Burgemeester tijdens de Wederopbouw
Gerrit Dirk Rehorst kwam uit een groot gezin. Hij was vernoemd naar zijn vader die op 25 jarige leeftijd trouwde te Berkenwoude met de dan 19 jarige Geertje Geertruida de Jong. Hij is het zesde kind van de zeven kinderen (vier jongens en drie meisjes) en zijn geboortedatum was 22 december 1902. Zijn lange loopbaan begint al op 18 jarige leeftijd en wel als onbetaalde jongeling (volontair) op het gemeentesecretariaat te Berkenwoude, om zich vanuit de praktijk in het vak te bekwamen. Het gaat hem goed af en 22 jaar jong werd hij aangenomen als ambtenaar ter secretarie in Oudekerk aan de IJssel. Op 24 november 1926 treed hij in het huwelijk met Sijgje Petronella Bol met wie hij twee dochters en één zoon kreeg. In 1927 werd Gerrit Dirk bevordert tot commies- ontvanger te Neede om in 1930 naar Noord-Holland te verhuizen waar hij werd benoemd tot secretaris- ontvanger te Westzaan.
Ambitieus als hij was pakte hij het met beide handen aan toen de kans zich voordeed om burgemeester te worden van Callantsoog. Bij zo’n kleine gemeente als het toen al was werd hij eveneens de gemeentesecretaris. Helaas dwongen de omstandigheden in de tweede wereldoorlog hem om in 1944 onder te duiken en moest hij het burgemeesterschap opgeven. Vanaf 1946 werd hij benoemd tot burgemeester van het zwaar door de oorlog getroffen Texel, waar hij zich enorm inzette voor het herstel van de schade en de wederopbouw van het eiland.
Deze kwaliteiten bleven niet onopgemerkt en op 16 april 1950 werd Gerrit Dirk burgemeester van het eveneens moeizaam van de oorlog herstellende Den Helder. Helemaal in stijl kwam de familie Rehorst met reddingboot Dorus Rijkers van Texel naar de haven van Den Helder en wel op 18 april, waarna hij zich in een open auto naar het stadhuis begaf aan de Kerkgracht. Op het moment van zijn aanstelling bestond het college uit drie wethouders die evenals hij tot de PvdA behoorde. In september kwam daar verandering in. Een vierde wethouder kon worden aangesteld omdat het inwonersaantal op dat moment de 30 000 oversteeg. Vanwege het vertrek van C. Steenlage werd een vervanger aangesteld en waren ook de KVP en de VVD in het college vertegenwoordigd.
Het was de tijd van grote veranderingen en wederopbouw. De gasfabriek werd verkocht omdat de gaslevering door Hoogovengas uit IJmuiden werd overgenomen, TV en diesel- electrische treinen deden hun intrede en de eerste telefooncellen kregen een plek in de stad. Op 15 mei 1952 steeg het inwonersaantal tot 40 000 en mocht Gerrit Dirk op 20 oktober van dat jaar het predicaat ‘veiligste stad van Nederland’ in ontvangst nemen tijdens de wegenverkeersdag van de K.N.A.C. in het Kurhaus te Scheveningen. Aan de Jan Verfailleweg werd gestart met de bouw van 222 etagewoningen, er werd een Lagere Technische school in de Sportlaan gebouwd en een Rijks HBS in de Timorlaan en er kwam een sociale werkplaats. Het eerste deel van de wijk Nieuw Den Helder, in de volksmond ‘Jeruzalem’ genoemd, kwam van de grond evenals de wederopbouw van Oud Den Helder en de voorbereidingen voor de bouw in de Schooten. Kortom, een voortvarende burgemeester die zich evenzeer betrokken voelde bij het herstel van vertrouwen van de inwoners van de stad. Bij zijn afscheid op 27 september 1967 werd hij benoemd tot ereburger van de stad en namen de inwoners afscheid van hun burgemeester tijdens een galafeest in de Helderse schouwburg. In 1971 ronde hij zijn studie wijsbegeerte af waaraan hij na zijn pensionering was begonnen. Op 16 ferbuari 1981 overleed hij op 79 jarige leeftijd te Utrecht waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde.
Kind: Gerrit Dirk Rehorst
Geboortedatum: 22-09-1902
Geslacht: Man
Vader: Gerrit Dirk Rehorst
Beroep: bouwman
Leeftijd: 34
Moeder: Geertje Geertruida de Jong
Gebeurtenis: Geboorte
Datum: 22-09-1902
Gebeurtenisplaats: Berkenwoude nr. 61 A
Documenttype: BS Geboorte
Erfgoedinstelling: Streekarchief Midden-Holland
Collectiegebied: Zuid-Holland
Archief: 0791
Registratienummer: 4
Aktenummer: 16
Registratiedatum: 22-09-1902
Akteplaats: Berkenwoude
AkteSoort: Geboorteakte
de geboorteakte is in het familie-archief onder nummer 12219-G10
de overlijdensadvertentie is in het familie-archief onder nummer 12219-O13
Gerrit is begraven op de Begraafplaats Westeinde in Berkenwoude
de foto van de grafsteen is in het familie-archief onder nummer 12219-O30
Begraafplaats "Westeinde"
He is married to Sijgje Petronella BOL.
They got married on November 24, 1926 at Berkenwoude, Zuid-Holland, Nederland , he was 24 years old.Source 4
Bruidegom: Gerrit Dirk Rehorst
Geboorteplaats: Berkenwoude
Leeftijd: 24
Bruid: Sijgje Petronella Bol
Geboorteplaats: Stolwijk
Leeftijd: 22
Vader van de bruidegom: Gerrit Dirk Rehorst
Moeder van de bruidegom: Geertje Geertruida de Jong
Vader van de bruid: Pieter Adrianus Bol
Moeder van de bruid: Engeltje Verburg
Gebeurtenis: Huwelijk
Datum: 24-11-1926
Gebeurtenisplaats: Berkenwoude
Documenttype: BS Huwelijk
Erfgoedinstelling: Nationaal Archief
Plaats instelling: Den Haag
Collectiegebied: Zuid-Holland
Aktenummer: 9
Registratiedatum: 24-11-1926
Akteplaats: Berkenwoude
Aktesoort: Huwelijksakte
tijd 16:00 uur