Family tree Heijting (heiting,heitink,heytinck,heyting,heytink) » Gundioc (± 456-± 473)

Personal data Gundioc 

  • He was born about 456.
  • He died about 473.
  • This information was last updated on December 5, 2019.

Household of Gundioc


Child(ren):

  1. Chilperik 2  ± 440-± 493 


Notes about Gundioc

Gondioc, ook wel Gundioc, Gundowech, Gunderik (? – 473) was koning van de Bourgondiërs. Onder Gondioc, die tevens generaal was in het Romeinse leger, werd de grondslag gelegd voor het Bourgondische Rijk.

Leven
De afkomst van Gondioc is onduidelijk. Volgens de Frankische bisschop Gregorius van Tours zou hij afstammen van de Visigotische koning Athanarik († 381), maar er zijn meer redenen om aan te nemen dat hij een zoon of familielid van koning Gundahar was.

Het grootste deel van zijn leven stond in het teken van de strijd. Toen koning Gundahar in 436 sneuvelde en volgens berichten het merendeel van zijn volk werd vermoord, kwam Gundioc in beeld als nieuwe aanvoerder van de Bourgondiërs, die als generaal in dienst van de Romeinen diverse militaire diensten verrichtte. Hij stichtte een koninkrijk toen rond 455 het Romeinse gezag in Gallië ineenstortte, waarin hij een strikte scheiding doorvoerde tussen de oorspronkelijke bevolking, en de eigenlijke Bourgondiërs die een militaire kaste vormden.

Gundioc was getrouwd met een zuster van Ricimer, opperbevelhebber van het Romeinse leger in Italië. Hij had vier zonen, Gundobad, Godigisel, Chilperic II en Gundomar. Toen na zijn dood in 473 het koninkrijk onder zijn zonen werd verdeeld brak er een burgeroorlog uit.

Het ontstaan van de Bourgondische staat

Uitbreiding van Bourgondië 443-473
Tijdens het bewind van Gundioc krijgt het Bourgondische Rijk langzaam gestalte. Het Bourgondische volk – dat in 436 na de vernietigende nederlaag bij Worms, waarbij koning Gundahar sneuvelde en diens hele familie werd uitgemoord bijna ophield te bestaan – werd eerst opnieuw ondergeschikt gemaakt aan de Romeinen. De Romeinse veldheer Aetius stelde Sapaudië (Savoye) in 443 aan de Bourgondiërs ter beschikking als vestigingsgebied. Onder Gundioc vechten de Bourgondische foederati eerst nog aan de zijde van Aetius, onder meer in de Slag op de Catalaunische velden, maar als na diens dood de Romeinse macht in Gallië begint af te nemen, gedraagt deze zich steeds onafhankelijker.

De ineenstorting van het Romeins gezag in Gallië
Gundioc benoemt zich in 456 tot koning en ontdoet zich van de Romeinse gezagsdragers. Hij probeert het grondgebied van de Bourgondiërs uit te breiden en doet dat door de ene keer met de Romeinen samen te werken en de andere keer tegen hen te vechten. In Spanje vecht hij samen met de Visigoten voor de Romeinen, tegen de Sueben en bij terugkomst keert hij zich juist tegen hen en onderneemt een poging zijn machtsgebied te vergroten. Door keizer Majorianus wordt deze Bourgondische expansie nog bedwongen. Gundioc moet in 458 bakzeil halen en de Bourgondiërs keren terug binnen de aangewezen grenzen. Maar als na de dood van Majorianus blijkt dat het Romeinse gezag niet langer meer wordt gehandhaafd, begint Gundioc opnieuw met zijn opmars. Hij verovert Lyon in 461 en maakt het tot zijn hoofdstad.

Gundioc vergaart nog meer macht als Ricimer, magister militum (opperbevelhebber) van het Romeinse leger en de machtigste persoon van het westen, de Romeinse generaal Aegidius het commando ontneemt over het leger in Gallië en Gundioc in diens plaats benoemt. Aegidius komt in opstand en Gundioc snijdt hem de pas af naar Italië.

Na de ineenstorting van het Romeins gezag strijden diverse partijen om de heerschappij in Gallië. Gundioc is voortdurend aan het oorlog voeren, voornamelijk met de Franken, Alemannen en met Aegidius. Niettemin slaagt hij erin het Bourgondische rijk verder uit te breiden in het noorden en noordwesten, tot voorbij Langres en de omgeving van Solothurn in 469. In 471 verdedigt Gundioc de stad Clermont voor de Romeinen tegen de Visigoten [bron?].

In 472 wordt zijn oudste zoon Gundobad de opvolger van Ricimer als opperbevelhebber van het Romeinse leger. Gundioc sterft in 473 en zijn koninkrijk wordt onder zijn zonen verdeeld.

Bronnen
Gregorius van Tours
Literatuur
F. Lot, De Germaansche invasies. De versmelting van de Barbaarsche en Romeinsche wereld, Den Haag, 1939.

Do you have supplementary information, corrections or questions with regards to Gundioc?
The author of this publication would love to hear from you!

Ancestors (and descendant) of Gundioc

Gundioc
± 456-± 473



Onbekend

Chilperik 2
± 440-± 493

With Quick Search you can search by name, first name followed by a last name. You type in a few letters (at least 3) and a list of personal names within this publication will immediately appear. The more characters you enter the more specific the results. Click on a person's name to go to that person's page.

  • You can enter text in lowercase or uppercase.
  • If you are not sure about the first name or exact spelling, you can use an asterisk (*). Example: "*ornelis de b*r" finds both "cornelis de boer" and "kornelis de buur".
  • It is not possible to enter charachters outside the standard alphabet (so no diacritic characters like ö and é).

Relationship Gundioc



Visualize another relationship

The data shown has no sources.

Matches in other publications

This person also appears in the publication:

When copying data from this family tree, please include a reference to the origin:
Y. Zijlstra-Heijting, "Family tree Heijting (heiting,heitink,heytinck,heyting,heytink)", database, Genealogy Online (https://www.genealogieonline.nl/stamboom-heijting/I1178.php : accessed June 20, 2024), "Gundioc (± 456-± 473)".