Family tree Janssens-Vloemans » Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK (1918-1941)

Personal data Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK 


Household of Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK


Notes about Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK

Bij terugkeer naar België als krijgsgevangene omgekomen bij treinramp.


 


Treinongeval met terugkerende Belgische krijgsgevangenen in Isenbüttel op 22 januari 1941.





Op 20 januari vertrokken verschillende treinen uit Stablack (D.) met einddoel Antwerpen, in de wagons, Belgische krijgsgevangenen uit Stalag 1A. De Duitsers waren bezig met al de Vlaamse krijgsgevangenen te ontslaan uit hun kampen, de Franstalige bleven in gevangenschap en ook de Belgische officieren.


De repatriëring was al een paar dagen bezig en zou zeker nog verschillende dagen duren omdat deze treinen geen voorrang hadden op het normaal treinverkeer, veel stoppen en wachten tot de route vrij was.


Rond het middaguur vertrok één van deze treinen uit Stablack, de trein vervoerde een 1000 man verdeeld over 20 wagons. Op de 22e, rond zeven uur in de ochtend, was hij al ver voorbij Berlijn gekomen, waar hij stond te wachten bij het station van Isenbüttel, ongeveer 55 km voordat hij Hanover bereikte. Het was nog steeds donker, het sneeuwde af en toe en er was mist.


Op het moment dat de trein weer in beweging kwam beukte een goederentrein, geladen met honderden tonnen bieten, in de achterkant van de trein. De klop was buitengewoon gewelddadig, de vier achterste wagons, volgeladen met krijgsgevangen, waren 'total loss'.


Het ongeluk was te wijten aan een menselijke fout, een machinist had, verblind door de sneeuwval, een verkeerd signaal gegeven. Twee machinisten werden onmiddellijk gearresteerd maar werden waarschijnlijk na het onderzoek vrijgelaten.


Het waren de gevangenen zelf die hun kameraden begonnen te bevrijden uit het puin. Er waren drie Belgische artsen in de trein, maar ze hadden geen medische apparatuur en konden daarom weinig doen.


Toen, minder dan tien minuten na het ongeval, arriveerde de Duitse eerste hulp ter plaatse. De diensten van het Duitse Rode Kruis, ook van de Wehrmacht, gingen aan de slag met de hulp van Belgische gevangenen, vervolgens met de hulp van brandweerlieden en de Hitlerjeugd. Eenmaal met genoeg hulp werden de Belgische gevangenen  vervolgens verwijderd, ze beweerden ook dat de gevangenen te opgewonden waren om goede prestaties te leveren. Alle inzittenden van de trein, ook die in de voorste wagons, waren zwaar door elkaar geschud en tegen de schotten of tegen elkaar gegooid. Daarom waren er ook heel veel lichte verwondingen.


De getuigen van dit ongeluk melden allemaal gruwelijke, vaak pijnlijke scènes in de laatste 4 wagons. Er waren zwaar en licht gewonden, verschillende doden maar merkwaardig genoeg ook een paar ongedeerd in dit verwrongen en verstrikt puin waaruit niemand levend naar buiten leek te komen.


De doden werden verzameld in een schuur op het station, terwijl de gewonden werden geëvacueerd naar een nabijgelegen gebouw en vandaar naar het ziekenhuis van Brunswick (Braunschweig), ongeveer twintig kilometer verderop. Zodra de evacuatie van de doden en gewonden voltooid was, begonnen de Duitsers de sporen op te ruimen om de circulatie van de treinen te herstellen.


Een konvooi met wagons werd ter plaatse gebracht, het was bijna volledig samengesteld uit eersteklas Duitse voertuigen. De ongeveer 800 overlevenden en lichtgewonden werden overgeladen. Rond 14.00 uur vertrok dit konvooi richting Antwerpen. De overlevenden hadden ongeveer zeven uur doorgebracht op de plaats van het ongeluk.


Aangekomen in Hannover deed de trein een langere stop dan gepland om de vele licht gewonden in het konvooi te behandelen. Twee uur later hervatte hij zijn reis. Tijdens de stop hadden de Duitsers de veiligheidsmaatregelen aanzienlijk versterkt en aangekondigd dat elk contact met de bevolking ten strengste verboden was.


Op de avond van 24 januari, rond 11 uur, reed de trein het station van Antwerpen binnen. Na de vrijlatingsformaliteiten bleven sommigen "gedemobiliseerden" in het station. De overlevenden van het ongeluk keerden op de ochtend van de 25e terug naar huis met de eerste treinen van de dag.


Gewonde soldaten werden goed behandeld en verzorgd. Het aantal gewonden is moeilijk vast te stellen. De getuigenissen variëren van 114 tot 140. Omdat een deel van de gewonden in Brunswick stierf, heeft dit verschil waarschijnlijk betrekking op de overledenen in deze stad. Het lijkt er dus op dat er ongeveer 210 slachtoffers waren, waarvan 97 stierven. Dit komt ongeveer overeen met de laatste vier wagons, plus een paar anderen. Volgens de overlijdensakten stierven op 22 februari 71 gevangenen in Isenbüttel . Dit zijn ongetwijfeld degenen die onmiddellijk werden gedood. Alle anderen stierven in Brunswick. De laatste gewonde man die stierf in Brunswick was soldaat Joseph Champagne van het 2e Medische Korps. Hij werd geboren op 29 november 1903 en had last van fracturen van het bekken. Tijdens zijn ziekenhuisopname werd zijn toestand erger. Hij stierf op 8 april om 12 uur en 35 minuten.


Het stoffelijk overschot van een groot aantal slachtoffers, zo niet alle slachtoffers, werd gerepatrieerd tussen 1947 en 1949. Deze repatriëring gebeurde op kosten van de Belgische staat. In Brunswick zijn er geen graven meer voor de slachtoffers van dit ongeval. Het gemeentebestuur van deze stad ontwijkt de vragen over hen. Maar ook in België worden de graven van burgerlijke begraafplaatsen na tien of twintig jaar overgenomen door de gemeenten. Bovendien lijkt het erop dat de niet-identificeerbare menselijke overblijfselen na het ongeluk zijn begraven in een graf op dezelfde begraafplaats. Dit anonieme puin werd opgegraven en bevindt zich momenteel in Leopoldsburg, waar ze bekend staan als de "Onbekende krijgsgevangene".


 


(Bron: meetjesland 1940: https://meetjesland1940.be/treinongeval%20in%20isenb%C3%BCttel%20op%2022%20januari%201941..html)


Second World War victim


Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Ancestors (and descendant) of Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK

Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK
1918-1941


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events

  • The temperature on January 31, 1918 was between -2.3 °C and 8.2 °C and averaged 1.8 °C. There was 6.8 hours of sunshine (75%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the east-southeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from August 29, 1913 to September 9, 1918 the cabinet Cort van der Linden, with Mr. P.W.A. Cort van der Linden (liberaal) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from September 9, 1918 to September 18, 1922 the cabinet Ruys de Beerenbrouck I, with Jonkheer mr. Ch.J.M. Ruys de Beerenbrouck (RKSP) as prime minister.
  • In the year 1918: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 6.6 million citizens.
    • February 21 » The last Carolina parakeet dies in captivity at the Cincinnati Zoo.
    • February 25 » German forces capture Tallinn to virtually complete the occupation of Estonia.
    • August 8 » World War I: The Battle of Amiens begins a string of almost continuous Allied victories with a push through the German front lines (Hundred Days Offensive).
    • December 16 » Vincas Mickevičius-Kapsukas declares the formation of the Lithuanian Soviet Socialist Republic; it is dissolved in 1919.
    • December 17 » Darwin Rebellion: Up to 1,000 demonstrators march on Government House in Darwin, Northern Territory, Australia.
    • December 28 » Constance Markievicz, while detained in Holloway prison, became the first woman to be elected MP to the British House of Commons.
  • The temperature on January 22, 1941 was between 2.9 °C and 7.0 °C and averaged 4.9 °C. There was 0.1 mm of rain. There was 0.5 hours of sunshine (6%). The average windspeed was 3 Bft (moderate breeze) and was prevailing from the south-southeast. Source: KNMI
  • Koningin Wilhelmina (Huis van Oranje-Nassau) was from 1890 till 1948 sovereign of the Netherlands (also known as Koninkrijk der Nederlanden)
  • In The Netherlands , there was from September 3, 1940 to July 27, 1941 the cabinet Gerbrandy I, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
  • In The Netherlands , there was from July 27, 1941 to February 23, 1945 the cabinet Gerbrandy II, with Prof. dr. P.S. Gerbrandy (ARP) as prime minister.
  • In the year 1941: Source: Wikipedia
    • The Netherlands had about 8.9 million citizens.
    • February 9 » World War II: The Cathedral of San Lorenzo in Genoa, Italy, is struck by a bomb which fails to detonate.
    • March 17 » In Washington, D.C., the National Gallery of Art is officially opened by President Franklin D. Roosevelt.
    • April 1 » Fântâna Albă massacre: Between 200 and 2,000 Romanian civilians are killed by Soviet Border Troops.
    • June 14 » June deportation: the first major wave of Soviet mass deportations and murder of Estonians, Latvians and Lithuanians, begins.
    • September 11 » Charles Lindbergh's Des Moines Speech accusing the British, Jews and FDR's administration of pressing for war with Germany.
    • December 24 » World War II: Benghazi is conquered by the British Eighth Army.


Same birth/death day

Source: Wikipedia

Source: Wikipedia


About the surname VAN HOEYDONCK


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Guido Janssens, "Family tree Janssens-Vloemans", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-janssens-vloemans/I40542.php : accessed May 6, 2024), "Ludovicus Albertus VAN HOEYDONCK (1918-1941)".