen Joppen, van de kinderen van Annen Joppen en van Arien Joppen en vervangende zijn broers Aert en
              Euwout Joppen, transporteerden op 6 juli 1619 aan Lijntghen Aerentsen, weduwe van Jacop Martensen, 547 roeden in het Nieuwe Bedijkte Land van West-Barendrecht. In de marge van deze akte staat genoteerd dat dit een eigenbrief was voor ’Lijntghen Jacop Maertensen wedue van t landt van Leendert Coorn(e1issen) en d’erffgenamen van za(1iger) Trijntghen Cleys’.

              6 kinderen
                  aan Francken van der Nes, gedoopt in ’t Ambacht.

                      † <1649 .

                      × ±1608   Aechtgen Willems , * ±1585 , † >1648.

                      6 kinderen
                          u - volgens Slijkerman - een bastaardzoon zijn.

                          Willem Bastiaense van den Nes liet op 21-6-1620 in Rijsoord een dochter Anneken dopen. Hij liet op 22-1-1623 in Rijsoord een zoon Arien dopen met Jorisken Bastiaenen als de moeder en Mariken Simonsz. als de getuige.

                          × Ridderkerk 1617   Jorisken Bastiaenen , *Ridderkerk, Bolnes ±1595 . Willem Bastiaensz, jg, van de Nes in Rijsoord, en Jorisjen Bastiaens, jd, van Bolnes in Ridderkerk.

                          Lidmaat te Rijsoord op 26-3-1622: Jorisken Bastiaenen, huijsvrou van Willem van de Nes.
                          "Jorisken Bastianen is met attestatie vertrocken na Ridderk[erck] 11 Ap 1626".

                          5 kinderen
                              ember 1649.

                              LEENDERT BASTIAENSZ. VAN DEN NES, boer op vaderlijke hofstede op De Nes onder Rijsoord, landeigenaar en -huurder in Oud-Reierwaard, landhuurder in De (Groote) Nes te Rijsoord.

                              Leendert Bastiaensz. van den Nes maakte een testament op 26 augustus 1648. In dat testament stelde hij dat hij meer dan één zuster met kinderen had.

                              Uit naam van de erfgenamen en legatarissen van zaliger Leendert Bastiaensen van den Nes transporteerde Martinus Glierius, notaris en procureur te Dordrecht, aan Franck Cornelissen van den Nes 2 morgen 300 roeden aan ’den Pruymendijck’ onder de Oud-Reieerwaard. De koop werd voldaan met het passeren van een schuldbrief ten bedrage van 1000 Car. gld. ten behoeve van de te Dordrecht wonende juffr. Margrieta Cools, welke op 9 mei 1660 geroyeerd werd.

                              Op 26 augustus 1648 maakte Leendert Bastiaensen van de Nes, wonende op de
                              Nes onder de jurisdictie van Rijsoord, te Hendrik-ldo-Ambacht in gezelschap
                              van o.a. Cornelis Aryensen Boer, schout van Heeroudelandsambacht en secretaris van Hendrik-Ido-Ambacht, voor de Dordtse notaris Daniell Eelboo een overeenkomst met ’zijnen neve ende susters sone’ Bastiaen Cornelisz., wonende in Hendrik-Ido-Ambacht. De ’hoffstede mette huysinge, schuyre, boomgaert’ met 13 morgen eigen land daarbij behorende, waar Leendert dan woont, onder de jurisdictie van Rijsoord en ’De Nes’ genaamd is, met nog 19 hond in Oud-Reierwaard, genaamd ’Het Smalweer’, en 3 morgen 3 hond zaai- en weiland aldaar aan ’den Droogendijck’, hetwelk dan alles door Leendert gebruikt wordt, zal Bastiaen in huur nemen tot aan het overlijden van
                              Leendert. Tevens nam Bastiaen ook al de huurlanden van Leendert over en dat
                              zolang de huurkontrakten liepen. Ook kreeg hij de veestapel en de inboedel onder zijn beheer. Voor dit alles zou Bastiaen jaarlijks 350 Car. gld. aan Leendert betalen en tevens zou hij de hypotheek op de hofstede met landen ten bedrage van 800 gld. overnemen. Daarvoor diende Bastiaen zijn oom te onderhouden, maar diende deze wel zelf zijn kleding te bekostigen.
                              Daarenboven moest hij voor dit alles ook nog eens 2200 Car. gld. aan zijn oom betalen. Deze overeenkomst zou komen te vervallen als Bastiaen zonder kinderen vóór zijn oom zou komen te overlijden. Dan diende Leendert aan de naaste ’vrunden’ van Bastiaen 1000 Car. gld. uit te keren. Beiden ondertekenden de akte.

                              Bij dezelfde gelegenheid, dus ook op 26 augustus 1648, maakte Leendert
                              Bastiaensen zijn testament, waarin hij zijn ’neve’ Bastiaen Cornelis, ’wesende
                              sonen van sijn testateurs overleden suster sa(liger)’, die dan nog ongehuwd is.
                              tot zijn erfgenaam benoemde. Bastiaen zou aan Leenderts twee volle broers
                              Clement Bastiaensen en Aryen Bastiaensen en aan de nagelaten kinderen van
                              zijn overleden broer Willem Bastiaensen, d.w.z. aan iedere staak, 750 Car.
                              gld. moeten uitreiken. Bastiaen Cornelissen, zoon van zijn broer Cornelis Bastiaensen, zou 300 Car. gld. ontvangen en Anneken, Marichen en Willemijntgen Cornelis, mede dochters van zaliger Cornelis Bastiaensen (er staat abusievelijk: Bastiaen Cornelissen) gezamenlijk 450 Car. gld. Aan de andere kinderen van zijn broer Cornelis Bastiaensen: Franck Cornelissen, Mayken Cornelis, die dan nog ongehuwd is, en Theuntgen Cornelis, die dan bij haar oom Leendert woont, vermaakte hij gezamenlijk 3000 Car. gld. Er zou geen inventaris van zijn boedel behoeven te worden overlegd en bemoeienis van de schout werd uitgesloten.

                              Leendert Bastiaensen van de Nes, wonende ’op de Nes’ onder de jurisdictie van Rijsoord, maakte op 29 oktober 1648 in gezelschap van o.a. (zijn latere
                              aangetrouwde neefje) Cornelis Aryensen Boer, schout van Heeroudelandsambacht en secretaris van Hendrik-Ido-Ambacht, voor een
                              notaris uit Dordrecht op het dorp Hendrik-Ido-Ambacht opnieuw een testament,
                              waarbij hij zijn voor de Dordtse notaris Daniell Eelbo gemaakte en hiervoor besproken testament van 26 augustus 1648 teniet deed. Hij prelegateerde aan de drie kinderen van zaliger Cornelis Bastiaensen: Franck Cornelissen, Mayken Cornelis en Teuntgen Cornelis, ’jegenwoordich bij hem, testateur, inwonende’, tezamen 6000 Car. gld. Aan Bastiaen Cornelissen en Marichen Cornelis, getrouwd met Pieter Quirijnen. mede kinderen van zijn voornoemde broer Cornelis Bastiaensen, vermaakte hij elk 500 Car. gld. Aan Bastiaen Willemsen den ouden en Vranck Willemsen, beiden zonen van zijn overleden broer Willem
                              Bastiaensen, vermaakte hij eveneens elk 500 Car. gld. Al zijn verdere goederen,
                              zoals ’huys. hoff, lant ende sant, haeffelicken goederen, meubele, huysraet,
                              linnen, wollen’ etc. zouden komen aan de voornoemde legatarissen en aan zijn
                              andere broers, broeder(s?)- en zusterskinderen of hun nakomelingen ab intestato
                              (= zonder testament). Leendert verbood uitdrukkelijk levering van inventaris
                              aan de schout en gerechten van Rijsoord of elders.


                              Ingentie Hendricxdr., geassisteerd met haar zoon en gekoren voogd Goosen Aryensz. van de Nes, wonende in Sandelingenambacht, aan de ene zijde, en Franck Cornelisz. van de Nes, P(iete)r Cornelisz. Soeteman, getrouwd met Mariken Cornelis van de Nes, Ary Cornelissen Soeteman, getrouwd met Teuntgen Cornelis van Nes, Bastiaen Cornelissen van de Nes en Mariken Cornelis van de Nes, weduwe van P(iete)r Crijnen, alsmede Bastiaen Willemsen van de Nes en Franck Willemsen van de Nes, allen erfgenamen en legatarissen van Leendert Bastiaensen van de Nes, zowel voor henzelf als uit naam van Jacob Cornelissen Besemer, wonende tot Rotterdam, zoon van Anneken Clemensen van de Nes, ter andere zijde, compareerden op 2 oktober 1653 voor een notaris te Dordrecht. Tussen de partijen was namelijk onenigheid ontstaan aangaande de rekening die Arien Bastiaensen van de Nes tot de laatste november 1649 aan de erfgenamen had gedaan en die door enkelen van hen ook was getekend. De partijen hadden elk een advocaat in de arm genomen en beloofden zich neer te leggen bij de uitspraak voor de Hoge Raad van Holland.

                                  dat testament stelde hij dat hij meer dan één zuster met kinderen had.

                                  Voorouder Nr. 22764. Stamoudgrootouder.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Bastiaen Vranckensz van den Nes?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Bastiaen Vranckensz van den Nes

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Bastiaen Vranckensz van den Nes


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Groeneveld Web Site, Jannie Boerma-Groeneveld, Bastiaen Vranckensz van de Nes, November 14, 2016
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Groeneveld Web Site
    Stamboom: Groeneveld Family Tree

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1597: Source: Wikipedia
    • February 5 » A group of early Japanese Christians are killed by the new government of Japan for being seen as a threat to Japanese society.
    • August 17 » Islands Voyage: Robert Devereux, 2nd Earl of Essex, and Sir Walter Raleigh set sail on an expedition to the Azores.
    • October 4 » Governor Gonzalo Méndez de Canço begins to suppress a native uprising against his rule in what is now Georgia.
    • October 26 » Imjin War: Korean Admiral Yi Sun-sin routs the Japanese Navy of 300 ships with only 13 ships at the Battle of Myeongnyang.
  • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  • In the year 1611: Source: Wikipedia
    • April 28 » Establishment of the Pontifical and Royal University of Santo Tomas, The Catholic University of the Philippines, the largest Catholic university in the world.
    • May 2 » The King James Version of the Bible is published for the first time in London, England, by printer Robert Barker.
    • June 23 » The mutinous crew of Henry Hudson's fourth voyage sets Henry, his son and seven loyal crew members adrift in an open boat in what is now Hudson Bay; they are never heard from again.
    • October 29 » Russian homage to the King of Poland, Sigismund III Vasa.
    • November 1 » Shakespeare's play The Tempest is performed for the first time, at Whitehall Palace in London.


Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van den Nes


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Hans Stasse ev Lilly Stasse Luser, "Family tree Luser Stasse", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-luser-stasse/I21526.php : accessed June 4, 2024), "Bastiaen Vranckensz van den Nes (1542-1611)".