Family tree Kröner » Antonij Goejer (1858-1928)

Personal data Antonij Goejer 

Source 1

Household of Antonij Goejer

He is married to Alida Maria Petronella Janzen.

They got married in the year 15 at Den Helder.


Child(ren):

  1. Maarten Goejer  1884-1884
  2. NN Goejer  1885-1885
  3. Pieter Frans Goejer  1898-1966


Notes about Antonij Goejer

Jeugdherinneringen aan Oma en Opa Goejer, door Ru Ovezal

Ik schrijf wel Oma en Opa, maar in mijn jeugd, in de jaren ?20 en ?30 zeiden we Groomoe en Groova!


Zij woonden bij de geboorte van zijn dochter Alida Maria Petronella op de Rozenstraat 213 te Amsterdam.



Mijn oudste herinneringen gaan terug naar circa 1926.


Opa en Oma woonden toen aan de Leidsekade in Haarlem, dichtbij de tramremise van de Blauwe tram, die van Amsterdam naar Zandvoort reed en vóór hun huis voorbijkwam. Dat huis stond in een rij. In dat huis heeft mijn opa mij dammen geleerd en we wandelden met hem (we is Lenie en ik) over een bruggetje en door een straat naar de Haarlemmerhout. We gingen er vanuit Amsterdam heen of met de trein, of met de tram. Die begon in Amsterdam in de Spuistraat bij het Spui en had smal spoor, smaller dan dat van de stadstram in Amsterdam. Daardoor lagen er op de Rozengracht (gedempt) drie rails in plaats van twee in beide richtingen. Vanaf de Admiraal de Ruyterweg volgde de tram zijn eigen baan via Sloterdijk en Halfweg naar Haarlem. Zoals de trambaan door Haarlem kronkelde was spectaculair, met hoeken van 90°. Meestal bestond de tram uit drie grote tramstellen, die in zo’n bocht haaks op elkaar kwamen te staan. Maar een ontsporing heb ik nooit meegemaakt.


Het grote tramstation was in Haarlem in de Tempelierstraat. Daar kon worden overgestapt naar Leiden en op een stadskringlijntje.


Het was er meestal een drukte van belang, zeker zomers als er veel trams naar Zandvoort reden.


Door het smalle spoor hadden de toch brede tramwagens van Amsterdam naar Haarlem een ietwat wiegelende gang. De interieurs waren mooi en comfortabel; sommige trams hadden stoelen en banken met rieten zittingen.

Maar we gingen ook per trein. De brede wagons met een middenpad hadden 2-zits en 30zits houten banken. De trein had geen tussenstops en was dus vlugger. Haarlem had en heeft en heel mooi station. Per tram dan verder naar Opa en Oma.

Naar de tram of trein gingen we (in Amsterdam) met bus K langs de Amstel naar het Tulpplein (Amstel Hotel) en daar stapten we over in tramlijn 11, die via de Utrechtsestraat en Rokin en Damrak naar het Centraal Station reed. Nooit zal ik vergeten dat er eens, terugkomend uit Haarlem, op de hoek van Dam en Damstraat een uitslaande brand was met grote vlammen. Zoiets spectaculairs gaat nooit meer van je netvlies af.


Mijn opa was een lieve oude man met grijze krullen, zo herinner ik mij hem als klein jongetje. Ik was pas 7 toen hij in 1928 overleed.. Zijn kleinkinderen waren niet zo lief, hielden op verjaardagen wel van elkaar achternazitten, en zo is het gebeurd dat mijn nichtje Ada een theeketel met kokend water over haar heen kreeg. Die ketel stond op de kachel. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Het zal wel een verjaardag geweest zijn, zodat kinderen en kleinkinderen er allemaal (of althans velen) bij waren. Voor zo’n verjaardag moest ik uiteraard passende kinderkleding dragen . Zoals een mooi wit/blauw- gestreept matrozenpakje met een grote kraag, een korte broek en lange zwarte kousen. Ja, mijn moeder wou met haar kinderen goed voor de dag komen!


Was bij huwelijk stoker (bij de marine?) in Den Helder


Was later brandweerman/stoker bij de brandweer te Amsterdam..

Woonde bij de geboorte van zijn dochter Alida Maria Petronella op de R ozenstraat 213 te Amsterdam.


 



Jeugdherinneringen aan Oma en Opa Goejer, door Ru Ovezal.



 



Ik schrijf wel Oma en Opa, maar in mijn jeugd, in de jaren ?20 en ?30 zeiden we Groomoe en Groova! Mijn oudste herinneringen gaan terug naa r circa 1926. Opa en Oma woonden toen aan de Leidsekade in Haarlem, di chtbij de tramremise van de Blauwe tram, die van Amsterdam naar Zandvo ord reed en vóór hun huis voorbijkwam. Dat huis stond in een rij. In d at huis heeft mijn opa mij dammen geleerd en we wandelden met hem (we is Lenie en ik) over een bruggetje en door een straat naar de Haarlemm erhout. We gingen er vanuit Amsterdam heen of met de trein, of met de tram. Die begon in Amsterdam in de Spuistraat bij het Spui en had smal spoor, smaller dan dat van de stadstram in Amsterdam. Daardoor legen e r op de Rozengracht (gedempt) drie rails in plaats van twee in beide r ichtingen. Vanaf de Admiraal de Ruyterweg volgde de tram zijn eigen ba an via Sloterdijk en Halfweg naar Haarlem. Zoals de trambaan door Haar lem kronkelde was spectaculair, met hoeken van 90°. Meestal bestond d e tram uit drie grote tramstellen, die in zo?n bocht haaks op elkaar k wamen te staan. Maar een ontsporing heb ik nooit meegemaakt.


Het grote tramstation was in Haarlem in de Tempelierstraat. Daar kon w orden overgestapt naar Leiden en op een stadskringlijntje.



Het was er meestal een drukte van belang, zeker zomers als er veel tra ms naar Zandvoort reden.



Door het smalle spoor hadden de toch brede tramwagens van Amsterdam na ar Haarlem een ietwat wiegelende gang. De interieurs waren mooi en com fortabel; sommige trams hadden stoelen en banken met rieten zittingen.


Maar we gingen ook per trein. De brede wagons met een middenpad hadde n 2-zits en 30zits houten banken. De trein had geen tussenstops en wa s dus vlugger. Haarlem had en heeft en heel mooi station. Per tram da n veder naar Opa en Oma.


Naar de tram of trein gingen we (in Amsterdam) met bus K langs de Amst el naar het Tulpplein (Amstel Hotel) en daar stapten we over in tramli jn 11, die via de Utrechtsestraat en Rokin en Damrak naar het Centraa l Station reed. Nooit zal ik vergeten dat er eens, terugkomend uit Haa rlem, op de hoek van Dam en Damstraat een uitslaande brand was met gro te vlammen. Zoiets spectaculairs gaat nooit meer van je netvlies af.


 



Mijn opa was een lieve oude man met grijze krullen, zo herinner ik mi j hem als klein jongetje. Ik was pas 7 toen hij in 1928 overleed.



Zijn kleinkinderen waren niet zo lief, hielden op verjaardagen wel va n elkaar achternazitten, en zo is het gebeurt dat mijn nichtje Ada ee n theeketel met kokend water over haar heen kreeg. Die ketel stond op de kachel. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Het zal wel een verj aardag geweest zijn, zodat kinderen en kleinkinderen er allemaal (of a lthans velen) bij waren.


Voor zo?n verjaardag moest ik uiteraard passende kinderkleding dragen . Zoals een mooi wit/blauw- gestreept matrozenpakje met een grote kraa g, een korte broek en lange zwarte kousen. Ja, mijn moeder wou met haa r kinderen goed voor de dag komen!


 



Was bij huwelijk stoker (bij de marine?) in Den Helder



Was later brandweerman/stoker bij de brandweer te Amsterdam..

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Antonij Goejer?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Antonij Goejer

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. Gale Web Site, John Gale, Antonij GOEJER, December 14, 2012
    Toegevoegd door een Smart Match te bevestigen
    Stamboom op MyHeritage.com
    Familiesite: Gale Web Site
    Stamboom: gale

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

Historical events

  • The temperature on September 17, 1858 was about 24.8 °C. The air pressure was 2 kgf/m2 and came mainly from the south east. The airpressure was 76 cm mercury. The atmospheric humidity was 55%. Source: KNMI
  •  This page is only available in Dutch.
    De Republiek der Verenigde Nederlanden werd in 1794-1795 door de Fransen veroverd onder leiding van bevelhebber Charles Pichegru (geholpen door de Nederlander Herman Willem Daendels); de verovering werd vergemakkelijkt door het dichtvriezen van de Waterlinie; Willem V moest op 18 januari 1795 uitwijken naar Engeland (en van daaruit in 1801 naar Duitsland); de patriotten namen de macht over van de aristocratische regenten en proclameerden de Bataafsche Republiek; op 16 mei 1795 werd het Haags Verdrag gesloten, waarmee ons land een vazalstaat werd van Frankrijk; in 3.1796 kwam er een Nationale Vergadering; in 1798 pleegde Daendels een staatsgreep, die de unitarissen aan de macht bracht; er kwam een nieuwe grondwet, die een Vertegenwoordigend Lichaam (met een Eerste en Tweede Kamer) instelde en als regering een Directoire; in 1799 sloeg Daendels bij Castricum een Brits-Russische invasie af; in 1801 kwam er een nieuwe grondwet; bij de Vrede van Amiens (1802) kreeg ons land van Engeland zijn koloniën terug (behalve Ceylon); na de grondwetswijziging van 1805 kwam er een raadpensionaris als eenhoofdig gezag, namelijk Rutger Jan Schimmelpenninck (van 31 oktober 1761 tot 25 maart 1825).
  • In The Netherlands , there was from July 1, 1856 to March 18, 1858 the cabinet Van der Brugghen, with Mr. J.L.L. van der Brugghen (protestant) as prime minister.
  • From March 18, 1858 till February 23, 1860 the Netherlands had a cabinet Rochussen - Van Bosse with the prime ministers J.J. Rochussen (conservatief-liberaal) and Mr. P.P. van Bosse (liberaal).
  • In the year 1858: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 3.3 million citizens.
    • April 10 » After the original Big Ben, a 14.5 tonnes (32,000lb) bell for the Palace of Westminster, had cracked during testing, it is recast into the current 13.76 tonnes (30,300lb) bell by Whitechapel Bell Foundry.
    • June 16 » Abraham Lincoln delivers his House Divided speech in Springfield, Illinois.
    • July 29 » United States and Japan sign the Harris Treaty.
    • August 2 » The Government of India Act 1858 replaces Company rule in India with that of the British Raj.
    • August 5 » Cyrus West Field and others complete the first transatlantic telegraph cable after several unsuccessful attempts. It will operate for less than a month.
    • August 16 » U.S. President James Buchanan inaugurates the new transatlantic telegraph cable by exchanging greetings with Queen Victoria of the United Kingdom. However, a weak signal forces a shutdown of the service in a few weeks.
  • The temperature on March 30, 1928 was between 4.6 °C and 9.6 °C and averaged 7.5 °C. There was 5.8 mm of rain. There was 1.2 hours of sunshine (9%). The average windspeed was 5 Bft (very strong wind) and was prevailing from the south-southwest. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from March 8, 1926 to August 10, 1929 the cabinet De Geer I, with Jonkheer mr. D.J. de Geer (CHU) as prime minister.
  • In the year 1928: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 7.6 million citizens.
    • March 12 » In California, the St. Francis Dam fails; the resulting floods kill 431 people.
    • April 12 » The Bremen, a German Junkers W 33 type aircraft, takes off for the first successful transatlantic aeroplane flight from east to west.
    • May 15 » Walt Disney character Mickey Mouse premieres in his first cartoon, "Plane Crazy".
    • September 18 » Juan de la Cierva makes the first autogyro crossing of the English Channel.
    • November 22 » The premier performance of Ravel's Boléro takes place in Paris.
    • December 13 » George Gershwin's An American in Paris is first performed.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname Goejer

  • View the information that Genealogie Online has about the surname Goejer.
  • Check the information Open Archives has about Goejer.
  • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching Goejer.

The Family tree Kröner publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Paul Kröner, "Family tree Kröner", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-kroner/I1638.php : accessed June 23, 2024), "Antonij Goejer (1858-1928)".