Family tree Koeiman » Balthasar 3 COYMANS (1618-1690)

Personal data Balthasar 3 COYMANS 


Household of Balthasar 3 COYMANS

(1) He is married to Anna PRINSE.

They got married on November 2, 1642 at Rotterdam, he was 24 years old.


(2) He is married to Maria van HERREWIJNE.

They got married on June 25, 1652 at Harlem, he was 34 years old.


Child(ren):

  1. Hester COYMANS  1652-1733
  2. Anna Maria COYMANS  1656-????
  3. Joseph COYMANS  1658-????
  4. Dorothea COYMANS  1659-????
  5. Isabella 3 COYMANS  1660-????
  6. Jacoba COYMANS  1660-????
  7. Johannes COYMANS  1663-1669
  8. Constantia COYMANS  1664-????
  9. Johannes COYMANS  1669-????
  10. Samuel COYMANS  1671-????
  11. Diederik COYMANS  1671-????


Notes about Balthasar 3 COYMANS

Wikipedia:
Balthasar Coymans, (Dordrecht , 15 maart 1618 - Haarlem, 19 november1690) was de zoon van Josephus Coymans (1591-1660) en Dorothea Berck. Hij was lid van de firma Coymans , heer van Streefkerk en Nieuw-Lekkerland , ridder in de Orde van deHeilige Michaël (Frankrijk) , luitenant in de schutterij van Haarlem van 1651- 1657, koopman in linnen, eigenaar van blekerijen, kapitein van de Kloveniersdoelen 1669-1675, het enige nieuw benoemde lid van de vroedschap in 1672 , commissarisKleine Bank van Justitie 1672-1673, schepen 1675, kerkmeester 1677-1680, 1688, weesmeester 1689-90, commissaris ter dagvaart naar Staten-Generaal 1690, meesterknaap Houtvesterij van Brederode, van ca 1650 tot ca 1677 eigenaar buitenplaatsCruytberg bij Santpoort , en vervolgens verkocht aan Sophia Trip en Jean Bernard.

Coymans trouwde op 2 november 1642 in Rotterdam met Anna Prins:
Compareren de a.s. bruidegom Balthasar Coymans de Jonghe van Haerlem geassisteerd door zijn vader Josephus Coymans en zijn moeder Dorothea Bercks of Berck, en dea.s. bruid Anna Prinse, dochter van wijlen Willhem Euwoutsz, brouwer in de Werelt, geassisteerd door haar moeder Maria Cornelisdr van Santen van Delft, in bijzijn van haar huidige man Jan van Blenckvliet, en ter overstaan van haar oom en momber Cornelis Euwoutsz Prinse. Zij verklaren zich op 27-07-1642 verloofd te hebben en de huwelijksvoorwaarden zijn overeen gekomen. Joseph Coymans geeft financiële steun, evenals Maria van Santen, die daarvoor de brouwerij De Werelt in huur krijgt. Sterft Anna als eerste kinderloos, dan zijn haar juwelen voor haar man, plus5000 gulden. Sterft hij als eerste dan krijgt zij 10.000 gulden
Balthasar Coymans hertrouwde in 1652 met Maria van Herrewijne; het echtpaar kreeg tien kinderen, waarvan de meeste niet oud zijn geworden:
Hester (1652-1733); Anna Dorothea (1655- ); Anna Maria (1656- ); Joseph (1658- ); Dorothea (1659- ); Isabella (1660- ); Jacoba (1660- ); Johannes (1663- voor 1669); Constantia (1664- ); Johannes (1669- ); en de tweeling Samuel en Diederik (1671- ).

In mei 1663 reisde Balthasar Coymans, heer van Streefkerk, in gezelschapvan zijn neef Arnoldus Druyvesteyn (1641-1698), toen stadssecretaris en de heer Van Leenhoven van Brussel naar Parijs. Ze bezochten de ambassadeur Willem Boreel, de schilder Jacob van Loo, en Hôtel de Guise.
Balthasar en zijn broer Josephus waren betrokken bij een subcontract van het Asiento, dat in werking trad in 1669.
In dat zelfde jaar kreeg hij bezoek van Cosimo III de' Medici , bezig aan zijn Grand Tour door de Republiek.
Balthasar Coymans werd begraven in de Grote Kerk te Haarlem.

Balthasar Coymans door Frans Hals in 1645 National Gallery of Art (Washington). Dit portret is ook bekend als zijnde Willem Coymans.
Wikipedia:
Oorspronkelijk domineerde Portugal de slavenhandel. Spanje kon door het Verdrag van Tordesillas uit 1494 zelf geen nederzettingen stichten of handel drijven op Afrika, en stelde in 1518 op aandringen van de monnik Las Casas en enkele andere kolonisten van het eiland Hispaniola een stelsel van asientos de negros in. Spanje verleende Portugal in 1595 een exclusieve asiento, te weten aan Pedro Gomes Reynel. De slaven kwamen vooral uit Angola (Luanda en Benguela), en van de Slavenkust en Goudkust , met de havensteden Elmina , Calabar en Accra en aangevoerd naar de pakhuizen in Lissabon of Cádiz. De Portugezen gebruikten voor de aankoop of ruil van goederen tegen slaven het woord "resgatar" hetgeen bevrijden of verlossen of zich beschermen betekent, namelijk uit de macht van het heidendom. Nadat in 1640 Portugal in opstand kwam tegen Spanje, de zgn. Portugese Restauratieoorlog , kwam een abrupt einde aan de slavenhandel. Spaanse kooplieden probeerden dit op te vangen, maar het resultaat viel tegen. Nadat de Tachtigjarige Oorlog in 1648 met de Vrede van Münster ten einde was gekomen, groeide het aandeel van de Republiek_der_Zeven_Verenigde_Nederlanden in de slavenhandel. In 1656 deden de Nederlanders vruchteloze pogingen het Asiento te verkrijgen; Isaac Coymans was in dat jaar betrokken bij een van de slaventransporten.
In 1662 stelde Spanje opnieuw de asiento in. Dit asiento werd verleend aan twee bankiers, oorspronkelijk afkomstig uit Genua en met een filiaal in Panama . Grillo & Lomelín, hebben het asiento op haar beurt uitbesteed aan de West-Indische Compagnie met pakhuizen op Curaçao (op Curaçao bestaat nog steeds een nederzetting die Asiento heet), de Engelsen op Jamaica , Antigua en Barbados. Later verschenen ook de Fransen op Martinique en Saint-Domingue , de Denen op Saint en Jacob Kettler , de hertog van Koerland , op Tobago op het toneel om een deel van de handel op te eisen. Ook de Toscaanse koopman Francesco Feroni, actief in Amsterdam, was vanaf 1662 betrokken in de slavenhandel tussen Angola, de Slavenkust en Curaçao.
Omdat Spanje officieel geen handel wilde drijven met een niet-katholiek land werden zoutwaternegers steeds vaker verkocht via Curaçao . Spaanse schepen haalden de slaven van het eiland om ze naar het vasteland te vervoeren. In ondercontracten werd het de buitenlanders soms toch toegestaan slaven direct aan te leveren. Daarnaast vond er ook clandestiene handel plaats, waarover uiteraard minder veel bekend is. Geschat is dat er tussen 1648 en 1713 100.000 slaven door de Nederlanders naar Zuid-Amerika zijn vervoerd.
De in 1674 heropgerichte en financieel uiterst zwakke WIC kon deze verplichtingen niet nakomen en moest de hulp inroepen van Amsterdamse kooplieden-bankiers. De firma Balthasar en Joseph Coymans stond hierbij op de voorgrond; hun neef Balthasar Coymans verhuisde naar Cádiz, en werd de aangewezen man om tussen de asiëntistas, de fa Coymans en de WIC te bemiddelen. In juli 1684 begon de Spaanse regering, die dringend verlegen zat om cash onderhandelingen over een asiento met Francisco Schonenberg, de gezant en Balthasar Coymans. Coymans begon een campagne tegen Porcio, die hij beschuldigde van incompabiliteit en insolvabiliteit. Hij zegde toe dat er geld overgemaakt zou worden voor de regering in de Spaanse Nederlanden; dat er voor de Spaanse marine vier schepen in Amsterdam zouden worden gebouwd door de fa Coymans gefinancierd en dat er katholieke geestelijken zouden worden gestuurd naar Hollandse handelsposten in Afrika.
In maart 1685 leek het asiento geregeld; het contract met Porcio werd opgezegd. De slavenhalers kregen een convooi mee om zich te beschermen tegen piraterij in de Caraïben . In mei van dat jaar kwam er echter een kink de kabel. Er werd een commissie ingesteld dat de overeenkomst met Coymans zou onderzoeken. In juli 1685 liet de Spaanse koning een commissie instellen dat het nut van het Asiento zou moeten onderzoeker. Theologen en juristen bogen zich over de kwestie. In juni 1686 werd het contract met Coymans geannuleerd; het voordeel van de slavenhandel zou bij de katholieken moeten komen te liggen en niet bij de ketterse kooplieden uit het noorden. Bovendien verstoorden de Nederlanders met hun goedkope textiel en kleding (contrabande) de Spaanse handel in Zuid-Amerika. Nadat Coymans overleed kwam het asiento weer in handen van Portugese kooplieden, die echter de leveranties ten dele aan de West-Indische Compagnie en ten dele aan de Engelse Royal African Company overlieten.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Balthasar 3 COYMANS?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Balthasar 3 COYMANS

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Balthasar 3 COYMANS


    Show complete ancestor table

    With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

    • You can enter text in lowercase or uppercase.
    • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
    • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



    Visualize another relationship

    The data shown has no sources.

    Matches in other publications

    This person also appears in the publication:

    Historical events

    • Stadhouder Prins Maurits (Huis van Oranje) was from 1585 till 1625 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1618: Source: Wikipedia
      • March 8 » Johannes Kepler discovers the third law of planetary motion.
      • May 15 » Johannes Kepler confirms his previously rejected discovery of the third law of planetary motion (he first discovered it on March 8 but soon rejected the idea after some initial calculations were made).
      • June 14 » Joris Veseler prints the first Dutch newspaper Courante uyt Italien, Duytslandt, &c. in Amsterdam (approximate date).
      • July 31 » Maurice, Prince of Orange disbands the waardgelders militia in Utrecht, a pivotal event in the Remonstrant/Counter-Remonstrant tensions.
      • September 18 » The twelfth baktun in the Mesoamerican Long Count calendar begins.
      • October 29 » English adventurer, writer, and courtier Sir Walter Raleigh is beheaded for allegedly conspiring against James I of England.
    •  This page is only available in Dutch.
      Van 1650 tot 1672 kende Nederland (ookwel Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) zijn Eerste Stadhouderloze Tijdperk.
    • In the year 1652: Source: Wikipedia
      • April 6 » At the Cape of Good Hope, Dutch sailor Jan van Riebeeck establishes a resupply camp that eventually becomes Cape Town.
      • May 18 » Slavery in Rhode Island is abolished, although the law is not rigorously enforced.
      • June 20 » Tarhoncu Ahmed Pasha is appointed Grand Vizier of the Ottoman Empire.
      • August 16 » Battle of Plymouth: Inconclusive naval action between the fleets of Michiel de Ruyter and George Ayscue in the First Anglo-Dutch War.
      • September 7 » Around 15,000 Han farmers and militia rebel against Dutch rule on Taiwan.
      • December 10 » Defeat at the Battle of Dungeness causes the Commonwealth of England to reform its navy.
    • Stadhouder Prins Willem III (Huis van Oranje) was from 1672 till 1702 sovereign of the Netherlands (also known as Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden)
    • In the year 1690: Source: Wikipedia
      • February 3 » The colony of Massachusetts issues the first paper money in the Americas.
      • February 15 » Constantin Cantemir, Prince of Moldavia, and the Holy Roman Empire sign a secret treaty in Sibiu, stipulating that Moldavia would support the actions led by the House of Habsburg against the Ottoman Empire.
      • June 14 » King William III of England (William of Orange) lands in Ireland to confront the former King James II.
      • July 1 » Glorious Revolution: Battle of the Boyne in Ireland (as reckoned under the Julian calendar).
      • August 24 » Job Charnock of the East India Company establishes a factory in Calcutta, an event formerly considered the founding of the city (in 2003 the Calcutta High Court ruled that the city's foundation date is unknown).
      • September 25 » Publick Occurrences Both Forreign and Domestick, the first newspaper to appear in the Americas, is published for the first and only time.
    

    Same birth/death day

    Source: Wikipedia

    Source: Wikipedia


    About the surname COYMANS

    • View the information that Genealogie Online has about the surname COYMANS.
    • Check the information Open Archives has about COYMANS.
    • Check the Wie (onder)zoekt wie? register to see who is (re)searching COYMANS.

    When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
    Gerard Hubert, "Family tree Koeiman", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-koeiman/I1116.php : accessed June 19, 2024), "Balthasar 3 COYMANS (1618-1690)".