Family tree Huijbers - Janssen - Beerends - de Bruin » Ulrich van Passart (1535-1599)

Personal data Ulrich van Passart 

Source 1

Household of Ulrich van Passart


Notes about Ulrich van Passart

Passart-Nieuwenhagen, kasteel en hoeve
Het kasteel en de hoeve zijn gelegen in het oostelijk deel van de wijk Passart in Heerlerheide aan de rand van het Eyckerbroek.

In 1213 en volgende jaren wordt Wilhelm van Nuwenhagen, ministeriaal (onvrije dienstman) van de graaf van Ahre-Hochstaden, de heer van Heerlen, in akten genoemd. De naam Nieuwenhagen komt van dit geslacht en dus niet van de plaats Nieuwenhagen. De “hoff van Nuwenhagen” was oorspronkelijk een leen van de heren van Wickrath. Deze heer verkocht in 1378 zijn rechten aan hertog Wenceslas van Brabant. De hertog beleende in 1381 Re(i)nken Huyn van Amstenrade met de hoeve.

In de 15e eeuw was het geslacht van Cortenbach korte tijd eigenaar. In 1547 werd Ulrich van Blitterswijk, genaamd Passart, de nieuwe heer van het goed. Uit de muurankers blijkt dat deze familie in 1612 verbouwingen aan het complex heeft laten uitvoeren. In de komende twee eeuwen volgden nog een aantal families elkaar op als bezitter van Passart-Nieuwenhagen. In 1839 koopt Jean Baptist graaf de Marchant et d’Ansembourg, eigenaar van kasteel Amstenrade, kasteel en hoeve. De windvaan met de letter A herinnert nog aan deze familie. Zij zou tot de tweede helft van de 20e eeuw de eigenaar van Passart-Nieuwenhagen blijven.

Tot 1917 werd het goed verpacht. In dat jaar werd het kasteel het hoofdkwartier van de bruinkoolexploitant N.V. Carisborg. Een deel van het landgoed werd eigendom van de Staatsmijn Emma. Na de Tweede Wereldoorlog was in het kasteel een tijdlang een jeugdcentrum gehuisvest. Vanaf 1993 is het in opdracht van Woningstichting De Voorzorg geschikt gemaakt als opvang voor dak- en thuislozen.

Het gehele complex bestaat uit een rechthoekig herenhuis en een hoeve in onregelmatige U-vorm. De “hof van Nuwenhagen” gaat zeker terug tot de 14e eeuw. We weten echter niet hoe het complex er toen uitzag. Uit de hoge belastingaanslag, die de eigenaar in 1570 kreeg opgelegd, blijkt dat er in dat jaar een aanzienlijk huis heeft gestaan. Het herenhuis, dat ten zuiden van het voorplein ligt, stamt uit de 17e eeuw en is opgetrokken uit baksteen en onregelmatige, grof gehakte blokken zandsteen. Er zijn in het huis drie kelders met bakstenen tongewelven. De jaarankers op het poortgebouw vermelden het jaar 1612, vermoedelijk het bouwjaar van het herenhuis. In 1679 werden huis en kapel door brand verwoest. Kasteel en voorburcht werden in de volgende jaren hersteld. Op een tekening uit 1730 kan men zien, dat het huis aan de linkerkant een uitspringende hoektoren met een koepeldak met uivormige bekroning heeft. De voorburcht of hoeve kreeg bij de verbouwing aan het einde van de 17e eeuw twee zware hoektorens. De hoeve werd uitgebreid mert zijvleugels, waardoor de huidige onregelmatige U-vorm ontstond. Rond 1840 werden de beide hoektorens gesloopt en werd de brug vervangen door een oprit. De grachten werden vermoedelijk in die tijd gedempt. Het herenhuis werd in de 18e eeuw ingrijpend verbouwd en kreeg in die tijd onder andere hardstenen segmentboogvensters. In het tweede kwart van de 19e eeuw werd het huis verhoogd. De laatste ingrijpende verbouwing en restauratie werden in 1993 en volgende jaren uitgevoerd.

Nadere bronnen en literatuur:

Beaujean, H.A., Passart-Nieuwenhagen, in: LvH 10(1960)82-86.
Beaujean, H.A., Schetsen uit de geschiedenis van Heerlerheide, Heerlerheide 1975, 46-51.
Habets, J., De leenen van Valkenburg, in: PSHAL 22(1885)194-199.
Horst, J., Het adellijk leengoed Passart-Nieuwenhagen en zijn bewoners, in: LvH 15(1965)15-17, 50-59.
Jamar, J.T.J. [inleiding], Monumenten in Heerlen, Heerlen 1975, 28-29.
Leblanc, J., Een momentje voor een monument in Heerlen, deel 2, Heerlen 1996, 16.
Marres, W. en J.J.F. W. van Agt, De Nederlandse monumenten van geschiedenis en kunst. Geïllustreerde beschrijving vanwege de Rijkscommissie voor de Monumentenzorg;deel V: De provincie Limburg, 3e stuk: Zuid-Limburg (uitgezonderd Maastricht), Den Haag 1962, 249-250.
Passarts-Nieuwenhagen, in: Hupperetz, W., B. Olde Meierink en R. Rommes (red.), Kastelen in Limburg: burchten en landhuizen 1000-1800, Utrecht 2005, 426-428.
Spierts, H.J., Nieuwenhagen,in: Het Land van Herle. Jubileumboek 1950-1960, Heerlen 1961,157-174.
Wijst, M.A. van der, Het goed Passart-Nieuwenhagen in het vierde kwart van de 17e eeuw, in: LvH 26(1976)9-12.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Ulrich van Passart?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Ulrich van Passart

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. https://www.guuspauwels.nl/b%20site/page649.html http://www.rijckheyt.nl/cultureel-erfgoed/passart-nieuwenhagen-kasteel-en-hoeve

About the surname Van Passart


When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Joyce, "Family tree Huijbers - Janssen - Beerends - de Bruin", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-huijbers-janssen-beerends-de-bruin/I264.php : accessed June 7, 2024), "Ulrich van Passart (1535-1599)".