Family tree I.D.M. de Vries » Simon II (Hunne) van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken) (± 1182-1265)

Personal data Simon II (Hunne) van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken) 


Household of Simon II (Hunne) van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken)

He is married to N. van Löwenberg.

They got married.


Child(ren):



Notes about Simon II (Hunne) van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken)

Afstamm. K.d.Gr. Simon was de broer van Heinrich I van Sponheim (Heer van Heinsberg en Blankenberg, voogd van Bonn en Rodenkirchen)
In Aktenr. 160 van 30 nov.1229 Simon van Hune . Hij zegelden in 1322 mit drei Klauenflugeln (Macco, Margraten, pag. 101). Hij neemt een hof over te Behen aus den Apostelstift zu Koln.
Bij Johannis wordt ook eenmaal de naam Simonis vermeld zo zou hij dan de zoon van Simon zijn.
Simon wordt ook vermeld als schepen en het komt dan ook herhaaldelijk voor dat zijn zoon hem opvolgt en uit de schepenen is ook de eerste burgemeester van Aken gekozen.
Ook zien we dat de familie van Sponheim een grote invloed heeft in ons gebied met de heren van Randerath en is er een Simon II van Sponheim *ca. 1189
Deze Simon II was de broer van Heinrich I van Sponheim (Heer van Heinsberg en Blankenberg, voogd van Bonn en Rodenkirchen)
Bij Aachener Schoeffe is ook een Simon II 1264-1287 met vader een Meyer, Symon I is overleden + 30-5-1265 te Aachen.
In de oudheid betekende Hun Hoen grote man, bannedrager en Honderdman Commandant van een groep ridders.
Verder kom ik ook nog enkele andere met Hune genaamd tegen die niet als familie beschouwd dienen te worden.
Zo bij Huijn van Amstenrade wordt de naam Hune in het burgerboek van Maastricht,deel E nr.6., als legeraanvoerder genaamd Honderdman aangegeven, zo ook de vermelding als "Hond van Amstelraye, Heer tot Gelene" bij Hernicus Servaes van Anstel, Hunne van Amstelrade, deze droegen alleen het slangekruis als wapen en kwamen uit dezelfde familie maar waren geen familie met Hoen van Hoensbroek.
Bij Mullenark komen we ook een Hune tegen ,deze is de Hoen van het huis van Pesch en Pier hij had een zilveren wapen met zwarte balk met rechts boven een Rode schijf. (Een tak van Hoen Hungen).
Dit wapen alleen de zwarte balk zien we ook bij heer van Engelsdorp terug en later bij Broich en Bongart.
De eerste vermelde Hereman (Herman) heer van Engelsdorp genaamd van Esch schenkt 1156, 1 morgen van Engelsdorp in de analen Rodensis aan het klooster Rolduck, zijn overlijden is 1156/57 , 26 Jan. De Heren van Esch waren nakomelingen van de Paltsgraaf.
In 1244 wordt vermeld dat de Freiherren von Hoen leengoederen Tendorf van de mankamer van Heerlen van het Kuurgoed van koln bezat en dit deels naar de fam Valkenburg overging. vlg's Quix.
We zien dat de familie van Sponheim een grote invloed heeft in ons gebied, er is een Simon II van Sponheim *ca. 1189 .
Ik ga ervan uit dat Johannes (Simonis) de eerste burgemeester 1251 van Aachen en atvocadus een zoon was van Simon zoals eenmaal aangegeven echter mogelijk van een ander tak dan van Hoensbroek moet zijn geweest vanwege dat latere nakomelingen deze zegelden in 1322 mit drei Klauenflugeln (Macco, Margraten, pag. 101).. Het is opmerkelijk dat er op een blauw schild een klauwenvleugel is die rood wit is geschaakt is en dit verwjist dus naar Sponheim.
Vanwege de Gulikse leeuw die als oudse wapen bekend is bij Johan Hoen castelijn tot Valckenberg (later van kasteel Hoensbroek) Zo was een dochter Aleidis van Johan Hoen de Castelijn van Valkenburg met de Hertog Willem van Gullik gehuwd.
Zo ligt de afstamming iets zuidelijker bij Bornheim bij de Graaf van Alfter met als stamvader Graaf Herman van Gronsveld (Loon).
In 1207 wordt Willem III de zoon van Amils oudere zus Juta (Judith) de opvolger in Jullich, Amil is dan waarschijnlijk reeds overleden en er was geen eigen zoon als opvolger volgens de meeste historici!
Hendrik van Sponheim heer van Heinsberg en Agnes van Heinsberg (dochter van Dirk + 1227 en van Isalda van Limburg, overl. vóór 1224), echtlieden doen afstand van de rechten van Hendrik op de erfenis van Sponheim tegen de rechten van Simon van Sponheim (broer van Hendrik) op de burchten Blankenberg (aan de Sieg), Saffenberg (aan de Ahr), Hülchrath (ten zuiden van Neuss), uit de erfenis van Hendrik graaf van Sayn, alsmede op Simons rechten op de Löwenburg. Met de broers van Sponheim zijn gelijke regelingen getroffen.
Sponheim p. 23-24
Regesten Roermond.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Simon II (Hunne) van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken)?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Simon II (Hunne) van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken)

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Simon II (Hunne) van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken)


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Historical events



Same birth/death day

Source: Wikipedia


About the surname Van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken)


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Ger de Vries, "Family tree I.D.M. de Vries", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I33996.php : accessed May 14, 2024), "Simon II (Hunne) van Sponheim (Meyer en Schepen te Aken) (± 1182-1265)".