Family tree I.D.M. de Vries » Hendrik I (de Vogelaar) van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936) (876-936)

Personal data Hendrik I (de Vogelaar) van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936) 


Household of Hendrik I (de Vogelaar) van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936)

(1) He is married to Hadburg van Merseburg.

They got married in the year 906, he was 30 years old.


Child(ren):


The couple were divorced in 909.


(2) He is married to Mathilda (de Heilige) van Ringelheim (Saksen, Nordhausen) (Koningin van oost Frankrijk en het Roomse rijk).

They got married about 907.


Child(ren):



(3) He is married to Eva van Ducapie.

They got married before 927.


Notes about Hendrik I (de Vogelaar) van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936)

Hij was de zoon van de Saksische hertog Otto I en Hedwig van Babenberg.
Zijn eerste huwelijk met Hatheburg, dochter van Erwin, graaf van Merseburg, werd ongeldig verklaard.
Zijn tweede huwelijk in 906 was met Eva Ducapier, de geadopteerde dochter van de aartsbisschop van Clairvaux.
Hun kinderen waren Otto I, later koning en keizer van het Heilige Roomse Rijk, Bruno de Grote, later aartsbisschop van Keulen, Hendrik, later hertog van Beieren, Gerberga, later de vrouw van onder anderen Lodewijk IV van Frankrijk en Hedwig, moeder van Hugo Capet.
Quedlinburg (aan de noordrand van het Hartz 60 km van Magdenburg) was zijn lievelings verblijf waar hij ook in de krypta van de hooggelegen stiftkerk die hij zelf had gesticht is begraven.
Na de dood van zijn vader in 912 volgde hij hem op als hertog van Saksen.
Hoewel hij oorlog voerde met de Duitse koning Koenraad I tussen 912 en 915 over Thüringen, duidde die hem op zijn sterfbed aan als zijn opvolger.
In mei 919 werd hij in Fritzlar door edellieden van Frankenland en Saksen als koning gekozen.
De twee andere machtige hertogdommen, Zwaben en Beieren, erkenden hem echter niet als koning.
In 919 hadden Beierse en Oost-Frankische edellieden Arnulf, hertog van Beieren, tot koning verkozen.
Hendrik groeide uit tot de machtigste koning van het Middenrijk van Europa en was de eerste van de Ottoonse dynastie die koning werd en later werd 919 gekozen tot Keizer van de Duitse koningen en het Roomse Rijk en wordt hij algemeen ook beschouwd als zijnde de oprichter en eerste koning van de middeleeuwse Duitse staat die tot dan toe bekend stond als Oost-Francië.
Na enkele veldtochten dwong hij de hertog van Zwaben in 919 aan hem trouw te zweren, waarna ook Arnulf in 921 de aanspraak op de Duitse troon opgaf.
In 922 verjoeg hij Karel de Eenvoudige uit Lotharingen, die daar in 910 door de Lotharingse edelen tot koning was uitgeroepen ten nadele van Koenraad I.
In het jaar 925 lijfde Hendrik Holland, Kennemerland en Texel in bij het toenmalige Duitse Rijk als onderdeel van Lotharingen.
Hendrik wilde door inlijving van deze gewesten rust aan de westgrenzen van zijn rijk zodat hij zich kon richten op de oostgrenzen.
In 924 vielen in het oosten de Magyaren vanuit Hongarije het rijk binnen en zag Hendrik zich gedwongen een negenjarig bestand (924-933) af te kopen in ruil voor zware oorlogsschattingen en de vrijlating van een Magyaars stamhoofd. Hij maakte gebruik van dit bestand om zijn leger te versterken en burchten en versterkte steden te bouwen in de kwetsbaarste grensbieden.
Hij veroverde ook enkele Slavische stammen zoals de Havelli nabij Brandenburg en de Daleminzi nabij Meißen in 928 en onderdrukte een opstand in Bohemen in 929.
Toen het bestand met de Magyaren afliep en Hendrik weigerde nog meer oorlogschattingen te betalen vielen ze opnieuw binnen maar werden op 15 maart 933 bij Merseburg verslagen door Hendriks ervaren cavalerie.
Bij zijn laatste veldtocht in 934 viel Hendrik Denemarken binnen en veroverde hij Sleeswijk.
Hendrik kreeg de bijnaam de Vogelaar, omdat hij op vogeljacht zou geweest zijn toen men hem inlichtte van zijn koningskeuze. Mogelijk stamt deze anekdote uit de 12e eeuw.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Hendrik I (de Vogelaar) van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936)?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Hendrik I (de Vogelaar) van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936)

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Hendrik I (de Vogelaar) van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936)



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

About the surname Van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936)


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Ger de Vries, "Family tree I.D.M. de Vries", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-i-m-d-de-vries/I31494.php : accessed June 16, 2024), "Hendrik I (de Vogelaar) van Saksen - Ludolf (Koning van Oost-Frankenrijk en Keizer het het Heilige Roomse Rijk 919-936) (876-936)".