Family tree Lokhorst » Maria van Nassau (1556-1616)

Personal data Maria van Nassau 


Household of Maria van Nassau

She is married to Filips van Hohenlohe.

They got married on February 7, 1595 at Buren, she was 39 years old.


Notes about Maria van Nassau

Gravin van Nassau, prinses van Oranje, stichteres van het weeshuis te Buren.

Maria (‘Mayke’ voor intimi) was het derde kind en de tweede dochter van Willem van Oranje en Anna van Egmond, beter bekend als Anna van Buren. Aanvankelijk groeide zij op aan het hof van haar vader, maar vanaf haar negende kreeg zij haar opvoeding aan het hof van landvoogdes Margaretha van Parma. In 1567 liet de landvoogdes haar op verzoek van Oranje gaan en ging ze met hem in ballingschap naar Duitsland; in diezelfde tijd liet Alva Maria’s oudere broer, Filips Willem, arresteren en als gijzelaar naar Spanje sturen. De tien jaren die hierop volgden woonde Maria op de Dillenburg bij haar oom Jan van Nassau, aan wie ze zeer gehecht raakte. Uit haar brieven aan haar vader gedurende deze periode spreekt een grote bezorgdheid om hem en de zaak van de Opstand. Maria zorgde in deze jaren voor haar zusjes Anna en Emilia, haar broertje Maurits en haar hoogbejaarde grootmoeder Juliana van Stolberg. Oranje zon in de jaren 1574-1575 op een huwelijk voor Maria, maar vooral vanwege geldgebrek bleef het bij suggesties. Toen Oranje dankzij de Pacificatie van Gent (1576) weer een normaal vorstelijk gezinsleven kon bieden, liet hij zijn kinderen uit Duitsland overkomen. Zo woonde Maria vanaf september 1577 met de familie op het kasteel te Antwerpen, aanvankelijk met sterke heimwee naar haar ‘lib stüpgen’ op de Dillenburg (Archives ou correspondance 6, 296). Zij ging akkoord met alle maatregelen die haar vader, namens zijn gegijzelde zoon optredend als administrateur, nam ten aanzien van de erfgoederen van haar moeder. Duidelijk blijkt dat zij een zelfstandig aandeel had in de erfenis, en daarmee medezeggenschap over het beheer ervan. Deze zogenaamde Burense bezittingen omvatten Buren, Leerdam, IJsselstein en Sint Maartensdijk met het in 1532 verdronken Noord-Beveland.

Huwelijk
Maria’s overkomst naar Antwerpen was mede gewenst omdat Oranje probeerde een verzoening te bewerkstelligen met de katholieke edellieden die oppositie voerden tegen Filips II. In het kader daarvan zou Maria moeten trouwen met de prins van Chimay, zoon van het meest prominente lid van deze groep, de hertog van Aerschot. Maria wilde echter geen katholiek huwelijk. Mogelijk kwam nu Filips van Hohenlohe voor het eerst in beeld als huwelijkskandidaat. Het kan zijn dat ze hem op de Dillenburg al eens had ontmoet, want Filips’ oudere broer Wolfgang was met een zuster van Oranje getrouwd. Uit het briefje waarin haar vader in 1582 toestemming gaf voor het huwelijk blijkt dat Hohenlohe reeds eerder om Maria’s hand had gevraagd. Oranje was op dat moment zwaar gewond na een aanslag, zou mogelijk sterven en stond het huwelijk als bijzondere gunst toe. Maria voelde kennelijk wel voor een huwelijk met Hohenlohe. De huwelijkssluiting liet, vooral vanwege voortdurende financiële problemen, lang op zich wachten. Uit enkele brieven blijkt dat Maria in deze jaren nauw bevriend was met gravin Françoise van Egmond, de dochter van Lamoraal van Egmond. Ze schreef haar onder andere dat ze voor haar wilde zorgen als een echtgenoot voor zijn vrouw.
De periode na de dood van haar vader in 1584 stond voor Maria in het teken van een bittere strijd met halfbroer Maurits over de erfenis. Namens de nog altijd gegijzelde Filips Willem voerde zij aanvankelijk het beheer over alle familiebezittingen, voor zover niet bezet door de vijand. Pas met de Staatse verovering van het familiebezit Breda in 1590 kreeg zij uitzicht op voldoende inkomsten om eindelijk te kunnen trouwen. Omdat Hohenlohe, die als echtgenoot het bestuur van alle domeinen zou overnemen, Maurits dreigde te overvleugelen, vocht deze in maart 1591 Maria’s positie aan, op het moment dat Hohenlohe in Duitsland was. Met succes: tot haar grote ongenoegen mocht Maria voortaan alleen de Burense goederen beheren; Maurits kreeg de rest, waaronder Breda, onder zijn hoede. Jarenlang verzette Maria zich hiertegen, maar tevergeefs. Zelfs haar relatie met Jan van Nassau bekoelde omdat deze weigerde partij te kiezen in de ruzie. Ten slotte trouwde Maria op haar 39ste verjaardag (in 1595) met Hohenlohe, zonder dat er een adequate financiële regeling was getroffen. Maurits was er gewoon bij.

Laatste levensjaren
Eind 1595 kwam Filips Willem vrij. Maria ontmoette hem na 28 jaar in het neutrale Kleef en lichtte hem daar in over de toestand rond de erfenis. Zelf woonde zij in deze jaren in Buren, IJsselstein en Delft. Maria had in 1593-1594, in een poging om geld voor haar huwelijk te vinden, vergeefs getracht een begin te maken met de indijking van Noord-Beveland. Uiteindelijk gebeurde dat alsnog tussen 1598-1600, onder leiding van Hohenlohe. Dit maakte een voorlopig einde aan haar geldzorgen, ook omdat de Burense domeinen zich geleidelijk herstelden van de oorlogsschade.
Vanaf 1604 leed Hohenlohe aan een ernstige ziekte die gepaard ging met verlammingsverschijnselen. Na zijn dood in 1606 escorteerde Maria het lichaam naar Duitsland en liet haar man bijzetten in het familiegraf in Öhringen (Baden-Württemberg). Op het grafmonument staat zij naast haar echtgenoot afgebeeld. Kort voor Hohenlohe’s dood had het paar de negenjarige Margrita Maria gravin van Falckenstein geadopteerd. Hetzelfde jaar 1606 verkocht een moegestreden Maria haar eigen rechten op de familiegoederen aan Filips Willem voor een jaarrente van tienduizend gulden. Ze bleef wonen in Buren. In 1609 diende zij aan de Staten-Generaal een verzoekschrift in met de vraag om een levenslang traktement.
In haar laatste jaren kampte Maria met maagpijn en doofheid. Volgens eigen zeggen had zij in deze tijd nog maar weinig kennissen meer in Den Haag. Wel correspondeerde ze met Christiaan Huygens, secretaris van de Raad van State, en diens echtgenote Susanna Hoefnagel. In financiële kwesties, onder andere betreffende haar douarie, werd zij bijgestaan door Johan van Oldenbarnevelt. In 1612 stichtte Maria het weeshuis te Buren, waarvoor zij goederen en fondsen ter waarde van 32.000 gulden ter beschikking stelde. Het kwam pas na haar dood gereed. Maria van Nassau is bijgezet in het graf van haar moeders familie in Buren.

Reputatie
Uit de meest oranjegezinde historiografie komt Maria naar voren als een voorbeeldige dochter met een nobel karakter. In het werk van Trosée heet zij bijvoorbeeld een ernstige, krachtige vrouw en verder ‘zachtaardig’, ‘goedaardig’ en ‘gevoelig’ met de natuur van ‘een zorgzaam moedertje’ (‘Maikens terugkomst’, 219-221). In de – hagiografische – geromantiseerde biografie noemt Van Zeggelen Maria een ‘edelvrouw […] in de ware zin des woords, die temidden van de politieke woelingen des tijds een klein, stralend licht verspreidt’ (flaptekst). Haar relatie met Hohenlohe gaf aanleiding tot romantische speculaties.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Maria van Nassau?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Maria van Nassau

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Maria van Nassau


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • Graaf Filips III (Oostenrijks Huis) was from 1555 till 1581 sovereign of the Netherlands (also known as Graafschap Holland)
    • In the year 1556: Source: Wikipedia
      • January 16 » Philip II becomes King of Spain.
      • January 23 » The deadliest earthquake in history, the Shaanxi earthquake, hits Shaanxi province, China. The death toll may have been as high as 830,000.
      • February 14 » Coronation of Akbar.
      • March 21 » On the day of his execution in Oxford, former Archbishop of Canterbury Thomas Cranmer deviates from the scripted sermon by renouncing the recantations he has made and adds, "And as for the pope, I refuse him, as Christ's enemy, and Antichrist with all his false doctrine."
      • September 15 » Departing from Vlissingen, ex-Holy Roman Emperor Charles V returns to Spain.
      • November 5 » Second Battle of Panipat: Fought between the forces of Hem Chandra Vikramaditya, the Hindu king at Delhi and forces of Muslim Emperor Akbar.
    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1595: Source: Wikipedia
      • January 17 » During the French Wars of Religion, Henry IV of France declares war on Spain.
      • April 27 » The relics of Saint Sava are incinerated in Belgrade on the Vračar plateau by Ottoman Grand Vizier Sinan Pasha; the site of the incineration is now the location of the Church of Saint Sava, one of the largest Orthodox churches in the world.
      • May 24 » Nomenclator of Leiden University Library appears, the first printed catalog of an institutional library.
      • August 23 » Long Turkish War: Wallachian prince Michael the Brave confronts the Ottoman army in the Battle of Călugăreni and achieves a tactical victory.
    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1616: Source: Wikipedia
      • January 12 » The city of Belém, Brazil is founded on the Amazon River delta, by Portuguese captain Francisco Caldeira Castelo Branco.
      • March 5 » Nicolaus Copernicus's book On the Revolutions of the Heavenly Spheres is added to the Index of Forbidden Books 73 years after it was first published.
      • March 20 » Sir Walter Raleigh is freed from the Tower of London after 13 years of imprisonment.
      • May 3 » Treaty of Loudun ends French civil war.
      • July 11 » Samuel de Champlain returns to Quebec.
      • October 25 » Dutch sea-captain Dirk Hartog makes the second recorded landfall by a European on Australian soil, at the later-named Dirk Hartog Island off the West Australian coast.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname Van Nassau


    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Arwi Lokhorst, "Family tree Lokhorst", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-lokhorst/I9360.php : accessed June 4, 2024), "Maria van Nassau (1556-1616)".