Family tree Kuijper » Harpert Jorisse van Alsemgeest (1650-1727)

Personal data Harpert Jorisse van Alsemgeest 


Household of Harpert Jorisse van Alsemgeest

(1) He is married to Annetje Claesdochter van Duij(y)n(en).

They got married on May 20, 1674 at Haagambacht of Monster, he was 23 years old.Source 1


Child(ren):



(2) He is married to Leentje Cornelisdochter Bouman.

They got married about 1680.


(3) He is married to Lijsbeth Cornelisse van Broekhoven (Bree).

They got married on August 6, 1686 at Monster, he was 36 years old.


Child(ren):



Child(ren):



Notes about Harpert Jorisse van Alsemgeest

http://alsemgeest.hele.nl/getperson.php?personID=I910&tree=Alsemgeest:

In een notariële ake uit 1667 wordt een woning vermeld, gelegen aan de 'Maesdijck in Sant Ambacht'. Dit is de woning van Stijntje Leenders, weduwe van Leendert Joritsen. Die akte is door de broer van Leendert Joritsen ondertekend met Harpert Joriss van Alsemgeest. De woning ligt in hetzelfde gebied (aan de Maasdijk) als de buitenplaats Alsemgeest.

Van 26 jul 1677 tot 1680 wordt hij genoemd als Huurder van de "Bogaert" te Monster.

In een verkoopacte van diverse eigenaren aan Mr. Roelandt van Kinschot, heer van Kinschot, raad in de Hoge Raad van Holland staat het volgende vermeld:
"Onroerend- en roerend goed Monster*, in de ambacht van-, een woning en land, van ouds genaamd de "Bogaert", groot ca. 31 morgen, 3 hond, zowel weide-, hooi- als teelland waaronder 13 morgen, 3 hond leen van Polaenen en Naeltwijck, het geheel gehuurd door Harpert Jorisz van Alsemgeest tot eind 1680; + 2 morgen, 5 hond weiland gelegen in de Zuijdhooftpolder bij de Leugebrugge, genaamd de "Hoeckweijde". Bijzonderheden * Verderop staat er: de "Boomgaerd" in de Poeldijck. Koopvoorwaarden 10-2-'77.

Harpert Jorisse wordt met zijn zus Crijntje Joris vermeld in een notariële akte uit 1667. Harpert ondertekent met een mooie handtekening. In 1695 pacht Harpert Jorisse land in Monster in de Dijckpolder.

Familiebanden:

Als samenvatting van diverse internetpagina's is Harpert driemaal getrouwd geweest en komt het volgende beeld naar voren:

1. Anne(i)tje Claesdochter van Duynen (dochter van Claes Adriaenszoon van Duynen en N.N.). Annetje werd tussen 1650 en 1652 in Haagambacht (het Haagse dorp rond het Binnenhof) geboren. Ze trouwden op 20-10-1674, waarbij afwisselend Monster en Haagambacht worden genoemd. Het was gebruik te trouwen in de woonplaats van de bruid, zodat het huwelijk n.a.w. daar plaatsvond, maar later bij proclamatie werd afgekonigd in Monster.
Annetje is vermoedelijk vóór 1680 overleden, omdat in dat jaar het tweede huwelijk wordt genoemd.

Voor dit tweede huwelijk komen twee dames in aanmerking, t.w. Betje van Broekohoevn en Leentje Bouman. De volgorde wordt nog wel eens omgedraaid. Gezien het feit echter, dat Betje pas in 1726 ( er wordt soms zelfs 1740 vermeld) overlijdt en aan Betje in ieder geval één kind is toegewezen, geboren na 1700 , lijkt zij de laatste echtgenote.

2. Leentje Cornelisdochter Bouman, die mogelijk rond 1660 is geboren.
Aan haar worden geen kinderen toegewezen en gezien de datum van het derde huwelijk (1686) is zij jong en misschien wel in het kraambed overleden.

3. Betgen (Betje) Cornelisdochter Broekhoven. Ook als haar geboortejaar wordt ca. 1652 genoemd. Ze overleed volgens www.sponselee-jansen.nl in februari 1726, maar volgens hele.alsemgeest.nl is de juiste datum 20-7-1740 en de begrafenisdatum 22-7-1740 met verwijzingen naar DTB-archief. Ik ben dus geneigd deze laatste data aan te houden.
Een probleem is m.i. de geboortedatum van 1652; ze zou dan 88 jaar zijn geworden, maar nog op haar 50e een kind (Fulps) hebben gekregen. Dit lijkt me toch wat ongeloofwaardig.

Op hele.alsemgeest.nl wordt dit jaar niet vermeld, maar wordt wel melding gemaakt van een akte inzake voogdijstelling van 30 sep 1683, waarin haar moeder Pietertje Claes van der Burg, weduwe van Cornelis Leendertsz. van Bree als ene partij wordt genoemd en haar dochter als andere partij, vertegenwoordig door haar ooms van vaderszijde Hendrick en Gijsbrecht Cornelisz. van Bree inzake een accoord over een uitkoop.
Ik kan mij niet voorstellen, dat Betje dan al boven de 30 zal zijn geweest en nog steeds een voogd nodig had gehad. M.i. is ze dus later geboren, waardoor de geboortedatum van haar kinderen ook realistischer is. Opvallend is dat de Pietertje geen voogd heeft; in die tijd werden vrouwen in het algemeen handelingsonbekwaam geacht en was er bij dit soort officiële documenten dus een voogd nodig.

Dit brengt ons bij de kinderen. Er is enige onduidelijkheid aan wie de kinderen nu toegewezen moeten worden. Gezien het feit, dat nergens kinderen aan Leentje worden toegewezen, valt deze dus voorlopig af.

- Joris is genoemd naar de vader van zijn vader en is dus de oudste zoon. Hij is in 1703 getrouwd en vermoedelijk dus een zoon van Annetje. Ik houd hem ook op het oudste kind, omdat jongens meestal wat ouder trouwen dan meisjes (zie zijn zusje Claesje)

- Claesje is in 1704 getrouwd en dus vermoedelijk vóór 1680 geboren. Het lijkt, dat ze is vernoemd naar de vader van Annetje en deze zal dus vermoedelijk haar moeder zijn.

- Cornelis lijkt vernoemd te zijn naar de vader van Betje. Hij is getrouwd in 1715 en lijkt dus na 1686 geboren te zijn. Ik vind hem zelfs als zijnde geboren ca. 1690 in Monsterambacht. Het is dus waarschijnlijk, dat Betje zijn moeder is en dat hij de 2e zoon van Harpert en de eerste zoon van Betje was.

- Leendert is getrouwd in 1716 en lijkt dus na 1686 geboren te zijn. Hij kan zowel vernoemd zijn naar de grootvader van zijn Harpert of de grootvader van Betje, maar dit was destijds niet gebruikelijk. Normaliter zou een 3e zoon naar vader's oudste broer vernoemd worden en dat klopt hier ook, want die heette Leendert en was zelf dus ook vernoemd. Kortom Leendert is de derde zoon van Harpert en de tweede zoon van Betje.

- Jannetje trouwt in 1721 en lijkt dus een kind van Betje. Omdat ze vernoemd is naar de moeder van Harpert lijkt ze dus zijn tweede dochter (na Claesje) en de eerste dochter van Bettje.

- Thijs is een nieuwe naam in de familie en van hem is niets bekend. Hij komt wel op de webpage van Alsemgeest voor, maar verder niet.

- Phillipus werd geboren in 1702 en overleed in 1785 en is van aanvang af genoemd als een zoon van Betje

Thijs en Phillipus zijn namen, die niet bij de Alsemgeests vookwamen, vermoedelijk zijn het broers van Betje.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Harpert Jorisse van Alsemgeest?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Harpert Jorisse van Alsemgeest

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. http://alsemgeest.hele.nl/getperson.php?personID=I910&tree=Alsemgeest
  2. http://alsemgeest.hele.nl/getperson.php?personID=I1028444663&tree=Alsemgeest
  3. DTB Overlijdensregister

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • Stadhouder Prins Willem II (Huis van Oranje) was from 1647 till 1650 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1650: Source: Wikipedia
    • April 27 » The Battle of Carbisdale: A Royalist army from Orkney invades mainland Scotland but is defeated by a Covenanter army.
    • August 13 » Colonel George Monck of the English Army forms Monck's Regiment of Foot, which will later become the Coldstream Guards.
    • September 3 » Third English Civil War: In the Battle of Dunbar, English Parliamentarian forces led by Oliver Cromwell defeat an army loyal to King Charles I of England and led by David Leslie, Lord Newark.
    • December 14 » Anne Greene is hanged at Oxford Castle in England for infanticide, having concealed an illegitimate stillbirth. The following day she revives in the dissection room and, being pardoned, lives until 1659.
  • The temperature on June 2, 1727 was about 18.0 °C. Wind direction mainly south-southwest. Weather type: half bewolkt. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    Van 1702 tot 1747 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Tweede Stadhouderloze Tijdperk.
  • In the year 1727: Source: Wikipedia
    • April 11 » Premiere of Johann Sebastian Bach's St Matthew Passion BWV 244b at the St. Thomas Church, Leipzig
    • August 30 » Anne, eldest daughter of King George II of Great Britain, is given the title Princess Royal.
    • September 8 » A barn fire during a puppet show in the village of Burwell in Cambridgeshire, England kills 78 people, many of whom are children.
    • November 27 » The foundation stone to the Jerusalem Church in Berlin is laid.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Van Alsemgeest


The Family tree Kuijper publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Rob Kuijper, "Family tree Kuijper", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kuijper/I570.php : accessed June 25, 2024), "Harpert Jorisse van Alsemgeest (1650-1727)".