Family tree Hobers » Albert Tangenberg (1784-1848)

Personal data Albert Tangenberg 

  • He was christened on December 17, 1784 in Gramsbergen.Source 1
    Extract uit het Doopregister der hervormde Gemeente te Gramsbergen:
    "In het Jaar Een duizend zeeven honderd vier en tachgentig den zeventienden december
    is gebooren Albert zoon van Albert Tangenberg en Jennigjen Jansen,
    Ehelieden te Gramsbergen woonachtigh"
  • Occupations:
    • Arbeider.
    • in the year 1812 Vijfschagtwever.Source 2
    • from 1814 till 1834 Wever.Source 1
    • from 1835 till 1838 Landbouwer.Source 3
    • in the year 1841 Linnenwever.Source 3
  • Record: Relatie met de familie Hobers; zie bij "Notities".
  • Religion: Volgeling Ds. Van Raalte.Source 4
    Lees het proces-verbaal van "eenen verboden godsdienstoefening met den berugten Van Raalte" bij Notities
  • Resident:
    • starting February 15, 1812: Gramsbergen.Source 1
    • in the year 1814: Coevorden "doch thans alhier (Gramsbergen) verblijvende".
    • in the year 1818: Coevorden "in het oude Bos in de behuizinge No. 90".Source 5
    • in the year 1821: Coevorden "in het oude bos in de behuizinge No. 90".Source 5
    • in the year 1824: Emmen.Source 6
    • in the year 1826: Noordbarge (Emmen).Source 7
    • in the year 1827: in Steenwijksmoer "in de behuizinge No. 308".Source 5
    • from 1827 till around 1829: Steenwijksmoer (Coevorden).Source 5
    • in the year 1829: Gramsbergen "ter stede onder No. 66".Source 1
    • from around February 1, 1829 till around 1833: Gramsbergen.Source 1
    • from 1833 till 1840: Lutten (Ambt Hardenberg).Source 3
    • in the year 1840: Gramsbergen.
    • in the year 1848: Dedemsvaart.Source 3
  • He died on November 21, 1848 in Dedemsvaart.Source 3
    "des nademiddags te twee ure in het huis staande te Dedemsvaart"

    Albert werd 63 jaar oud.
  • A child of Albert Albertsen Tangenberg and Jannigje Jansen
  • This information was last updated on February 16, 2023.

Household of Albert Tangenberg

(1) He is married to Jennechien Creemer.

They got married on February 15, 1812 at Gramsbergen.Source 1

Albert "moest" trouwen met Jennegien Cremer: 4 maanden na hun huwelijk wordt hun oudste dochter Albertha geboren.

Jan Woltersom, griffier bij de Mairie van Coevorden, schrijft in de huwelijkse bijlage dat hij:
"met luider stemme van het huis der gemeente hebbe bekend gemaakt dat er trouw beloften plaats hadden tusschen Albert Tangenberg, jongman, vijfschagtswever ... en Jennegien Cremer jongedochter.. "

Als Albert Tangenberg in 1812 trouwt met Jennegien Kremer, krijgt hij van zijn zus Grietje (volgens onderstaande akte) 25 gulden,een bruidegomskleed en een weefgetouw. Hij zal dat goed hebben kunnen gebruiken , want zijn beroep is wever.

Child(ren):

  1. Derk Jan Tangenberg  1814-1885


(2) He is married to Janna Engberts.

They got married on May 13, 1826 at Emmen.Source 6

"Albert Tangenberg oud eenveertig jaren, van beroep weever, woonende te Noordbarge ... weduwenaar van Jennegien Kremer en Janna Engberts oud zeventwintig jaren zonder beroep woonende te Noordbarge"

Child(ren):

  1. Jantien Tangenberg  1827-1829
  2. Jurrien Tangenberg  1829-1899 
  3. Jennigjen Tangenberg  1833-1901 
  4. Engbert Tangenberg  1835-1906
  5. Grietjen Tangenberg  1838-1908 
  6. Jantien Tangenberg  1841-1917
  7. Albert Tangenberg  1846-????


Notes about Albert Tangenberg

EENE ONWETTIGE GODSDIENSTOEFENING

"Vijfschagts wever"
Albert wordt geboren in Gramsbergen in de winter van 1784. Hij wordt in Gramsbergen gedoopt op zondag 19 december. Albert is het derde en jongste kind in het gezin van Albert Albertsen en Jennegien Jansen. In zijn jeugd woont in vrijwel ieder huis in Gramsbergen wel een wever. Ook Albert gaat dit beroep uitoefenen. In 1801 krijgt hij op 15-jarige leeftijd zijn eigen weefgetouw; zijn ouders hebben dat bedongen in de akte met huwelijkse voorwaarden als zijn oudste zus Grietje trouwt
Huwelijkse Voorwaarden "van Klaas Reinders Hendrz., en Grietje Tangenberg, geadsisteerd met haar vader Albert Tangenberg als mombaar". Het bruidspaar trouwt in gemeenschap van goederen en maakt een testament op langstlevende. Na de voltrekking van het huwelijk zal het bruidspaar intrek nemen in het te Gramsbergen staande huis van de ouders van de bruid, "genaamd Albert Tangenberg en zijn ehe huisvrouw Jennegien Jansen", en samen met deze ouders de huishouding gaan voeren. Na het overlijden van de ouders krijgen zij de volle eigendom van hun bezit. In voldoening van de erfportie van de bruid haar broer en zuster, Albert - en Jennegien Tangenberg, wordt de volgende regeling getroffen. Jennegien krijgt "als zij komt te trouwen een onder- en bovenbed met toebehoren, een bruidskleed en 15 guldens aan geld". Albert krijgt bij zijn trouwen "25 guldens aan geld, een weefgestel en een bruidegomskleed". De broer en zuster van de bruid zullen tot hun trouwen en bij ziekte in het huis mogen blijven wonen en daar verzorgd worden.
De akte wordt getekend door "Klaas Reynders, Grietin Tangenberg, Jennegien Jansen, Altien Klasen en Reinder Reinders.
Actum Gramsbergen, 13 februari 1801"

Bron: Stadsgericht Gramsbergen; Rechterlijk Archief
Folio 60, 61

Waarom waren (?) veel Hobers'en in Nieuw-Amsterdam Christelijk Gereformeerd:
Alberts 10-e kind: Grietje Tangenberg zal trouwen met Willem Hobers. Als jong gezin trekken Willem en Grietje in 1860 naar het veen in Nieuw-Amsterdam. Het persoonlijke leven van (schoon)vader Albert Tangenberg en zijn persoonlijke keuzes t.a.v. zijn geloof zullen van invloed blijken op het religieuze leven van Willem Hobers en daarmee op veel hedendaagse Hobers'en.
Het onderstaande proces-verbaal getuigt daarvan.

Het najaar van 1836 is erg stormachtig, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. Op woensdag 16 november vindt er in Ane een godsdienstoefening van “afgescheidenen” plaats op de boerderij van Albert Eekman, slechts op een paar minuten afstand van ’t Erve Hobers. De leiding van deze dienst is in handen van “den berugten A.C. van Raalte.” Zo’n huisdienst is sinds 5 juli bij wet verboden en de burgemeeser moet dus ingrijpen. In zijn proces-verbaal aan Den Heere Officier bij de Regtbank te Deventer schrijft hij (met spel- en taalfouten):


Proces-Verbaal

Op heden den zestienden November 1800 zes en dertig des voormiddags om tien Uuren, hebben wij ondergeteekende Burgemeester der Gemeente Gramsbergen … …….., op het gerucht dat eene onwettige Godsdienstoeffening stond plaats te hebben in de Buurtschap Aane, ons begeven onder adsistentie van onzen Dienaar van Policie, naar gezegdde Buurtschap en aldaar in het Huis van Albert Eekman, ……. komende op deszelfs deele die daartoe met banken en planken was ingerigt eene groote vergadering van Menschen en alwaar op eene verhevene stelling het woord voerde de bekende A.C. van Raalte …..
Deeze, naar zijn naam vragende, bevestigde Hij mij zulks dat Hij zich noemde van Raalte waarop ik Hem in het bijzonder Sommeerde in naam des Konings ….. zijne rede te staken en dat de vergaderde menigte mogten uit een gaan.
Hier aan wierd egter niet voldaan, nog door den Redenaar, nog door de menigte.
Hierop vervoegdde de eerstondergeteekende zich tot de eerstgenoemde Vader van dit Huisgezin, van de eerste ontving ik geen antwoord, als zijnde in eenen zeer zieken staat, waarop ik Hendrik Eekman gelastte om de vergadering uit een te doen gaan, doch alles bleef zonder gevolg.
Terwijl niet met kracht konde ageeren tot uitééndrijving van deeze vergadering, uit hoofde mij daartoe de sterke arm ontbrak, zo is gemelde Redenaar, niettegenstaande onze herhaalde aanmaning met zijne rede voortgegaan, en heeft na het slot de Persoonen Egbert Kolkman van Diffelen en Gerhardus Schroteboer van Heemse, als Diaconen [diakenen] bevestigd, in weerwil mijner bijzondere protestatie daar tegen.
Vervolgens is de dankzegging gedaan en dien na door de vergadering gezongen het 14e vers van spalm (!) 68, en eindelijk is door de reedenaar den Zegen uitgesproken, en waarna de vergaderde menigte langzaam is gescheiden.
Onder de menigte die uit meer dan 80 Persoonen was zamengesteld heb ik de navolgende Persoonen opgemerkt, als:...................

De burgemeester sluit het proces-verbaal af met een lijst met namen van alle meer dan 80 aanwezige personen. Het valt op dat de aanwezigen uit de wijde omtrek komen:
Hermannus Nijman en deszelfs vrouwe Geertje en deszelfs knegt Asse, alle te Bergentheim;
Gerrit Brokelman, kleermaker te Heemse;
de vrouw van Gerrit Jan Ballast te Collendoorn

enz, enz. Verder valt op dat soms alleen ‘de vrouw van ……’ aanwezig is. Gezinnen worden verscheurd door dit godsdienstige dilemma. De naam Hobers komt op de lijst niet voor.

Wel aanwezig is Albert Tangenberg, linnenwever uit Lutten. Hij zal twee jaar later (1838) vader worden van Grietje. Deze Grietje Tangenberg is de toekomstige vrouw van Willem Hobers. Willem is op dit moment echter nog maar 3 jaar, hij zal van deze gebeurtenis nog geen weet hebben. Uit andere processen-verbaal blijkt dat Albert Tangenberg geregeld de verboden godsdienst oefeningen bijwoont.


Als Van Raalte in het najaar van 1836 deze verboden godsdienstoefening houdt, is hij net 25 jaar geworden. Hij heeft een preekverbod omdat hij weigert de kerkelijke reglementen te erkennen. Hij voegt zich bij de afgescheidenen en wordt als predikant bevestigd in Genemuiden. Een jaar eerder (1835) is in Ommen een "afgescheiden kerk” gesticht door dominee Brummelkamp, de zwager van Van Raalte. Vanuit Genemuiden komt Van Raalte geregeld preken in Ommen en omstreken, zoals nu in Ane. Afgelopen zondag, drie dagen voordat hij hier preekt, zijn er nog relletjes uitgebroken nadat Van Raalte het avondmaal bediend had in het woonhuis van bakker Egbertus ten Toren in Ommen. De plaatselijke burgemeester grijpt niet in. Hier in Ane probeert de burgemeester wel in te grijpen, maar de gelovigen luisteren niet. Het zal niet alleen gelegen hebben aan het feit dat er maar één politieagent meegekomen is. Het kan ook niet anders, hij is de enige agent die Gramsbergen rijk is: de 77-jarige (!) Casparus Weber, die nog steeds niet met pensioen kan, omdat de gemeente daar geen geld voor heeft. Hij moet ook op eigen kosten zijn kledingstukken aanschaffen en zorgen dat hij "dezelve op tijd doet". Veldwachter Casparus en Albert Tangenberg kenden elkaar; ze waren N.B. in 1812 beiden getuige bij het huwelijk van Alberts zwager Warnar Creemer.

Door het bevel van de burgemeester te negeren, nemen de aanwezigen een groot risico. Een afsplitsing van de ene Hervormde Kerk is in de ogen van de overheid niet mogelijk. Er is dan ook een samenscholingsverbod op een bijeenkomst van meer dan 20 personen ingesteld. De boete kan oplopen tot 30 gulden, ook worden soms huzaren verplicht ingekwartierd. In ieder geval nemen de ‘ samenscholers’ een groot risico, met name het gezin van boer Eekman.
Drie dagen later, op 19 november, preekt Van Raalte alweer ergens anders: in Den Ham. Hij wordt tijdens die “kerkdienst” gearresteerd, naar Ommen gebracht en daar opgesloten in de gevangenis. De volgende dag gaat hij onder geleide naar Deventer om veroordeeld te worden. Hij wordt echter meteen in vrijheid gesteld en loopt terug naar Ommen, waar hij zijn werk voortzet.


Het kan niet anders of deze gebeurtenissen zullen uitvoerig besproken zijn in het gezin van Jan Hobers. Ane, een kleine dorpsgemeenschap, waarvan de boerenbevolking al generaties iedere zondag naar de Hervormde Kerk in Hardenberg gaat, wordt nu geconfronteerd met de ‘afscheiding‘: welke positie neem ik met mijn gezin in? Het gezin van Jan Hobers blijft lid van de oude kerk.


Jan Hobers' zoon Willem echter zal, als hij in 1860 met zijn schoonfamilie Tangenberg naar het dan nog niet bestaande Nieuw-Amsterdam trekt, zich 'bekeren' tot de Christelijk Gereformeerde kerk. De kerk waar zijn schoonfamilie lid van werd als volgelingen van Van Raalte. Willem Hobers is dan nauw betrokken bij de stichting van de Christelijk gereformeerde kerk met de bijnaam "kibbelkerkie". Daarover later meer bij Willem Hobers.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Albert Tangenberg?
The author of this publication would love to hear from you!


Timeline Albert Tangenberg

  This functionality is only available in Javascript supporting browsers.
Click on the names for more info. Symbols used: grootouders grandparents   ouders parents   broers-zussen brothers/sisters   kinderen children

Image(s) Albert Tangenberg


With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).



Visualize another relationship

Sources

  1. BS Gramsbergen
  2. Trouwakte
  3. BS Ambt Hardenberg
  4. Oud Archief Gramsbergen; uitgaande stukken
  5. BS Coevorden
  6. BS Emmen
  7. BS Emmen

About the surname Tangenberg


The Family tree Hobers publication was prepared by .contact the author
When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
W. Hobers, "Family tree Hobers", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-hobers/I2557.php : accessed May 21, 2024), "Albert Tangenberg (1784-1848)".